Mládežníci bojovali o tituly v boji proti chronometru, radovala sa Ržoncová či Drobný

3.8.2020, 09:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ccsp2020
 
Seriál Slovenského pohára po mesačnej odmlke pokračoval v Lovči, kde sa cyklisti stretávajú každý rok. Podobne ako minulý rok, aj teraz tu mladší žiaci až po kadetov bojovali o majstrovské tituly a dresy so slovenskom trikolórou. Ženy a juniorky si zmerali sily v piatom kole SP. Prvé víťazstvá si v tejto sezóne vybojovali Jakub Mikuš či Tomáš Sivok. Rozdiely medzi jednotlivými pretekármi mali väčšinou jednocifernú hodnotu. 
 
 
Ženy a juniorky
 
V porovnaní s mladšími kategóriami si ženy a juniorky na svoj domáci vrchol sezóny budú musieť ešte počkať. V Lovči bojovali „iba“ o ďalšie body do rebríčka Slovenského pohára. Na štarte sme videli desať junioriek a dvadsaťštyri žien, pričom hneď desať pretekárok pochádzalo z Maďarska. Chýbala tu Tereza Medveďová, víťazka predchádzajúceho kola v Rajeckých Tepliciach.
 
Najprv štartovali juniorky a spomedzi prvých piatich pretekárok si najlepšie počínala Miriama Čišecká (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá prešla desať kilometrov za pätnásť minút a desať sekúnd. Jej čas sa podarilo prekonať jej bývalej kolegyni Tereze Kurnickej, ktorá od tejto sezóny háji farby športového gymnázia v Trenčíne a v Lovči ako prvá pokorila hranicu štrnástich minút. Jej výsledky čas bol 13:57.
 
Ku Kurnickej sa aspoň priblížila Vladimíra Zelinová (MŠK Žiar nad Hronom – CK), ktorá sa s časovkou popasovala solídne a na minuloročnú víťazku SP medzi kadetkami stratila necelých dvadsať sekúnd. Nový najlepší čas stanovila dve minúty po Zelinovej štartujúca Nora Jenčušová (Schwabik Cycling CEA), ktorá bola v porovnaní s Kurnickou rýchlejšia o tridsaťštyri sekúnd a z vedúcej pozície ju mohla zosadiť len Simona Záhorcová.
 
Ďalšej zástupkyni žiarskej cyklistiky sa však zamiešať poradím na stupňoch víťazov nepodarilo a tak sa Nora Jenčušová mohla po Piešťanoch a Rajeckých Tepliciach radovať z tretieho víťazstva medzi juniorkami v prebiehajúcej sezóne. Na druhom mieste skončila Tereza Kurnická, na pódium sa postavila aj Vladimíra Zelinová. Len sekunda a dvadsať stotín chýbalo Laure Lukáčovej (TJ Slávia ŠG Trenčín) na bronz a elitnú päticu uzavrela Simona Záhorcová.
 
Ženy si museli na svoj štart počkať najdlhšie zo všetkých súťažiacich. Prvou pretekárkou, ktorá sa vydala na desať kilometrov dlhú časovku, bola Maďarka Niké Péteri (Fehervar Cycling Team), ktorá sa ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu predstavila aj na ženskej Dubaj Tour, hoci nedokončila ani prvú etapu. Ako posledná sa na štart postavila doterajšia líderka SP Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava).
 
Práve spomínaná maďarská cyklistka bola spomedzi prvých štartujúcich najrýchlejšia. Do cieľa prišla za štrnásť a štvrť minúty a mohla čakať na výkony jej konkurentiek. Slušný výkon podala aj jej krajanka Edina Pomucz (Epronex – BSS Oil Team), ktorá v porovnaní s priebežnou vedúcou ženou stratila len deväť sekúnd. Päť minút po nej štartovala Mariana Findrová (CK Banská Bystrica) a po dlhšom čase sa menil majiteľ prvého miesta.
 
Už 35-ročná pretekárka išla v priemere viac ako 43 kilometrov za hodinu a ako prvá žena pokorila štrnásť minút. Jej výsledný čas bol 13:48. Zahanbiť sa nedala ani za ňou štartujúca Kateřina Mudříková (ACK Stará Ves nad Ondřejnicí), štvrtá žena minuloročných MČR v časovke vo Vidnave. Česká cyklistka bola oproti Findrovej horšia len o dve sekundy. Slušne šla aj Laura Debnárová (CyS – Akadémia Petra Sagana), na Findrovú stratila len štvrťminútu a predbežne sa zaradila na tretie miesto. Na trati boli v tom čase už len tri pretekárky.
 
Debnárovú z pódia „odprevadila“ niekdajšia zástupkyňa Bikepro Šport Tatiana Jaseková. Dvojnásobná majsterka SR v časovke bola oproti Debnárovej v cieli o necelých desať sekúnd skôr. Solídny výkon predviedla aj Petra Machálková. Tohtoročná posila Cycling Academy Trenčín zaznamenala o devätnásť sekúnd horší čas v porovnaní s Findrovou. Alžbete Bačíkovej sobotňajšia časovka príliš nevyšla a tak sa Mariana Findrová mohla radovať z prvého víťazstva na ceste v tejto sezóne.
 
Na druhom mieste skončila Kateřina Mudříková a stupne víťazov doplnila Tatiana Jaseková. Pre všetky tri menované ide o prvé pódiové umiestnenie v rámci SP v tejto sezóne. Zemiak si vyjazdila Laura Debnárová, do najlepšej pätice sa dostala aj Petra Machálková. Rozdiely medzi pretekárkami boli pomerne malé, do minúty od víťazky sa zmestilo až pätnásť cyklistiek zo strednej Európy.
 
 
 
Kadeti
 
42 mladých cyklistov prišlo do obce pri Žiari nad Hronom zabojovať o dres s národnou trikolórou. Pochopiteľne tu nebol víťaz zápolenia v Rajeckých Tepliciach, Čech Daniel Mráz (Mapei Merida Kaňkovský), nakoľko zahraniční pretekári v rámci národných majstrovstiev nesmú štartovať. Prvým kadetom, ktorý sa vybral na desať kilometrov dlhú časovku, bol Jakub Galovič (CyS – Akadémia Petra Sagana). Štartovú listinu, naopak, uzatváral Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava).
 
Spomedzi cyklistov, ktorí štartovali medzi prvými, zaznamenal slušný čas Bruno Labuda (Schwabik Cycling Cea). Ten prišiel do cieľa za štrnásť minút a dvadsaťdva sekúnd. Neskôr ho na vedúcej pozícií vymenil o sedem minút neskôr štartujúci Tomáš Pekár (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý bol rýchlejší o dve sekundy. Ani Pekár dlho nevydržal na prvom mieste, do cieľa totiž dorazil aj Adam Haľák (ŠK Železiarne Podbrezová) a tomu sa podarilo dostať ako prvému pod štrnásť minút. Jeho výsledný čas bol trinásť minút a deväť sekúnd.
 
Dobre si s časovkou poradil aj Richard Riška (CK Epic Dohňany), na Haľáka stratil len deväť sekúnd a predbežne sa zaradil na druhé miesto. Napokon bol Haľák prekonaný svojim tímovým kolegom. Matthias Schwarzbacher štartoval o štrnásť minút neskôr, v cieli bol oproti Haľákovi len o necelé dve sekundy skôr. Na trati bolo v tom čase už len osem najlepších kadetov doterajšieho priebehu SP.
 
Schwarzbacher sa dlho na prvom mieste neohrial, preč ho poslal Dominik Dunár (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý vylepšil jeho čas o necelých pätnásť sekúnd a ako prvý pokoril hranici trinástich minút. Na svojho kolegu nestačil Samuel Novák, ten bol pomalší o necelých päť sekúnd. Čo nevyšlo Novákovi, to dokázal hneď za ním finišujúci Tomáš Sivok. Cyklista patriaci pod Willebrord Will Vooruit porazil Dunára o štyri sekundy a z prvého miesta ho nedostal ani Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorému chýbali tri sekundy.
 
Doterajší veliteľ SP Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava) sa tiež nenechal zahanbiť, no jeho výkon mu na pódium tentoraz nestačil a Tomáš Sivok sa tak mohol radovať z premiérového víťazstva v tejto sezóne. Druhý skončil Martin Jurík, pre neho ide už o tretie pódiové umiestnenie v tomto roku. Na pódium sa postavil aj Dominik Dunár, ktorý skončil tretí aj v Piešťanoch na kritériu. Po treťom mieste z Rajeckých Teplíc tentoraz ušlo umiestnenie v Top 3 Samuelovi Novákovi a elitnú päticu v Lovči uzavrel Juraj Vrbík.
 
 
Kadetky
 
O majstrovský dres prišlo zabojovať jedenásť kadetiek, o tri dievčatá menej, ako tomu bolo na minuloročných majstrovstvách mládeže na tom istom mieste. Od prvého kola na Slovakiaringu sa na SP v ceste prvýkrát ukázala aj Klaudia Varšová (Cyklo Spiš), ktorá musela pauzovať pre zranenia rôzneho charakteru. Ako prvá sa na štart postavila Viktória Klementová (CK Krupina), presne o šestnástej hodine odštartovala svoje zápolenie s chronometrom aj posledná kadetka Klára Tarabová (CK Epic Dohňany).
 
Práve spomínaná Klaudia Varšová prešla spomedzi prvej polovice pretekárok desať kilometrov najrýchlejšie. Do cieľa prišla za štrnásť minút a 51 sekúnd. Štyridsať sekúnd stratila dve minúty za ňou štartujúca Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany), po nej prišla do cieľa Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače) a viedla si solídne, na Varšovú stratila len trinásť sekúnd. V čase jej príchodu do cieľa boli na trati posledné tri cyklistky.
 
Ivona Pavlisová do súboja o víťazstvo neprehovorila, na pretekárku z východného Slovenska stratila viac ako minútu. Zato Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana) zvládla časovku na jednotku a v cieli bola len o tri sekundy skôr ako Varšová. Svoje kvality ukázala aj Klára Tarabová, ktorá Ciriakovú z prvého miesta nedostala, no v súboji s Varšovou bola rýchlejšia o 45 stotín.
 
Terézia Ciriaková sa tak po víťazstve v Rajeckých Tepliciach raduje z ďalšieho víťazstva. Klára Tarabová si zas pripísala ďalšie striebro. Po troch kolách sa vrátila na cestu Klaudia Varšová a hneď si to namierila na pódium, prvé v tejto sezóne na ceste. Ďalšie štvrté miesto vybojovala Jana Macsaiová a do Top 5 sa prepracovala aj Simona Bodoríková.
 
 
Starší žiaci
 
Rovných päťdesiat mladých pretekárov chcelo zabojovať o majstrovský titul v súboji s chronometrom. V Lovči nechýbal ani víťaz predchádzajúceho kola v Rajeckých Tepliciach Kristián Vavro (TJ Favorit Brno). Ako prvý sa vydal na trať Adam Hoferica (CyS – Akadémia Petra Sagana), posledným pretekárom na štarte bol doterajší líder SP Adam Mrocek (CK Epic Dohňany).
 
Spomedzi pretekárov, ktorí stáli na štarte medzi prvými, bol najrýchlejší Vavrov kolega Michael Smith, ktorý prešiel desať kilometrov v čase 13:46. Vynikajúco šiel aj po ňom štartujúci Adrián Maják (TJ Slávia ŠG Trenčín). Na Smitha stratil dvadsaťosem sekúnd. Za svoj výkon sa nemusel hanbiť ani Ondrej Hrico. Pretekár Podbrezovej stratil na Smitha tridsaťštyri sekúnd.
 
O zmenu na prvých troch miestach sa neskôr postaral Tomáš Hodulík (CK Karpaty Smolenice), ktorý pokoril Majáka o deväť sekúnd a priebežne sa zaradil na druhú priečku. Lenže o tri minúty neskôr štartujúci Tomáš Drobný (CK Olympik Trnava) na trati demonštroval svoje kvality a dovtedy vedúceho Smitha porazil o devätnásť sekúnd. Na trati zostávalo už len osem najlepších starších žiakov.
 
Za Drobným prišiel do cieľa Dominik Sochan (MŠK Žiar nad Hronom – CK) a obstál so cťou, v celkovom poradí sa zaradil medzi Majáka a Hrica. Potom prišiel do cieľa už spomínaný Kristián Vavro a jeho výborný výkon ho zaradil na druhé miesto, len o sekundu pred svojho kolegu Michaela Smitha. Dvojica z Dohnian Lukáš Vranák Adam Mrocek sa s časovkou popasovala slušne, no na miesta na pódiu to nestačilo.
 
Tomáš Drobný sa tak po kritériu na letisku v Dolnom Hričove mohol radovať s ďalšieho víťazstva. Kristián Vavro si zas po bronze na Slovakiaringu a zlate z Rajeckých Teplíc skompletizoval medailovú zbierku. Na pódium sa premiérovo v sezóne dostal aj Michael Smith. Štvrté miesto obsadil Lukáš Vranák, na pódium mu chýbalo deväť sekúnd. Do najlepšej pätice sa prepracoval aj doterajší líder SP Adam Mrocek.
 
 
Žiačky
 
Najmladšia dievčenská kategória obsahovala tridsať mien, o sedem viac, ako tomu bolo minulý rok na majstrovstvách mládeže. V Lovči nechýbala ani Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany), víťazka posledných troch kôl SP a priebežná líderka celkového poradia. Ako prvá sa na päť kilometrov dlhú časovku vydala Nina Daxnerová (ŠK Železiarne Podbrezová), štartovú listinu uzatvárala už spomínaná Anna Ržoncová.
 
Práve Nina Daxnerová bola spomedzi pretekárok, ktoré štartovali medzi prvými, najrýchlejšia. Časomiera sa pri jej prejazde cieľom zastavila na ôsmich minútach a 53 sekundách. Jej čas sa podarilo vylepšiť Viktórií Chladoňovej. Cyklistka vo farbách Climberg Sport Team bola v cieli o štyridsaťšesť sekúnd skôr. Slušný výkon podala aj Rebeka Maslíková (CyS – Akadémia Petra Sagana), za Chladoňovou zaostala len o päť sekúnd a zaradila sa na priebežné druhé miesto.
 
Chladoňovú na prvom mieste vymenila jej oddielová kolegyňa Dorota Vojtíšková, ktorej sa ako prvej podarilo stlačiť výsledný čas pod osem minút. Prejsť časovkou jej trvalo sedem minút a štyridsaťšesť sekúnd. Výborne šla aj Lucia Hudoková (CK Epic Dohňany), za Vojtíškovou zaostala len o tri sekundy. Na trati bol posledný poltucet žiačok. Vojtíškovú prekonala Natália Kušnírová (Cyklo Spiš), jej čas vylepšila o dve sekundy.
 
Ešte lepší výkon ale podala Sofia Ungerová (Bike Centrum Dubnica nad Váhom), ktorá prišla do cieľa hneď za Kušnírovou a s časom 7:34 sa posunula na vedúce miesto. Slušne si počínala aj Stanislava Sikelová (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá síce nestačila na Ungerovú, ale dostala sa na druhé miesto o dve sekundy pred Kušnírovou. Potom však prišla do cieľa Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany) a napokon bola o jednu sekundu rýchlejšia ako Ungerová.
 
Anna Ržoncová pokračuje vo skvelej sezóne. V Lovči si pripísala štvrté víťazstvo v rade a ako bonus si k tomu navliekla na seba majstrovský dres. Spokojná môže byť aj Sofia Ungerová, ktorá si vybojovala prvé pódium v sezóne a na pódium sa postavila aj Stanislava Sikelová, ktorá po striebre z Rajeckých Teplíc pridala bronz. Nepopulárne štvrté miesto si vyjazdila Natália Kušnírová a piatym miestom ukázala svoje časovkárske kvality aj Dorota Vojtíšková.
 
 
Mladší žiaci
 
Najmladšia kategória na pretekoch mala zároveň najpočetnejšie zastúpenie. 55 mladých cyklistov si chcelo zmerať sily s chronometrom, nechýbal medzi nimi ani Matej Tomáš (CK Epic Dohňany), vedúci muž poradia SP či Michal Šichta (Cyklistická Tour), víťaz posledného kola v Rajeckých Tepliciach. Prvým pretekárom na štarte bol Alex Jelža (MŠK Žiar nad Hronom – CK), štartovú listinu uzatváral už spomínaný Matej Tomáš.
 
Spomedzi pretekárov, ktorí sa na štart dostali medzi prvými, podal veľmi dobrý výkon Sebastián Trnka (Cyklistická Tour). Mladý pretekár zdolal päť kilometrov za osem minút a dvadsať sekúnd. Priblížiť sa k jeho času dokázal jeho oddielový kolega Mathias Barica, za Trnkom zaostal o štrnásť sekúnd. Slušne si viedol aj Martin Kajaba (TJ Slávia ŠG Trenčín), oproti Trnkovi bol pomalší o desať sekúnd a tak sa zaradil na priebežné druhé miesto.
 
Nový najrýchlejší čas stanovil Tomáš Ištvánik (Flaviol – Bike Team Spiš), do cieľa sa prihnal o desať sekúnd skôr ako Trnka. O niekoľko minút neskôr bol Ištvánik zosadený, o čo sa postaral Jakub Glezgo (MŠK Žiar nad Hronom – CK), v ktorého prospech hovorili štyri sekundy. Husársky kúsok sa neskôr podaril Ondrejovi Sobotovi (CK Karpaty Smolenice). Nielenže sa dostal na prvé miesto, ale aj ako prvý cyklista dokázal prejsť trať za menej ako osem minút. Časomiera pri jeho mene ukazovala čas 7:43.
 
Kvalitné časovkárske predstavenie predviedol aj Dávid Hulala (CyS – Akadémia Petra Sagana), od Sobotu bol horší len o tri sekundy. Na trati bol v čase jeho príchodu do cieľa už len poltucet cyklistov. Slušne si počínal aj jeho kolega Lukáš Gardian, na Sobotu stratil len trinásť sekúnd. Po ňom však „priletel“ do cieľa Jakub Mikuš (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Sobotu poslal z vedúcej priečky preč. Jeho čas bol o sedem sekúnd lepší a neprekonal ho ani Michal Šichta, ktorý zaostal o tri sekundy.
 
Štandardne kvalitný výkon podal aj Matej Tomáš, no miestami na pódiu tentoraz nemiešal. Po treťom mieste na Slovakiaringu sa tak Jakub Mikuš mohol radovať z premiérového víťazstva a k tomu získal aj titul majstra Slovenska v časovke. Na pódium sa už po štvrtýkrát postavil aj Michal Šichta, v Lovči si prišiel po tretie striebro. Najlepší výsledok v sezóne zaznamenal tretí Ondrej Sobota. Zato Matej Tomáš sa prvýkrát ocitol mimo Top 3 a do najlepšej pätice si to namieril aj Dávid Hulala
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria najlepších časovkárov (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
Fotografia 1 z 14
 

 
 
1. 11.6. preteky 2016 SP SLOVAKIARING
M,Ž,J,K,D clanok ikonkaclanok ikonkapdf ikonka
2. 14.6. kriterium 2016 SP DOLNÝ HRIČOV M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.6. kriterium 2016 SP PIEŠŤANY M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
4. 4.7. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 1.8. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 1.8. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 2.8. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 2.8. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 8.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 9.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 13.8. casovka 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 16.8. preteky 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 20.8. casovka 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE)
M,Ž,Jy clanok ikonka
7. 21-23.8. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
Ji,Ki clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 22.8. preteky 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE) M,Ž,Jy clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
7. 29.8. kriterium 2016 SP DUDINCE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
8. 30.8. preteky 2016 SP KRUPINA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
9. 5.9. casovka 2016 SP SP. NOVÁ VES (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
10. 6.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop