4. etapa Orlen Nations Grand Prix výrazne okresala pelotón, Kováč opäť s malou stratou, vyhral Brit Donaldson

27.5.2023, 11:00 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
4. etapa Orlen Nations Grand Prix výrazne okresala pelotón, Kováč opäť s malou stratou, vyhral Brit Donaldson
Ilustračný záber (© PT Photos / Orlen Nations GP)

4. 27.5. rovinata etapa ciel rovina Tatr. Bukovina > Nowy Sacz 128 km Donaldson
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 1800 nastúpaných metrov (© orlennationsgrandprix.com)
Orlen Nations Grand Prix sa v sobotu už presunulo na domovské poľské územie, kde mali pretekári pred sebou ďalšiu náročnú úlohu cez viacero kopcov. Kvalitatívne rozdiely boli zreteľné, veď v plnom počte pokračovalo už len desať tímov z 25, naopak, Litva či jeden z poľskch celkov mali na štarte iba dvoch ľudí. Zaujímavé je i to, že Slovákom patrí 12. priečka v tímovej súťaži. Šlo sa z Tatranskej Bukoviny, kde je každý rok aj Tour de Pologne smerom na Nowy Sacz, 128 kilometrov. 
Hneď v úvode bola špeciálna horská prémia, takže chcelo si ju podmaniť množstvo ľudí. Skúšali to i Slováci, no tiež Poliaci a ďalší. Boli vpredu rôzne úniky a napokon všetkých prešpurtoval hore Mateusz Gajdulewicz. Pridali sa k nemu Švajčiar Daniel Schönenberger a Litovec Aivaras Mikutis, ktorí tak v zjazde po uzkej ceste vytvorili únik, ktorý si vypracoval asi 35 sekúnd náskoku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Následne to bolo veľmi hektické, neustále prichádzali kontraataky a v zjazde mali technické problémy rôzni pretekári. Následne sa situácia upokojila a balík šiel na WC. Vzadu ale bojoval Ladislav Frolek, ktorý výkonnostne veľmi utrpel na kopci a neskôr ho aj rozhodcovia stiahli z trate, pretože do cieľa bolo ešte ďaleko. Únik si vytvoril náskok štyroch minút. No s blížiacim sa cieľom sa to otočilo a prichádzali ďalšie a ďalšie krátke stúpania.

43 km pred cieľom bol vrchol kopca Roztoka (4,5 km; 6,2 %). Únik mal k dicpozícii už len necelú minútu a pol výhody. Zároveň sa balík výrazne stenšoval. Dokonca v ňom ostalo iba okolo 30 pretekárov. Zo Slovákov už skôr odpadol aj Adam Gross a v tomto kopci Jakub Galovič. K jeho konci aj Filip Lohinský. Samuel Kováč ostával ako posledný Slovák vpredu, alebo v nejakej skupinke tesne za hlavným poľom, kde sa už pohyboval aj líder pretekov Dán Nikolaj Mengel, ktorého tak súperi dostali pod veľký tlak.
V zjazde z kopca ostával vpredu už iba Mateusz Gajdulewicz, ktorý ušiel dvom spolupútnikom a 45 sekúnd za ním šiel pelotón, ktorý sa napokon rozrástol aj o lídra pretekov a ďalších odpadlíkov, ktorí sa povracali. Zo Slovákov tam bol Samuel Kováč. Náročné bolo odhadzovať veľkosť skupiny, mohla mať približne päťdesiat ľudí. Ostával ešte jeden kopec. V ňom sa za vedúcim Poliakom vydala dvojica Giulio Pellizzari - Gal Glivar. Najprv ho dobehli, potom nechali za sebou a skúšali teda znepríjemniť život pelotónu. Neboli však úspešní.

Napokon to Holanďania s Francúzmi na čele zrežírovali do špurtu pozostatku pelotónu a najrýchlejší bol Brit Robert Donaldson. Všetci favoriti prišli v tejto partii, takže nenastali zmeny v celkovom poradí. Druhý muž boja o žltý dres Lukas Nerurkar bol druhý, takže bola to veľká britská dominancia v závere. Tretí skončil včerajší víťaz Francesco Busatto. No Dán Mengel mal vďaka úniku v 1. etape ešte 37 sekúnd náskoku, takže po dnešku je to 31. Tretí muž poradia Portugalčan Morgado mal v závere technické problémy, ktoré nastali zrejme ešte pred ochrannou zónou, takže vypadol z Top 10. 
Jakub Galovič (© Matej Červenka)
V čelnej skupine napokon neprišiel do cieľa najlepší Slovák Samuel Kováč, ktorý stratil 51 sekúnd v druhej skupine. Neudržal kontakt v poslednom stúpaní. V celkovom poradí sa posunul o šesť miest na 31. priečku. Filip Lohinský prišiel do cieľa v skupine so stratou troch minút a 36 sekúnd. V celkovom poradí sa posunul o jedno miesto. V ďalšej početnej skupine, ktorá stratila päť minút a 29 sekúnd, dorazil do cieľa aj Jakub Galovič. Najmladší jazdec na pretekoch v GC klesol o šesť miest na 46. miesto. V poslednej skupine dokázal prísť do cieľa aj Adam Gross. V celkovom poradí mu patrí predposledné miesto. V tímovej klasifikácii kleslo Slovensko na trinástu priečku.
vyjadrenie ikonky ciernaSamuel Kováč (najlepší Slovák, 31. miesto v GC)
"Na jednej strane som spokojný, že v tak ťažkej etape som ostal v balíku takmer až do cieľa. Na druhej strane, trochu ma mrzí, že mi skupina odišla na vetre. Nechýbalo veľa, aby som v nej bol aj ja. Som spokojný s tým, že som mal asi najlepšie nohy počas pretekov. Som rád, že každým dňom sa mi ide lepšie a lepšie. Čo sa týka zajtrajška, uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Taktiku si ešte premyslíme aj so športovým riaditeľom. Určite sa budeme snažiť dostať do úniku. Buď ja, alebo ďalší chalani."
vyjadrenie ikonky ciernaJakub Vančo (reprezentačný tréner U23)
"Dnes bolo pre nás zlé, že odišla hneď prvá skupina. Všetci pretekári, ktorí tam chceli byť, tam aj reálne boli. Keby sme tam mali Galoviča alebo Lohinského, tak by to bola dobrá príležitosť na sebaprezentáciu. Frolek mal smolu, že odpadol príliš skoro a pomedzi autá sa mu nepodarilo vrátiť späť. Opäť pekne bojoval Gross, ktorý sa celkom rozbieha v medzinárodnom pelotóne. Na to, že je to Svetový pohár a má relatívne malé skúsenosti v kategórii U23, tak jazdí relatívne odovzdane pre kolegov."
Záver bol relatívne selektívny, ale vidno, že Dáni biely dres pre lídra pretekov nechcú pustiť. Selektívne tempo sa nepodarilo ani jednému z našich vydržať, takže prišli so stratami. Kováč mal šťastie, že v jeho skupine zostal Morgado a nestratil viac, preto sa aj posunul v GC. Uvidíme, čo prinesie zajtrajšia etapa. Myslím si, že to bude veľmi náročný deň. Môže sa stať ešte kadečo. Viac tímov bude chcieť získať etapu alebo zvrátiť celkové poradie v svoj prospech. Očakávam tvrdé súboje. Ciele do poslednej etapy si ešte nechám prejsť v hlave. Ak to bude selektívne a náročné od začiatku, tak by bolo fajn, aby sa Kováč snažil čo najdlhšie vydržať v čele. Môže sa stať hocičo. Ak by to bola pokojnejšia etapa, tak by bolo fajn ísť do úniku, keď sú tam dve prémie o financie.
Výsledky etapy
1. DONALDSON Robert Veľká Británia 03:06:58
2. NERURKAR Lukas Veľká Británia 00:00
3. BUSATTO Francesco Taliansko 00:00
4. CANAL Carlos Španielsko 00:00
5. TENDON Arnaud Švajčiarsko 00:00
6. KRAMER Jesse Holandsko 00:00
37. KOVÁČ Samuel Slovensko 00:51
62. LOHINSKÝ Filip Slovensko 03:36
76. GALOVIČ Jakub Slovensko 05:29
116. GROSS Adam Slovensko 15:11
DNF FROLEK Ladislav Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MENGEL Nikolaj Dánsko 13:04:15
2. NERURKAR Lukas Veľká Británia 00:31
3. GLIVAR Gal Slovinsko 00:41
4. PIGANZOLI Davide Taliansko 00:51
5. VAN DER LEE Jardi Holandsko 00:55
6. WILKSCH Hannes Nemecko 01:01
31. KOVÁČ Samuel Slovensko 04:38
46. GALOVIČ Jakub Slovensko 10:03
53. LOHINSKÝ Filip Slovensko 11:21
117. GROSS Adam Slovensko 41:53
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
124 km - Bukovina Resort (3 km; 5,8 %)
43 km - Roztoka (4,5 km; 6,2 %)
video v clanku ikonka ciernaVideoanimácia trasy
 
Náš eshop