V Dubnici sa konali Medzinárodné dni cyklistiky, zo Slovákov sa radovali Vančo aj Kováč

25.8.2020, 19:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ccsp2020
 
V tieni spoločných majstrovstiev Česka a Slovenska v Mladej Boleslavi sa v Dubnici nad Váhom uskutočnil už 57. ročník Medzinárodných dní Cyklistiky. Zo zahraničia prišli slovinskí reprezentanti či silní Holanďania. V kritériách sa darilo slovenským pretekárom a vďaka víťazstvu v kráľovskej etape putuje celkový triumf do Slovinska. Súťažilo sa aj v kategóriách o najlepšieho kadeta a najlepšieho vrchára.
 
 
1. etapa - kritérium
 
Juniorov a kadetov čakalo v úvodnej etape kritérium na Mierovom námestí v Dubnici nad Váhom, ktoré trvalo štyridsať minút a malo určiť prvého držiteľa žltého dresu. Na Slovensko napríklad pricestovala slovinská reprezentácia či holandskí chlapci z tímu CT Streetjump. Spomedzi slovenských cyklistov tu nebol vedúci muž SP Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorý, pochopiteľne, uprednostnil prípravu na ITT na majstrovstvá Európy vo Francúzsku.
 
Štart kritéria bol hektický a pelotón sa ihneď natiahol. Ujsť sa podarilo kvartetu Rindert Buiter, Mike Bronswijk (2x CT Streetjump), Matic Macek (Slovinsko) a Tobias Vančo (ŠKC Dubnica nad Váhom). V balíku sa do práce pustili ľudia z bratislavského Kaktusu a snažili sa aj cyklisti z trenčianskeho športového gymnázia, no ich snahu, pochopiteľne, brzdili Holanďania z CT Streetjump.
 
Únik si dokázal vybudovať náskok na jednu minútu a poriadne sa vyselektoval aj balík, z ktorého odpadávali menej odolní cyklisti. Z pelotónu sa snažili utrhnúť Samuel Kováč (CKM Poprad) či Samuel Novák (Kaktus Bike Team Bratislava), no do vedúcej skupiny sa už nikto neprepracoval a tak si to štvorica rozdala o víťazstvo. Na radosť domácich priaznivcov cyklistiky sa presadil Tobias Vančo. Za ním preťala pásku dvojica Holanďanov Buiter a Bronswijk. Pre Maceka tak zostalo len štvrté miesto.
 
Balík finišoval so stratou 54 sekúnd a dvesto metrov pred cieľom z neho vybehol Wouter van de Weerdhof (CT Streetjump). Najlepším Slovákom z pelotónu bol kadet Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava), ktorý prišiel do cieľa na siedmom mieste. Vančo si tak po úvodnej etape obliekol žltý dres, najlepším kadetom bol Natan Gregorčič (Slovinsko), ten preťal pásku pred Vrbíkom.
 
 
2. etapa – kráľovská etapa
 
Na druhý deň v sobotu čakala pretekárov kráľovská etapa s dvoma veľkými okruhmi a štyrmi vrchárskymi prémiami. Dvakrát šli cyklisti cez Homôlku (4%, 8 km) a nevynechali ani Javorinku (3%, 8 km). Na všetkých zúčastnených čakalo viac ako 1600 nastúpaných metrov.
 
Po štarte sa okamžite začalo stúpať na prvú horskú prémiu Homôlka a tempo v balíku určovali predovšetkým ľudia z CT Streetjump, ktorí chceli znemožniť akékoľvek nástupy a taktiež sa snažili čo najviac preriediť balík. Po body do vrchárskej súťaže si prišiel van de Weerdhof, zhruba štvrtina pelotónu už zaostávala.
 
Na začiatku stúpania na Javorinku nastúpil Samuel Kováč (CKM Poprad) a zapríčinil zvýšenie tempa v balíku. Kováč sa dlho pred pelotónom nezdržal, no do problémov sa začali dostávať viacerí pretekári, ktorí boli v priebežnom poradí na vysokých miestach. Za hlavnou skupinou sa vytvorila desaťčlenná skupina odpadlíkov, kde boli Juraj Vrbík, Adam Vrbík, Nikolas Borovský (3x Kaktus), Erik Meliš (CK Epic Dohňany), Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín) s kolegami a pár ľudí zo Slovinskej reprezentácie.
 
Vpredu si zatiaľ nastúpilo kvarteto cyklistov – víťaz SP v Tlmačoch Lukáš Sokolík (TJ Slávia ŠG Trenčín), Martin Hrtánek (CK Epic Dohňany) a dvaja cudzinci. Druhý menovaný bol úspešný na druhej horskej prémií a na pretekárov čakal zjazd do Ilavy. Juraj Vrbík a spol. sa dokázali vrátiť do pelotónu, ktorý mal zhruba štyridsať členov. Únik si dokázal vybudovať viac ako dvojminútový náskok.
 
Druhý okruh odštartoval opäť stúpaním na Homôlku. Nástupov bolo neúrekom a práve na tomto mieste sa najviac prečesalo zloženie hlavnej skupiny. Kilometer pred vrcholom začal „vyvádzať“ Tomáš Sivok (Willebrord Wil Vooruit), ktorý podnikol sériu nástupov a spolu s ním sa do ďalšieho zjazdu pustilo len pätnásť najodolnejších pretekárov. Do problémov sa dostal aj majiteľ žltého dresu Tobias Vančo.
 
Medzitým vypadli z vedúcej skupiny obidvaja Slováci, body za tretiu HP pripadli van de Weerdhofovi. V zjazde sa spojil Vančom s Jurajom Vrbíkom, Jakubom Vlčákom (MŠK Žiar nad Hronom – CK) a Adamom Haľákom (ŠK Železiarne Podbrezová). Toto kvarteto sa vrátilo do balíka a na všetkých čakal posledná horská prémia s prejazdom cez Javorinku. Nakoľko nikto nebol schopný doraziť vedúcu dvojicu, opäť nastúpil Sivok a spolu s ním prešlo cez poslednú HP len desať ľudí.
 
Sivok, Borovský, Kováč, van de Weerdhof, Samuel Tuka (TJ Slávia ŠG Trenčín), Vid Jeromel (Retutnina Ptuj), Hrtánek, Lance Huenders (CT Streetjump) a Hrtánek sa mohli zapojiť do súboja o tretie miesto, nakoľko dvojica utečencov mala už dostatočný náskok pred hlavnou skupinou. Napokon vyhral Matic Macek (Slovinsko), za ním prišiel do cieľa Tijmen Graat (CT Streetjump), ktorý vyhral aspoň poslednú HP.
 
Stupne víťazov napokon doplnil Nikolas Borovský, ktorý preťal pásku s mankom minúty a 33 sekúnd. Nakoľko prišiel Vančo do cieľa až na 28. priečke s viac ako dvojminútovou sekerou, menil sa aj majiteľ žltého dresu. Stal sa ním sobotňajší víťaz. Vančo zostal aspoň najlepším Slovákom a po druhej etape zastával štvrtú priečku. Najlepším kadetom bol aktívny Sivok a najviac bodov na horských prémiách pozberal van de Weerdhof.
 
 
3. etapa – kritérium
 
Na záver tohtoročných etapových pretekov čakalo 82 pretekárov ďalšie kritérium. Oproti úvodnej etape sa šlo doobeda. Pretekárov sprevádzalo zamračené počasie, trať bola po rannom daždi na niektorých úsekoch mokrá. Okrem celkového poradia a najlepšieho kadeta nebolo rozhodnuté ani v súťaži o najlepšieho vrchára, nakoľko aj na kritériu si mohli pretekári v tejto kategórií polepšiť v piatom, desiatom, predposlednom okruhu a v cieli.
 
Záverečná etapa prebehla vo vysokom tempe, z ktorého si pár kôl pred koncom dokázal nastúpiť Samuel Kováč (CKM Poprad). Ešte predtým sa snažili odísť z hlavnej skupiny aj Lukáš Sokolík (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Tomáš Sivok (Willebrord Wil Vooruit), tým sa však dopredu dostať nepodarilo. Za Kováčom sa napokon vydala dvojica Holanďanov – Rindert Buiter Wouter van de Weerdhof (2x CT Streetjump).
 
Kováč si napokon svoj drobný náskok udržal až do cieľa a mohol sa radovať z víťazstva. Z dvojice Holanďanov bol v závere rýchlejší Buiter. Hlavná skupina finišovala s mankom sedemnástich sekúnd a v nej bol najrýchlejší Mike Bronswijk (CT Steetjump). Top 5 uzavrel čerstvý majster Slovenska Lukáš Ungvarský (MŠK Žiar nad Hronom – CK). Priemerná rýchlosť sa v záverečnom kritériu vyšplhala na 38 km/h.
 
Matic Macek (Slovinsko) prišiel do cieľa na 22. mieste a postrážil si celkový triumf pred Tijmenom Graatom (CT Streetjump) a Buiterom. Najlepším Slovákom ostal Tobias Vančo (ŠKC Dubnica nad Váhom), v poslednej etape preťal pásku na štrnástej priečke s dvadsaťsekundovým nákupom na Kováča a celkovo skončil piaty.  Najlepším kadetom ostal Sivok a van de Weerdhof ostal najlepším vrchárom.
 
Medzi kadetmi sa menilo priebežné poradie v Slovenskom pohári. Tomáš Sivok nazbieral viac ako sto bodov a posunul sa na priebežné prvé miesto, odkiaľ poslal preč Martina Juríka (TJ Slávia ŠG Trenčín). Ostatné pozície ostali nezmenené. Na treťom mieste aj naďalej ostáva Juraj Vrbík, štvrtý je Samuel Novák a Top 5 uzatvára Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová).
 
Aj juniori majú nového lídra SP. Je ním Tobias Vančo, ktorý sa na prvé miesto vrátil po prestávke spôsobenej zranením a využil aj neprítomnosť priebežne druhého Martina Svrčeka. Tretí ostal Filip Lohinský (TJ Slávia ŠG Trenčín), ani ten v Dubnici neštartoval. Na štvrté miesto sa posunul víťaz poslednej etapy a Top 5 uzatvára Timotej Piliarkin (ŠK Železiarne Podbrezová).
 
 
 
 
 
titulná fotografia: Juraj Zermegh
 
 

 
 
1. 11.6. preteky 2016 SP SLOVAKIARING
M,Ž,J,K,D clanok ikonkaclanok ikonkapdf ikonka
2. 14.6. kriterium 2016 SP DOLNÝ HRIČOV M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.6. kriterium 2016 SP PIEŠŤANY M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
4. 4.7. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 1.8. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 1.8. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 2.8. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 2.8. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 8.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 9.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 13.8. casovka 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 16.8. preteky 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 20.8. casovka 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE)
M,Ž,Jy clanok ikonka
7. 21-23.8. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
Ji,Ki clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 22.8. preteky 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE) M,Ž,Jy clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
7. 29.8. kriterium 2016 SP DUDINCE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
8. 30.8. preteky 2016 SP KRUPINA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
9. 5.9. casovka 2016 SP SP. NOVÁ VES (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
10. 6.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop