UAE Tour: V poslednej šprintérskej etape druhýkrát zvíťazil Merlier, GC ostalo bez zmien

25.2.2023, 12:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
UAE Tour: V poslednej šprintérskej etape druhýkrát zvíťazil Merlier, GC ostalo bez zmien
Tim Merlier na pódiu (© Soudal Quick-Step / Getty Images)

6. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Abú Zabí Breakwater 166 km Merlier
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 140 nastúpaných metrov (© theuaetour.com)
Predposledná etapa UAE Tour bola zároveň poslednou príležitosťou na etapový triumf pre šprintérov. Sam BennettMark CavendishPhil BauhausArnaud DémareElia VivaniOlav Kooij alebo Caleb Ewan doposiaľ nevybojovali víťazstvo. Pre jazdcov na celkové poradie mala šiesta previerka transportný charakter pred zajtrajším horským dojazdom na Jebel Hafaet. Na štart sa už nepostavil Antwan Tolhoek (Trek-Segafredo). 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck), Larry Warbasse (AG2R Citroën Team) a Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizané). Prvý menovaný mal oblečený čierny dres pre najlepšieho šprintéra na rýchlostných prémiách. Na prvej šprintérskej prémii zvíťazil, získal ďalších osem bodov a upevnil si vedenie v tejto klasifikácii. 
57 kilometrov pred cieľom mala trojica na čele etape minútu a tridsať sekúnd k dobru na pelotón. S roztrhaným dresom a odviazaným lakťom na pravej ruke jazdil Paul Lapeira (AG2R Citroën), ktorý dnes skončil na zemi. Tempo balíka udávali zástupcovia tímov Ineos Grenadiers, Jumbo-Visma, Soudal - Quick Step, Jayco AlUla a Lotto Dstny. Planckaert bol súčasťou úniku už po tretíkrát, Warbasse Zoccarato jazdili vo vedúcej skupine druhýkrát.  
Alpecin zostával posledným World Tour zoskupením, ktoré si v roku 2023 nepripísalo víťazstvo. 42 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina náskok sedemdesiatich sekúnd. Trio prišlo na druhú rýchlostnú prémiu a Planckaert získal ďalších osem bodov. Zároveň sa predbežne dostal do čela bodovačky. Odstup pelotón klesol pod minútu, 35 kilometrov pred páskou mal päťdesiatsekundové manko. 
Pred rokom sa tu radoval únik a Mathias Vacek v drese Gazpromu - RusVelo. Druhý muž z majstrovstiev sveta do 23 rokov v pretekoch už reprezentuje Trek. 21 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina iba dvadsaťsekundový náskok. Olav Kooij (Jumbo) a Tim Merlier (Soudal) sú jedinými pretekármi, ktorí sa v predchádzajúcich rovinatých etapách zakaždým dostali do Top 10. 
Pelotón mal vedúcu skupinu na dohľad. Bolo otázkou času, kedy sa PlanckaertWarbasse Zoccarato stanú súčasťou balíka. Desať kilometrov pred cieľom si Belgičan vystúpil z úniku. Vpredu najdlhšie vydržal Američan, ktorý si šiel po cenu pre najbojovnejšieho jazdca. 5200 metrov pred cieľom sa stal súčasťou hlavnej skupiny. Na čelo pelotónu sa začali tlačiť zoskupenia so šprintérmi. Pre Merliera pracoval aj Remco Evenepoel
1400 metrov pred cieľom viedli pelotón jazdci Bahrain - Victorious. Cavendish dostal defekt zadného kolesa, záverečný šprint otvoril Groenewegen a druhýkrát zvíťazil Tim Merlier. Druhý skončil Sam Bennett, tretí finišoval Dylan Groenewegen. Štvrtý preťal cieľ Olav Kooij a elitnú päticu uzavrel Fernando Gaviria Arvid De Kleijn (Tudor Pro Cycling). Ani do Top 10 sa nedostal Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates), ktorého v závere zavrel Bennett. Rozhodcovia dodatočne potrestali Gaviriu preradením na koniec hlavnej skupiny.  
Soudal - Quick Step dosiahol ôsme víťazstvo v sezóne. Merlier sa radoval už tretíkrát, keďže zvíťazil aj v úvodnej etape na Okolo Ománu. Záver etapy výborne zvládli domestici Bahrain - Victorious, ale Phil Bauhaus skončil až na deviatom mieste. Ani do elitnej desiatky sa nedostali Arnaud Démare, Caleb Ewan a Elia Viviani. V priebežnom poradí sa nič nezmenilo. Dnešná etapa mala pre jazdcov na GC transportný charakter.
vyjadrenie ikonky ciernaTim Merlier (víťaz etapy, zelený dres)
"Dnes to bolo dobré. Bola to naozaj hektické. Všetci sme boli nervózni, pretože dnes bol posledný šprint a posledná príležitosť pre šprintérov. Pätsto metrov pred cieľom som si našiel dobrú pozíciu a nasadil som na dlhý šprint. Na dnes to stačilo."
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:41:12 40
2. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:00 25
3. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00 20
4. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00 15
5. DE KLEIJN Arvid Tudor Pro Cycling Team 00:00 10
6. WELSFORD Sam Team DSM 00:00 8
7. THIJSSEN Gerben Intermarché-Circus-Wanty 00:00 6
8. LIEPINS Emils Trek-Segafredo 00:00 3
9. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00 2
10. EINHORN Itamar Israel - Premier Tech 00:00 1
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 19:55:40
2. PLAPP Lucas INEOS Grenadiers 00:09
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:13
4. DE BOD Stefan EF Education-EasyPost 01:03
5. POELS Wout Bahrain Victorious 01:06
6. VANHOUCKE Harm Team DSM 01:12
7. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:12
8. RUBIO Einer Movistar Team 01:13
9. STEINHAUSER Georg EF Education-EasyPost 01:13
10. YATES Adam UAE Team Emirates 01:14
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop