Orlen Nations GP: Na Štrbskom Plese sa tešili Taliani, Kováč iba s odstupom 18 sekúnd

26.5.2023, 11:30 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
Orlen Nations GP: Na Štrbskom Plese sa tešili Taliani, Kováč iba s odstupom 18 sekúnd
Výjazd z Levoče (© PT Photos / Orlen Nations GP)

3. 26.5. rovinata etapa ciel rovina Levoča > Štrbské Pleso 124 km Busatto
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
aktuálny profil etapy, 1800 nastúpaných metrov (© orlennationsgrandprix.com)
aktuálna mapa etapy (© orlennationsgrandprix.com)
Už nielen Okolo Slovenska prináša pod Tatry veľkú cyklistiku. Preteky karpatských kuriérov tento rok hostili na Slovensku dve etapy a ešte zvučnejší pelotón U23 prišiel na Orlen Nations Grand Prix, kde budúci profíci vo World Tour sa na Štrbskom Plese pobili o etapový triumf tak ako kedysi Rafal Majka pri etape Tour de Pologne či Julian Alaphilippe počas Okolo Slovenska.
Pôvodne sa mala ísť dlhšia etapa, ale pre množstvo rekonštrukcií ciest museli organizátori meniť plány a trochu trasu upraviť. Jej podrobnosti a časy prejazdov môžete vidieť tu. Šlo sa 124 kilometrov z Levoče na Štrbské Pleso. Postupne sa stúpalo, no rozhodujúci bol prakticky iba ten záverečný kopec z Tatranskej Štrby.
Slováci pred štartom (© Matej Červenka)
Od úvodu bol veľmi aktívny jeden z amerických pretekárov, no konvoj zaskočila expresná dažďová prehánka za celkom slnečného počasia, čo čakal asi málokto. Šlo sa ale vysoké tempo, únik sa dlhšie nevedel vytvoriť a už po 10-15 kilometroch boli prví odpadlíci v konvoji. Medzi nimi aj Ladislav Frolek. Dlhšie sa udržal vpredu Poliak Jakub Musialik, ktorý si pri Spišskom Štvrtku vybojoval 35 sekúnd náskoku, no bol sám, takže na 30. kilometri sa vrátil späť.
Nasledovali ďalšie a ďalšie pokusy, všetko neúspešné. Vyzeralo to tak, že ani po hodine nebude stále žiaden únik. Napokon sa podarilo prekĺznuť Američanovi Colovi Kesslerovi, ktorý bol vpredu aj v prvej etape. Vybudoval si menší náskok. Napokon aj veľký, keďže veľká časť pelotónu vrátane lídra Nerurkara si potrebovala vykonať potrebu. Zrazu mal minútu a pol výhody. Britský tím bol rád, že vpredu je len jeden pretekár, takže mu chceli dať priestoru, aby nemali prácu s ďalšími atakmi.
Napokon sa im ale predsa len prekĺzol dopredu ešte Nór Kasper Heggo, ktorý sa dostal medzi Kesslera a balík. Ten si už šiel pohodové tempo, vrátili sa aj všetci zaostávajúci pretekári. Heggo sa tak dostal do blbej situácie, že zrazu mal minútu a pol pred sebou Kesslera a minútu a pol za sebou pelotón. Postupne sa mu ale podarilo približovať k čelu. Napokon sa pred Liptovskou Tepličkou spojili dokopy, pred sebou mali 70 km do cieľa.
Kessler vyhral špeciálnu vrchársku prémiu s názvom Bukovina Resort medzi Vikartovcami a Šuňavou. Dvojica mala náskok 3:20 na hlavné pole, ktoré viedli pretekári Dánska, až za nimi boli vo vláčiku Briti so žltým dresom. V Tatrách čakal na pelotón dážď a aj prominentný divák Milan Jurčo, prvý Slovák na Tour de France. Začalo sa odpadať a dvojčlenný únik v tom daždi mlel z posledného. Ešte aj fúkal protivietor, ale nie silný.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
25 km pred cieľom prestalo pršať a Kessler s Heggom boli dostihnutí. Naďalej sa odpadalo zozadu. Občas sa pritrafil nejaký defekt či technický problém. Čakalo sa už na ten cieľový kopec, kde sa to malo rozhodnúť. Výstup na Štrbské pleso mal 9,8 km a sklon 4,7 %. V prvej polovici kopca ťahali Taliani.
Potom to už bol festival nástupov pretekárov z rôznych krajín. Dlho to vyzeralo, že zvíťazí Španiel Diego Uriarte, no päťsto metrov pred páskou bol dostihnutý a vyhral napokon Talian Francesco Busatto so zmluvou s Intermarché pred štvrtým mužom celkového poradia Slovincom Galom Glivarom, tretí bol Španiel Carlos Canal. Otázkou teraz bolo, koľko stratil žltý Mengel či včerajší víťaz Nerurkal.
Dojazd etapy na Štrbskom Plese (© Matej Červenka)
 
Dnes sa nevytvorili až také straty ako včera, dá sa hovoriť o tom, že finišoval pozostatok pelotónu. Mengelovi sa teda podarilo udržať dres. Dán prišiel na vrchol tesne za 38-člennou partiou najodolnejších ľudí. Medzi najlepšími nenastali žiadne zmeny.
Zo Slovákov opäť finišoval najvyššie Samuel Kováč len s 18 sekundami odstupu, no neposunul sa v celkovom poradí. Ostal na 37. priečke tri pozície pred Jakubom Galovičom. Všetci Slováci prišli do cieľa a budú tak pokračovať aj cez víkend v záverečnej poľskej časti pretekov. Vyhlasovanie prebiehalo vo veľkom štýle s moderátorskou dvojicou Juniorom a Marcelom. Poliaci si aj mimoriadne pochvaľovali prácu slovenskej polície a motomaršálov, že konvoj mal veľmi bezpečnú trasu, čo sa len tak nevidí, hoci pre slovenských organizátorov je to pri Okolo Slovenska samozrejmosťou.
Slováci po dojazde (© Matej Červenka)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Samuela Kováča (naj. Slovák)
"Cítil som sa lepšie ako včera, stratil som minimum, niečo do 20 sekúnd. Nešlo sa dnes až také vysoké tempo ako včera. Snažili sme sa byť aktívni a dostať sa do úniku. Filip bol k tomu asi najbližšie, ale nechceli púšťať žiadne skupiny, postrážili si iba takú situáciu, aby odišiel nejaký jednotlivec. Potom sa už šlo tempo a zvyšovalo smerom do cieľa. Už ten samotný záver bol veľmi ťažký, škoda, že som sa tam neudržal úplne do posledných metrov, ale fajn.
Uvidíme ako to bude vyzerať zajtra. Na papieri tá etapa nevyzerá až tak náročne, ale sú tam kopce, bude veľa záležať od tempa. Chceli by sme sa ukázať, byť v úniku, tak uvidíme, či sa to niekomu z nás podarí."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS reprezentácie)
"Celkové poradie je pre nás, žiaľ, stratené. Musel by nastať extrémny výbuch, nejaký pád pred cieľom, aby sme sa tam ešte dostali vyššie. Takže potrebujeme to hrať na prezentáciu v etape. Snažili sme sa dnes pred domácim publikom, chceli byť v úniku, ideálne vyhrať tú špeciálnu prémiu, ktorá sa podarila americkému pretekárovi. No 30 kilometrov nič tie silné tímy nechceli pustiť a nepodarilo sa. Filip Lohinský bol veľmi aktívny, bol viackrát nastrelený vpredu, no nevyšlo. Nič sme nepokazili, ale ani nezískali, takže nič-moc.
Škoda, že to dnes už chalani nevydržali až do cieľa, keď prišla tá vyše 35-členná skupina bez straty. Ak by tam boli, mohli skúsiť zabojovať o popredný výsledok. Čo už. Budeme to skúšať ešte dve etapy."
Výsledky etapy
1. BUSATTO Francesco Taliansko 03:07:48
2. GLIVAR Gal Slovinsko 00:00
3. CANAL Carlos Španielsko 00:00
4. GUDNITZ Joshua Dánsko 00:00
5. MORGADO António Portugalsko 00:00
6. WILKSCH Hannes Nemecko 00:00
44. KOVÁČ Samuel Slovensko 00:18
55. LOHINSKÝ Filip Slovensko 00:43
61. GALOVIČ Jakub Slovensko 00:50
120. GROSS Adam Slovensko 10:09
121. FROLEK Ladislav Slovensko 10:09
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MENGEL Nikolaj Dánsko 09:57:17
2. NERURKAR Lukas Veľká Británia 00:37
3. MORGADO António Portugalsko 00:41
4. GLIVAR Gal Slovinsko 00:41
5. PIGANZOLI Davide Taliansko 00:51
6. VAN DER LEE Jardi Holandsko 00:55
37. KOVÁČ Samuel Slovensko 03:47
40. GALOVIČ Jakub Slovensko 04:34
54. LOHINSKÝ Filip Slovensko 07:45
117. GROSS Adam Slovensko 26:42
118. FROLEK Ladislav Slovensko 26:42
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
75 km - prémia Bukovina Resort (2,8 km; 5,3 %)
Cieľ - Štrbské Pleso (9,8 km; 4,7 %)
video v clanku ikonka ciernaVideoanimácia trasy pred zmenou
 
Náš eshop