Piatok na UAE Tour: Špurt vyhral Dylan Groenewegen, porazil Gaviriu i Bennetta

24.2.2023, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
5. 24.2. rovinata etapa ciel rovina Al Marjan > Umm Quwain 170 km Groenewegen
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 520 nastúpaných metrov (© theuaetour.com)

Pelotón UAE Tour sa presunul na severovýchod Spojených arabských emirátov a prvý raz sa finišovalo v pobrežnom mestečku Umm-al-Quwain. Naposledy tu vyvrcholila etapa cyklistických pretekov ešte v roku 2008, keď zvíťazil Roman Broniš vtedy v drese Dukly Trenčín - Merida.
Odvtedy sa snažila cyklistika v tejto krajine rozvíjať aj personálne a pamätný je najmä Yousif Mirza, ktorý vtedy špurtoval proti Bronišovi, neskôr sa dostal do World Tour, ale na konci minulej sezóny ukončil kariéru. Na aktuálnom ročníku UAE Tour už žiadny domáci pretekár neštartuje. Najviac je Holanďanov, až 17, a sú veľmi viditeľní. Včera špurtovali v prvej sedmičke až piati a dnes sa dvaja snažili dostať do úniku - Jan Maas ( Jayco AlUla) a Lennard Hofstede (Jumbo-Visma). No balík ich nepustil.
Boj o únik v dnešnej rovinatej etape bol zvláštny. Včera trojica nedostala asi štyri minúty náskoku, no bola dobehnutá až 2,8 km pred cieľom. Dnes akoby nechcel balík nikoho pustiť a už tobôž nie, keď sa vpredu objavila štvorica Josef Černý a Louis Vervaeke (2x Soudal - Quick-Step), Geoffrey Bouchard (Ag2r Citroen) a Thomas De Gendt (Lotto Dstny). Spustila sa poriadna naháňačka, až boli Soudaláci donútení vrátiť sa späť, nasledoval ich o pár minút aj Bouchard a vpredu ostal už len nezlomný tempár De Gendt. Keďže si balík potreboval trochu oddýchnúť a najesť, dostal tri minúty v polovici etapy.
No veľká koalícia tímov mu nemienila dať akýkoľvek nádejný priestor, a tak už hodinu pred dojazdom nemal ani minútu náskoku a ukázať sa ešte chceli aj farby Green Project - Bardiani CSF - Faizané, keď vyslali dopredu Samuele Zoccarata, no pobudol pred pelotónom len krátko. 29 km pred páskou došlo aj k pádu v balíku, no bolo to len vzadu mimo miest, kde sa pohybovali favoriti. De Gendt si dlho držal náskok pod minútou, ale v jednom momente 23 km pred pákou zvesil nohy.
Následne začalo fúkať a najmä Bora-hansgrohe sa snažila rozbiť pelotón. No nepodarilo sa im to, zbavili sa len niekoľkých domestikov. Chystal sa klasický špurt, kde sa už konečne chceli ukázať aj favoriti, ktorí sa doteraz absolútne nepresadili ako Gaviria, Démare alebo Bennett, ktorí neboli ešte ani v Top 6.
Balík dlho viedli ľudia z Lotta, no na širokých cestách sa to tam rýchlo presypávalo a bolo lotériou, kde sa pohybovať. V záverečných stovkách metrov bolo vedľa seba aj desať pretekárov a napokon najlepšie nohy, pozíciu i načasovanie ukázal Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla). využil zadné koleso Sama Bennetta, ktorému sa v závere snažil pomôcť Danny Van Poppel, no keď svoju robotu skončil, viac obmedzil svojho lídra ako Groenewegena s Gaviriom, ktorí ho obišli z oboch strán a skončili pred Írom.
Títo borci ešte priviedli za sebou na pásku štvrtého Emilsa Liepinsa (Trek) a na druhej strane vozovky bol najrýchlejší Tim Merlier (Soudal), ale stačilo to iba na piatu pozíciu. V pelotóne finišovalo vyše sto pretekárov, medzi nimi všetci pretekári z Top 10 celkového poradia.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena v TV prenose (víťaz)
"Bol to veľmi ťažký špurt, lebo bolo náročné zvoliť úplne ten správny timing. Vedeli sme, že mám dobré nohy, ale mali sme každý deň nejaké problémy, tak som rád, že dnes nám to už vyšlo a chalani ma dostali do výbornej pozície. Ako správne sa ukázalo čakať do poslednej chvíle a byť za Samom Bennettom. Som veľmi rád, že sme takto začali sezónu. Vyhrali sme už na Saudi Tour, teraz tu, takže skvelé."
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 03:57:07 40
2. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00 25
3. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:00 20
4. LIEPINS Emils Trek-Segafredo 00:00 15
5. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:00 10
6. WELSFORD Sam Team DSM 00:00 8
7. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00 6
8. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan Team 00:00 3
9. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00 2
10. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:00 1
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 16:14:28
2. PLAPP Lucas INEOS Grenadiers 00:09
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:13
4. DE BOD Stefan EF Education-EasyPost 01:03
5. POELS Wout Bahrain Victorious 01:06
6. VANHOUCKE Harm Team DSM 01:12
7. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:12
8. RUBIO Einer Movistar Team 01:13
9. STEINHAUSER Georg EF Education-EasyPost 01:13
10. YATES Adam UAE Team Emirates 01:14
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop