San Juan: Alaphilippe Quintanu nenechá vyhrať zadarmo, na štarte až traja Slováci

25.1.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Už túto nedeľu sa na argentínskych cestách rozpúta niekoľko bitiek na rôznych frontoch. Tešiť sa môžeme na zaujímavé súboje o jednotlivé etapové vavríny. Zastaviť Fernanda Gaviriu nebude chcieť len Peter Sagan a Sam Bennett, ale aj Alvaro Hodeg. V celkovej klasifikácii by to mal byť súboj dvoch mužov, Juliana Alaphilippa a Naira Quintanu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video
 
 
Úbytok elity a takmer tisíc kilometrov
 
Organizátori Vuelty a San Juan pred začiatkom 37. ročníka neohlásili žiadnu výraznú zmenu, stavili tak na totožné karty ako vlani. Podobne ako pred rokom cyklisti absolvujú sedem etáp, tri budú čisto šprintérske, dve kopcovité a jedna horská. V programe podujatia nechýba ani tradičná časovka, či výstup na už charakteristický kopec Alto Colorado, ktorý pretekári zdolajú v piaty deň. Jedinou zásadnou zmenou oproti sezóne 2018 je tak len celková dĺžka podujatia. Aktuálny ročník bude najdlhší za posledné tri roky. Pred dvomi rokmi museli cyklisti prejsť 940 kilometrov, vlani organizátori pretekov urobili zmeny, napríklad, zvýšil sa počet nastúpaných metrov. Hlavne preto sa celková kilometráž argentínskeho dobrodružstva znížila o celých 21 kilometrov. Teraz profi-pelotón za sedem súťažných dní absolvuje 981 kilometrov.
 
Oproti vlaňajšiemu ročníku ubudol počet World Tour tímov na štarte, tentokrát sa na argentínskych cestách objaví šesť celkov s najvyššou licenciou, nie sedem, ako tomu bolo pred rokom. Po minuloročných skúsenostiach tohtoročnú edíciu Vuelty a San Juan vynechajú tímy Bahrajn – Merida a Trek – Segafredo, ktoré argumentovali tým, že vyslali svojich jazdcov do Austrálie. Organizátorom sa však podarilo prilákať jeden nový tím. Do Južnej Ameriky pricestovalo zoskupenie Dimension Data, ktoré sa pripojí k Bore – hansgrohe, Deceunincku - Quick-Stepu, Movistaru, UAE Team Emirates a Lottu Soudal.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© vueltaasanjuan.org)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Alaphilippe vyzve Quintanu
 
Súboj o najcennejší dres by mal byť v réžii dvoch mužov. Nairo Quintana vlaňajšiu edíciu vynechal, uprednostnil domáci etapák, na ktorom ho porazil Egan Bernal. Kolumbijsky cyklista pred novou sezónou upravil svoj program, rozhodol sa pre zmenu hneď v jej úvode, a svoju premiéru tak zažije práve v Argentíne. Tamojšie cesty pre neho nie sú nič nové, Quintana svoje silné stránky pravidelne ukazoval na už zaniknutom podujatí Tour de San Luis. Teraz sa pokúsi o veľký návrat a aj napriek tomu, že ešte v tomto roku nikde neštartoval, bude jedným z najväčších favoritov na celkové víťazstvo. Pre lídra Movistaru bude preto kľúčom k úspechu výstup na Alto Colorado, kde bude chcieť demonštrovať fakt, že počas zimy nespal, a že je na nový ročník dobre pripravený. Pomáhať v tom by mu mali najmä Winner Anacona a tiež Richard Carapaz, ktorý však bude určite myslieť aj na svoje ciele.
 
Naposledy štartoval na svetovom šampionáte, odvtedy sa Julian Alaphilippe nepredstavil na žiadnych pretekoch. Podobne ako Quintana, aj on na Vuelte a San Juan absolvuje tohtoročný debut, a určite nebude chcieť hrať druhé husle. Alaphilippe má oproti lídrovi Movistaru dve nevýhody. Nikdy nesúťažil v Argentíne, je preto otázne ako mu tamojší kraj sadne. Minuloročná skúsenosť s kolumbijským etapákom sa mu zíde, tiež jeho schopnosť vletieť do sezóny ako hurikán. Francúz totiž posledné dva roky ukázal, že vie načasovať formu hneď na začiatok roka. Ďalším jeho problémom môže byť fakt, že Alaphilippe nebude mať na Alto Colorado silnú tímovú podporu. Bude to tak pre neho dlhých 15 kilometrov, ale už vlani na Tour de France ukázal, že zvládol prejsť aj horšie kopce, a bez akejkoľvek pomoci.
 
 
alaphilippe 18 valonsky sip triumf movfb
Julian Alaphilippe na Valónskom šípe (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Medzi širšiu skupinu favoritov treba zaradiť aj Richarda CarapazaTiesja Benoota. Líder Lotta Soudal už niekoľkokrát v kariére ukázal, že mu stúpania nie sú cudzie. Ambície Bory by mal v GC hájiť Félix Grosschartner. Podceňovať netreba ani juhoamerických cyklistov z kontinentálnych tímov, ktorým určite nebudú chýbať ambície a odvaha. Dobrým príkladom je Óscar Sevilla, ktorý má síce už najlepšie roky za sebou, ale keď si na ne zaspomína, môže potrápiť aj najlepších pretekárov. Niečo podobné sa mu podarilo vlani, a v tomto roku bude chcieť celkové víťazstvo obhájiť. Do pozornosti treba dať aj mená ako sú Ricardo Escuela, či Laureano Rosas, pre ktorých bude Vuelta a San Juan vrcholom sezóny, takže sa nebudú na nič šetriť. 
 
 
Porazí niekto Gaviriu?
 
Minimálne tri etapy by mali mať šprintérsku koncovku, no nie je vylúčené, že hromadné dojazdy uvidíme aj v niektorej z kopcovitých etáp. V novom drese sa v Argentíne predstaví Fernando Gaviria, ktorý bude chcieť ukázať, že aj po odchode z Quick-Stepu dokáže vyhrávať. Už v prvej etape sa bude môcť presvedčiť o tom, ako je na tom jeho forma, a či UAE Team Emirates zvládnu vytvoriť vláčik. Ich zostava obsahuje niekoľko zaujímavých mien, napríklad Roberto Ferrari, na ktorého sa bude Gaviria spoliehať v posledných metroch. 
 
 
uae san juan 19
Grafika tímu k Vuelta a San Juan (© UAE Team Emirates)
 
 
Zastaviť Gaviriu a nedovoliť mu vyhrať budú chcieť ďalšie celky. Najsilnejším tímom do šprintu disponuje nemecká Bora. V jej nominácii nájdeme nielen Petra Sagana, ktorý sa v dobrom svetle ukázal na Tour Down Under, kde vybojoval prvú výhru v novej sezóne, ale aj Sama Bennetta. Sagan berie úvodné podujatia za tréning, nie je preto vylúčené, že práve Ír bude jednotkou Bory do hromadných dojazdov. Hladní po úspechu budú tiež Alvaro Hodeg a tiež Mark Cavendish, ktorý bude mať po ruke svojho dvorného rozbiehača Bernharda Eisela. Bohatý menoslov je predzvesťou, že šprinty na Vuelta a San Juan budú určite stáť za to. Gaviria to na ceste za etapovými úspechmi nebude mať vôbec jednoduché.
 
Zo slovenského pohľadu budú tieto preteky zaujímavé aj kvôli tomu, že okrem Sagana sa na nich predstavia Erik Baška a Matúš Štoček. Erik bude mať klasické úlohy, starať sa o svojich lídrov a v závere dňa im pripraviť šprint. Matúš si zas vyskúša, aké je to pretekať sa s najlepšími cyklistami sveta. Určite nebude útočiť na celkové víťazstvo, kopec v piatej etape je ďaleko nad jeho možnosti. Jeho úlohy budú podobné ako tie Baškové. Už len nominácia Štočka na tieto prestížne preteky hovorí o tom, že s ním Taliani rátajú a vidia v ňom veľký potenciál. Zaujímavé meno vyslalo do Argentíny aj belgické zoskupenie Deceuninck – Quick-Step. Je ním super talent Remco Evenepoel, ktorý sa bude chcieť ukázať hlavne v jeho obľúbenom súboji s chronometrom.
 
 
1. 27.1. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 159 km cieľ: 23:30
2. 28.1. zvlnena etapa ciel rovina San Juan > Punta Nigra 160 km cieľ: 23:30
3. 29.1. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 12 km cieľ: 23:30
4. 30.1. zvlnena etapa ciel rovina San José Jáchal > Valle Fertil 186 km cieľ: 19:30
5. 1.2. rovinata etapa ciel rovina San Martín > Alto Colorado 169 km cieľ: 17:30
6. 2.2. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 153 km cieľ: 23:30
7. 3.2. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 141 km cieľ: 23:30
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop