V Kolumbii vznikli nové etapové preteky a hneď prilákali kvalitné obsadenie

5.2.2018, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Ponuku otváracích pretekov novej sezóny rozširuje podujatie Colombia Oro y Paz, ktoré stavia na výborné klimatické podmienky a vhodný termín. Preto organizátori dokázali prilákať silnú štartovnú listinu, v ktorej budú dominovať elitní domáci jazdci.
 
 
Tri šprintérske a tri lezecké previerky
 
Novovzniknuté podujatie Colombia Oro y Paz sa snaží využiť pozitívnu vlnu kolumbijskej cyklistiky a ponúka peknú príležitosť pre najlepších kolumbijských jazdcov, aby sa predstavili domácim fanúšikom a predviedli svoju kvalitu v dobrej konkurencii. Preteky dostali taký štatút UCI, aby tu mohli štartovať aj WT celky, a hneď v premiérovej edícii sa tu predstavia štyri zoskupenia World Tour. Organizátori zvolili veľmi dobrý termín. V minulom týždni sa uskutočnil kolumbijský národný šampionát, predtým si mnohí zúčastnení vyskúšali jazdu v San Juane, preto bolo správnym nápadom rozšíriť tento súťažný blok o ďalšie podujatie.
 
 
quintana 18 tlacovka kol movf
Nairo Quintana (© Prensa Telefónica Colombia / Movistar Team)
 
 
Preteky budú rozdelené na dve časti. V tej prvej si prídu na svoje šprintéri, ktorí môžu vytiahnuť svoju rýchlosť v úvodných troch etapách. Na začiatku je pripravené kritérium v meste Palmira, pelotón sa bude pohybovať v okolí tejto destinácie aj počas druhého dňa a hromadný špurt očakávame aj v nasledujúce previerke, pretože na trati sa neobjavia žiadne stúpania.
 
Kolumbijské podujatie sa nemôže obísť bez kopcov, posledné tri etapy budú finišovať na cieľových stúpaniach, tie však nebudú príliš náročné a nevytvoria veľkú selekciu. Na konci štvrtého dňa stojí El Tambo (4,4 km; 5,3 %), ktorý neobsahuje strmé úseky a bude vyhovovať vrchárom s dobrou koncovkou. Piatu etapu zakončí ešte kratšie stúpanie, na kopci Salento (2,9 km; 7,2 %) sa takisto vytiahnu výbušnejší vrchári.
 
Až v záverečnej previerke uvidíme bitku na dlhom cieľovom kopci, ale ani Chipre (20 km; 4,5 %) nedosahuje tvrdý priemerný sklon. Najťažšie momenty sa objavia štyri kilometre pred páskou, preto práve sem môžu sústrediť svoju pozornosť favoriti na titul. Pripravené lezecké koncovky tak budú vhodné pre vrchárov, ktorí majú dobrý finiš alebo výbušnosť, počas záverečných troch dní uvidíme intenzívnu bitku o každú jednu sekundu.
 
 
Proti sebe nastúpi kolumbijská enkláva
 
Svoju sezónu tu otvorí Nairo Quintana a kolumbijský jazdec sa dokáže prezentovať v dobrej forme hneď skraja ročníka, veď v minulom roku triumfoval na Okolo Valencie na začiatku februára. Tím Movistar sem priváža vrchársku zostavu a určite bude chcieť napraviť nevydarené predstavenia v San Juane. Kľúčom k úspechu bude práve Nairo Quintana, ktorý by však potreboval náročnejšie stúpania, aby vytiahol svoje najväčšie zbrane, preto sa necháme prekvapiť, ako si bude počínať proti súperom, ktorí majú lepšiu koncovku etáp. Veľkú motiváciu bude mať aj Winner Anacona, ktorému nevyšlo podľa predstáv účinkovanie na Vuelta a San Juan.
 
Ďalším favoritom a lákadlom pre domácich fanúšikov bude Rigoberto Urán. Populárnemu pretekárovi vyhovuje tento termín, pretože na začiatku roka sa pripravoval v rodnej krajine a teraz si môže vyskúšať svoju aktuálnu výkonnosť na zaujímavom podujatí. Jazdec celku EF Education má dobrý šprint, čo bude dôležitým faktorom v rozhodujúcich etapách. Budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť na cieľových kopcoch proti mladším krajanom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSergio Henao vyhráva národný šampionát 2018
 
 
Veľkú kvalitu prináša tím Sky, ktorý sa spolieha na služby svojich kolumbijských zástupcov. Sergio Henao patrí medzi najvýbušnejšie typy vrchárov, preto sa môžeme tešiť na očakávané špurty do kopca, ktoré by mu mali sadnúť ako uliate. Navyše, túto nedeľu sa mu podarilo obhájiť titul kolumbijského šampióna po parádnom sólovom útoku, takže jeho forma musí byť na vysokej úrovni. V britskej zostave sa ukáže aj Egan Bernal, ktorý bude poriadne motivovaný, aby v takejto konkurencii a na takejto pôde predviedol svoj kumšt. Jeho odvážny štýl jazdy môže oživiť podujatie.
 
Zahanbiť sa nenechal ani Quick-Step Floors, ktorý doniesol silnú zostavu a ktorý môže bojovať o etapové triumfy každý jeden deň. Na rýchlostné koncovky je pripravený Fernando Gaviria, ktorý sa vracia do hry po zranení, ktoré utrpel v San Juane, ale možnosť jazdiť na domácich cestách si nemohol nechať ujsť. Uvidíme, v akom rozpoložení sa ukáže priamo na trati, ale belgická zostava má pripravenú vhodnú alternatívu, Maximiliano Richeze si dokáže zastať svoju úlohu v hromadných špurtoch. Dôležitou persónou v Quick-Stepe bude aj Julian Alaphilippe, ktorý sa dostane do pohotovosti v druhej časti pretekov. Francúzsky cyklista má výborný špurt do kopca a je veľmi silný na konci náročných etáp, preto práve on bude najväčšou hrozbou pre kolumbijských pretekárov. A to dodá pretekom potrebný šmrnc.
 
 
gaviria 18 san juan triumf qstfg
Triumf Gaviriu v San Juane (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Uvidíme, ako si poradí s veľkou konkurenciou Oscar Sevilla, ktorý obsadil v San Juane druhé miesto v GC a jeho momentálna forma je na vysokej úrovni. Teraz však bude mať proti sebe oveľa ťažšie kalibre. Enklávu domácich pretekárov rozširujú Janier Acevedo a Daniel Jaramillo, ktorí sa predstavia v celku UnitedHealthcare, a najmä druhý menovaný môže odštartovať ročník s pekným umiestnením. Na štarte sa predstaví aj tím kolumbijskej reprezentácie, kde budú hrať prím Jarlinson Pantano a Darwin Atapuma. Pantano vybojoval slušné výsledky na domácom šampionáte a na Volta a San Juan, tieto preteky absolvoval aj Atapuma, preto budú obidvaja správne naladení, aby sa mohli pobiť o čo najlepší výsledok. Aj keď nepatria medzi výbušných jazdcov.                     
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop