UAE Tour: Na Jebel Jais prekvapil favoritov Rubio a vyhral po dlhšom úniku, novým lídrom Evenepoel

22.2.2023, 11:50 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
UAE Tour: Na Jebel Jais prekvapil favoritov Rubio a vyhral po dlhšom úniku, novým lídrom Evenepoel
Triumf Rubia (© Movistar Team / Dario Belingheri / Getty Sport)

3. 22.2. rovinata etapa ciel rovina Al Fujairah > Jebel Jais 185 km Rubio
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2740 nastúpaných metrov (© theuaetour.com)
Deň po tímovej časovke čakala cyklistov na podujatí UAE Tour ďalšia kľúčová etapa na ceste za celkovým víťazstvom. Tretia previerka totiž ponúkla výstup na Jebel Jais (19 km - 5.6%). Bolo to jediné stúpanie v itinerári, no organizátori na jeho vrchol umiestnili cieľ. Poriadne dlhé a pre toto podujatie už tradičné stúpanie tak ponúklo veľký priestor na útoky adeptov na celkové víťazstvo. 

Najväčšími favoritmi na zisk etapového vavrínu boli predovšetkým Remco Evenepoel, Adam Yates alebo Pello Bilbao. Prekvapiť však mohli aj ďalší kvalitní horolezci, napríklad Brandon McNulty, Thomas Gloag, Sepp Kuss, Jakob Fuglsang, Emanuel Buchmann, Geoffrey Bouchard alebo Oscar Rodríguez.

Celodenný únik sa vytvoril hneď na začiatku etapy. Po troch kilometroch sa vpredu ocitlo trio v zložení Edward Planckaert z tímu Alpecin-Deceuninck, Filippo Magli z Green Project-Bardiani CSF-Faizanè a Oier Lazkano z Movistaru. O necelé dva kilometre neskôr sa k nim pripojil aj Riccardo Lucca, ďalší zástupca tímu Green Project-Bardiani CSF-Faizanè. Pelotón im umožnil získať k dobru až šesť minút v polovici etapy. 
Úvodnú polovicu etapy ťahali pelotón pretekári Ineosu - Grenadiers, ktorí bránili najcennejší dres. Mal ho na sebe Luke Plapp. No pomáhali im aj jazdci z tímu Bahrajn Victorious. Na méte 77 kilometrov od cieľa začali diktovať tempo balíku Movistar a Soudal - Quick Step. Práve oni spôsobili, že o desať kilometrov neskôr už vedúca štvorica manipulovala s náskokom menším ako tri minúty. Potom sa však pelotón upokojil. 
Približujúca sa hlavná skupina znervóznila utečencov, a únik sa rozpadol. Už 56 kilometrov pred páskou sa z úniku porúčala dvojica Magli a Lucca (2x Bardiani). Obom sa po pár kilometroch podarilo znovu vrátiť do čela, ale len na pár chvíľ. Keď zrýchlil Lazkano (Movistar), už nedokázali s ním udržať krok. Tentokrát však s obomi Talianmi pokračoval aj Planckaert (Alpecin), takže Lazkano bol v čele úplne sám. Každým metrom sa od nich vzdiaľoval, no získaval sekundy aj na pelotón.
Lazkano (Movistar) začal liezť na Jebel Jais o viac ako tri minúty skôr ako pelotón. Pred balíkom sa stále ešte pohybovali Magli a Lucca (2x Bardiani) a Planckaert (Alpecin), no tí si do záverečného stúpania nepriviezli ani len pol minútu k dobru pred hlavnou skupinou. Bola tak len otázka času, kedy sa cez neho precedia. Stalo sa tak na méte 20 kilometrov pred cieľom, ešte pred oficiálnym začiatkom kopca, no cyklisti už mali dva kilometre stúpania za sebou.  
Pelotón mal od začiatku cieľového kopca svižné tempo. Dokonca ho v úvodných troch kilometroch ťahal Merlier (Soudal) v drese pre najlepšieho šprintéra. Po troch kilometroch sa však z balíka odpojil. V tom čase Lazkano (Movistar) viedol len o dve minúty. Bola to známka toho, že jeho chvíľa slávy sa blíži ku koncu. K rýchlejšiemu koncu ho priblížil Bjerg (UAE), ktorý na méte 17 kilometrov pred páskou zaútočil v pelotóne a vzďaľoval sa z neho. Reagoval na to Van Poppel (Bora) a pelotón zas o niečo zrýchlil. 
Posledný člen celodenného úniku Lazkano (Movistar) sa zaradil do balíka na méte 14 kilometrov pred cieľom. Vtedy už v pelotóne chýbali šprintéri, ktorí si postupne vystúpili. Tempo hlavnej skupiny teraz už diktoval kolega Evenepoela (Soudal) a spolujazdec Plappa (Ineos). Išlo sa pomerne svižne a na prvý útok silnejšieho vrchára sa stále čakalo. Pelotón bol dosť oklieštený, bolo v ňom tak do 60 cyklistov. 
Ataky začali na méte 12 kilometrov pred koncom. Najskôr zaútočil Soler (UAE), po ňom šťastie skúšal Rubio (Movistar) s kolegom. Rubio po chvíli pokračoval sám, no za ním sa vydal Zoccarato (Bardiani). Situáciu v pelotóne kontroloval Tarling (Ineos), ale pre Bjerga (UAE) nebolo jeho tempo dostatočne rýchle a pridal. Ostatní cyklisti v balíku na jeho zrýchlenie zareagovali, už nechceli pustiť ďalšieho pretekára preč. V balíku bolo okolo 30 cyklistov vrátane Plappa (Ineos) v najcennejšom drese.
Rubio (Movistar) si do záverečných piatich kilometrov priviezol minútový náskok, Zoccarato (Bardiani) bol za ním so stratou 50 sekúnd. Vtedy už aj Evenepoel (Soudal) a jeho tím pochopili, že musia vymeniť Ineos, pretože Rubio od ataku stále získaval sekundy k dobru. Hneď ako sa vymenili stráže v čele balíka, utečencom sa zhoršila situácia. Netrvalo dlho a Zoccarato bol opäť v hlavnej skupine. Náskok klesal aj Rubiovi. 
Aj tritisíc metrov od konca eatpy najväčší adepti na celkové víťazstvo zostávali v pokoji. Evenepoel (Soudal), Yates (UAE) aj Bilbao (Bahrajn) stále zostávali v sedle a nezdvíhali sa z neho. To už Rubio (Movistar) viedol len o 48 sekúnd, no za posledné dva kilometre stratil iba 12 sekúnd. Medzičasom z balíka vyleteli Amador (EF Education), Hellemose (Trek), Zoccarato (Bardiani) a tiež Fuglsang (IPT). 
Einer Rubio vstúpil do posledného kilometra o 34 sekúnd skôr ako prenasledovatelia za ním a stále vyzeral, že má dostatok síl. Za ním sa príliš nespolupracovalo, pretože viacerí cyklisti už nemali sily. Bolo prakticky rozhodnuté. Rubio vyliezol na Jebel Jais ako prvý a zvíťazil. O druhé miesto sa šprintovalo. Získal ho Remco Evenepoel. Tretí bol Adam Yates. Pelotón finišoval o 15 sekúnd po víťazovi.
Fantastickú prácu odviedol Movistar v treťom dni. Ich farby zviditeľnil najskôr Oier Lazkano v celodennom úniku a potom Einar Rubio, ktorý zaútočil desať kilometrov pred cieľom. Rubio bol v závere fantastický. Od momentu ako sa zdvihol zo sedadla až po métu päť kilometrov od cieľa získaval náskok. Potom s ním výborne šafáril a nakoniec získal vytúžené víťazstvo vo veľmi silnej konkurencii. 
Po tretej etape sa do najcennejšieho dresu obliekol Remco Evenepoel. Stačilo mu k tomu prísť do cieľa na druhom mieste. Získal zaň bonifikácie. Luke Plapp sa tak prepadol an druhú pozíciu, pričom pred štvrtým dňom má manko sedem sekúnd. Tretí je Pello Bilbao so stratou 11 sekúnd. Ďalší cyklisti už strácajú viac ako minútu. Prvým z nich je na štvrtej priečke Stefan De BodAdam Yates sa po treťom dni posunul na desiatu pozíciu, no stráca na Evenepoela 72 sekúnd. 
Výsledky etapy
1. RUBIO Einer Movistar Team 04:51:24 40
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:14 25
3. YATES Adam UAE Team Emirates 00:15 20
4. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 00:15 15
5. PLAPP Lucas INEOS Grenadiers 00:15 10
6. VANHOUCKE Harm Team DSM 00:15 8
7. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:15 6
8. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:15 3
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:15 2
10. ZWIEHOFF Ben BORA-hansgrohe 00:15 1
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 08:27:22
2. PLAPP Lucas INEOS Grenadiers 00:07
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:11
4. DE BOD Stefan EF Education-EasyPost 01:01
5. POELS Wout Bahrain Victorious 01:04
6. VANHOUCKE Harm Team DSM 01:10
7. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:10
8. RUBIO Einer Movistar Team 01:11
9. STEINHAUSER Georg EF Education-EasyPost 01:11
10. YATES Adam UAE Team Emirates 01:12
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop