Orlen Nations GP vrcholilo v poľských kopcoch, supertalentovaný Slovinec Glivar celkovým víťazom, Kováč 30.

28.5.2023, 11:30 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
Orlen Nations GP vrcholilo v poľských kopcoch, supertalentovaný Slovinec Glivar celkovým víťazom, Kováč 30.
(© Matej Červenka)

5. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Sanok > Hotel Arlamów 147 km Morgado
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2500 nastúpaných metrov (© orlennationsgrandprix.com)
Tím okolo Czeslawa Langa pre mladý pelotón vymyslel veľmi náročnú trasu prvého veľkého medzinárodného etapáku v troch krajinách. Aj v posledný deň v Poľsku sa šla krátka, no intenzívna etapa v kopcoch. Boli malé, ale početné, čo poriadne vyčerpávalo štartové pole. Dojazd bol situovaný práve na vrchol kopca smerom k Hotelu Arlamow v rovnomennej obci na juhovýchode Poľska.
Ako to už býva keď nemáte čo stratiť, v úvodnej hodine sa doslova letelo, dlho sa žiednemu úniku nepodarilo vzialiť na viac ako pár desiatok metrov. Veľmi aktívne opäť jazdil Mateusz Gajdulewicz z poľskej reprezentácie, ktorý aktuálne jazdí za farmu TotalEnergies vo Francúzsku a tu uniká každý deň. Balík sa pri tomto vysokom tempe aj roztrhal, no aj opäť spojil.
Mateusz Gajdulewicz (© PT Photos / Orlen Nations GP)
Mechanické problémy postihli najlepšieho Slováka Samuela Kováča, ktorý musel meniť bicykel a Jakub Vančo s Denisom Baškom sa mu ho snažili opraviť a po pár minútach mu ho aj vrátili. Našťastie, Samo sa v oboch prípadoch bez väčších problémov vrátil späť aj s pomocou Adama Grossa, no mohlo ho to stáť sily pred náročným záverom. Dáni a Briti ťahali pelotón, ktorý napokon pustil päťčlennú skupinu.
Boli tam Michael Nuytten (Belgicko), Nicolas Vinokurov (Kazachstan), Mateusz Gajdulewicz (Poľsko), Alekss Krasts (Lotyšsko) a Alessandro Romele (Taliansko). Keď už bolo jasné, že sa vzďaľujú a pelotón nateraz končí s bojom, nastúpili ďalší traja borci, ktorí sa dostali medzi skupiny. Boli to Serhij Sydor (Ukrajina), Kristians Belohvoščiks (Lotyšsko) a Lukasz Juszczak (Lubelskie).
Nástupy (© PT Photos / Orlen Nations GP)
Avšak rýchlo po absolvovaní zastávky na vyčúranie sa pelotón ožil a silné tímy začali makať na tom, aby nemali ľudia vpredu veľký náskok. Bolo ich tam veľa a stať sa mohlo hocičo. Neboli tam ľudia z najvyšších pozícií celkového poradia, ale rozdiely neboli veľké. Trojička prenasledovateľov nemala dostatočnú silu na to, aby dobehla čelné kvinteto a bola dostihnutá. Pelotónu sa mierne uľavilo a zvýšil sa odstup od čela na 3:40. No nasledovalo stúpanie na Kwaszeninu, takže opäť sa v pelotóne pritvrdilo. Odstup už šiel pod tri minúty.
Následne mal zo Slovákov technické problémy Jakub Galovič, zasekla sa mu reťaz, no a začalo sa opäť nastupovať v hlavnej skupine, z ktorej začali odpadávať pretekári. Postretlo to aj Grossa s Galovičom. Z pelotónu nastúpila trojička Brody McDonald (USA), Owen Geleijn (Holandsko) a Arnaud Tendon (Švajčiarsko). Držali sa vpredu asi 15 minút, no potom to museli zabaliť. Tempo už bolo vysoké, prevaha pelotónu veľká.
Pelotón počas pretekov (© PT Photos / Orlen Nations GP)
Blížil sa záver s dvojicou stúpaní k Arlamowu. Prvé vrcholilo päť kilometrov pred cieľom. Už na jeho začiatku sa pelotón rozdelil a vpredu ostalo zhruba 30 ľudí. Zaostávať začal aj vedúci muž pretekov Nikolaj Mengel z Dánska. Stalo sa mu to už viackrát predtým, no vždy sa mu podarilo minimalizovať straty. Dnes to však mal najťažšie. Dokonca aj druhý muž a víťaz štvrtkovej etapy Brit Lukas Nerurkar sa prepadol k nemu do skupiny. Veľkú šancu na celkový triumf tak mal Slovinec Gal Glivar, ktorý pred etapou strácal 41 sekúnd.
Pred vrcholom kopca bolo v pozostatku pelotónu 18 ľudí už bez Slovákov. Jasnú prevahu tam mali Španieli, ktorých tam bolo päť, virtuálny líder Glivar tam bol zo Slovincov sám. Mengelova skupina už nemala sily a v úvode záverečného kopca k hotelu (1,9 km; 6,1 %) jej rozhodcovia namerali stratu minúty a pol, teda bolo vymaľované. Boli tam aj Slováci Samuel Kováč s Filipom Lohinským.
triumf Morgada (© Matej Červenka)
V závere nastúpil Davide Piganzoli z Eolo - Kometa, ktorý bol virtuálne druhý, desať sekúnd za Glivarom. Potreboval tie sekundy, aby získal celkový triumf. No skupina ho dorazila a atakoval samotný Gal Glivar. Ani jemu to ale nevyšlo a na páske ho skočil Portugalčan Antonio Morgado. Glivar sa ale stal celkovým víťazom pretekov. Na pódiu stáli vedľa neho spomínaný Talian Piganzoli a Nemec Hannes Wilksch.
Je to už Glivarov druhý triumf na poľských cestách, keďže pred necelým mesiacom vyhral aj Preteky karpatských kuriérov, ktoré tiež šli cez Slovensko. Budeme zvedaví, kam to mladík z Adrie Mobil dotiahne. Kováč s Lohinským došli do cieľa v druhej skupine so stratou 2:10 a najvyššie skončil celkovo Kováč na 30. pozícii.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Samuela Kováča (30. miesto celkovo)
"Znova som podal najlepší výkon aký som mohol, no znova mi tam tých 20 ľudí odskočilo, čo ma mrzí. Bojoval som v tej druhej skupine a ešte potom v posledných metroch tam trochu stratil, keď som bol úplne vyšťavený po celom etapáku. Pokračujeme teraz v nabitom programe, lebo máme tam Závod míru, majstrák U23 aj majstrák Elite."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS reprezentácie)
"Dobrou správou z týchto pretekov je, že sme ich zvládli bez väčšej ujmy na zdraví alebo technike. Chalani majú v nohách veľmi kvalitné súťažné kilometre. Pre mladých sú to veľmi dobré skúsenosti. Bolo vidieť, že napríklad prvoročák Jakub ešte zo dňa na deň strácal na vytrvalosti. Zasa vidím progres u Sama, že oproti vlaňajšku sa pekne zlepšil, už držal výkon celý etapák. Dúfam, že v tom bude pokračovať ďalšie roky, aby už o reálne výsledky začal pretekať.
Skončili sme ale mimo celkového poradia. Je to ale to, na čo máme, bohužiaľ. Dúfali sme v Top 20, čo by bolo veľmi cenné, no ostalo nám to vzdialené.
Škoda, že sme sem nemohli vziať trošku kvalitnejšiu zostavu, prípadne typy do šprintov. Nepustili ani žiadnu skupinu, kde sme boli nastrelení, takže síce sme boli aktívni, ale neukázali sa v úniku.
Teraz nás čakajú opäť veľmi náročné preteky Závod míru, kde to zatiaľ vyzerá na zostavu Kováč, Tuka, Galovič, Haas, Gross, Lohinský, ale ešte máme nejaký ten čas, uvidíme, ako sa situácia vykryštalizuje."
Výsledky etapy
1. MORGADO António Portugalsko 03:40:58
2. GLIVAR Gal Slovinsko 00:00
3. LABROSSE Jordan Francúzsko 00:00
4. HUBY Antoine Francúzsko 00:00
5. EULALIO Afonso Portugalsko 00:00
6. RONDEL Mathys Francúzsko 00:00
40. KOVÁČ Samuel Slovensko 02:15
45. LOHINSKÝ Filip Slovensko 02:19
93. GALOVIČ Jakub Slovensko 12:22
106. GROSS Adam Slovensko 18:49
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. GLIVAR Gal Slovinsko 16:45:48
2. PIGANZOLI Davide Taliansko 00:16
3. WILKSCH Hannes Nemecko 00:26
4. VAN DER LEE Jardi Holandsko 00:29
5. LABROSSE Jordan Francúzsko 00:31
6. MORGADO António Portugalsko 00:47
30. KOVÁČ Samuel Slovensko 06:18
43. LOHINSKÝ Filip Slovensko 13:05
63. GALOVIČ Jakub Slovensko 21:50
106. GROSS Adam Slovensko 01:00:07
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na trase etapy:
52 km - Hotel Arlamow (1,3 km; 7,5 %)
5 km - Arlamow (2,2 km; 5,9 %)
Cieľ - Hotel Arlamow (1,9 km; 6,1 %)
video v clanku ikonka ciernaVideoanimácia trasy
 
Náš eshop