Na Slovakiaringu konečne odštartoval Slovenský pohár na ceste (mládež) + foto

13.6.2020, 07:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ccsp2020
 
 
Všetci nedočkaví slovenskí, aj zahraniční cyklisti sa konečne dočkali. Prvé kolo po pandémií obstaral pretekársky okruh Slovakiaring v Orechovej Potôni, kde sa tentoraz nepredvádzali rýchle stroje, ale množstvo mladých cyklistov z troch krajín strednej Európy. Z okolia Dunajskej Stredy odchádzali spokojní najmä zástupcovia Epicu Dohňany či Sportcomplexu Břeclav, činili sa aj rozhodcovia a nenudili sa ani prítomní zdravotníci, ktorí museli riešiť množstvo pádov.
 
 
Ženy a juniorky
 
Najprestížnejšia kategória zástupkýň nežného pohlavia mala pred sebou desať kôl, ktoré sa chystalo odjazdiť početných 39 pretekárok, čo je na slovenské pomery veľmi pekné číslo. Hneď jedenásť pretekárok pochádzalo z Maďarska, nechýbalo ani duo Češiek – Natálie Valuchová (Cycling Academy Trenčín) a Kateřína Dostálová (CK Dacom Pharma Kyjov).
 
Prvé kolo prinieslo prvý pád, spomedzi žien si to odskákali Eva Alaineová (CK Olympik Trnava), Mária Hrabovská (CK Falange Bratislava) a už spomínaná Natálie Valuchová, ktorá si pri páde pravdepodobne privodila zranenie a musela to vzdať. Najhoršie však dopadla Henrieta Bukovenová (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorá namiesto bicykla nasadla na palubu záchrannej služby a z pretekov si ako suvenír odniesla sadry a barle.
 
Po páde zostala vzadu maďarská cyklistika Niké Péteriová (Fehervar Cycling Team), ktorá sa snažila vrátiť späť, no napokon sa jej to nepodarilo. O chvíľu nato ju nasledovala Eliška Imrišová (Bikepro Sport), ktorá je medzi juniorkami len prvý rok. Z pelotónu začala odpadávať aj Andrea Filová (CK AB Sereď), strieborná medailistka z vlaňajších MSR v časovke do vrchu medzi kadetkami.
 
Podobný osud zasiahol aj druhú Češku Kateřinu Dostálovú, naši severozápadní susedia tak v pelotóne už nemali žiadne zastúpenie. Ďalšou odstupujúcou pretekárkou bola Judit Kovácsová (Kontent – DKSI). Pelotón sa poriadne prerieďoval, vypadla z neho aj Hana Mudráková (CK Spartak Tlmače), naopak, Andrea Filová to ešte nevzdala a držala sa na chvoste balíka. No napokon aj ona musela zamávať pelotónu na rozlúčku.
 
Selekcia pelotónu pokračovala, v balíku už nebola ani Edina Pomuczová (Epronex – BSS Oil Team). Čo bolo prekvapujúce, tempu nestačila v treťom kole ani účastníčka vlaňajších MS v Yorkshire Nora Jenčušová (Schwabik Cycling Cea). V pelotóne sa zatiaľ dokázali držať aj dievčatá, ktoré boli minulý rok ešte kadetkami, napríklad Miriama Čišecká (CyS – Akadémia Petra Sagana). V polovici pretekov uzatvárala balík Lívia Hanesová (CK Banská Bystrica), druhá najstaršia pretekárka na štarte.
 
Následne sa medzi ženami a juniorkami nedialo nič podstatné, o celé kolo bola dobehnutá Eva Alaine a tento osud následne čakal aj na ďalšie pretekárky. Súčasťou pelotónu už nebola ani niekdajšia pretekárka Cyklo Spišu Barbora Cvoligová (CKM Poprad), víťazka minuloročného kritéria SP v Tlmačoch a to isté platilo aj o jej kolegyni Tereze Birošovej, ktorá v minulosti taktiež hájila farby Cyklo Spišu.
 
Ostatné ženy a juniorky boli naďalej súčasťou pelotónu, pomerne vpredu sa nachádzala Radka Paulechová (CyS – Akadémia Petra Sagana), na chvíľu sme zazreli aj Petru Machálkovú (Cycling Academy Trenčín), ktorá pred touto sezónou zakývala Saganovcom na rozlúčku a zmenila klubové farby. O jedno kolo bola dostihnutá aj jej bývalá kolegyňa Adéla Hodásová (CyS – Akadémia Petra Sagana), bronzová medailistka z vlaňajších MSR v časovke do vrchu.
 
Predposledné kolo prinieslo nepekný karambol v podaní Mariany Findrovej (CK Banská Bystrica), tá sa zaplietla do kolízie s jedným kadetom a dlhší čas pri nej strávilo neutrálne auto. Napokon sa však pozviechala a snažila sa ešte čo-to ubrať zo straty, ktorú nabrala. Ďalší pád nenechal na seba dlho čakať, v čase, keď balík dobehol viaceré ženy a juniorky o kolo, okúsila chuť asfaltu Vladimíra Zelinová (MŠK Žiar nad Hronom – CK), ktorá sa síce nezranila, no ostatní jej ušli a napokon sa spojila s Findrovou.
 
V poslednom kole sme žiadne pády, technické problémy ani úniky nevideli, do záverečného šprintu prišlo devätnásť cyklistiek. Najrýchlejšie nohy predviedla Kata Blanka Vasová (Doltcini – Van Eyck Sport Continental), ktorá víťazstvom odštartovala svoje pôsobenie v kategórií U23. Za ňou skončila Tereza Medveďová (WCC Team), bronz uchmatla Radka Paulechová. Tesne pod pódiom finišovala Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava), na celkovom piatom mieste preťala pásku najlepšia juniorka Simona Záhorcová (MŠK Žiar nad Hronom – CK).
 
Pochvalu si zaslúžia aj pretekárky, ktoré minulý rok jazdili medzi kadetkami a dnes sa dokázali po celý čas udržať v balíku. Okrem už spomínanej Miriame Čišeckej sa to podarilo aj Laure Lukáčovej (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Kristíne Galuškovej (CK Cykloglajza BB). Posledná menovaná dokonca prišla do cieľa na konci Top 10.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Kadeti
 
Táto kategória mala pred sebou desať kôl, spoločne s juniorkami a ženami mali kadeti pred sebou šesťdesiat kilometrov. Pelotón kadetov na začiatku pretekov obsahoval 77 mien. Spomedzi slovenských tímov malo najpočetnejšie zastúpenie na trati zoskupenie Kaktus Bike Team Bratislava. Tím z hlavného mesta reprezentovalo hneď sedem pretekárov.
 
Preteky sa ani poriadne nezačali a už sme evidovali prvý pád. Na zemi skončil okrem viacerých junioriek a žien aj Peter Jurík (CyS – Akadémia Petra Sagana), Adam Martiško (CK Epic Dohňany), Zsombor Bendegúz Páll (Kontent – DKSI) a ďalší pretekári. Maďarský pretekár to musel zabaliť už v prvom z desiatich okruhov a množstvo ľudí sa už teraz muselo vracať späť do balíka.
 
Do pelotónu sa už nevrátil ani Adam Zeman (PROefekt Košice). Čoskoro nasledoval podobný osud aj maďarského jazdca Benceho Lelkesa (Szenyor SzKSE), podobné problémy mal aj Adam Prno (ŠKC Dubnica nad Váhom). V druhom kole sa začalo nastupovať, prsty v tom mali pretekári tímov Mapei Merida Kaňkovský ŠK Železiarne Podbrezová. Po chvíli však bol pelotón opäť kompletný. Na konci tohto okruhu sme videli aj súboj o rýchlostnú prémiu, úspešný bol Lukáš Ďurko (TJ Slávia ŠG Trenčín).
 
Tempo pelotónu bolo prirýchle pre Olivera Ollého (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý taktiež vycúval z balíka. V ďalšom okruhu sa do udávania tempa pustili aj ďalšie tímy, vidno bolo dresy  Topoľčianok či Smoleníc. Vo štvrtom kole sa do úniku pustil jeden z podbrezovských cyklistov, lenže po chvíli bol aj tento útok zlikvidovaný. V okruhu číslo päť sa vytvoril ďalší nádejný únik, kde bol napríklad Richard Riška (CK Epic Dohňany). Ale ani tento pokus neslávil úspech. Na opačnej strane balíka zatiaľ odpadol Róbert Porubský (ŠK Topoľčianky).
 
Z pelotónu odpadali ďalší jednotlivci, na konci piateho kola bola k dispozícií ďalšia prémia, tentoraz sa presadil Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava). V šiestom okruhu udávali tempo ľudia z Podbrezovej, niektorí odpadlíci už boli stiahnutí z trate, pretože im pelotón nadelil celé kolo. V siedmom kole sa začal ukazovať aj Sportcomplex Břeclav, teda tím, ktorému sa podarilo ovládnuť ženské kategórie v doterajšom priebehu dnešného kola.
 
Tempo bolo prirýchle aj pre Tobiáša Přidala (Mapei Merida Kaňkovský), ktorý sa taktiež zaradil medzi odpadlíkov. Na konci tohto okruhu čakala pretekárov posledná prémia, po ktorú si vybehol ďalší Čech Matyáš Muroň (TJ Favorit Brno). Pretekári tímu Mapei Merida Kaňkovský poctivo likvidovali všetky pokusy o únik. Činili sa aj rozhodcovia, tí diskvalifikovali Jakuba Ščevlíka (Cyklistická Tour) pre vysoké ponožky.
 
Predposledné kolo prinieslo karambol dvoch pretekárov, okrem jednej zo žien tam skončil Michal Morávek (TJ Favorit Brno). Ten však, našťastie, vyviazol z pádu bez zdravotných a mechanických problémov a po chvíli sa vrátil späť do balíka. Pádom nebol koniec, v čase, keď pelotón dobehol viacerých ľudí o kolo, šiel na zem Armin Schwabik (Schwabik Cycling Cea), Richard Riška, Jonatán Bakó (Szekszárdi Szabadidos KE) a jedna z junioriek. Prvý menovaný musel čakať na druhý bicykel a jeho šance na dobrý výsledok vyfučali.
 
V poslednom okruhu sa už nič podstatné neudialo, do záverečného šprintu malo namierené zhruba päťdesiat pretekárov. Najlepší šprint predviedol Daniel Mráz (Mapei Merida Kaňkovský), ktorý sa však po pretekoch nedostavil na meranie prevodov a rozhodcovia ho tým pádom diskvalifikovali. Podobný kúsok sa vlani taktiež v prvom kole „podaril“ Samuelovi Novákovi (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý tu bol aj dnes a skončil šiesty.
 
Víťazom sa tak napokon stal Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín), na pódiu ho doplnili Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava) a niekdajší pretekár Kaktusu Tomáš Sivok (Willebroad Wil Vooruit). Najlepším Čechom bol na štvrtom mieste Jakub Vajbar (Sportcomplex Břeclav), elitnú päticu uzavrel Gergo Magyar (Port Hotels Grupo Sime).
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z kategórie žien, junioriek a kadetov (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
Fotografia 1 z 80
 
Kadetky
 
Medzi kadetkami na štarte sme okrem Sloveniek evidovali aj české a maďarské pretekárky. Početné zastúpenie tu mal Sportcomplex Břeclav, ktorý nominoval na prvé kolo po pandémií hneď poltucet dievčat. Zaujímavosťou je, že sa na štart postavil identický počet cyklistiek ako v prvom kole minuloročnej sezóny – devätnásť.
 
V prvom páde, ktorý postihol pár starších žiakov, kadetky, našťastie, neboli. Prvým dievčaťom, ktoré doplatilo na tempo balíka, bola Katarína Fľaková (Flaviol – Bike Team Spiš), ktorá začala strácať ešte v prvom kole. Tesne pred tretím kolom boli okrem spomínanej Fľakovej všetky ostatné pretekárky súčasťou balíka.
 
V treťom okruhu nestačila tempu pelotónu ďalšia pretekárka, tentoraz to bola Češka Michaela Hřebačková (Sportcomplex Břeclav). V pokusoch o únik sme kadetky nevideli, tieto záležitosti riešili výlučne starší žiaci. Pri prejazde do štvrtého kola zostávalo v súboji o víťazstvo sedemnásť mladých cyklistiek.
 
Vo štvrtom kole sa nič podstatné neudialo, kadetky nemali problém držať krok so staršími žiakmi a na konci piateho okruhu sme mali vidieť ďalší súboj o rýchlostnú prémiu. Medzi tímami, ktoré viedli pelotón v piatom kole bol aj Sportcomplex Břeclav a práve ich pretekárka Anna Jaborníková uchmatla druhú rýchlostnú prémiu.
 
Šieste kolo bolo z pohľadu kadetiek takých tichom pred búrkou, dievčatá si najmä strážili svoje pozície k záverečnému špurtu. Oproti predchádzajúcemu štartu sme tu nevideli s výnimkou prvého kola žiadne kolízie. Toto kolo bolo konečnou pre Katarínu Fľakovú, ktorá bola dobehnutá pelotónom o kolo a dnešné preteky sa pre ňu skončili rozhodne skôr, ako si to predstavovala. 
 
V záverečnom kole sa pomerne vysoko pohybovali zástupcovia Dohnian, ktorí mali svoje želiezka v obidvoch kategóriách na trati, no vidno bolo aj silných jednotlivcov, napríklad Klaudiu Varšovú, ktorá minulú sezónu excelovala najmä na časovkách do vrchu a na MSR v tejto disciplíne porazila aj najlepšiu kadetku Janu Macsaiovú (CK Spartak Tlmače), ktorá sa na trati nachádzala aj dnes.
 
Záverečný šprint bol napokon jasnou záležitosťou českých pretekárok. Anna Jaborníková po prémií vzala aj celkové víťazstvo, za ňou finišovala Daniela Radová (Stevens Cykloklub Benešov) a stupne víťazov doplnila oddielová kolegyňa víťazky Michaela Poulová. Najlepšou Slovenkou bola na štvrtom mieste šprintujúca Ivona Pavlisová (CK Epic Dohňany), elitnú päticu doplnila už spomínaná Klaudia Varšová. V čase víťazky prišlo do cieľa šestnásť dievčat.
 
Preteky boli veľmi nebezpečné, s tými žiakmi je to trochu o život, ale boli to pre mňa prvé preteky na ceste po pandémií, takže som spokojná. Bola som zvedavá, ako na tom som a vidím, že to celkom ide“ povedala po pretekoch ich víťazka.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie motiv cyklistika
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Starší žiaci
 
Na starších žiakov čakalo sedem kôl, na štarte im robili spoločnosť aj kadetky. 57 pretekárov sa vybralo na 42 kilometrov, okrem Slovákov sme tu videli aj českých a maďarských pretekárov. Oproti pôvodnej štartovej listine napokon neštartoval Adam Hudec (CKM Poprad). Podobne, ako pri predchádzajúcich kategóriách, aj tu sprevádzalo cyklistov krásne počasie.
 
Hneď od začiatku sa atakovalo, aktívnu jazdu predvádzali zástupcovia Dohnian spoločne s pretekármi od Balatonu. Na vysoké tempo hneď doplatili Jakub Schwarz (MŠK Žiar nad Hronom – CK), Lukáš Čulák (ŠK Topoľčianky) a Samuel Kasula (CK Olympik Trnava), ktorí ako prví odpadli, no vytvorili skupinku a snažili sa dotiahnuť späť do balíka. Neskôr ich nasledoval aj Matej Vyšinský (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Balík od začiatku jazdil pomerne natiahnutý. Netrvalo dlho a videli sme prvý pád, ktorý si odniesli Gergely Koppany (Limitless XCO Nagykanizsa), Patrik Pinteš (CyS – Akadémia Petra Sagana), Matej Švarc (ŠK Železiarne Podbrezová) a Rastislav Zajíček (CK Karpaty Smolenice). Maďarský cyklista a Zajíček to museli zabaliť a ich púť sa predčasne skončila. Švarc sa rýchlo postavil a pokračoval, no o chvíľu musel zastať na kraji, pretože si z pádu priniesol mechanické problémy.
 
Vysoké tempo následne vyhodilo z balíka hneď päť pretekárov Cyklo Spišu, ktorí spojili sily a  utvorili skupinu. V pelotóne tak zostalo zhruba 60 cyklistov. Do udávania tempa sa pustili ľudia z TJ Favorit Brno, otáčali sa tam aj dresy CK Epicu Dohňany či maďarského zoskupenia Kontent – DKSI. Z hlavnej skupiny vycúval aj Martin Hajduch (Cyklistická Tour). Aj tu boli vypísané rýchlostné prémie, o tú prvú po druhom kole zabojovali Adam Mrocek (CK Epic Dohňany) a Kristián Vavro (TJ Favorit Brno). Napokon ju uchmatol prvý menovaný.
 
V treťom kole došli sily aj Timotejovi Podstránskemu (CK Epic Dohňany), ktorý sa porúčal z balíka. V ňom sa začali ukazovať aj borci z Podbrezovej. O únik sa následne pokúsili hneď dvaja kolegovia Kontentu, ku ktorým sa pridal aj pretekár Dohnian. To sa však nepáčilo zástupcom tímu Mapei Merida Kaňkovský, ktorí po chvíli zmarili nádeje tohto tria. Do čela pelotónu sa začali posúvať aj ľudia zo Žiaru nad Hronom.
 
Kvôli mechanickým problémom sa v depe musel zastaviť Adrián Maják (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorému hlásilo zadné koleso vyfučanú dušu. Ani na začiatku štvrtého kola sa nikto neodlepil z balíka. Podarilo sa to až Jakubovi Benčovi (MŠK Žiar nad Hronom – CK). O chvíľu však bol Benča opäť súčasťou hlavnej skupiny. V piatom kole zavelil do útoku jeden z cyklistov Kontentu, ale tento pokus sa taktiež zaradil medzi neúspešné.
 
Pred druhou rýchlostnou prémiou viedli pelotón českí pretekári a cyklisti z Dohnian, napokon však najlepší šprint predviedla kadetka. V predposlednom kole sa začali na čele otáčať aj pretekári z akadémie trojnásobného majstra sveta. Inak sa nič podstatné v šiestom okruhu neudialo, nikto sa nepokúšal otestovať silu pelotónu. Záverečné kolo prinieslo niekoľko útokov, no pelotón všetko pokryl a meno víťaza sme sa mali dozvedieť v hromadnom šprinte.
 
V závere predviedli skvelé šprinty hneď traja zástupcovia Dohnian. Martin Haluška bral víťazstvo, Adam Mrocek zas striebornú medailu. Na pódiu im robil spoločnosť už spomínaný Kristián Vavro. Zahanbiť sa nenechal ani Lukáš Vranák, ktorému len tesne ušla medaila a do najlepšej pätice sa zmestil aj Maďar András Gusztáv Pakot (Kobanya Cycling Team). „Som šťastný. Počas pretekov sa dosť nastupovalo, ale dalo sa to. Dnešné víťazstvo je pre mňa prekvapením.“ stručne sa vyjadril zlatý medailista.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z kategórie kadetiek a starších žiakov (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
Fotografia 1 z 72
 
Žiačky
 
Spoločná kategória mladších a starších žiačok evidovala na štarte tridsaťdva zástupkýň, oproti minuloročnému prvému kolu v Trnave je to nárast o sedem pretekárok. Okrem Sloveniek sa tu ukázali aj cyklistky z Česka, do Orechovej Potône zavítali tímy Sportcomplex Břeclav, Mapei Merida Kaňkovský alebo TJ Favorit Brno.
 
Prvým dievčaťom, ktoré nevydržalo tempo pelotónu, bola Nela Baluchová (Flaviol – Bike Team Spiš). Prvý pád prišiel v pravotočivej zákrute, škaredú ranu na ľavej nohe si odniesla Hana Ferejová (ŠK Topoľčianky), ktorá sa však zo zeme pozbierala a pokračovala ďalej. Na čele balíka sa prezentovali farby Cyklo Spišu zásluhou Natálie Kušnírovej, minuloročnej víťazky druhého a záverečného kola. Okrem nej sa tam pohybovala aj Petra Hlbocká (CK Olympik Trnava).
 
Zo začiatku druhého kola sa medzi žiačkami nič podstatné nedialo, za pelotónom však srdnato bojovala Hana Ferejová a aj so škaredým zranením sa nehodlala vzdať návratu do balíka. Druhý okruh priniesol aj hromadný pád, kde sa zo zástupkýň nežného pohlavia ocitli na zemi Sára Hrúzová (Sportcomplex Břeclav) a Sofia Naňová (CK Cykloglajza BB). Obidve dievčatá sa však postavili na nohy a v pretekoch mohli pokračovať.
 
Tieto pretekárky následne spojili svoje sily s Hanou Ferejovou a snažili sa vrátiť späť do balíka. Napokon sa to, bohužiaľ, ani jednej z nich, nepodarilo. Ďalšou žiačkou, ktorá sa porúčalo z hlavnej skupiny, bola Laura Jarošová (CyS – Akadémia Petra Sagana). Medzitým sa v balíku niektoré dievčatá podujali dobehnúť dvojicu mladších žiakov, ktorí sa na chvíľu odlepili. Mechanické problémy donútili zastaviť Petru Minárovú (ŠK Topoľčianky), našťastie, bolo to priamo pri depe.
 
V treťom kole sa medzi dievčatami veľa nezmenilo, nikto sa nepokúšal nastúpiť a do posledného kola vchádzalo približne dvadsať cyklistiek, ktoré si to mali rozdať v záverečnom šprinte. Do súboja o víťazstvo priviedla celý balík Adéla Pittnerová (Mapei Merida Kaňkovský), hneď za ňou sa nachádzali zástupkyne Břeclavu či už spomínaná Natália Kušnírová. Dvesto metrov pred cieľom sa odohral ďalší pád, ktorý vyhodil z bitky o víťazstvo Luciu Šichtovú (Cyklistická Tour), Vanesu Šatkovú (CK Epic Dohňany) a Luciu Kamenskú (Bikepro Sport). Prvá menovaná to musela zabaliť.
 
V šprinte predviedla najlepšie nohy Veronika Jadrná (Sportcomplex Břeclav), ktorá odsunula na striebornú priečku jej krajanku Alice Mikuláškovú (TJ Favorit Brno). Najlepšou Slovenkou bola na treťom mieste finišujúca Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany). Tesne pod pódiom zostala Natália Kušnírová, do prvej päťky sa prepracovala aj Sofia Ungerová (Bike Centrum Dubnica nad Váhom).
 
Veronika Jadrná sa po pretekoch podelila o svoje dojmy: „Ani som to úplne nečakala. S mladšími žiakmi je to trochu ťažšie, pretože niektorí ešte nevedia jazdiť a tak tam bolo množstvo pádov, ale, našťastie, nikto z nášho tímu nespadol ani nikto, koho by som poznala, tak dúfam že sú všetci v poriadku a že sa nikomu nič nestalo a že všetci prišli šťastne do cieľa.
 
 
banner kolekciaCI v2
 
 
Mladší žiaci
 
Najmladšia kategória na pretekoch vyštartovala na trať spoločne so žiačkami, na štartovej čiare stálo 61 cyklistov, ktorých čakali štyri okruhy. Dokopy ich tak cestou do cieľa čakalo dvadsaťštyri kilometrov. V početnom zastúpení sa prezentoval napríklad celok Cyklistická Tour, ktorý mal na Slovakia ringu hneď poltucet zástupcov.
 
Štart sa veľmi nevydaril slovenskému pretekárovi s exotickým menom. Matt Bruynseels (CK Dukla Bratislava) nestačil svojim konkurentom a začal hneď zaostávať. Za chvíľu ho napodobnili Michal Stanko (ŠK Topoľčianky) a Drahoslav Knapík (ŠK Velodróm Prešov), ostatní sa zatiaľ držali v balíku. Bohužiaľ, hneď prvé kolo prinieslo pád, v ktorom sa ocitol Jakub Gróf (CyS – Akadémia Petra Sagana) spoločne s jednou žiačkou. Našťastie sa po chvíli postavil a pokračoval ďalej.
 
V balíku sa na predných miestach prezentovali farby pretekárov CK Olympik Trnava, zatiaľ čo sa na opačnej strane pelotónu neudržal tempo Filip Novotný (Flaviol – Bike Team Spiš) a začal zaostávať. Novotný nebol jediný, chvíľu na to vycúvalo z balíka ďalších štrnásť ľudí, medzi ktorými bol napríklad Filip Hrušovský (ŠK Topoľčianky) či Roman Cibula (PROefekt Košice). Do druhého kola prešlo pokope zhruba 76 ľudí.
 
Tempo pelotónu sa postupne stupňovalo, čo nevydržal Áron Šajban (CK Olympik Trnava) a zaradil sa medzi odpadlíkov. O chvíľu sa k nemu pridal aj jeho kolega Michal Šimunek. O niečo neskôr sa opäť padalo, tentoraz šiel k zemi Samuel Katreňák (CK Epic Dohňany), ktorý navyše musel vyriešiť aj mechanické problémy. O chvíľu balík opustil aj Matej Biloš (ŠK Topoľčianky).
 
Pádom nebolo koniec, v tej istej zákrute ako v prvom kole skončilo na zemi viacero pretekárov a viacero cyklistov muselo kolíziu obchádzať cez trávu. Tvrdosť asfaltu pocítili Daniel Sitáš, Peter Vlček (2x PROefekt Košice), Dávid Hulala (CyS – Akadémia Petra Sagana) a Michal Kacina (Climberg Sport Team). Prvému menovanému sa veľmi nechcelo zo zeme a činiť sa museli aj ľudia s neutrálnych áut.
 
Aby toho nebolo málo, bicykel nefungoval ani Andrejovi Fedorovi (ŠK Topoľčianky), zatiaľ čo sa do balíka vracalo množstvo ľudí, ktorých odtiaľ vyhodila predchádzajúca kolízia. Do pelotónu sa už nevrátil Martin Kajaba (CK Olympik Trnava), v balíku zostalo približne päťdesiat ľudí a o únik sa pokúsila dvojica pretekárov. Na trať sa, bohužiaľ, musela vybrať aj sanitka.
 
Na konci tohto kola bojovali cyklisti o rýchlostnú prémiu, najrýchlejšie nohy mal Matej Tomáš (CK Epic Dohňany). Tretie kolo odstránilo ďalších cyklistov z balíka, medzi nimi bol napríklad Matthias Barica (Cyklistická Tour). Nasledoval ho Richard Tkáč (ŠK Topoľčianky), podobný osud stihol aj Miroslava Družkovského (CyS – Akadémia Petra Sagana). V poslednom kole sme nástupy nevideli, cyklisti sa začali pripravovať na hromadný dojazd.
 
Ani záverečný špurt sa, nanešťastie, nezaobišiel bez pádu. Dvesto metrov pred páskou spadli piati jazdci – Dávid Kobelár (Cyklistická Tour), Zétený Iványi (Szenyor SzKSE), Jakub Glezgo (MŠK Žiar nad Hronom - CK) a dve žiačky. Posledný menovaný napokon do cieľa neprišiel. Hromadný dojazd ovládol Matej Tomáš pred Michalom Šichtom (Cyklistická Tour), stupne víťazov doplnil Jakub Mikuš (TJ Slávia ŠG Trenčín). Tesne pod pódiom zostal Samuel Husár (Flaviol – Bike Team Spiš), elitnú päticu uzavrel niekdajší pretekár Cyklo Spišu Maroš Kolesár (CKM Poprad).
 
Matej Tomáš po dojazde povedal: „Cítim sa super, keď som vyhral. Ten asfalt bol taký šmykľavý, tak sa tam padalo, aj sa trochu nastupovalo, ale bolo to celkom dobré. Som spokojný s dnešným výkonom,“ dodal v rozhovore s autorom článku.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z kategórie mladších žiakov a žiačok (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
Fotografia 1 z 64
 
V nedeľu budeme publikovať reportáž juniorskej a mužskej kategórie. Definitívny kalendár SP na ceste zverejníme čoskoro...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop