Cavendish bral v Turecku štvrtú etapu, Yates celkovým víťazom

25.4.2014, 14:12 | Preteky vo svete | L. Timko a T. Šandor
Preteky v Turecku sú každý rok silnou marketingovou záležitosťou. Organizátori predávajú televízne práva veľmi lacno a samotná turecká vláda investuje množstvo financií do reklamy pretekov aj krajiny samotnej. Snažia sa zaujať turistov a približovať Európe.
 
Okolo Turecka 2014 (UCI Europe Tour; 2.HC; 1254 km; 50. ročník)
1. 27.4. zvlnená ciel rovina Alanya > Alanya 144,7 km víťaz: Cavendish
2. 28.4. rovinatá ciel rovina Alanya > Kemer  174,2 km víťaz: Cavendish
3. 29.4. horská ciel rovina Finike > Elmali 184,7 km víťaz: Taaramae
4. 30.4. zvlnená ciel rovina Fethiye > Marmaris 124,2 km víťaz: Cavendish
5. 1.5. kopcovitá ciel rovina Marmaris > Turgutreis 177,3 km víťaz: Viviani
6. 2.5. zvlnená ciel rovina Bodrum > Selcuk 183,1 km víťaz: Yates
7. 3.5. rovinatá ciel rovina Kusadasi > Izmir 144,8 km víťaz: Viviani
8. 4.5. rovinatá ciel rovina Istanbul > Istanbul 121 km víťaz: Cavendish
 
startova-listina
 
 
rovinatá ciel rovina Istanbul > Istanbul 121 km víť: Cavendish
 
 
Záverečný deň absolvovali cyklisti v Istanbule, kde sa po krátkej jazde predstavili na ôsmich okruhoch. Trasa bola veľmi jednoduchá, nič iné ako hromadný dojazd sa neočakával a v ňom súboj Cavendisha a Vivianiho o prestížne víťazstvo. Začiatok etapy bol veľmi agresívny a rýchly, pretože hlavná skupina počas prvej hodiny nedovolila žiadnemu borcovi opustiť pelotón. Až keď dorazilo kompletné štartové pole na záverečné okruhy, dopredu sa podarilo dostať siedmim pretekárom.
 
Valerio Conti (Lampre-Merida), Pablo Colonna (Bardiani), Tomasz Kiendys (CCC Polsat), Javier Megias (Novo Nordisk), Javier Aramendia (Caja Rural), Youcef Reguigui (MTN Qhubecka) a Nazim Bakirci (Torku Sekerspor) však nemali proti presile žiadnu šancu, lebo OPQS a Cannondale im dopriali len polminútový odstup. Najdlhšie vydržali v úniku Colonna, Aramendia a Kiendys, ale hlavný balík presne deväť kilometrov pred cieľom vynuloval svoju stratu. Okrem spomínaných dvoch tímov potom kontrolovali pozíciu na čele aj Lampre-Merida a Astana, ktorí takisto chceli ukoristiť dnešný triumf.
 
Záverečné kilometre však perfektne zvládla Orica, ktorá lídra celého podujatia Adama Yatesa priviedla do cieľa bez problémov. Nakoniec skvostnú prácu tímu OPQS využil Mark Cavendish, ktorý si aj bez Marka Renshawa pripísal už štvrté víťazstvo na Okolo Turecka. Elia Viviani dnes nestačil na britského rýchlika a obsadil druhé miesto. Andrea Guardini skončil tretí. Belgický tím podobne ako včera vyviezol Cavendisha na prvej pozícii pred cieľovou páskou, ale tentoraz na neho nestačil ani jeden z jeho nepríjemných súperov. Juraj Sagan dnes dorazil do cieľa na 106. priečke a v celkovej klasifikácii sa umiestnil na 97. mieste.
 
Celkový triumf si tak udržal len 21-ročný britský jazdec Adam Yates, ktorý jazdí prvý rok medzi profesionálmi. V tejto sezóne si už vybojoval klasifikáciu do 25 rokov na Tour de San Luis a víťazstvo v Turecku je pre neho určite skvelým štartom do kariéry, ktorá v austrálskom celku môže dostať potrebný priestor na svoj rozvoj.
 
Na druhom mieste skončil Rein Taaramae, ktorého možno ani nemrzí celková strata piatich sekúnd, pretože po ťahavých zdravotných problémoch z minulých ročníkov dostal tento estónsky cyklista znovu chuť pretekať. Úspech Cofidisu je ešte umocnený treťou priečkou Romaina Hardyho. Za zmienku stojí aj štvrté miesto len 21-ročného jazdca tímu Cannondale Davide Formola, ktorý sa vo svojej premiérovej sezóne v elitnej kategórii prezentoval na tomto podujatí sympatickými výkonmi.      
 
 
VÝSLEDKY 8. ETAPY:
1. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 2h 35' 00''
2. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
3. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
4. albansko BOECKMANS Kris LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
5. albansko HENDERSON Gregory LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
106. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 01' 23''
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE 30h 26' 22''
2. vlajka TAARAMAE Rein COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 05''
3. vlajka HARDY Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 39''
4. vlajka FORMOLO Davide CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 40''
5. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 44''
6. vlajka COBO Juan Jose TORKU SEKERSPOR + 00' 45''
7. vlajka DURAEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 45''
8. vlajka SáNCHEZ Luis Leon CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 51''
9. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 58''
10. vlajka BARBIN Enrico BARDIANI - CSF PRO TEAM + 01' 04''
97. vlajka SAGAN juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 42' 06''
 
 
rovinatá ciel rovina Kusadasi > Izmir 144,8 km víťaz: Viviani
 
 
Včerajšia etapa s prívlastkom rozhodujúca obliekla do žltého dresu mladého borca Orici Adama Yatesa, dvojičku Simona Yatesa, ktorý si v tretej etape zlomil kľúčnu kosť. Nespokojný však bol Cofidis, pretože v celkovom zúčtovaní ostal druhý Estónec Rein Taaramae o jedinú sekundu. Rébus, ako ju zmazať, bol asi pri neexistujúcich bonifikáciách neriešiteľný. Austrálčania dúfali, že sa v posledných dvoch etapách bude špurtovať a nič mimoriadne nestane. Prípadné pády ich nepostihnú.
 
V sobotu to bolo naozaj epické. Orica aj Cofidis absolvovali celú etapu spolu na čele pelotónu. Do partie sa pochopiteľne pridali aj celky OPQS a Cannondale. Únik kontrolovali všetky štyri tímy, ktorým sa podarilo vyhrať etapu v doterajšom priebehu pretekov.
 
Vpredu sa objavila prokontinentálna trojica Wesley Kreder (Wanty Group), Wesley Sulzberger (Drapac) a Piotr Gawronski (CCC Polsat). Reálnu šancu na úspech nemali, no v Izmire už pred dvoma rokmi vyhral Iljo Keisse (OPQS) z úniku. Určite si pamätáte na jeden z najnapínavejších záverov v profi cyklistike za posledné roky. Šesťčlenný únik s Marekom Čaneckým pohltený 600 metrov pred páskou, Keisseho pád v poslednej zákrute s padnutou reťazou a tesné víťazstvo pred šprintérmi (VIDEO).
 
Pelotón bol nervózny a viackrát sa padalo, no tieto problémy v priebehu etapy do konečného rezultátu príliš neprehovorili. Kreder, Sulzeberger a Gawronski si podali ruky deväť kilometrov pred cieľom a šprintérske peklo sa mohlo rozpútať.

V záverečnom kilometri došlo k niekoľkým pádom, tam sa možno aj lámali kosti, no šprintéri boli vpredu a problémy ich obišli. Mark Cavendish to mal krásne rozbehnuté, Petacchi mu prenechal voľnú cestu dvesto metrov pred páskou. Elia Viviani mal zlú pozíciu, pol kilometra pred cieľom dokonca dieru za Cavom, no záver mal fantastický a Brita prekonal. Musel tam byť silný protivietor, z ktorého Viviani ťažil, keď sa zavesil za Cava, pretože za normálnych okolností Mark dvestometrový špurt zvláda bez problémov. Navyše, vyzeralo to tak, že jazdca Cannondalu vyčerpá to mazanie diery v poslednom kilometri. Medzi taliansko-britskú dvojicu sa ešte na páske dostal Andrea Guardini z Astany.
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY:
1. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING 3h 04' 25''
2. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
3. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
4. albansko BOECKMANS Kris LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
5. vlajka BOS Theo BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
92. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 7. ETAPE:
1. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE  27h 51' 22''
2. vlajka TAARAMAE Rein COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 01''
3. vlajka HARDY Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 39''
4. vlajka FROMOLO Davide CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 40''
5. vlajka REBELLIN Daviide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 44''
6. vlajka COBO Juan Jose TORKU SEKERSPOR + 00' 45''
7. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 45''
8. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 47''
9. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 54''
10. vlajka BARBIN Enrico BARDIANI - CSF PRO TEAM + 01' 04''
102. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 40' 43''
 
 
zvlnená ciel rovina Bodrum > Selcuk 183,1 km víťaz: Yates
 
 
Rozhodujúca turecká etapa končila na stúpaní Selcuk (5 km; 8 %), ktoré na svojom otvorenom priestranstve malo dať definitívnu podobu celkovej klasifikácii. Až štrnásť borcov bolo vtesnaných do rozpätia jednej minúty, ktorí tak mohli na záverečných strmých kilometroch bojovať za svoje záujmy. Do úniku sa dostali André Greipel (Lotto-Belisol), Matthias Križek (Cannondale), Javier Aramendia (Caja Rural), Adrian Kurek (CCC Polsat), Wesley Kreder (Wanty Group) a Arman Kamyšev (Astana), ale tento mladý kazašský jazdec vpredu dlho nezostal. To isté sa potom dalo  povedať aj o ostatných borcoch, pretože koncentrovaný  pelotón im nedal veľkú voľnosť, a už 30 kilometrov pred cieľom ich vrátil späť do hlavného balíka.
 
V závere si najskôr pretekári vyskúšali stúpanie tretej kategórie, ktoré trošku okresalo pelotón, ale všetci šetrili sily na dnešné kľúčové stúpanie. Na rýchlej pasáži, ktorá privádzala všetkých favoritov pod tento kopec, udávali vysoké tempo tímy ako Caja Rural, Torku Sekerspor, Astana, Lampre-Merida a Cannondale, ktoré hneď v zárodku zlikvidovalo akúkoľvek snahu odskočiť si dopredu.
 
Na samotnom stúpaní boli úvodné úseky v réžii Cofidisu, na útoky sme čakali až do posledných troch kilometrov, ako prvý to skúsil Adam Hansen. Stále tu však bola početná skupina, preto sa mohol rozhodujúci pohyb uskutočniť len na najtvrdších miestach. Hlavní favoriti sa však dobre vzájomne strážili, ale kilometer pred cieľom to vyskúšal Adam Yates, ktorý potreboval na Taaramaeho získať len šesť sekúnd. Britský jazdec išiel vynikajúco a aktuálny líder pretekov mal plné ruky práce, aby zažehnal túto hrozbu, ale odstup vyzeral byť pre Yatesa veľmi sľubný.
 
Adam Yates nakoniec vyhral etapu, na druhom mieste dorazil Davide Fromolo, tretie miesto si vybojoval Davide Rebellin. Podľa oficiálnych výsledkov stratil Taaramae sedem sekúnd, takže mladý britský cyklista sa usadil na prvej priečke v celkovej klasifikácii so sekundovým náskokom. Juraj Sagan dorazil do cieľa v skupine s Cavendishom a Vivianim so stratou 11:33.
 
21-ročný borec tak pri svojej premiérovej účasti medzi profesionálmi je na dosah veľkému úspechu, ktorý si dnes vybojoval po odvážnom ataku na najtvrdším úsekom záverečného kopca. Aj keď sa na chvíľu zdalo, že svoje tempo neudrží až do cieľa, napokon to stačilo na minimálny odstup. Na programe sú už len dve jednoduché etapy pre šprintérov, preto Taaramae a Cofidis urobia všetko preto, aby tú sekundu zmazali.
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY:
1. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE 4h 11' 46''
2. vlajka FORMOLO Davide CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 02''
3. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 02''
4. vlajka TAARAMAE Rein COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 07''
5. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 07''
6. vlajka COBO Juan Jose TORKU SEKERSPOR + 00' 07''
7. vlajka HARDY Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 07''
8. vlajka SÁNCEHZ Luis Leon CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 15''
9. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 17''
10. vlajka MEJIAS Javier TEAM NOVO NORDISK + 00' 26''
98. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 11'13''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 6. ETAPE:
1. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE 24h 46' 57''
2. vlajka TAARAMAE Rein COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 01''
3. vlajka HARDY Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 39''
4. vlajka FROMOLO Davide CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 40''
5. vlajka REBELLIN Daviide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 44''
6. vlajka COBO Juan Jose TORKU SEKERSPOR + 00' 45''
7. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 45''
8. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 47''
9. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 54''
10. vlajka BARBIN Enrico BARDIANI - CSF PRO TEAM + 01' 04''
102. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 40' 43''
 
 
turecko-2014-6-etapa
 
 
kopcovitá ciel rovina Marmaris > Turgutreis 177,3 km víťaz: Viviani
 
 
Etapa končiaca v meste Turgutreis je dobre známa z minulých ročníkov, ktorá na kopcovitom profile končila tak hromadným špurtom, ako aj triumfom utečencov, vždy to záviselo od kondície špurtérov, ako si poradia hneď v úvode s kopcami. Na začiatku bol preto veľký záujem dostať sa do úniku a nakoniec sa pred pelotónom objavilo až deväť borcov, ktorí dnes dostali šancu zdramatizovať etapu. Križek (Cannondale), De Maar (UnitedHealthcare), Tadeschi, Pozzo (obaja Neri Sottoli), Boem (Bardiani), van Niekerk (MTN Qubecka), Ferrari (Caja Rural), Noris (Drapac) a Sijmens (Wanty Group) však zostali počas celej etapy pod pozorným dohľadom hlavnej skupiny.
 
Najskôr sa Cofidis postaral o to, aby ich odstup nepresiahol tri minúty, potom prevzal taktovku v pelotóne OPQS, ktorý udržiaval konštantnú úroveň náskoku. K týmto zoskupeniam sa pridala aj Kaťuša, ktorá dnes evidentne cítila šancu na dobrý výsledok. 15 kilometrov pred cieľom mali muži v úniku ešte 40 sekúnd k dobru, ale pelotón mal všetko dobre vypočítané. Posledných desať kilometrov však bola méta, kde sa pokúšali atakovať niekoľkí jazdci, pretože utečenci už boli v pelotóne.
 
Zvlnená cesta potom brnkala na nervy špurtérskych tímov niekoľkými útokmi. Tesne pred cieľom čakalo na pretekárov ešte krátke päťpercentné stúpanie, ktoré mohlo vyradiť z bojov o víťazstvo niekoľkých rýchlych pretekárov. Do týchto úsekov ale prichádzala hlavná skupina kompletná. Dva záverečné kilometre síce mierne oslabili pelotón, ale všetci dôležití muži tam zostávali. Ďalší hromadný dojazd sa podarilo ukoristiť Vivianimu, ktorý dokázal ako prvý jazdec v Turecku poraziť Marka Cavendisha, ktorý skončil na druhom mieste. Tretie miesto vybojoval Kristian Sbaragli. Juraj Sagan prišiel do cieľa v rovnakom čase ako víťaz na 80. priečke. 
 
Elia Viviani sa v záverečných metroch výborne vyviezol za Cavendishom a v dlhom špurte ho napokon porazil, keďže britský rýchlik nedokázal reagovať na jeho zrýchlenie. Pre talianskeho šprintéra je tento triumf perfektným povzbudením pred Girom. Celkové poradie sa nezmenilo, ale už zajtra bude končiť etapa na stúpaní Selcuk, ktoré určite poprehadzuje vrchné priečky.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING 4h 31' 11''
2. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
3. vlajka SBARAGLI Kristian MTN - QHUBEKA + 00' 00''
4. vlajka FEDI Andrea NERI SOTTOLI + 00' 00''
5. vlajka NAPOLITANO Danilo WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 00''
80. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00"
 
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka TAARAMAE Rein COFIDIS SOLUTIONS CREDITS 20h 35' 05''
2. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 00' 06''
3. vlajka HARDY Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 38''
4. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 38''
5. MERHAWI Kudus MTN - QHUBEKA + 00' 38''
6. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 43''
7. vlajka COBO Juan Jose TORKU SEKERSPOR + 00' 44''
8. vlajka FORMOLO Davide CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 44''
9. vlajka BARBIN Enrico BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 44''
10. vlajka DJAČENSKO Alexander ASTANA PRO TEAM + 00' 44''
102. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 29' 36"
 
 
zvlnená ciel rovina Fethiye > Marmaris 124,2 km víť: Cavendish
 
 
Kľúčovým bodom tejto krátkej, ale zvlnenej etapy bolo menšie stúpanie, ktoré sa nachádzalo desať kilometrov pred cieľom, ale v minulosti dokázal tento dojazd ukoristiť aj André Greipel, preto sa mohli šprintéri pripraviť na svoju ďalšiu príležitosť. Medzi nimi už nefiguroval Sacha Modolo, ktorý sa ešte poriadne nevyliečil zo zranení, ktoré utrpel na Paríž - Roubaix. Organizátori však museli po jedinej horskej prémii na méte 40 kilometrov zastaviť preteky kvôli mokrej vozovke, pretože podmienky spôsobené dažďom boli skutočne nebezpečné. Štvrtá etapa bola reštartovaná 80 kilometrov pred cieľom a borci z pôvodného úniku Maxim Belkov (Kaťuša), Frederik Backaert (Wanty Group), Adam Phelan (Drapac) a Luis Mas (Caja Rural) mohli znovu pracovať s dvojminútovým odstupom.
 
Pelotón si potom nenechal odskočiť túto štvoricu a pevne kontroloval jej odstup. Celý deň pracoval na jeho čele tím Cofidis, 25 kilometrov pred cieľom prebral túto úlohu belgický celok Lotto-Belisol, ktorý chcel dnes vidieť v záverečnom súboji Greipela. Záverečné stúpanie vrátilo únik do hlavnej skupiny, na ktorom sa pokúšal atakovať de le Fuente, ale márne. Špurtéri mali teda pred sebou ťažkých desať kilometrov, aby im nikto v zjazde neutiekol.
 
Šprintérske vláčiky nakoniec bez problémov zvládli príchod do mesta Marmaris. V rýchlostnom súboji tak opäť dominoval Mark Cavendish, ktorému jeho spolujazdci pred cieľovou páskou darovali exkluzívnu pozíciu. Druhé miesto putuje do rúk Maximiliana Richezeho, tretí skončil Mark Renshaw, ktorý tak spoločne s Cavendishom začína v záveroch etáp predvádzať vynikajúcu symbiózu. Tejto dvojici sa na týchto pretekoch darí výrazne zvyšovať si sebavedomie, ale perfektne pracuje celý tím OPQS. Juraj Sagan obsadil 107. priečku so stratou necelé štyri minúty. Po dnešnom dni zostáva elitná desiatka takmer nezmenená, zo zostavy vypadol len Davide Rebbelin.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 3h 14' 23''
2. albansko RICHEZE Maximiliano LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
3. albansko RENSHAW Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
4. vlajka SBARAGLI Kristian MTN - QHUBEKA + 00' 00''
5. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
107. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 03' 49"
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. vlajka TAARAMAE Rein COFIDIS SOLUTIONS CREDITS 16h 00' 54''
2. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 00' 06''
3. vlajka HARDY Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 38''
4. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 38''
5. KUDUS Merhawi MTN - QHUBEKA + 00' 38''
6. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 43''
7. vlajka COBO Juan Jose TORKU SEKERSPOR + 00' 44''
8. vlajka FORMOLO Davide CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 44''
9. vlajka BARBIN Enrico BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 44''
10. vlajka DJAČENKO Alexander ASTANA PRO TEAM + 00' 44''
112. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 29' 36''
 
 
horská ciel rovina Finke > Elmali 184,7 km víť: Taarramae
 
 
Tretí deň v Turecku čakal na pretekárov najťažší bod pretekov stúpanie Elmali (11,5 km; 7 %), ktoré malo kľúčový vplyv na celkovú klasifikáciu. Ale celá etapa bola s tromi kopcami veľmi náročná, ktorá vždy s radosťou odpojí šprintérov z hlavnej skupiny. V úniku sa predstavili Christophe Le Mevel (Cofidis), Nico Sijmens (Wanty Group), Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen) a Davide Frattini (UnitedHealthcare), ale pelotón vedený najmä domácim tímom Torku Sekerspor a Astanou im nenechal veľkú voľnosť.
 
Už po prvom stúpaní si z hlavnej skupiny vystúpili mnohí špurtéri, podobný priebeh bol aj na druhom kopci, ale keďže po ňom nasledovala rovinatá pasáž, niektorí borci sa stihli vrátiť späť, medzi nimi bol aj André Greipel. Pod záverečným stúpaním boli teda všetci favoriti pohromade a únik skončil svoju púť na jeho začiatku. Hlavná skupina po prvých pasážach však obsahovala už iba 35 jazdcov. Zvyšujúcim tempom ich počet stále klesal, aktívne boli najmä tímy MTN-Qubecka a Caja Rural. Rozhodujúce okamihy sa odohrali až v samom závere, tri kilometre pred cieľom to skúsil ako prvý Rein Taaramae (Cofidis), ktorého dokázal nasledovať len Adam Yates (Orica).
 
Tejto dvojici sa podarilo vybudovať solídny náskok, ktorí si nakoniec udržali až do cieľa. Súboj o etapové víťazstvo vyhral estónsky jazdec Rein Taaramae, ktorý si tak zajtra oblečie líderský dres. Na druhom mieste teda dorazil talentovaný britský jazdec Adam Yates. Za nimi prišiel ďalší pretekár z Cofidisu Romain Hardy, ktorý so stratou 38 sekúnd priviezol do cieľa silnú skupinu borcov Sánchez, Rebellin, Kudus. Na 97. priečke skončil dnešnú etapu Juraj Sagan so stratou 25:47.
 
Rein Taaramae sa týmto víťazstvom konečne pripomenul fanúšikom cyklistiky, pretože jeho veľký talent v minulosti zabrzdili značné zdravotné problémy. Výborný výkon a svoju perspektívu potvrdil aj 21-ročný pretekár Adam Yates, ktorý prišiel do Orici práve kvôli takýmto príležitostiam rozvíjať sa. V závere sa pokúšali presadiť aj skúsení borci ako Sánchez, Rebellin a Cobo, na ktorého boli všetci zvedaví, ktorí sa ale museli uspokojiť len z pozíciami v top 10. Dobrú jazdu okrem nich predviedol aj Adam Hansen. Celkové poradie je identické s výsledkami z dnešnej etapy, preto má estónsky cyklista tieto preteky veľmi dobre rozohrané.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka TAARAMAE Rein COFIDIS SOLUTIONS CREDITS 5h 40' 31''
2. vlajka YATES Adam SKY PROCYCLING + 00' 06''
3. vlajka HARDY Romain ORICA GREENEDGE + 00' 38''
4. KUDUS Merhawi MTN - QHUBEKA + 00' 38''
5. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 38''
6. vlajka SÁNCHEZ Luis Leon CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 38''
7. albansko HANSEN Adam LOTTO BELISOL TEAM + 00' 43''
8. vlajka DURASEK Kristijan LAMPRE - MERIDA + 00' 44''
9. vlajka COBO Juan Jose TORKU SEKERSPOR + 00' 44''
10. vlajka BERBIN Enrico BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 44''
 
 
turecko-2014-3-etapa
 
 
rovinatá ciel rovina Alanya > Kemer 174,2 km víť.: Cavendish
 
 
Alejandro Valverde v počte tohtoročných víťazstiev (osem) odskočil od pretekárov, ktorí zvykli okupovať tie najvyššie pozície. Mark Cavendish mal pred príchodom do Turecka na konte iba dva triumfy z Algarve a Tirrena, takže jednu z najhorších sezón chcel vylepšiť v rovinatých etaápch na východnom brehu Stredozemského mora.
 
Prvé dva dni mu vyšli na výbornú. V Alanyi ani Kemeri nenašiel premožiteľa. V nedeľu zdolal Vivianiho s Bosom, v pondelok si podal Chicchiho s Bonifaziom. André Greipel opäť nešpurtoval a na jubilejné desiate víťazstvo v Turecku stále čaká.
 
V týchto pretekoch sa bonifikácie neudeľujú, takže celý pelotón mám stále rovnaký čas. Brit vedie celkovú aj bodovaciu klasifikáciu. Vrchársky dres patrí Marcovi De Maarovi z nedeľňajšieho úniku. Juraj Sagan pokračuje v pretekoch bez straty.
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 3h 50' 17''
2. vlajka CHICCHI Francesco NERI SOTTOLI + 00' 00''
3. vlajka BONIFAZIO Niccolo LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
4. albansko BOECKMANS Kris LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
5. vlajka LASCA Francesco CAJA RURAL - SEGUROS RGA + 00' 00''
130. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
 
 
zvlnená ciel rovina Alanya > Alanya 144,7 km víť.: Cavendish
 
 
Turci svojim výhodným termínom po flámskych klasikách a pred Girom opäť prilákali na štartovú listinu slávnych šprintérov na čele s Markom Cavendishom. Brit v službách belgickej stajne Omega Pharma - Quick-Step si podmanil hneď prvý deň a obliekol dres lídra.
 
Etapa mala zvlnený charakter, ktorý vyvrcholil klasickým špurtom. Bývalý majster sveta nemal taký početný vláčik v závere ako Howard či Bos, ale nohy jasne ukázali, kto je tu pánom. Štyristo metrov pred cieľom sa vyrútil spoza Thea Bosa (Belkin) a hoci musel špurtovať veľmi dlho, žiaden súper nemal nárok. Druhé miesto bral Elia Viviani (Cannondale), pomyselný bronz Theo Bos. André Greipel (Lotto) dnes zvolil pomoc kolegom a do záveru sa nezapojil. Tri kilometre pred páskou došlo k pádu, ktorý tiež zastavil zopár súperov slávneho Brita.
 
V úniku sa ukázala štvorica Marc De Maar (UnitedHealthcare), Stele Van Höcke (Topsport Vlaanderen), Mirac Kal (Turku) a Martin Wesemann (MTN).
 
Rodák z ostrova Man pretavil na víťazstvo hneď svoj prvý štart na tomto podujatí a hoci nebude mať šancu v celkovom poradí, bude sa klasicky sústrediť na všetky šprintérske dojazdy. Okrem Vivianiho a Bosa sa ho budú snažiť potrápiť Sacha Modolo (Lampre-Merida) a uvidíme či aj André Greipel.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 3h 15' 43''
2. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
3. vlajka BOS Theo BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
4. vlajka BONIFAZIO Niccolo LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
5. albansko VAN STAYEN Michael TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 00''
57. vlajka SAGAN Juraj CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop