Andalúzia: Pogačar v závere utrhol Masa, opäť zvíťazil a navýšil svoj náskok v GC, Rodríguez spadol

18.2.2023, 13:45 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Andalúzia: Pogačar v závere utrhol Masa, opäť zvíťazil a navýšil svoj náskok v GC, Rodríguez spadol
Triumf Pogačara (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

4. 18.2. rovinata etapa ciel rovina Olvera > Iznájar 164 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2910 nastúpaných metrov (© vueltaandalucia.es)
Predposledná etapa Okolo Andalúzie priniesla ďalšiu skúšku pre jazdcov na celkové poradie. Líder pretekov Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) mal pred druhým Santiagom Buitragom (Bahrain - Victorious) komfortný náskok 48 sekúnd. Jeho oddielový kolega Mikel Landa Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) strácali ďalšie štyri sekundy. Ďalší jazdci mali manko presahujúce minútu na Slovinca. 
Vedúcu skupinu vytvorili Ruben GuerreiroGonzalo Serrano (2x Movistar), Edoardo Zambanini (Bahrain - Victorious), Pavel Sivakov (Ineos), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Lionel Taminaux (Alpecin-Deceuninck), Dion Smith (Intermarché - Circus - Wanty), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) a Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). 73 kilometrov pred cieľom činil ich náskok dve minúty a 25 sekúnd. 
Pred horskou prémiou Alto Cerro de San Cristobal (2,3 km; 6,6 %) sa vedúca skupina začala deliť. Polminútový náskok si vytvorili SivakovGuerreiroSobreroEenkhoornBoasson Hagen Jefferson Cepeda (Caja Rural - Seguros RGA), ktorý dorazil do úniku z pelotónu. Francúz v službách Ineosu sa virtuálne obliekal do žltého dresu. Na vrchole získal tri body Eenkhoorn
V pelotóne udávali tempo zoskupenia Bahrain - Victorious a UAE Team Emirates. Na prvej rýchlostnej prémii, ktorá bola niekoľko kilometrov pred Alto Cerro de San Cristobal, získal šesť sekúnd k dobru Sivakov. Odstup hlavnej skupiny sa 37 kilometrov pred cieľom znížil na dve minúty a 25 sekúnd a ďalej klesal. Vedúce kvarteto začalo stúpať na Alto de El Jaramilo (5 km; 7,3 %). 
Tridsať kilometrov pred páskou bol náskok úniku menej ako minútový. Únik sa rozbil a na čele sa osamostatnil SivakovRafal Majka (UAE Team Emirates) okresal pelotón na priblížne 25 jazdcov. Jazdec Ineosu získal šesť bodov na vrchole. V balíku atakovali Enric Mas Mikel Landa, ale úspešní neboli. V zjazde sa k Francúzovi na čele pridal Cepeda. V hlavnej skupine sa 21 kilometrov pred cieľom nenachádzalo ani dvadsať cyklistov.
Sivakov sa opäť osamostatnil na čele. V balíku mal Pogačar k dispozícii ešte dvoch domestikov. Početnú prevahu mal Bahrain - Victorious, ktorý v pelotóne zastupovalo kvintento jazdcov. Trinásť kilometrov pred páskou sa utrhol Jack Haig (Bahrain - Victorious), na čo okamžite reagoval Pogačar a šiel s ním. Po chvíli sa spomalilo a po chvíli to skúsil Buitrago. Slovinec opäť reagoval a nasledoval ďalší útok Haiga
Pogačar ale opäť dokázal svoju extratriedu, dobehol skupinu s Haigom a okamžite zaútočil. Jeho tempo udržal iba Mas a spoločne dorazili Sivakova. Desať sekúnd strácala skupina s Rodríguezom a Landom, kde sa prepadol Sivakov. Nechýbali v nej ani BuitragoLorenzo Rota (Intermarché) a Andreas Kron (Lotto). Po chvíli ju doplnili ďalší pretekári. 5500 metrov pred páskou malo vedúce duo desať sekúnd k dobru. 
3200 metrov pred cieľom ich doplnil Matej Mohorič (Bahrain - Victorious) a v pravotočivej zákrute skončil na zemi Rodríguez. Španielsky majster sa rýchlo postavil a pokračoval ďalej. Mohoričovi došli sily a vedúce duo doplnili Landa Kron. Po chvíli sa k ním pridal aj Rota. Na začiatku cieľového kopca nastúpil Mas Pogačar bol jediný, kto udržal krok s ním. Táto dvojica napokon bojovala o triumf a opäť zvíťazil Tadej Pogačar
Enric Mas dostal tri sekundy, tretí finišoval Lorenzo Rota s deväťsekundovým mankom. Za ním prišiel do cieľa Mikel Landa a elitnú päticu uzavrel Santiago Buitrago. Najmä pretekári Bahrainu - Victorious dnes otestovali Tadeja Pogačara, ale dvojnásobný víťaz Tour de France sa nedostal do problémov a opäť dokázal zvýšiť náskok na konkurenciu. Pred poslednou etapou má minútu a štrnásť sekúnd na Landu.
Ten si v priebežnom poradí vymenil pozície s Buitragom. Do Top 10 sa posunuli Rota Kron, ktorým patria šieste a siedme miesta. Sivakov síce nedoviedol únik do víťazného konca, ale vrátil sa do elitnej desiatky. Naopak, vypadli z nej Gorka Izagirre (Movistar), Tim Wellens (UAE Emirates) a José Manuel Díaz (Burgos). Španieli nestačili najlepším a Belgičan sa obetoval pre Pogačara.
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:01:11 20
2. MAS Enric Movistar Team 00:03 15
3. ROTA Lorenzo Intermarché-Circus-Wanty 00:09 10
4. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:12 5
5. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:21 3
6. SCHULTZ Nick Israel - Premier Tech 00:21
7. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:21
8. KRON Andreas Lotto Dstny 00:24
9. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:33
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:33
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 16:36:58
2. LANDA Mikel Bahrain Victorious 01:14
3. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 01:19
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:35
5. MAS Enric Movistar Team 01:54
6. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 02:43
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 03:05
8. ROTA Lorenzo Intermarché-Circus-Wanty 03:23
9. KRON Andreas Lotto Dstny 03:45
10. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 03:53
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 151,4 km - Puerto de Algamitas: dĺžka 5,9 km; sklon 3,1 %
3 20 zelene 54,2 km - Alto Cerro de San Cristobal: dĺžka 2,3 km; sklon 6,6 % 
2 20 zelene 26,8 km - Alto de El Jaramilo: dĺžka 5 km; sklon 7,3 % 
3 20 zelene 10,6 km - Fuentes de Cesna: dĺžka 4,3 km; sklon 4,7 %
 
Náš eshop