UAE Tour rozhodol dojazd na Jebel Hafeet. Yates berie etapu, Evenepoel celkové poradie

26.2.2023, 12:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
UAE Tour rozhodol dojazd na Jebel Hafeet. Yates berie etapu, Evenepoel celkové poradie
Remco Evenepoel (© LaPresse/Marco Alpozzi)

7. 26.2. rovinata etapa ciel rovina Abú Zabí > Jebel Hafeet 154 km A. Yates
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1380 nastúpaných metrov (© theuaetour.com)
Záverečný deň na UAE Tour už tradične ponúkol najťažšiu skúšku celého etapáku, dojazd na stúpanie Jebel Hafeet (10,7 km; 6,7 %). V posledných rokoch na tomto stúpaní zvádzali famózne súboje Adam Yates a Tadej Pogačar. V tomto roku mal Yates (UAE) iného súpera v podobe lídra klasifikácie Remca Evenpoela (Soudal). Brit v celkovom poradí však strácal kvôli prvej veternej etape cez minútu a tak viac ako na celkový titul dnes cielil na etapu.
Za Evenepolom boli v GC najbližšie Luke Plapp (Ineos) a Pello Bilbao (Bahrain Victorious). Obom minulý rok vyšiel tento výjazd na výbornú a tak Remco ešte nemal nič isté. Okrem spomínanej štvorice sa na Jebel Hafeet tradične darí aj trojici Emmanuel Buchmann (Bora), Harm Vanhoucke (DSM) a Geoffrey Bouchard (Ag2r), ktorá dnes určite cielila na posun v GC. Zvedaví sme boli aj na Wouta Poelsa (Bahrain Victorious), Seppa Kussa (Jumbo) a Brandona McNultyho (UAE).
V úvode etapy sa dopredu dostala pätica v zložení Jaakko Hänninen (Ag2r), Sam Welsford (DSM), Michel Hessmann (Jumbo), Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ) a Maurice Ballerstedt (Alpecin). Pelotón im doprial pomerne komfortný náskok okolo šiestich minút. V prípade úspechu bol z prvej skupiny jasným favoritom Hessmann z Jumba, ktorý zahviezdil minulý rok na Avenire a je veľkou nádejou pre holandský tím do budúcnosti. Najväčším súperom by mu zrejme bol fínsky vrchár Hänninen, ktorý bol z dnešného úniku najlepší v stredu na Jebel Jais.
Etapa mala pokojný priebeh, takže pod cieľový kopec mali favoriti prísť oddýchnutí a zrejme nás teda čakal expresný výjazd. Teplota dosahovala 32 stupňov Celzia. O jediné vzrušenie počas etapy sa postaral Sam Welsford, ktorý vyhral šprintérsku prémiu a posunul sa v bodovačke, no na vedúceho Merliera to ani náhodou nestačilo. Úsmevný bol moment, keď znudený Mark Cavendish (Astana) vybehol na čelo balíka potiahnuť a prehodiť pár slov s jazdcami Movistaru, ktorí ťahali pre Einera Rubia.  
Tridsať kilometrov pred páskou mal hlavný balík stratu štyri minúty na únik a keď sa rozostup zásadnejšie nezmenil ani počas nasledujúcich desiatich kilometrov, kvinteto vpredu mohlo začať dúfať. Pod cieľovým kopcom sme následne videli v pelotóne veľkú bitku o pozície, ktorá skresala náskok úniku pod tri minúty na úpätí kopca. Hneď od začiatku stúpania nasadil veľké tempo na čele Hessmann a začal sa zbavovať súperov.
V pelotóne podľa očakávania dupol na plyn tím UAE pre Adama Yatesa, ktorý potreboval vytvoriť rozdiel čo najskôr, ak mal dúfať v pódium či etapu. Sedem kilometrov pred páskou úplne rozbil balík McNulty, čo poslúžilo ako štartová rampa pre Yatesov očakávaný útok. Na jeho zadnom kolese ale ostali Evenepeol s Kussom. Za nimi jazdili Bilbao a Plapp. Únik bol rýchlo vymazaný z mapy dnešných pretekov. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V ďalších momentoch Kuss odpadol z čela a k Bilbaovi sa dotiahol Bouchard. Naopak, strácať začal Plapp. Tri kilometre pred páskou sa zo sedla zdvihol Yates a Evenepoel nestíhal. Adam Yates si za neprítomnosti Pogačara bez problémov prišiel pre etapové víťazstvo. Evenepoela porazil o jedenásť sekúnd, no Remco bez problémov ubránil celkové víťazstvo
Pre výborné tretie miesto si prišiel Geoffrey Bouchard, ktorý za sebou nechal Seppa Kussa. Bilbaovi došli sily v závere a nechal sa dobehnúť Plappom, takže Austrálčan zostal pred ním a z tretej priečky ho zosadil Adam Yates. Celkovú Top 5 doplní Sepp Kuss. Bodovačku ovládol Tim Merlier, biely dres patrí pochopiteľne Evenepoelovi.
Výsledky etapy
1. YATES Adam UAE Team Emirates 03:29:42 40
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:10 25
3. BOUCHARD Geoffrey AG2R Citroën Team 00:42 20
4. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:47 15
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:54 10
6. PLAPP Lucas INEOS Grenadiers 00:54 8
7. POELS Wout Bahrain Victorious 01:16 6
8. TIBERI Antonio Trek-Segafredo 01:16 3
9. ZWIEHOFF Ben BORA-hansgrohe 01:25 2
10. STORER Michael Groupama-FDJ 01:25 1
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 23:25:26
2. PLAPP Lucas INEOS Grenadiers 00:59
3. YATES Adam UAE Team Emirates 01:00
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:03
5. KUSS Sepp Jumbo-Visma 02:06
6. POELS Wout Bahrain Victorious 02:18
7. TIBERI Antonio Trek-Segafredo 02:33
8. ZWIEHOFF Ben BORA-hansgrohe 02:38
9. BUCHMANN Emanuel BORA-hansgrohe 02:38
10. STORER Michael Groupama-FDJ 02:49
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop