Stará dáma bude oslavovať v exkluzívnej spoločnosti

27.6.2013, 10:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

V prvom úvode k Tour de France 2013 sme v krátkosti predstavili trasu, v druhom sa bližšie pozrieme na účasť. Sústredili sme sa najmä na horúcich kandidátov v celkovom poradí.

 

Spomedzi všetkých účastníkov, ktorí sa postavia na štart 100. edície Tour de France, najviac vyčnieva Christopher Froome. Na začiatku roka sa stal novým lídrom tímu Sky a túto dôveru dokonale využil. Jeho spanilá jazda v doterajšej sezóne pripomína minuloročné ťaženie Bradleyho Wigginsa, ktorý ho zakončil víťazstvom na Tour. Dvadsaťosemročný pretekár zvíťazil na Okolo Ománu, Critérium International, Okolo Romandie, Critérium du Dauphiné a premožiteľa našiel len na Tirreno - Adriatico, kde obsadil "iba" druhé miesto. Na každom etapovom podujatí navyše vyhral jednu etapu. Nikto z účastníkov na Tour sa nemôže ani zďaleka pochváliť podobnými tohtoročnými úspechmi.

 

Do úlohy najväčšieho favorita pretekov ho inštaluje hneď niekoľko dôvodov. Je suverénne najlepším časovkárom spomedzi adeptov na víťazstvo a v kopcoch je minimálne vyrovnaným súperom aj tým najlepším vrchárom. Navyše má k dispozícii neuveriteľne silný a lojálny tím. Sám Froome označil svojho spolujazdca Richieho Porta za schopného tento rok vyhrať Tour froome-omande France. Podľa niektorých práve tento Austrálčan dokáže ako jediný poraziť Frooma. Oddanosť jazdcov tímu Sky voči svojmu lídrovi je však povestná. Jedinou slabinou naturalizovaného Brita je skutočnosť, že ešte nevyhral žiadnu Grand Tour a je v pozícii, že to musí dokazovať. Podľa vlastných slov je na to pripravený. "Bol som schopný prijať úlohu veľkého favorita v tomto roku na prípravných pretekoch pred Tour. Dúfajme, že to bolo užitočné a dostatočne mi to pomôže prvýkrát vyhrať Tour de France. To je môj cieľ. To je to, čo chcem dosiahnuť. Cítim sa pripravený. Nebudem sa držať vzadu!"

 

Španielsky šampión Alberto Contador je jeho najväčším vyzývateľom a bude chcieť ukázať, že je najlepším etapovým pretekárom svojej generácie, veď z posledných ôsmych účastí na Grand Tour vyhral až sedemkrát, pravda dva tituly mu boli odobraté kvôli trestu za doping. Aj keď po odpykaní dopingového trestu nie je taký dominantný v horách a pohoršil si aj v časovke, aj keď v tomto roku jazdí viac konzervatívne a toľko neútočí, je stále tým pretekárom, ktorý môže destabilizovať chlapcov z tímu Sky. Contador podriadil celú sezónu úspechu na Tour, jeho ctižiadostivosť a odhodlanie nemôže nikto podceniť, pretože dokáže vyhrávať aj zdanlivo prehraté preteky, ako to dokázal minulý rok na Vuelte. Tam mimochodom zajazdil svoju najlepšiu časovku od svojho návratu, čo len dosvedčuje, že na svoj vrchol sezóny sa dokáže výnimočne pripraviť. Okrem toho bude mať pri sebe poriadne silných vrchárov (Rogers, Kreuziger, Roche). "Máme ofenzívnych jazdcov a chceme ovládať preteky. Je to pre mňa veľká výzva usilovať sa o víťazstvo na Tour de France. Chcem sa vrátiť a uspieť. Tour je závod, kde je všetko väčšie: napätie, tlak, médiá. A to robí všetky situácie ťažšími."

 

Joaquim Rodríguez vlani skončil na Grand Tour dvakrát na stupni víťazov, keď na Gire stratil víťazstvo v časovke a na Vuelte ho obral o titul Contador v pamätnej sedemnástej etape. Tento rok ohlásil útok na Starú dámu, pričom to bude len jeho druhý štart na týchto pretekoch. Už tridsaťštyriročný Katalánec patrí medzi najlepších vrchárov, v minulom roku bol rodriguez-joaquim-ruzovyna Vuelte v kopcoch dokonca lepší ako Contador, ale medzi jeho slabiny patrí jazda proti chronometru, i keď podľa jeho vyjadrení sa túto sezónu sústredil na zlepšenie tejto disciplíny. Ak sa mu to podarí, jeho vrchárske schopnosti ho môžu posunúť veľmi vysoko. "Minulý rok som bol druhý na Gire a tretí na Vuelte a obidve som mohol vyhrať. Som vyzretý jazdec. Viem, aké je toto podujatie komplikované, ale nebudem sám seba odpisovať pred začatím pretekov. Iste, Tour de France sú oveľa viac stresujúce ako ostatné preteky, ale to isté platí pre každého jazdca."

 

Ďalší španielsky cyklista Alejandro Valverde takisto nepatrí medzi silných časovkárov, ale v jeho prospech hovorí agresívna jazda v kopcoch a cieľových dojazdoch. Jeho veľkou devízou je len dvadsaťtriročný spolujazdec Nairo Quintana, ktorý zažiaril na Okolo Baskicka, a spoločnými silami môžu v náročných stúpaniach rozhodiť pelotón. Najmä ak im bude kryť chrbát čerstvý víťaz Okolo Švajčiarska Rui Faria da Costa. Víťazstvo na Tour je pre Valverdeho stále nesplneným želaním, ale v tomto bode jeho kariéry bude pódiové umiestnenie vrcholom jeho snaženia. "Vždy to bude sen a vždy sa budete o to pokúšať, ale už nie som najmladší a viem, aké je to ťažké. Nepodlieham žiadnym ilúziám, ale aspoň budem mať viacej možností a myslím, že som na tom lepšie, ako kedykoľvek predtým."

 

Cadel EvansTejay van Garderen zviedli počas sezóny tichý súboj o lídra tímu BMC. Austrálčan skončil neplánovane tretí na Gire a van Garderen sa umiestňoval na začiatku sezóny van-garderen-pro-cyclingv prvej päťke na WT podujatiach, vyhral v Kalifornii a len siedme miesto na Okolo Švajčiarska ho pravdepodobne pripravilo o poctu viesť americko-švajčiarske zoskupenie na Tour de France. Evans je výbušný jazdec, veľmi dobrý časovkár a výborný vrchár. S podporou talentovaného Američana v kopcoch bude veľmi nebezpečný pre ostatných pretekárov. Ale v minulom roku sa na Starej dáme van Garderen ukázal ako lepší jazdec, takže bude na škodu, ak sa ich vzájomné súperenie dostane na francúzske cesty.

 

Veľkou neznámou je Ryder Hesjedal. Kvôli zdravotným problémom opustil Giro d´Italia, na Okolo Švajčiarska spadol a preteky nedokončil. Kanadský cyklista je však veľký bojovník, no ťažko povedať, či to bude stačiť na perfektne pripravených súperov. Budeme zvedaví aj na jeho talentovaných spolujazdcov Daniela MartinaAndrewa Talanskeho, ktorí sa veľmi dobre uviedli v prvej polovici sezóny.

 

Smoliarsku sezónu prežíva aj Robert Gesink po tom, čo opäť nenaplnil svoje vysoké ambície na Gire, ktoré napokon ani nedokončil. Naopak jeho kolega Bauke Mollema sa vytiahol vo Švajčiarsku perfektnou jazdou v kopcoch a okamžite sa stal lídrom tímu Belkin, pričom Gesink sa bude starať o jeho podporu v horách. Štvrtý z minulého roku Jurgen Van Den Broeck nechce ani v tomto ročníku poľaviť zo svojich pozícií. Aj keď tím Lotto-Belisol sa veľmi spolieha na etapové víťazstvá Andrého Greipela, tridsaťročný Belgičan už neraz dokázal, že sa dokáže pohybovať medzi najlepšími aj ako osamelý vlk. Prekvapiť môže aj dvojica Jakob FuglsangJanez BrajkovičAstany. Fuglsang sa sústredil celú sezónu na Tour a štvrté miesto na Dauphiné mu potvrdilo jeho veľmi dobrú formu.

 

voeckler-rollandŤažko nespomenúť domácich cyklistov ako Thibaut Pinot, Pierre Rolland, Thomas Voeckler, či Jean Peraud. PinotRolland patria medzi veľkých ašpirantov pre najlepšiu desiatku, pokus o etapové víťazstvo bude v ich prípade samozrejmosťou. Bojovník Voeckler nevynechá jedinú možnosť útočiť v horách a určite sa pokúsi minimálne obhájiť dres pre najlepšieho vrchára.

 

Tešiť sa môžeme aj na Damiana Cunega, Mikele Nieveho, Igora Antona, Andyho Schlecka, Haimara Zubeldiu, Andreasa Klödena a dúfajme, že aj na Petra Velitsa. Slovenský cyklista prichádza tento rok na Tour de France podporovať Marka Cavendisha a nemá ambíciu bojovať o celkové umiestnenie. V jeho prípade to môže mať pozitívne dôsledky, pretože veľké očakávania zväzovali v mnohých prípadoch nášmu reprezentantovi nohy. Radi by sme ho opäť videli v nejakých odvážnych únikoch alebo v kopcovitých etapách pohybovať sa na čelných pozíciách vo vedúcej skupine.

 

Stará dáma už dlho neočakávala príchod tak odhodlaných šprintérov, ako tento rok. Každý jeden totiž sníva o maillot jaune, ktorý je pre nich k dispozícii hneď po prvej rovinatej etape. Zápolenie o zelený dres bude na jubilejnej Tour  takisto mimoriadne dramatické a bude patriť k ozdobám pretekov. Kým klasickí šprintéri ako Cavendish, GreipelKittel zveľaďovali svoju sagan-california-maly-upravaformu na Ster ZLM Toer, Sagan, Goss a Degenkolb sa pripravovali vo Švajčiarsku. Marka Cavendisha pri jeho maximálnej rýchlosti neporazí asi nikto a jeho veľkou výhodou je, že v niektorých prípadoch dokáže víťaziť aj bez tímovej podpory, ako to ukázal v prvej etape na Giro d'Italia. Naopak GreipelKittel sa bez svojich pedantne nacvičených šprintérskych vláčikov ťažko presadzujú. Odolní rýchlici Matthew Goss a Peter Sagan však dokázali poraziť týchto šprintérov na Tirreno - Adriatico v hromadnom špurte, čo ich mierne favorizuje v boji o zelený dres.

 

Petra Sagana podľa vlastných slov pred Tour de France upokojuje, že dokáže bodovať aj v kopcovitých etapách, v ktorých čistí šprintéri v závere odpadnú. Aj tím Cannondale sa túto sezónu zlepšil v podpore svojho klenotu, hlavne čo sa týka kontroly priebehu etáp a sťahovania únikov, hoci to je úplne bežné pre profesionálny tím. Sporadicky ukázal aj skvelú prácou v rozhodujúcich chvíľach, keď sa snažil na konci odtrhnúť nebezpečných jazdcov. Petrova podpora bude dôležitá a verme, že napokon nie kľúčová v negatívnom slova zmysle. Saganove želanie získať zelený dres je aj tímovým želaním. Slovenský Kanibal vyhral bodovaciu súťaž v Kalifornii vo Švajčiarsku, kde navyše predviedol aj menej očakávané vrchárske predstavenia. Keďže o zelený dres sa bojuje počas troch týždňov každý deň, jeho všestranné schopnosti ho zaraďujú do úlohy favorita číslo jeden v tejto druhej najprestížnejšej súťaži na Tour.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop