Il Lombardia nadväzuje na minulý ročník, na titul si trúfa dobrá skupina vrchárov

11.10.2018, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na samom konci sezóny je pripravené ešte jedno dôležité predstavenie. Dobytie kopcovitého monumentu v Lombardii je prestížnym úspechom a na štarte sa predstaví veľmi silná konkurencia, vrátane čerstvého majstra sveta.

Jesenná klasika Il Lombardia je doménou vrchárov. Už vyše polstoročie sa odohráva v okolí jazera Como a využíva zaujímavé stúpania tohto rázovitého regiónu, ktoré na konci ročníka zdatne preveria výkonnosť každého zúčastneného. V poslednom čase sa uskutočňujú súboje „Klasiky padajúceho lístia“ medzi mestami Como a Bergamo, pričom hostiteľské destinácie sa striedajú v tom, kde bude podujatie finišovať. V aktuálnej sezóne však nastala zmena a podobne ako naposledy sa bude končiť v meste Como.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo promo k 112. ročníku
 
 
Dôverne známy profil má motivovať k útokom

Minuloročný profil prešiel iba kozmetickými úpravami. Dve tretiny trasy obsahujú len dve stúpania, ale tá posledná časť pretekov bude o to zaujímavejšia. Z Bergama sa vyrazí smerom na kopec Colle Gallo (7,4 km; 6 %), odkiaľ sa vydá pelotón priamočiaro do Coma a prebehne cez náročné vrchárske výzvy. Ešte predtým sa objaví v ponuke stúpanie Colle Brianza, ale to neponúkne vyššie prevýšenie ako tri percentá.

Situácia sa dramaticky zmení s príchodom na Madonna del Ghisallo (9,1 km; 5,2 %). Legendárny výstup a charakteristický rys pretekov sa po minulom roku opäť priblížil viac k cieľu a jeho dve prudké časti s prevýšením cez deväť percent pritvrdia súboj o výhru. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa ešte dlhých 61 kilometrov, ale bude veľmi dôležité, ako sa pôjde cez jeho sklony, lebo po krátkom zjazde sa postaví pred pretekárov najťažšia výzva celého dňa.
 
 
lombardia 18
profil pretekov, 3867 nastúpaných metrov (© ilombardia.it)
 

Colma di Sormano (6,7 km; 8,7 %) je obávaným výstupom v týchto končinách. Síce začína pozvoľna na šiestich percentách, ale na jeho konci sa objaví pasáž Muro di Sormano (1,9 km; 16 %), ktorá bude každého bolieť. Nesmierne drsný úsek okreše hlavnú skupinu a už v tomto momente sa dozvieme, kto nebude mať energiu na dobrý výsledok. Ale stále to bude ďaleko na predvedenie víťazného pohybu, pretože bude trvať tridsať kilometrov, kým sa dostaneme na ďalšie stúpanie. Ale môže to slúžiť na rozohranie taktickej bitky zo strany tých najodvážnejších.

Kľúčovým miestom na výhru sa stane kopec Civiglio (3,9 km; 10,4 %), ktorý ponúkne na celej dĺžke gradienty v okolí desiatich percent. Vo finále náročných pretekov bude miestom pre útok hlavných favoritov na titul, keďže vrcholí štrnásť kilometrov pred páskou a bude poslednou skutočne vyzývavou prekážkou. Potom príde spomínaná zmena oproti minulému roku, keď kvôli poškodeniu vozovky vypadlo z programu stúpanie San Fermo della Battaglia a namiesto neho zakončí podujatie Monte Olimpino (1,7 km; 5,3 %). Je to kratší a miernejší kopec, na ktorom môžu vytvoriť selekciu len výbušní jazdci, preto očakávame, že týmto zásahom stúpne dôležitosť výstupu na Civiglio a môžeme sa dočkať útočnej cyklistiky. Napríklad takej, akú tu predviedol Vincenzo Nibali pri svojich triumfoch v rokoch 2015 a 2017, keď perfektne využil klesanie po spomínanom stúpaní.
 
 
lombardia 17 cyklista atak rcsff
Vlaňajší atak v kopci (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Po MS si postrážilo formu viacero silných vrchárov
 
Piaty monument sezóny je veľmi ťažkou previerkou a na úspech musí byť cyklista pripravený zvládnuť značnú dĺžku pretekov a stále ukázať vrchársku sviežosť. Na konci ročníka jazdí vo forme dvojica z tímu EF Education. Michael Woods si udržal vysokú výkonnosť po svetovom šampionáte a na Tre Valli Varesine a Giro dell'Emilia vždy patril k najsilnejším jazdcom na trati. Takisto Rigoberto Urán predviedol na spomínaných jednorazovkách silné predstavenia, takže spolu budú tvoriť kvalitný tandem, ktorý bude atakovať tie najvyššie priečky. Obaja sú dostatočne pripravení, aby zostali v centre diania aj po posledných kopcoch, a keďže majú dobrý šprint na páske v malej skupine vrchárov, pri vyrovnanejšom priebehu sa môžu oprieť aj o túto alternatívu.
 
Vynikajúcu náladu si prináša tím FDJ. Thibaut Pinot ovládol ťažké finále na Miláno - Turín a v ostatných dňoch sa prezentuje v sebavedomom prevedení. Je hladný po úspechu a bude patriť k najviac sledovaným favoritom. Bude potrebovať náročný priebeh pretekov, aby si nepriviedol na pásku rýchlejších favoritov, preto bude z jeho strany veľmi dôležitý prejazd cez Civiglio. A nebude to len z dôvodu, že na jeho prudkých sklonoch sa dá vytvoriť hlavná selekcia, ale aj preto, že nasledujúci zjazd je veľmi nepríjemný a Pinot príliš neobľubuje podobné výzvy. Pre úspech francúzskeho jazdca budú kľúčové výkony jeho spolujazdcov a tešíme sa najmä na výkon Davida Gauduho, ktorý všetkých poriadne vytrápil na turínskom kopci Colle di Superga.
 
 
pinot 18 giro stupanie rcsff
Thibaut Pinot (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Do okruhu favoritov musí patriť Alejandro Valverde. Majster sveta priznal, že po Innsbrucku toho príliš nenatrénoval, ale v priebehu tohto týždňa jeho forma stúpala. Aj keď ešte nedosahovala také parametre ako na MS, na Superge sa našli aj silnejší cyklisti, ale so svojimi skúsenosťami určite nájde spôsob, ako sa presadiť. A môže pri tom využiť zbrane, ktoré sa osvedčili pri zisku dúhového dresu. Jeho finiš na konci ťažkého podujatia nemá obdobu vo svete vrchárov, preto bude jeho hlavným zámerom vydržať na čele pretekov, vo vedúcej skupine, až do samého konca. Jeho odolnosť a schopnosť jazdiť na kratších, ale ťažkých kopcoch, je všeobecne známa, v Lombardii tak nájde prajný terén. Uvidíme len, či niektorí zo súperov nepredvedú na posledných dvoch kopcoch takú akceleráciu, ktorá bude nad jeho sily.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRozhodujúce kilometre minuloročnej edície
 
 
Zvedaví budeme na Primoža Rogliča. Slovinský cyklista sa typologicky hodí na pripravený profil, keďže je nesmierne húževnatý na podobných stúpaniach a aj pomerne rýchly na páske, a po sklamaní z MS bude mať veľkú motiváciu, aby zakončil sezónu ešte jedným veľkým úspechom. Veľmi dobrú formu z ostatných dni bude chcieť využiť Romain Bardet. Predchádzajúce talianske preteky mu svedčali, a keďže Il Lombardia ponúka oveľa náročnejší profil, bude mu to len a len vyhovovať. Rozhodujúce stúpania a aj zjazd z Civiglia budú hrať v jeho prospech, preto musí jazdiť aktívne, aby neprišiel na pásku v spoločnosti rýchlejších súperov. Na tomto podujatí sa vie vybičovať k maximálnemu výkonu Daniel Martin a írsky jazdec si predĺžil sezónu len kvôli tomu, aby to znovu potvrdil. A napravil slabšie výsledky z ostatných troch edícii.  
 
So silnou zostavou prichádza celok Mitchelton - Scott a budeme zvedaví, koľkí z jeho najlepších vrchárov ešte nájdu kvalitné nohy na tento náročný profil. Zdá sa, že najlepšiu formu by mal mať Adam Yates, a dobrý výsledok by mohol získať aj Jack Haig. Austrálske zoskupenie bude disponovať niekoľkými výbornými vrchármi, preto môže ostatným znepríjemniť pobyt na trati. Obhajca prvenstva Vincenzo Nibali si stále uchováva nádej, že po nevydarenej sezóne môže ešte udrieť na poslednom monumente. Dokonale pozná trasu, vie sa presne skoncentrovať na ten najdôležitejší deň, ale jeho doterajšie výsledky ukazujú, že na štarte sa objavia silnejší pretekári ako on. Preto musí vymyslieť niečo prekvapujúce, ako v rokoch 2015 a 2017. Motivácia mu chýbať nebude.
 
 
nibali 2017 lombardia vitazstvo rcsff
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V tíme Sky sa dostal na jeseň do vynikajúcej formy Gianni Moscon, no zlyhanie na Miláno - Turín môže byť signálom, že jeho výkonnosť nabrala klesajúcu tendenciu. Ak to bolo len chvíľkové zaváhanie, zaujímavé kopce a rýchly finiš ho určite dostanú do varu, aby sa pokúsil zabojovať o prvý monument v kariére. Britskú zostavu bude zastupovať aj Egan Bernal, ale v poslednom čase toho veľa nenajazdil, a očakávaná eliminačná jazda mu môže robiť problémy. Bora - hansgrohe sa bude spoliehať na Rafala Majku a Davide Formola. Ak budú mať dobré nohy, nebudú váhať atakovať z väčšej diaľky, ako to majú vo zvyku.
 
Aj na konci sezóny stále chutí cyklistika Baukemu Mollemovi a po triumfe na Gran Premio Bruno Beghelli presvedčil, že mu zostala aj forma, čo môže osviežiť preteky. Pri neúčasti Miguela Lópeza bude viesť Astanu Jakob Fuglsang a dánsky pretekár už niekoľkokrát ukázal, že jazdu na náročných jednodňových podujatiach má rád a nebojí sa jazdiť aktívne. Od Vuelty naháňa výhru Wilco Kelderman a ani holandský pretekár nemá problém zobrať osud do vlastných rúk a vyraziť dopredu. V silnej konkurencii to bude pre neho ten najlepší spôsob, ako vybojovať pekný výsledok. Zvedaví budeme na Ivana Sosu, na jeden z najväčších vrchárskych talentov súčasnosti, či ešte nájde v sebe energiu, aby na ťažkom profile a v zdatnej konkurencii predviedol svoje majstrovstvo.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop