Orlen Nations GP ešte vo štvrtok ostalo v Maďarsku, finiš do kopca ovládol britský talent Nerurkar, Kováč top Slovákom

25.5.2023, 12:30 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
2. 25.5. rovinata etapa ciel rovina Hatvan > Bükkszentkereszt 152 km Nerurkar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2300 nastúpaných metrov (© orlennationsgrandprix.com)
Konvoj pretekov ostal v Maďarsku, kde ho vo štvrtok čakala druhá etapa, ktorá bola na maďarské pomery veľmi náročná. Mala v profile tri ťažké stúpania, ktoré mali moc výrazne pretriediť kvalitatívne rozdielny pelotón. Šlo sa z Hatvanu do Bukkszentkeresztu a etapa mala 152 kilometrov. Opäť neboli na trase žiadne vypísané prémie. Šlo sa len na žltý dres a tiež súťaž tímov.       
Hneď po ostrom štarte bol o únik veľký boj. Dlhšie to skúšal Litovec Žygimantas Matuzevičius, ktorého si doskočil silný Belgičan Jelle Harteel, ktorý jazdí za Development Lotta. Po deviatich kilometroch boja to museli vzdať. Ďalších vyše desať kilometrov sa to mlelo, no nik nezískal viac ako 15 sekúnd výhody. Nasledoval dlhší sólo pokus Španiela Mikela Retegiho, ktorý jazdí za Pro tím Kern Pharma. On ako prvý prišiel pod úvodné stúpanie Mátraháza (9,9 km; 4,6 %). Počas neho ho balík dostihol.
Ilustračný záber (© PT Photos / Orlen Nations GP)
Už tento kopec bol priťažký pre veľa ľudí z hlavnej skupiny, ktorí odpadali. Zo Slovákov to boli Ladislav Frolek a Adam Gross. Obaja našťastie odpadli až ku koncu stúpania a v zjazde sa im podarilo vrátiť späť. Tesne pred vrcholom kopca už odišla skupinka, ktorá dostala menší priestor. Boli to Švajčiar Elia Blum, Portugalčan Alfonso Eulalio a Kazach Nicolas Vinokurov, syn legendárneho Alexandra. Pelotón im dovolil tri a pol minúty náskoku. V polovici etapy to bolo takto, vyššie to už nestúpalo najmä po včerajších skúsenostiach, keď to únik dokázal udržať až do cieľa.
Rovinatá pasáž pokračovala a pokojnejšie tempo vyrušili len občasné technické problémy či pád belgického pretekára Michiela Nuyttena, ktorý bol poriadne zodratý, ale chcel pokračovať ďalej. No tu zrazu konvoj obmedzil prechádzajúci vlak. Našťastie v úseku, keď neboli pretekári príliš vzadu a signalizácia zastavila už iba osem či desať posledných áut konvoja, ktoré si to po chvíli dobehli.
Pád Ukrajincov vo včerajšej etape (© PT Photos / Orlen Nations GP)
Nasledovalo veľmi nepravidelné stúpanie Répáshiuta (13,7 km; 3 %), ktoré v priemere nebolo prudké, ale niektoré pasáže boli náročnejšie a očakávalo sa, že sa isto vzadu vytvorí jedno či dve gruppetá. Elia Blum ako prvý odpadol z čela, hoci ešte mali vyše tri minúty náskoku. Nešlo mu dobre to stúpanie. Veľmi rýchlo sa precedil aj cez pelotón a mal čo robiť, aby vôbec sa udržal v nejakej skupine a prišiel do cieľa v limite. V druhej polovici kopca sa už odpadalo vo veľkom, Dáni na čele pelotónu šli silné tempo. Zo Slovákov sa ako prvý do kolóny mechaničákov dostal Gross. Neskôr Frolek.
Vrcholom kopca napokon prešiel už sám vpredu Portugalčan Eulálio, oklieštenú hlavnú skupinu mal ale už 40 sekúnd za sebou. No hneď na začiatku zjazdu ešte hore prišiel dosť nešťastný pád z čela, ktorý zachytil Belgičanov, Nóra, Holanďana i Švajčiara. Grupetto s dvoma Slovákmi na vrchole strácalo 1:30. 20 km pred cieľom bol dobehnutý Eulálio a v pelotóne bola asi polovica štartového poľa. Zvyšok sa podelil do viacerých skupín.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -

Desať kilometrov pred cieľom sa začalo záverečné stúpanie Bukkszentkereszt (7,8 km; 5,8 %), z ktorého potom do cieľa ostávali dva kilometre. Pred pelotónom s Lohinským, Kováčom a Galovičom nebola žiadna skupina. Očakávalo sa, že teraz sa to nadelí. Aj delilo, Taliani ťahali veľkú skupinu. Na vrhol kopca viedla veľmi úzka cesta s výmoľmi, takže pozícia bola kľúčová. Prišlo aj niekoľko atakov už v prvej polovici stúpania. No delilo sa to najmä odzadu až tam ostalo asi iba 15 ľudí. Určite tam už nebol Filip Lohinský a ani Jakub Galovič.
Veľmi aktívny bol Brit Lukas Nerurkar, ktorý bol šiesty celkovo na Gran Camiňo, ktoré v úvode sezóny vyhral Jonas Vingegaard. No naháňali ho Španieli. Rozdelilo sa to mimoriadne, na množstvo malých skupín a ešte mohlo ako tak pospájať v záverečnom krátkom zjazde. Zvíťazil práve 19-ročný Brit Lukas Nerurkar z tímu Trinity Racing, ktorému sa určite dá predikovať prestup do World Tour, najskôr do Ineosu. Druhý bol Portugalčan Antonio Morgado, tretí Rakúšan Alexander Hajek a bez straty ešte klasifikovali Slovinca Gala Glivara.
Triumf Nerurkara (© Matej Červenka)
Líder pretekov Dán Nikolaj Mengel stratil v cieli 41 sekúnd, takže ostal na čele celkového poradia. Na druhú pozíciu sa už dostal Nerurkar. Zo Slovákov finišoval najvyššie Samuel Kováč, pretekár Cycling Academy Trenčín, ktorý prišiel do cieľa na 42. pozícii s odstupom 2:42. Napokon iba 15 sekúnd za ním bol pod cieľovou bránou Jakub Galovič.
Zajtra sa chystá 3. etapa na slovenskom území z Levoče na Štrbské Pleso, kde bude nachystaný aj bohatý sprievodný program. Moderovať ho bude dvojica Junior a Marcel.
Samuel Kováč v cieli (© Matej Červenka)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Samuela Kováča (naj. Slovák)
"Počas celej etapy sa mi šlo fajn. Dbal som na občerstvovanie, dopĺňanie tekutín, aj som sa oblieval, aby to v tom teple zvládal organizmus. V poslednom kopci nás tam ostalo asi 50 a prvú polovicu sa mi pekne šlo vpredu, ale potom, keď Portugalčania alebo Taliani začali zvyšovať tempo, tak som už mal problémy a napokon odpadol. Musel som si nasadiť svoje tempo. Chcem vždy podať maximum, dnes to bolo tiež tak, na viac som nemal. Zajtra v domácej slovenskej etape si určite určíme taktiku. Uvidím, či sa budem snažiť byť čo najvyššie na Štrbskom Plese, alebo skúsim sa dostať do úniku."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS reprezentácie)
"Dnes to bol náročný deň, a tak mali Adam s Ladislavom úlohu zabezpečiť chalanov hlavne v tej prvej polovici etapy, doniesť im vodu a vytiahnuť ich dopredu pod kopcami, potom si už šli svoje tempo. Potom v závere to bolo čisto o výkone. Škoda, že sa Filip s Jakubom neudržali dlhšie. Samo stratil najmenej, ale i tak 2:42. Zajtra sa pokúsime dobre ukázať pred domácimi fanúšikmi."
Výsledky etapy
1. NERURKAR Lukas Veľká Británia 03:46:26
2. MORGADO António Portugalsko 00:00
3. HAJEK Alexander Rakúsko 00:00
4. GLIVAR Gal Slovinsko 00:00
5. PIGANZOLI Davide Taliansko 00:04
6. LABROSSE Jordan Francúzsko 00:06
42. KOVÁČ Samuel Slovensko 02:42
45. GALOVIČ Jakub Slovensko 02:57
59. LOHINSKÝ Filip Slovensko 03:54
120. GROSS Adam Slovensko 14:53
121. FROLEK Ladislav Slovensko 14:53
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MENGEL Nikolaj Dánsko 06:49:19
2. NERURKAR Lukas Veľká Británia 00:47
3. MORGADO António Portugalsko 00:51
4. GLIVAR Gal Slovinsko 00:57
5. PIGANZOLI Davide Taliansko 01:01
6. VAN DER LEE Jardi Holandsko 01:05
37. KOVÁČ Samuel Slovensko 03:39
40. GALOVIČ Jakub Slovensko 03:54
64. LOHINSKÝ Filip Slovensko 07:12
116. GROSS Adam Slovensko 16:43
117. FROLEK Ladislav Slovensko 16:43
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
114 km - Mátraháza (9,9 km; 4,6 %)
38 km - Répáshiuta (13,7 km; 3 %)
2 km - Bukkszentkereszt (7,8 km; 5,8 %)
Cieľ - Bukkszentkereszt (0,6 km; 5,4 %)
video v clanku ikonka ciernaVideoanimácia trasy
 
Náš eshop