Okolo Andalúzie: Prvú a najťažšiu etapu vyhral Pogačar, súperom nedal žiadnu šancu

15.2.2023, 14:15 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Okolo Andalúzie: Prvú a najťažšiu etapu vyhral Pogačar, súperom nedal žiadnu šancu
Triumf Pogačara (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

1. 15.2. rovinata etapa ciel rovina Pt. Génave > Santiago Espada 179 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 3790 nastúpaných metrov (© vueltaandalucia.es)
Hneď úvodná etapa 69. ročníka Okolo Andalúzie ponúkla veľkú porciu výškových metrov. Merala 179 kilometrov a cyklisti počas nej prešli skoro až štyritisíc výškových metrov. Málokedy už úvodná previerka má prívlastok kráľovská, no dnešná etapa bola papierovo najnáročnejšia v celom ročníku. Nekončila však na kopci, ale krátko po ňom. Tak či tak už poriadne mala napovedať, ktorý z cyklistov prišiel na podujatie v najlepšej forme. 

Na podujatí štartuje Tadej Pogačar, je to pre neho prvý etapák v sezóne, a iba druhé preteky. Tak či tak pred prvým dňom patril medzi najvážnejších kandidátov nielen na zisk etapového vavrínu, ale aj na výhru na celom podujatí. Jeho najväčšími vyzývateľmi mali byť dnes Tao Geoghegan Hart a Enric Mas. Bez šance neboli ani Ruben Guerreiro, Mikel Landa, Jack Haig, Carlos Rodriguez, George Bennett alebo ďalší veľmi dobrí vrchári, ktorí sa zišli na podujatí v hojnom počte. 

Spočiatku etapa patrila utečencom. Celodenný únik sa sformoval ešte pred úvodným stúpaním. Dostali sa do neho najskôr traja cyklisti, menovite Alex Martin z EOLO-Kometa, Clément Alleno z Burgos-BH a Aaron Van Poucke Team Flanders - Baloise. Neskôr sa k nim pripojil aj Gotzon Martín z celku Euskaltel - Euskadi. Únik počas dňa nemal k dobru viac ako tri minúty. Pelotón priebeh prvej etapy pozorne kontroloval. Na méte 102 kilometrov pred páskou viedlo kvarteto pred balíkom o dve minúty a 40 sekúnd. 
Dovtedy štyria pretekári v úniku prešli cez tri hodnotené stúpania. Na Alto Collado de los Yesos (4,7 km - 5,8 %) vyliezol prvý Alex Martin (EOLO), na Alto de Onsares (4,7 km - 5,4 %) triumfoval Gotzon Martín (Euskaltel) a na Puerto de Navalperal (8,1 km - 6,9 %) vyšiel ako prvý opäť jazdec tímu Euskaltel - Euskadi. Počas úvodnej polovice dňa v hlavnom balíku pracovali dva zoskupenia, Movistar a UAE Team Emirates. 
Nasledujúce kilometre neponúkli cyklistom do cesty žiadnu prekážku. Napriek tomu sa na malú chvíľu z úniku vytratil Van Poucke (Flanders), pretože spadol. Nešlo o nič vážne. Nielenže mohol pokračovať v etape, vrátil sa aj do čela, ale tiež zvíťazil na rýchlostnej prémii v meste Hornos. Potom sa však z úniku porúčal, rovnako ako Alleno (Burgos). V tom čase už sa diali veci aj v pelotóne. Pomerne ďaleko pred cieľom zaútočil Fraile (Ineos).  
Fraile (Ineos) svoju misiu dosiahol, a už 48 kilometrov pred cieľom sa dotiahol do čela. Dobehol Alexa Martina (EOLO) a Gotzona Martína (Euskaltel), teda dvoch najsilnejších cyklistov z celodenného úniku a zároveň doposiaľ aj dvoch najlepších vrchárov na podujatí. Spojil s nimi sily a začali spoločne liezť na vrchol kopca Garganta de Hornos (16,5 km - 4,5 %). Pelotón už nebol ďaleko od úniku, v tomto bode strácal iba minútu.  
Najviac síl spomedzi utečencov mal v stúpaní Fraile (Ineos). Keď ťahal, tak Alex Martin (EOLO), tak aj Gotzon Martín (Euskaltel) za ním viseli len za oči. Tesne pred vrcholom však posledný menovaný nastúpil a prišiel si po víťazstvo na prémii. Bol tak lílídrom súťaže o kráľa hôr. Bol to posledný kopec, v ktorom utečenci mohli dúfať v body do horskej súťaže, pretože balík už bol za dverami, a hlavne Despiernacaballos (10,6 km - 5,8 %) bol posledný kopec v itinerári dňa situovaný tesne pred cieľom. 
Alex Martin (EOLO) nakoniec vydržal byť súčasťou celodenného úniku do méty 25 kilometrov pred páskou. Vtedy, keď sa otočil, videl už pelotón tesne za utečencami. Fraile (Ineos) a Gotzon Martín (Euskaltel) ešte bojovali, no o dva kilometre neskôr už aj oni dvaja boli súčasťou balíka. Ten bol dosť oklieštený, kolegovia Pogačara (UAE) z neho vyselektovali viaceré slabšie články. 
Celodenný únik bol dobehnutý ešte pred začiatkom stúpania na Despiernacaballos. V ňom sa očakával veľký súboj favoritov na celkové víťazstvo. Ako prvý zaútočil Buitrago (Bahrajn), ne neho ešte favoriti nereagovali. Potom si z pelotónu vystúpil Majka (UAE), kľúčový domestik Pogačara (UAE) do hôr a Slovinec pochopil, že prišiel čas. Nastúpil a jeho súperi na to odpovedať nedokázali. Pogačar sa krátko na to dostal cez Buitraga a pokračoval na vrchol sám.  
Za Pogačarom (UAE) sa nakoniec vyprofilovala skupina prenasledovateľov. Boli v nej Rodríguez (Ineos), Buitrago a Landa (2x Bahrajn) a Mas (Movistar), ktorí v polovici kopca strácali na Slovinca desať sekúnd. Caruso a Haig (2x Bahrajn), Geoghegan Hart (Ineos), Covi, Bennett a Wellens (3x UAE), Rota (Intermarché) a Kron (Lotto Dstny) boli až v ďalšej skupine, ktorá strácala ďalších 20 sekúnd. 
Náskok Pogačara (UAE) každým metrom rástol, aj keď súperi za ním spolupracovali. Na vrchol kopca vyšiel o viac ako pol minútu pred skupinou prenasledovateľov. V nej zostali už len traja cyklisti, pretože Mas (Movistar) si prešiel športovou tragédiou. Pokazil sa mu bicykel, a keďže sa išlo po úzkej ceste a pelotón bol potrhaný na viacero skupín, široko-ďaleko nebol žiadny technik, ktorý by mu pomohol. Musel zastať a čakať. Nakoniec v etape pokračoval v tretej skupine. 
Z kopca do cieľa bol už iba zjazd. Tadej Pogačar tak o víťazstvo v etape mohol prísť už iba po svojej vlastnej chybe. Nebol technicky náročný a Slovinec nakoniec chuť asfaltu neochutnal. Zvíťazil suverénnym spôsobom a hneď prvý deň ukázal, že si prišiel do Andalúzie po celkové víťazstvo. Druhý v etape skončil Mikel Landa, ktorý si poň prišiel v šprinte. Tretí preťal cieľovú pásku Carlos Rodríguez. S nimi v skupine bol ešte štvrtý Santiago Buitrago
Tadej Pogačar tak už v prvom dni predviedol svoju silu. Po jeho nástupe ani jeden jeho súper nenašiel odpoveď. Keď sa Slovinec zdvihol z bicykla, bolo rozhodnuté. Potom síce jeho súperi skúsili spojiť sily, no Pogačar im utekal každým metrom. Nakoniec finišoval pred druhým najlepším pretekárom o 38 sekúnd pred najbližšími súpermi. Viac-menej rozhodol o svojom víťazstve. Už mu stačí svoj náskok iba kontrolovať. 
Vo veľmi dobrom svetle sa dnes ukázali pretekári Bahrajnu Victorious, no napriek tomu sa mohli iba pozerať ako ich najväčší rival vyhráva etapu. Mikel Landa a Santiago Buitrago v záverečnom kopci skúsili nachytať Tadeja Pogačara, no ten im ich plány poriadne pokazil. Landa si však došiel aspoň po druhú priečku. Carlos Rodríguez hájil ambície Ineosu, keďže Tao Geoghagan Hart v poslednom kopci prekvapivo zaostal. Enric Mas bol dnes najväčším smoliarom. Pre pokazený bicykel prišiel o možnosť pobiť sa o stupne víťazov. 
Výsledky etapy
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 05:04:19 20
2. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:38 15
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:38 10
4. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:38 5
5. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:38 3
6. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 01:39
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:39
8. MAS Enric Movistar Team 01:39
9. HAIG Jack Bahrain Victorious 01:39
10. CEPEDA Jefferson Caja Rural-Seguros RGA 01:41
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 05:04:19
2. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:38
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:38
4. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:38
5. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 01:38
6. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 01:39
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:39
8. MAS Enric Movistar Team 01:39
9. HAIG Jack Bahrain Victorious 01:39
10. CEPEDA Jefferson Caja Rural-Seguros RGA 01:41
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 159,5 km - Collado de Los Yesos: dĺžka 4,7 km; sklon 5,8 % 
3 20 zelene 144,4 km - Alto de Onsares: dĺžka 4,9 km; sklon 5,4 % 
1 20 zelene 94,8 km - Puerto de Navalperal: dĺžka 8,1 km; sklon 6,9 % 
1 20 zelene 42,2 km - Garganta de Hornos: dĺžka 16,5 km; sklon 4,5 %
1 20 zelene 7,4 km - Despiernacaballos: dĺžka 10,6 km; sklon 5,8 %
 
Náš eshop