SP: Pre mládež sa skončila sezóna na ceste, Dohňany získali štyri prvenstvá

10.9.2020, 06:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ccsp2020
 
Záverečné kolo, podobne, ako po minulé roky, obstaralo tradičné kritérium v uliciach Spišskej Novej Vsi. Už 66. ročník kritéria priniesol radosť do Dohnian, kde sa radovali hneď štyrikrát. Špeciálne absolutórium si zaslúži Matej Tomáš, držiteľ deviatich víťazstiev v tejto sezóne. Dôvod na úsmev majú aj v Žiline či Trenčíne. Najprestížnejšej kategórií preteky predčasne ukončilo nevľúdne počasie, čo sa v tomto roku stalo vôbec po prvýkrát. Pre mužov sezóna, na rozdiel od iných kategórií, nekončí.  
 
 
 
 
Muži
 
Posledné kolo prilákalo do Spišskej Novej Vsi dvadsaťosem mužov. Spomedzi pretekárov, ktorí tu štartovali aj minulý rok, tu bol napríklad Stanislav Béreš (Firefly) a nechýbal ani vlaňajší víťaz medzi juniormi Simon Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín). Tesne pred štartom najprestížnejšej kategórie začalo pršať a silný dážď napokon neželane vstúpil do priebehu kritéria.
 
Prvý bod ukoristil ďalší Trenčan a druhý muž tohtoročnej časovky v Bánovciach nad Bebravou v kategórií U23 Pavol Kramarčík. Následne si otvoril svoje bodové konto aj zástupca nášho jediného kontinentálneho klubu Martin Chren. Už v druhom kole predčasne zabalil svoje účinkovanie na kritériu Peter Tichý (CyS – Akadémia Petra Sagana).  
 
Prvý súboj o päť bodov vyznel v prospech Kramarčíka a nasledujúci prejazd využil na vylepšenie bodového konta už spomínaný Simon Nagy. Pred záverečnými kolami v Spišskej Novej Vsi štartoval tento pretekár spoločne s Duklou na Okolo Srbska a v záverečnej etape vyšpurtoval solídne siedme miesto.
 
Pred druhou veľkou bodovačkou sa o slovo prihlásil aj Andrej Líška (Cycling Academy Trenčín), ktorý si pripísal prvý bod. V tom čase už cyklisti bojovali s nepríjemným dažďom, no pády sme na klzkej vozovke, našťastie, nevideli. Trenčianski cyklisti boli v nedeľu aktívni, aj druhá veľká bodovačka pripadla ich zástupcovi. Tentoraz to bol Simon Nagy.
 
Následne sa s drobným náskokom odtrhli štyria borci, za ktorými jazdil pozostatok hlavnej skupiny. Z kritéria sa rozhodol odstúpiť Jakub Kurty (CK Cykloglajza BB), v siedmom kole bodoval vlaňajší majster Slovenska medzi juniormi Pavol Kramarčík. Ten bodoval aj v ďalšom okruhu a spoločnosť mu vpredu robil Martin Vlčák (Dukla Banská Bystrica).
 
V tom čase už cyklisti, ktorí zaostávali o jedno kolo, boli rozhodcami v hustom daždi sťahovaní dole z trate. V deviatom kole sa opäť bojovalo o päť bodov a úspešný bol ten istý cyklista, ako pri predchádzajúcej veľkej bodovačke. Následne si po bod prišiel aj Dávid Kaško (Firefly), ktorému deň predtým ušlo víťazstvo v časovke do vrchu o menej ako sekundu.
 
Následne sa presadil aj jeho kolega a štvrtý muž vlaňajšieho kritéria v Spišskej Novej Vsi Stanislav Béreš. Po ňom si o päť bodov vylepšil svoje priebežné umiestnenie vlaňajší strieborný medailista z MSR v Trnave do 23 rokov Dávid Kaško. Okrem neho sa vpredu nachádzali ďalší traja pretekári.
 
Hustý dážď ale neprestával a tak hlavný rozhodca Miloš Kollár vstúpil na vozovku, aby oznámil cyklistom, že preteky predčasne končia. Víťazom sa stal Simon Nagy, ktorý tak zopakoval minuloročné víťazstvo a po pretekoch v Tlmačoch sa druhýkrát postavil na najvyšší stupienok. Len vďaka horšiemu umiestneniu v poslednom šprinte skončil na druhom mieste jeho oddielový kolega Pavol Kramarčík. Pre neho to bolo tretie striebro v tejto sezóne.
 
Na stupne víťazov sa opäť postavil Dávid Kaško, ktorý tak odišiel domov s dvoma medailami. Šesť bodov stačilo na štvrté miesto Martinovi Chrenovi a do Top 5 sa opäť prepracoval aj Stanislav Béreš. „Škoda, že nám kritérium ukončili predčasne, bol to taký cyklokros. Od štartu sa šlo až do cieľa. Počasie mi vyhovovalo a nohy som mal dobré. Myslím, že toto sú také povinné víťazstvá, ak sa chceme niekam posunúť“ okomentoval kritérium i svoj výkon Simon Nagy. 
 
Kritérijnú ligu v tomto roku ovládol v Spišskej Novej Vsi neprítomný Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Na rozdiel od mladších kategórií budú môcť muži bojovať o body do Slovenského pohára ešte v októbri na jednorázovke v Bratislave. Simon Nagy sa nedeľňajším víťazom posunul na prvé miesto s päťbodovým náskokom pred Lukášom Kubišom. Na treťom mieste ostal Pavol Kramarčík. Za ním nastala zmena, Mareka Čaneckého (Dukla Banská Bystrica) totiž preskočil jeho oddielový kolega Martin Vlčák (na kritériu skončil šiesty), ktorý tento rok končí v kategórií do 23 rokov.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Ženy a juniorky
 
 
Šestnásť zástupkýň dvoch najstarších kategórií nežnejšieho pohlavia prišlo poslednýkrát v tejto sezóne zabojovať o body do Slovenského pohára. Oproti minulému roku neštartovali ženy a juniorky s kadetmi, ale v samostatnom balíku. Minulý rok tu vyhrala Nora Jenčušová (Schwabik Cycling CEA) a národná majsterka v ITT patrila medzi favoritky aj túto nedeľu.
 
Ako prvá si otvorila bodové konto Laura Lukáčová (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorá bola v Spišskej Novej Vsi aj minulý rok a medzi kadetkami brala tretie miesto. V nasledujúcom okruhu prvýkrát bodovala aj Tatiana Jaseková (CK Spartak Tlmače). Na prvej veľkej bodovačke sa presadila naša najlepšia dráhová cyklistka Alžbeta Bačíková (CK Dukla Bratislava).
 
Bačíková bodovala aj vo štvrtom okruhu a po ňom sa vpredu s malým náskokom usadil poltucet pretekárok. Pelotón sa však následne dal dokopy a piate kolo prinieslo bod aj pre Moniku Kadlecovú (CK Epic Dohňany), ktorá potom vzala päť bodov v šiestom kole. O slovo sa prihlásila aj druhá juniorka na MSR v Mladej Boleslavi Vladimíra Zelinová. Zástupkyňa žiarskej cyklistiky si v siedmom kole pripísala prvý bod.
 
V ďalšom okruhu si náskok vypracovala silná dvojica Jenčušová Bačíková. Za nimi vyštartovalo ďalšie duo v zložení Radka Paulechová (CyS – Akadémia Petra Sagana)  a už spomínaná Kadlecová. Táto dvojica však bola rýchlo dobehnutá hlavnou skupinou. Jenčušová s Bačíkovou spolupracovali a začali si tvoriť náskok pred pelotónom.
 
Štyri kolá pred koncom mali unikajúce pretekárky k dobru dvadsaťpäť sekúnd na balík. Nasledujúci okruh priniesol ďalšiu veľkú bodovačku a v hlavnej skupine bodovala Kadlecová, ktorá živila nádej na tretie miesto. Bačíková a Jenčušová si svoj náskok s prehľadom postrážili až do konca a Alžbeta Bačíková si na konci sezóny prišla po druhé víťazstvo v tejto sezóne.
 
Druhá skončila Nora Jenčušová, ktorá v nedeľu absolvovala svoje posledné preteky ako juniorka a presúva sa do kategórie U23. Na pódium sa napokon postavila aj s desiatimi bodmi finišujúca Monika Kadlecová. Pre zástupkyňu Dohnian to bolo štvrté tohtoročné pódium. Štvrtú priečku obsadila Petra Machálková (Cycling Academy Trenčín), ktorá vyhrala špurt pelotónu na konci a do Top 5 sa dostala aj jej niekdajšia kolegyňa Radka Paulechová.
 
Musím povedať, že to bolo pre mňa, paradoxne, iba druhé víťazstvo v tomto roku. Mala som viac druhých miest ako víťazstiev, takže si toto víťazstvo veľmi cením a som za neho rada, pretože včera som absolvovala ťažké preteky v Nitre a na dnešné kritérium som si neverila, aj keď Spišskú Novú Ves mám veľmi rada a chcela som ju tento rok absolvovať. Našťastie Nore Jenčušovej na štvrtýkrát atak vyšiel, bola som s ňou a spolupracovali sme. Takže som veľmi rada a tieto preteky mi zároveň splnili aj prípravu na dráhu, keďže o tomto čase sme mali byť pôvodne na dráhových pretekoch v Prahe, no kvôli pandémií sme tam nevycestovali.
 
Tohtoročná cestná sezóna pre mňa nedopadla úspešne. Neobhájila som titul majsterky Slovenska na ceste ani som sa majstrovstiev nezúčastnila kvôli zraneniu, ktoré ma postihlo pár dní pre majstrovstvami, takže z môjho pohľadu som mala veľkú smolu. Mrzí ma to, pretože bolo málo pretekov a tie najdôležitejšie som kvôli zraneniu vynechala. Ale na kritériách sa mi darilo. Pozitívne sezónu nehodnotím, ale mohlo to byť lepšie aj horšie. Sezóna pre mňa pokračuje, pretože v pláne sú ME na dráhe v polovici novembra. Zatiaľ nie je určené dejisko pretekov, ale kým sa toto podujatie nezruší, budem musieť naplno trénovať. V podstate mi opätovne začína príprava na jeden z vrcholov sezóny.“ povedala po pretekoch Alžbeta Bačíková.
 
 
Celkovou víťazkou Slovenského pohára pre tento rok sa stala Tatiana Jaseková, ktorá v nedeľu skončila na jedenástom mieste. Druhá skončila Petra Machálková.
 
Tretie miesto patrí taktiež neprítomnej Tereze Medveďovej (WCC Team), ktorá nazbierala o desať bodov viac ako štvrtá Janka Keseg Števková (Outsiterz). Top 5 uzavrela už spomínaná Mariana Findrová. Na kritériách bola tento rok najlepšia víťazka posledného kola. Medzi juniorkami dominovala tento rok Tereza Kurnická (TJ Slávia ŠG Trenčín, v nedeľu šiesta) pred Simonou Záhorcovou (MŠK Žiar nad Hronom – CK, v nedeľu ôsma) a Norou Jenčušovou.
 
Štvrtá skončila Vladimíra Zelinová a Top 5 pre tento rok uzavrela zástupkyňa Saganovej akadémie Miriama Čišecká, ktorá spoločne s Kurnickou ostávajú juniorkami aj pre nasledujúcu sezónu. Nedeľňajšia víťazka pozbierala v roku 2020 spomedzi junioriek najviac bodov na kritériách.
 
 
Juniori
 
Dvadsaťsedem juniorov si prišlo zmerať sily na kritérium do Spišskej Novej Vsi. Vlaňajší víťaz Simon Nagy sa presunul do mužskej kategórie, oproti pôvodnej štartovej listine nestál na štarte Nikolas Sedlačko (ŠKC Liptovská Osada). Päť borcov reprezentovalo športové gymnázium v Trenčíne.
 
Prvý bod uchmatol Filip Merta, ktorý v nedeľu oslavoval dovŕšenie plnoletosti a pre ktorého to boli zároveň posledné cestné preteky v drese Cyklo Spišu. V budúcej sezóne totiž bude hájiť farby Saganovej akadémie. Následne si otvoril svoje bodové konto aj jeho kolega Jakub Barcík. Na prvej veľkej bodovačke sa presadil Adam Gross (Cycling Academy Trenčín).
 
Následne sa z hlavnej skupiny utrhol Adrián Patay (TJ Slávia ŠG Trenčín) a Matúš Lávečka (CK Karpaty Smolenice). Prvý menovaný bodoval vo štvrtom aj piatom okruhu. Pred druhou veľkou bodovačkou sa tretí muž ITT v Bánovciach nad Bebravou vpredu osamostatnil a prišiel si po päť bodov. V pelotóne si bodovo polepšili obaja už spomínaní cyklisti z Cyklo Spišu.
 
Patay naďalej zostával na čele pretekov a v deviatom okruhu si z pelotónu vzal tri body aktívny Barcík. Niekdajší zástupca Spartaku Tlmače Adrián Patay v polovici kritéria jazdil s tridsiatimi sekundami k dobru na hlavnú skupinu. Dvanáste kolo prinieslo ďalšiu veľkú bodovačku, v pelotóne tentoraz bodoval Gross.
 
Tri kolá pred cieľom vzal Patay ďalších päť bodov a o víťazovi kritéria bolo prakticky rozhodnuté. V balíku si vylepšili svoje bodové kontá aj Jakub Slivka (CyS – Akadémia Petra Sagana) a Merta. Defekt zadného kolesa musel v depe riešiť Mário Jančo (ŠK Topoľčianky). To neušlo pozornosti jedného z miestnych divákov, ktorý si to s obyčajným bicyklom namieril rovno na trať. Tam ho, pochopiteľne, nepustil príslušník mestskej polície.
 
Pred posledným kolom ešte zaútočil z balíka Martin Grauzel (CyS – Akadémia Petra Sagana). Adrián Patay bol s vedomím víťazstva v záverečnom okruhu dobehnutý hlavnou skupinou. Na druhom mieste skončil jeho kolega Samuel Tuka, tretie miesto ostáva na východnom Slovensku zásluhou Jakuba Barcíka. Ten bol v záverečnom špurte rýchlejší ako Adam Gross Jakubom Slivkom.
 
Som spokojný. Konečne sa mi podarilo dostať do samostatného úniku, ktorý vydržal až do cieľa, čo sa mi často nestáva. Mali sme taktiku nastupovať, čo sa nám podarilo, takže prevláda spokojnosť. Z tejto sezóny som veľmi sklamaný, strašne zle sa mi jazdilo. Nemám rád kritéria. Sezóna je konečne na konci, môžem začať posezónnu prípravu. Ešte predtým by som si chcel dať oddych od bicykla. Na cyklokrose sa nechystám štartovať.“ povedal v cieli Adrián Patay.
 
Celkovým víťazom Slovenského pohára sa stal Tobias Vančo (ŠKC Dubnica nad Váhom), ktorý ovládol aj kritérijnú ligu. Druhý skončil Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana) a tretie miesto patrí Samuelovi Kováčovi (CKM Poprad). Štvrtá priečka pre tento rok pripadla Lukášovi Sokolíkovi (TJ Slávia ŠG Trenčín, v nedeľu šiesty), do Top 5 sa dostal aj Lukáš Ungvarský (MŠK Žiar nad Hronom – CK). S výnimkou Vanča zostávajú chalani juniormi aj na nasledujúcu sezónu. Z najlepšej pätice tejto sezóny štartoval v Spišskej Novej Vsi len Sokolík.   
 
 
Kadetky
 
Posledného kola na východe Slovenska sa zúčastnili jedenásť kadetiek. Minulý rok sa v tejto kategórií radovala Tereza Kurnická, ktorá však už múti vodu medzi juniorkami. Posledné kritérium v Tlmačoch ovládla Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá patrila medzi favoritky aj v Spišskej Novej Vsi.
 
Ako prvá bodovala Ivona Pavlisová (CK Epic Dohňany), v ďalšom kole ju napodobnila Katarína Basárová (CK Slavko Bratislava) a úvodnú veľkú bodovačku ovládla Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany). V ďalšom okruhu sa o slovo prihlásila už spomínaná Ciriaková, ktorá brala bod za prejazd do piateho kola.
 
Následne sa presadila aj Klaudia Varšová (Cyklo Spiš) a na ďalšej veľkej bodovačke brala päť bodov opäť Bodoríková. Medzitým spadla mimo pozornosti autora článku Katarína Fľaková (Flaviol – Bike Team Spiš), ktorá sa, našťastie, pozviechala a pokračovala ďalej. V siedmom kole bodovala aj Kristína Tichá (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Predposledný okruh priniesol bod aj pre Janu Macsaiovú (CK Spartak Tlmače). Záverečný špurt o desať bodov zviedla Klára Tarabová (CK Epic Dohňany) s Ciriakovou. Napokon preťala pásku skôr prvá menovaná a k štyrom bodom si pripočítala desať, čo jej stačilo na víťazstvo. Výborný výkon Dohnian podčiarkla druhým miestom Simona Bodoríková, ktorá preťala pásku hneď za Ciriakovou. Terézia Ciriaková si druhýkrát v rade prišla po bronz, na štvrtom mieste skončila Katarína Basárová a Top 5 uzavrela Klaudia Varšová.
 
Víťazstvo som nečakala, ale boli to posledné preteky na ceste, takže som chcela zabojovať, keďže som tento rok ešte nebola prvá v Slovenskom pohári. Tajne som dúfala, že to dnes vyjde. Verila som si a najmä mi šlo o druhé miesto v celkovom poradí, pretože Klaudia Varšová na mňa strácala iba päť bodov. Nakoniec to vyšlo v poslednom šprinte na prvé miesto, čo som veľmi rada. Takže hodnotím tieto preteky veľmi pozitívne. Začiatok sezóny bol v mojom podaní dosť zlý, pretože boli samé kritéria, ktoré mi nevychádzali. Naplánované taktiky mi nevychádzali. Mala som nervy z toho, ale v strede sezóny som sa rozbehla a ku koncu mi to už išlo. Na cyklokrose sa zúčastňovať nebudem, budem riešiť hlavne zimnú prípravu“ povedala Tarabová pár minút po konci kritéria.
 
Víťazstvo v Slovenskom pohári pre tento rok putuje do rúk Terézií Ciriakovej, ktorá ostáva kadetkou aj na budúci rok a v tejto sezóne dominovala aj na kritériách. Klára Tarabová vydareným posledným kolom ubránila druhé miesto pred Klaudiou Varšovou, ktorá to dotiahla na tretiu priečku napriek tomu, že vynechala tri kolá pre zranenia rôzneho charakteru. Na štvrtom mieste skončila Jana Macsaiová (v nedeľu šiesta). Top 5 pre túto sezónu uzavrela Simona Bodoríková.
 
 
Kadeti
 
Dvadsaťjeden kadetov sa prišlo rozlúčiť s tohtoročným Slovenským pohárom v cestnej cyklistike do Spišskej Novej Vsi. Minulý rok sa medzi kadetmi radoval Samuel Kováč (CKM Poprad), ktorý túto sezónu predvádzal kvalitné výkony už medzi juniormi. Oproti vlaňajšku stálo na štarte o desať cyklistov menej.
 
Hneď v prvom kole bodoval víťaz sobotňajšej časovky Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová). Následne sa dopredu vydala päťčlenná skupina, z ktorej si prišiel pre bod v druhom okruhu Dávid Maňkovský (ŠK Topoľčianky). Táto partia sa v ďalšom kole oklieštila na troch pretekárov, po päť bodov si prišiel Schwarzbacher.
 
Okrem Schwazbachera a Maňkovského sa v tom čase nachádzal vpredu aj Christian Haas (CKM Poprad). V hlavnej skupine nezostalo ani desať ľudí. V ďalšom okruhu už vo vedúcej skupine nefiguroval Haas, bodové konto si vylepšil Maňkovský. Z balíka zaútočili Matúš Košiar (CyS – Akadémia Petra Sagana), Matúš Minár (ŠK Topoľčianky) a Adam Haľák (ŠK Železiarne Podbrezová).
 
V piatom kole opäť bodoval Schwarzbacher, ktorý sa na čele pretekov osamostatnil. Za ním jazdil Maňkovský a tak šiel pelotón vedený Gabrielom Sobotom (CK Karpaty Smolenice). Keď sa Maňkovský vrátil do hlavnej skupiny, balík začali spoločne s ním ťahať jeho kolegovia Minár, Samuel Ulrich Róbert Porubský.
 
Šesť kôl pred koncom jazdil Schwarzbacher s komfortným náskokom, viacerí cyklisti boli dobehnutí o kolo a tak boli stiahnutí z trate. V dvanástom kole sa pomery na trati nezmenili, Schwarzbacher šiel za víťazstvom a na veľkej bodovačke si polepšil aj Christian Haas. Dva okruhy pred páskou mal Podbrezovčan k dobru viac ako päťdesiatštyri sekúnd. Matthias Schwarzbacher si svoj náskok bez problémov ustrážil a v Spišskej Novej Vsi sa tak mohol radovať z druhého víťazstva v sezóne.
 
Na druhom mieste skončil Christian Haas, na pódium sa postavil aj víťazov kolega Adam Haľák. Ten vďaka lepšiemu záverečnému šprintu odsunul na štvrtú priečku Dávida Maňkovského. Top 5 uzavrel s dvoma bodmi Matúš Košiar. „Ja som dnešné kritérium bral hlavne ako tréning, keďže sa pripravujem už na cyklokros. Chcel som to nakopnúť hneď od štartu a to sa mi podarilo. Pár ľudí sa chvíľu držalo so mnou, ale potom som ich odtrhol a išiel som si svoje. Tá sezóne bola po pandémií v mojom podaní nič moc. Skoro nič som nerobil a dlho som sa do toho dostával. Keď som sa do toho konečne dostal, začalo sa mi zle jazdiť, tak som tu cestnú sezónu viac-menej ukončil a začal sa chystať na cyklokros. V cyklokrose by som chcel titul majstra Slovenska a taktiež dobré umiestnenia v zahraničí v Čechách alebo v Belgicku, ak tam pôjdeme“ načrtol svoje plány víťaz kritéria.
 
Celkovým víťazom SP sa v tomto roku stal Tomáš Sivok (Willebroad Wil Vooruit) pred Samuelom Novákom (Kaktus Bike Team Bratislava) a Martinom Juríkom (TJ Slávia ŠG Trenčín). Štvrté miesto pripadlo víťazovi kritérijnej ligy Jurajovi Vrbíkovi (Kaktus Bike Team Bratislava), Top 5 uzatvára víťaz posledných dvoch kôl Matthias Schwarzbacher. Sivok a Jurík sa presúvajú už medzi juniorov. Z elitnej spoločnosti sa zúčastnil posledného kola iba Schwarzbacher.
 
 
Starší žiaci
 
38 mladých pretekárov si zmeralo sily na 66. ročníku kritéria o štít mesta Spišská Nová Ves. Na štarte nechýbal ani domáci pretekár Jakub Husár (Flaviol – Bike Team Spiš), víťaz posledného kritéria v Dudinciach. Rovnako bol prítomný aj Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová), ktorý pred týždňom zvíťazil v Krupine.
 
Hneď v úvodnom okruhu sa do úniku vybral Tomáš Drobný (CK Olympik Trnava), ktorý si dokázal vybudovať slušný náskok a vpredu zotrval až do štvrtého kola. Dovtedy stihol nazbierať úctyhodných osem bodov. Následne sa dopredu dostalo desať ľudí, v piatom okruhu bodoval Adam Mrocek (CK Epic Dohňany).
 
Na druhej veľkej bodovačke sa presadil jeho kolega Lukáš Vranák. Siedme kolo prinieslo bod aj pre Dominika Sochana (MŠK Žiar nad Hronom – CK). Podobný kúsok sa v predposlednom kole podaril aj Tadeášovi Cesnekovi (CyS – Akadémia Petra Sagana). Záverečný šprint o desať bodov najlepšie zvládol Aleš Brázdovič (CK Karpaty Smolenice) a vďaka tomu sa dostal na druhé miesto.
Predbehol ho len Lukáš Vranák, pre ktorého to bolo tretie víťazstvo v tejto sezóne. Aktivita v prvej polovici kritéria vyniesla tretie miesto Tomášovi Drobnému. Jakub Husár sa tentoraz musel uspokojiť so štvrtým miestom a Top 5 uzavrel so štyrmi bodmi víťazov kolega Martin Haluška.
 
Priebeh tohto kritéria hodnotím veľmi dobre, keďže sme spolupracovali s Adamom Mrocekom a Martinom Haluškom. Boli to asi najťažšie preteky v mojom živote. So sezónou na ceste som spokojný, keďže ja sa špecializujem viac na horské bicykle. Počas tejto sezóny bolo na mňa veľa kritérií, ale párkrát sa mi podarilo zvíťaziť, takže som rád. Teraz sa budem zúčastňovať cyklokrosu a ak situácia dovolí, chcel by som jazdiť aj Český pohár. Okrem toho ma čakajú ešte dvoje MTB preteky“ povedal v cieli Lukáš Vranák.
 
Medzi staršími žiakmi tento rok úradoval Adam Mrocek, ktorý zakončil sezónu deviatym miestom. Na druhom mieste skončil Jakub Husár, ktorý ale zvíťazil v kritérijnej lige. Aj tretie miesto putuje do Dohnian zásluhou nedeľňajšieho víťaza. Štvrté miesto pre tento rok patrí Martinovi Haluškovi, Top 5 aj vďaka dnešnému výkonu uzavrel Tomáš Drobný.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Žiačky
 
Najmladšiu dievčenskú kategóriu zastupovalo v Spišskej Novej Vsi dvadsaťdva mladých cyklistiek. Nechýbala medzi nimi ani Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany), doterajšia líderka Slovenského pohára a víťazka šiestich kôl. Dnes mala možnosť pridať siedme prvenstvo. Jej najväčšou súperkou bola Sofia Ungerová (Bike Centrum Dubnica nad Váhom), ktorá vyhrala v Krupine aj časovku do vrchu v sobotu.
 
Práve Sofia Ungerová si ako prvá otvorila svoje bodové konto. V nasledujúcom okruhu sa predviedla Stanislava Sikelová (CyS – Akadémia Petra Sagana). Na prvej veľkej bodovačke si prišla po päť bodov už spomínaná Anna Ržoncová. Okrem nej bodovali aj Ungerová a Natália Kušnírová (Cyklo Spiš), ktorá tu obhajovala minuloročné víťazstvo.
 
Štvrté kolo prinieslo bod aj Vanese Šatkovej (CK Epic Dohňany). V predposlednom okruhu bodovala Lucia Šichtová (Cyklistická Tour). Záverečný šprint o desať bodov zvládla najlepšie Anna Ržoncová a siedme víťazstvo v tejto sezóne tak bolo realitou. Sofia Ungerová si pre zmenu pripísala piate striebro v tomto roku. Na pódiu ich doplnila Stanislava Sikelová. Štvrté miesto sa ušlo Natálií Kušnírovej a do Top 5 sa dostala aj Vanesa Šatková.
 
Na kritériu sa mi šlo veľmi dobre, bol to posledný pohár a ak som chcela vyhrať celkovo Slovenský pohár, tak som musela zvíťaziť, čo sa mi podarilo. Sezóna mi celkom vyšla až na majstrovstvá, ktoré mi nevyšli. V sezóne budem pokračovať na cyklokrose“ povedala víťazka kritéria.
 
Anna Ržoncová sa stala víťazkou Slovenského pohára len o štyri body pred Sofiou Ungerovou. Tretie miesto sa s väčším bodovým odstupom ušlo Stanislave Sikelovej. Štvrtá priečka pre tento rok patrí Natálií Kušnírovej a elitnú päticu uzatvára Vanesa Šatková. Ržoncovú, ktorá v tejto sezóne dominovala aj na kritériach, uvidíme spoločne s Ungerovou a Kušnírovou budúci rok už medzi kadetkami.
 
 
Mladší žiaci
 
Najmladšia veková kategória bola zároveň najpočetnejšou. 47 pretekárov si vyskúšalo šesť kôl na kritériu. Na štart sa oproti pôvodnej štartovej listine nepostavili Filip Novotný (Flaviol – Bike Team Spiš) a Patrik Taras (PROefekt Team). Naopak, na štarte nechýbal víťaz časovky Dávid Hulala (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Prvé kolo prinieslo prvý únik i prvý bod pre Jakuba Pastvu (Cyklistická Tour), ktorý sa odtrhol od hlavnej skupiny. Za ním sa vybral Miroslav Čechutý (ŠKC Dubnica nad Váhom). Druhý menovaný bol dobehnutý, no Pastva pokračoval vo svojej aktívnej jazde a prišiel si aj po druhý bod. Spolu s ním jazdil s malým náskokom pred balíkom Ondrej Sobota (CK Karpaty Smolenice).
 
Na prvej veľkej bodovačke to už bola iná pesnička. Po päť bodov si prišiel Matej Tomáš (CK Epic Dohňany) a pelotón sa poriadne natiahol. Následne si otvoril svoje bodové konto aj Milan Húsenica (ŠK Topoľčianky). Predposledný okruh priniesol ďalší bod pre Jakuba Pastvu a záverečný šprint vyznel v prospech Mateja Tomáša, ktorý tak zakončil sezónu deviatym víťazstvom.
 
Na druhom mieste skončil už ôsmykrát v tomto roku Michal Šichta (Cyklistická Tour), tretie miesto putuje do Saganovej akadémie zásluhou Dávida Hulalu, ktorý berie bronz tretíkrát v sezóne. Štvrté miesto získal aktivitou hýriaci Jakub Pastva, Top 5 uzavrel Ondrej Sobota. „Priebeh dnešného kritéria hodnotím pozitívne. Dnes bolo kopu nástupov, takže sa naozaj pretekalo. Mali sme aj dosť vysokú priemernú rýchlosť, neboli žiadne pády, takže to bolo dobré. Sezóna bola skvelá, pretože sa mi podarilo vyhrať Slovenský pohár a to sa počíta. Sezóna pre mňa pokračuje cyklokrosom a MTB pretekmi v Turčianskych Tepliciach a v Bratislave“ povedal Tomáš.
 
Nádej dohnianskej cyklistiky berie okrem nedeľňajšieho víťazstva a celkového víťazstva aj prvenstvo v kritérijnej lige. Druhé miesto v tomto roku patrí Michalovi Šichtovi, tretie miesto, podobne ako v nedeľu, patrí Dávidovi Hulalovi. Štvrté miesto pripadlo majstrovi Slovenska v ITT Jakubovi Mikušovi (TJ Slávia ŠG Trenčín, v nedeľu šiesty). Akadémia Petra Sagana zmestila do Top 5 dvoch ľudí, tým druhým „šťastlivcom“ je Lukáš Gardian, ktorý cestnú sezónu ukončil siedmym miestom.
 
 
 
 
 

 
 
1. 11.6. preteky 2016 SP SLOVAKIARING
M,Ž,J,K,D clanok ikonkaclanok ikonkapdf ikonka
2. 14.6. kriterium 2016 SP DOLNÝ HRIČOV M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.6. kriterium 2016 SP PIEŠŤANY M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
4. 4.7. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 1.8. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 1.8. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 2.8. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 2.8. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 8.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 9.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 13.8. casovka 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 16.8. preteky 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 20.8. casovka 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE)
M,Ž,Jy clanok ikonka
7. 21-23.8. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
Ji,Ki clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 22.8. preteky 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE) M,Ž,Jy clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
7. 29.8. kriterium 2016 SP DUDINCE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
8. 30.8. preteky 2016 SP KRUPINA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
9. 5.9. casovka 2016 SP SP. NOVÁ VES (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
10. 6.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop