Okolo Andalúzie: Pogačar v posledných metroch na kockách utrhol Masa a zvýšil náskok v GC

16.2.2023, 13:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Okolo Andalúzie: Pogačar v posledných metroch na kockách utrhol Masa a zvýšil náskok v GC
Triumf Pogačara (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

2. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Diezma > Alcalá la Real 156 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2730 nastúpaných metrov (© vueltaandalucia.es)
Druhá etapa mala jednoduchší profil ako úvodná previerka. Pretekári mali na programe tri horské prémie a záver do krátkeho stúpania. Žltý dres si po včerajšom víťazstve obliekol Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Zelený dres niesol Mikel Landa (Bahrain - Victorious) a za aktivitu vo včerajšom úniku si navliekol červenobiely dres Gotzon Martín (Euskaltel - Euskadi). Etapa prebiehala za príjemného počasia, teplota sa vyšplhala na pätnásť stupňov. 
Hneď po štarte sa vytvorila dvanásťčlenná skupina. Vpredu sa nachádzali aj Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), Joe Dombrowski (Astana Kazachstan), Nelson Oliveira (Movistar) alebo Alessandro Covi (UAE Emirates), ale už sto kilometrov pred cieľom bol únik dostihnutý. Následne atakovali Geoffrey Soupe (TotalEnergies) a Brent Van Moer (Lotto Dstny), ale po dvadsiatich kilometroch sa duo vrátilo do hlavnej skupiny. 
65 kilometrov pred cieľom sa pred pelotónom nikto nenachádzal. Najstarším jazdcom na štartovej listine bol Daniel Navarro (Burgos - BH), naopak, najmladším pretekárom bol Igor Arrieta (Equipo Kern Pharma). Napokon sa utrhla skupina, kde boli Lorenzo RotaGeorg Zimmermann (2x Intermarché - Circus - Wanty), Christopher Juul-Jensen (Jayco AlUla), Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), Antonio Nibali (Astana Kazachstan), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Davide Bais (EOLO - Kometa), Dylan Teuns (Israel Premier Tech) a Alan Jousseaume (TotalEnergies). 
Päťdesiat kilometrov pred páskou mali náskok minúty a 45 sekúnd. Rota Teuns boli najvyššie postavenými jazdcami v úniku, na Pogačara strácali dve minúty a 41 sekúnd. Kolegovia lídra pretekov udávali tempo hlavnej skupiny. Za nimi boli zoradení zástupcovia Ineosu. Únik naďalej zvyšoval svoj náskok, 42 kilometrov pred cieľom to boli dve minúty. Na čelo pelotónu sa vydali aj pretekári Bahrainu - Victorious.
Davide Bais a Igor Arrieta boli jedinými pretekármi v úniku, ktorí sa vlani zúčastnili na Okolo Slovenska. Prvý menovaný skončil na 13. priečke v celkovom poradí. Pelotón sa postupne okresával, ale spomedzi členov Top 10 zatiaľ nikto nemal problém s nastoleným tempom. Teuns aj Rota sa virtuálne posúvali do elitnej desiatky, ale balík naďalej znižoval svoje manko. Tridsať kilometrov pred páskou zaostával o minútu a štyridsať sekúnd. 
Vpredu mal evidentné problémy s tempom Juul-Jensen a začal zaostávať. Po chvíli ho nasledovali aj Laurance Jousseaume. Z pelotónu sa utrhol Landa, ale Pogačar ho okamžite nasledoval. Vo vedúcej skupine ostali iba RotaZimmermannMohorič Teuns. Ďalší útok z balíka podnikli Carlos Rodríguez (Ineos Granadiers) a Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious). 
Pretekári už stúpali na najvyšší bod etapy Puerto de La Hoya de Charilla (10,3 km; 3,6 %). Pogačar utrhol Landu a šiel sám. Medzitým odišiel z balíka aj Enric Mas (Movistar). Druhý muž z Vuelty sa pridal k Buitragovi a Rodríguezovi. Táto skupina dorazila Landu. Kilometer pred vrcholom doplnil líder pretekov kvarteto na čele etapy. Druhá skupina s Landom mala polminútové manko. 
Kvinteto spoločne prešlo cez vrchol, kde získal šesť bodov Rota. Bolo jasné, že aj v tretej etape si červenobiely dres oblečie Gotzon Martín. Druhá skupina spolupracovala a partiu s Pogačarom mala na dohľad. 21 kilometrov pred cieľom sa skupiny spojili. Z balíka sa utrhol Tao Hart (Ineos) a postupne sťahoval náskok vedúcej partie. Z prvej skupiny odišiel Mohorič a pokračoval sám.  
Pre Bahrain - Victorious to bola výhodná situácia, keďže Landa Buitrago mohli našetriť sily do záveru. Víťaz Miláno - San Remo sa dvanásť kilometrov pred páskou zaradil naspäť do skupiny. S Hartom jazdili aj Damiano Caruso (Bahrain - Victorious), Rafal Majka (UAE Team Emirates) či Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), ktorý sa tu prepadol z vedúcej skupiny. Druhá skupina strácala priblížne polminútu.
Z druhej skupiny vypadol Laurance a vpredu rozohral hru o triumf Rota. Talianov útok ale nikam neviedol. Nasledoval ho Zimmermann, ale 1300 metrov pred páskou bola skupina pohromade. Do posledného kilometra priviedli skupinu jazdci Intermarché, tesne pred cieľom odpadol Mohorič, v posledných metroch na kockách sa utrhol Tadej Pogačar a prišiel si po ďalší triumf. Druhý skončil Enric Mas, tretí finišoval Santiago Buitrago
Spoločne s nimi prišli do cieľa aj Mikel Landa Carlos Rodríguez. Sedemnásť sekúnd dostal Lorenzo Rota ako najsilnejší pretekár z úniku. V priebežnom poradí zvýšil Pogačar náskok na 48 sekúnd pre Buitragom. Ďalšie štyri sekundy strácajú Landa a Rodríguez. Do Top 5 sa posunul Mas. O jednu priečku klesol Hart. Skokanom dňa je Rafal Majka, ktorý sa z pätnástej priečky vyšvihol na ôsmu. Zajtra čaká na pretekárov jednoduchšia etapa s ďalším dojazdom do kopca. 
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:40:10 20
2. MAS Enric Movistar Team 00:04 15
3. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:04 10
4. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:04 5
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:04 3
6. ROTA Lorenzo Intermarché-Circus-Wanty 00:17
7. TEUNS Dylan Israel - Premier Tech 00:21
8. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:24
9. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:33
10. ZIMMERMANN Georg Intermarché-Circus-Wanty 00:36
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 08:44:19
2. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:48
3. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:52
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:52
5. MAS Enric Movistar Team 01:47
6. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 02:12
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:22
8. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 02:51
9. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 02:52
10. HAIG Jack Bahrain Victorious 02:52
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 zelene 108 km - Puerto del Zegri: dĺžka 4,6 km; sklon 4,5 % 
2 20 zelene 65,6 km - Puerto Los Rosales: dĺžka 4.6 km; sklon 5,3 % 
2 20 zelene 22,7 km - Puerto de La Hoya de Charilla: dĺžka 10,3 km; sklon 3,6 % 
 
Náš eshop