Mládežnícke majstrovské tituly putujú do Dohnian či Saganovej akadémie

4.8.2020, 13:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ccsp2020
 
Národné majstrovstvá Slovenska pre mládežníkov pokračovali v nedeľu starým známym okruhom, na ktorom sa pred troma rokmi radoval zo svojho druhého titulu aj Juraj Sagan. Takáto hviezda sa uplynulý víkend na Slovensku neukázala, napriek tomu sa bolo na čo pozerať. Na štarte nechýbali ani ženy a juniorky, ktoré bojovali o ďalšie body do Slovenského pohára.
 
 
Ženy a juniorky
 
Dve najstaršie ženské kategórie na podujatí bojovali „len“ o ďalšie body do SP. Oproti sobotňajšej časovke sa na štarte postavilo o päť cyklistiek viac, naopak, neštartovať sa rozhodla Erika Glajzová (CK Cykloglajza BB). Ženy a juniorky sa museli popasovať s troma okruhmi a 69 kilometrami.
 
V prvej polovici úvodného kola sa nič zásadné nedialo, pelotón šiel pokope a nikto sa nepokúšal odpútať sa z balíka, resp. vyprovokovať únik. Vzadu sa ocitlo len pár ľudí, medzi nimi boli napríklad pretekárky z CKM Poprad. To sa zmenilo zhruba trinásť kilometrov pred koncom okruhu. Začali útočiť maďarské pretekárky, ale žiaden únik sa nevytvoril a pri prejazde do druhého kola bol pelotón ochudobnený o pár ľudí.
 
Druhý okruh mal podobný priebeh ako prvé kolo, v jeho prvej časti sa snažili utiecť Maďarky a potom sa útoky rozbehli v tých istých miestach ako v úvodnom okruhu. Do úniku sa chcela prepracovať Nora Jenčušová (Cycling Schwabik CEA), okrem nej to skúšala aj Janka Keseg Števková (Outsiterz) a aktívna bola aj Kristína Galušková (CK Cykloglajza BB). Druhá menovaná sa snažila roztrhnúť pelotón hneď v prvom kopci v záverečnom kole, no jej snaha vyšla nazmar.
 
Števková to skúsila ešte v jednom brdku, no dopredu sa dostať nikomu nepodarilo a o víťazstvo a body do pohára bojovalo dvadsaťsedem pretekárok. Záverečný kopec meral päťsto metrov a najrýchlejšie ho vyšprintovala Janka Keseg Števková, ktorá mala viac síl v nohách ako maďarské pretekárky. Druhá finišovala Adrienn Szabó (Fehervár Cycling Team), účastníčka tohtoročnej ženskej dubajskej Tour. Na pódium sa dostala aj jej menovkyňa a aktuálna maďarská majsterka Zsófia Szabó (Doltcini – Van Eyck Sport).
 
Bez straty finišovala aj štvrtá Johanna Borissza (Fehervár Cycling Team), na piatom mieste skončila najlepšia slovenská juniorka Simona Záhorcová (MŠK Žiar nad Hronom – CK). S päťsekundovým mankom preťala pásku druhá juniorka Tereza Kurnická (TJ Slávia ŠG Trenčín), desať sekúnd dostala bronzová v tejto kategórií Miriama Čišecká (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Víkend v Lovči a Lutile „spôsobil“ pár zmien v priebežnom poradí SP. Napriek umiestneniam mimo Top 10 zostala na prvom mieste Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava), jej náskok na druhú Petru Machálkovú (Cycling Academy Trenčín) sa scvrkol na tridsaťtri bodov. Na tretie miesto sa posunula Tatiana Jaseková (CK Spartak Tlmače), štvrtá ostala prvá juniorka Simona Záhorcová a Top 5 po šiestom kole uzatvára Laura Debnárová (CyS – Akadémia Petra Sagana)
 
 
 
Kadeti
 
Kadeti mali pred sebou, podobne ako ženy a juniorky, tri okruhy. Oproti sobotňajšej časovke sa na štart postavilo kvarteto chlapcov navyše. O majstrovský dres tak bojovalo 46 pretekárov. Hneď sedem kadetov reprezentovalo celok z hlavného mesta Kaktus Bike Team. Zahanbiť sa nenechala ani akadémia Petra Sagana s piatimi zástupcami.
 
Po troch okruhoch bojovala o víťazstvo len trojica pretekárov, ktorá si vybudovala pred zvyškom štartového poľa viac ako trojminútový náskok. Napokon mal najviac síl v závere Tomáš Sivok (Willebrord Will Vooruit), ktorý v tesnom šprintérskom súboji preťal pásku skôr ako Samuel Novák (Kaktus Bike Team Bratislava). Tretí skončil Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová) so šesťsekundovým mankom.
 
Pre balík zostal šprint len o štvrté miesto a zapojilo sa doň tucet jazdcov. Napokon ho uchmatol Novákov kolega Juraj Vrbík, na jeho zadnom kolese prišiel do cieľa Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín). Sivok sa vďaka dvom víťazstvám môže radovať aj priebežného prvého miesta v rámci SP, odkiaľ vyhodil Vrbíka. Ten sa prepadol na tretie miesto, medzi nimi sa nachádza Jurík. Štvrtý zostal Novák a na piatu priečku sa posunul Schwarzbacher.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie motiv cyklistika
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Kadetky
 
Kadetky sa postavili na štart spoločne so staršími žiakmi. Oproti sobotňajšej časovke pribudla do štartovej listiny Linda Paulechová (Novomestský Superbiker). Dievčatá mali pred sebou 46 kilometrov na okruhu, na ktorom sa pretekalo aj na spoločných majstrovstvách pred troma rokmi. Pretekárky sprevádzalo príjemné, slnečné počasie.
 
Približne po piatich kilometroch od odmávania štartu sa snažila prepracovať do úniku Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače) v spolupráci s viacerými staršími žiakmi, no kadetky zostali pohromade. Ďalšie stúpanie prinieslo selekciu kadetiek, okrem už spomínanej Macsaiovej sa v pelotóne udržala len Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana), Klára Tarabová (CK Epic Dohňany) a Klaudia Varšová (Cyklo Spiš).
 
Pelotón šiel zvyšok prvého kola stabilné tempo, pri vstupe do druhého okruhu sa na chvíľu zvoľnilo, čo využili starší žiaci k úniku. Dopredu sa dostalo zhruba osemnásť ľudí, spomedzi kadetiek sa tam dostali všetky štyri vyššie menované dievčatá. Jedenásť kilometrov pred páskou začala zaostávať Macsaiová, tempo vedúcej skupiny, pochopiteľne, diktovali starší žiaci.
 
Ciriaková, Varšová a Tarabová to s chalanmi napokon dotiahli až do cieľa, po suverénne víťazstvo si prišla Terézia Ciriaková a ku titulu s časovky pridala ďalší majstrovský dres. V súboji o druhé miesto Klaudia Varšová napokon porazila Kláru Tarabovú. S takmer minútovou stratou prišla do cieľa v spoločnosti jedného staršieho žiaka Jana Macsaiová. Elitnú päticu uzavrela s viac ako štvorminútovou stratou Tamara Sochanová (PROefekt Košice).
 
Výsledky z majstrovstiev mládeže významne premiešali priebežné poradie Slovenského pohára. Terézia Ciriaková predbehla dvojicu z Sportcomplexu Břeclav a dostala sa na prvé miesto. Klára Tarabová má na ňu manko šesťdesiatpäť bodov, na tretiu priečku sa posunula Jana Macsaiová. Skvelé výsledky z uplynulého víkendu vyniesli na štvrté miesto Klaudiu Varšovú a Top 5 aj naďalej uzatvára Ivona Pavlisová (CK Epic Dohňany).
 
 
Starší žiaci
 
Medzi staršími žiakmi stál na štarte identický počet pretekárov ako tomu bolo v sobotu. Hneď piatich zástupcov mal v tejto kategórií klub z Dohnian pod vedením Martina Rišku, no nebol to najpočetnejší celok. O jedného pretekára viac sem dodala akadémia trojnásobného majstra sveta. Starší žiaci mali pred sebou dva okruhy a 46 kilometrov.
 
Od štartu sa šlo pomerne svižné tempo. Ako prví sa na nástupy podujali pretekári z Favoritu Brno, no zástupcovia Dohnian držali pelotón pokope. Po odbočení z hlavnej cesty smerom na Janovú Lehotu si drobný náskok vypracoval Lukáš Vranák (CK Epic Dohňany), no balík ho nikam nepustil. Na tom istom mieste ako Vranák nastúpil v druhom kole Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová).
 
Fedor sa pred hlavnou skupinou držal dva kilometre a nelenilo sa ani za ním. V stúpaní na Slaskú sa balík roztrhal, vpredu zostal Vranák, jeho kolega Adam Mrocek, Kristián Vavro (TJ Favorit Brno), Aleš Brázdovič (CK Karpaty Smolenice), Tomáš Drobný (CK Olympik Trnava) a Jakub Husár (Flaviol – Bike Team Spiš). Spoločne s nimi tam bola jedna z kadetiek. Šťastie nestálo pri Drobnom, dostal defekt a prepadol sa dozadu.
 
Po chvíli dorazilo dopredu ďalších desať jazdcov a táto skupina mierila do cieľa. Na záverečnom kopci odštartoval šprint Adam Mrocek a suverénne si prišiel po titul. Za ním s malou dierou finišoval Jakub Husár a do Dohnian putuje aj tretie miesto zásluhou Martina Halušku. Hneď za ním preťal pásku jeho kolega Lukáš Vranák.
 
Elitnú päticu uzavrel Kristián Vavro, ktorý v závere nepustil pred seba Mateja Hrušku (CyS – Akadémia Petra Sagana) a Samuela Fedora. V poradí SP sa pretekári len poprehadzovali. Na čele ostal Mrocek, za neho sa už posunul Vavro, ktorý vďaka svojim výsledkom vyletel z piateho miesta a vymenil si pozície s Haluškom. Tretí zostal Vranák a štvrtý Husár.
 
 
Žiačky
 
Najmladšia dievčenská kategória si zasúťažila o majstrovský dres a titul spoločne s mladšími žiakmi. V porovnaní s predchádzajúcim dňom sa na štart postavilo menej dievčat, dve pretekárky v nedeľu nenastúpili. Sériu štyroch víťazstiev ťahala Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany).
 
Hneď v úvodnom kopci si nastúpila strieborná medailistka z časovky Sofia Ungerová (Bike Centrum Dubnica nad Váhom), čo sa nepáčilo už spomínanej Ržoncovej, ktorá ju okamžite dotiahla späť do balíka. Potom sa do určovania tempa na krátky čas pustila Sofia Naňová (CK Cykloglajza BB). Osem kilometrov pred cieľom odpadli Natália Kušnírová (Cyklo Spiš) a Dorota Vojtíšková (Climberg Sport Team), no po troch minútach sa obe dievčatá vrátili späť.
 
Sedem kilometrov pred páskou pre zmenu zaútočila Viktória Chladoňová (Climberg Sport Team), aj tentoraz ju dotiahla Ržoncová. Okrem Ržoncovej sa vpredu otáčali aj Petra Hlbocká (CK Olympik Trnava) a Dorota Vojtíšková. Do záverečného šprintu sa zapojilo dvanásť dievčat. Hneď za Tomášom (víťaz mladších žiakov) preťala pásku Stanislava Sikelová (CyS – Akadémia Petra Sagana) a zvíťazila.
 
S menšou medzerou prišla do cieľa opäť druhá Sofia Ungerová, stupne víťazov doplnila Vanesa Šatková (CK Epic Dohňany). Štvrtá prišla Hana Ferejová (ŠK Topoľčianky) a elitnú päticu uzavrela Petra Hlbocká. Tieto dievčatá za žiakmi absolútne nezaostali. Súboje o tituly veľa zmien v priebežnom poradí SP nepriniesli. Na čele je aj naďalej Ržoncová a nakoľko tu nemohli pretekať ľudia zo zahraničia, tak sa na druhé miesto posunula Sikelová. Tretia je Ungerová, štvrtá je Kušnírová a do Top 5 sa posunula Hlbocká.
 
 
Mladší žiaci
 
Najmladšia kategória mala na programe jeden okruh, takže dvadsaťštyri kilometrov. Oproti časovke sa pelotón rozšíril o jedného cyklistu. Hneď sedem zástupcov mal v tejto kategórií klub pod názvom Cyklistická Tour. Najväčšie nádeje na dobrý výsledok mal z ich pretekárov Michal Šichta, víťaz kritéria v Rajeckých Tepliciach.
 
Prvý kopec na trati prešiel balík pokope, v tom druhom sa zo sedla zdvihol Milan Húsenica (ŠK Topoľčianky) a vybudoval si zhruba desaťsekundový náskok. Do práce sa pustili zástupcovia tímov CK Olympik Trnava a Flaviol – Bike Team Spiš. Po minúte sa Húsenica vrátil späť. Tempo pelotónu diktovali pretekári z akadémie Petra Sagana, Dohnian, z Banskej Bystrice a Trenčína.
 
Dvetisíc metrov pred páskou zaútočil čerstvý majster Slovenska v časovke Jakub Mikuš (TJ Slávia ŠG Trenčín), no pelotón ho nikam nepustil a do záverečného šprintu priviedli dvadsaťčlenný pelotón zástupcovia žilinskej akadémie. V najprudšej pasáži kopca nastúpil Matej Tomáš (CK Epic Dohňany) a konkurencii nedal šancu. Za ním vznikla diera a tak preťal pásku druhý Michal Šichta pred tretím Lukášom Gardianom (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Potom prišla do cieľa dvojica žiačok a tak sa v cieli zjavil Martin Stano (ŠK Topoľčianky) a na jeho zadnom kolese prišiel piaty Dávid Hulala (CyS – Akadémia Petra Sagana). Majstrovstvá Slovenska spôsobili v priebežnom poradí SP len kozmetické zmeny. Na prvých štyroch miestach sa nič nezmenilo. Naďalej vedie Tomáš pred Šichtom a Mikušom. Štvrtý je Gardian a na piate miesto sa posunul jeho kolega Hulala.
 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria všetkých kategórií spolu (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
Fotografia 1 z 220
 

 
 
1. 11.6. preteky 2016 SP SLOVAKIARING
M,Ž,J,K,D clanok ikonkaclanok ikonkapdf ikonka
2. 14.6. kriterium 2016 SP DOLNÝ HRIČOV M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.6. kriterium 2016 SP PIEŠŤANY M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
4. 4.7. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 1.8. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 1.8. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 2.8. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 2.8. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 8.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 9.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 13.8. casovka 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 16.8. preteky 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 20.8. casovka 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE)
M,Ž,Jy clanok ikonka
7. 21-23.8. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
Ji,Ki clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 22.8. preteky 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE) M,Ž,Jy clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
7. 29.8. kriterium 2016 SP DUDINCE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
8. 30.8. preteky 2016 SP KRUPINA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
9. 5.9. casovka 2016 SP SP. NOVÁ VES (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
10. 6.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop