Švajčiarsko stavia na dobré horské etapy a ITT, Sagana čakajú silní protivníci

12.6.2019, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Švajčiarska poriadne preverí pretekárov pred Tour de France. Dve časovky a najmä tri náročné horské etapy sľubujú tvrdú bitku o celkový titul. Hlavná pozornosť bude smerovať na Gerainta Thomasa s Eganom Bernalom, ako dokážu spolupracovať, a či Peter Sagan vybojuje sedemnástu etapovú výhru na podujatí.
 
 
audio ikonkaÚvod k pretekom od CykloPodcastu
 
 
suisse 18 podium suissef
Vlaňajšie pódium (© Tour de Suisse)
 
 
Dobrý mix horských etáp s časovkami
 
Aj keď sa hlavné súboje v klasifikácii odohrajú v druhej časti pretekov, otváracie dva dni nebudú vôbec jednoduché. Aj v krátkej a rýchlej časovke dokážu kvalitní tempári získať na svoju stranu zaujímavý čas, čo sa im bude hodiť v hľadiska celkovej klasifikácie. Medzi favoritmi sa nevytvoria veľké rozdiely,  ale hneď skraja pretekov stanovia akú-takú hierarchiu medzi kandidátmi na titul. Druhá etapa bude obsahovať náročný okruh s dvomi kopcami a najmä to druhé z nich, Chuderhüsi (3 km; 9,3 %), bude lákať útočníkov. Rozhodujúce momenty vyvrcholia devätnásť kilometrov pred páskou a to môže byť signálom aj pre najlepších vrchárov, aby na tomto mieste zrýchlili.
 
Nasledovať bude etapa, ktorú by si mali podmaniť pretekári s rýchlou koncovkou. V meste Murten bude končiť tohtoročná najľahšia previerka a bude to hlavná výzva pre klasických šprintérov. Štvrtý deň ponúkne ďalší dramatický finiš, keď dvadsať kilometrov pred páskou sa objaví kopec Eichenberg (3 km; 7,4 %), ktorý môže zastaviť klasických šprintérov, motivovať k novým útokom alebo poslúži pôvodnému úniku, aby to dotiahol až do cieľa. Aj počas piateho dňa sa pretekárom postaví do cesty zaujímavé prevýšenie, ale samotné finále nie je natoľko náročné, aby si naň nemohli trúfnuť odolní šprintéri alebo klasikári.
 
 
suisse 18 sceneria 1 suissef
Scenéria pretekov (© Tour de Suisse)
 
 
Potom sa rozbehne ten najdôležitejší úsek, kde sa bude rozhodovať o titule. Cieľový kopec Flumserberg (10 km; 9 %) ukáže skutočnú vrchársku formu adeptov na titul a mnohí z nich budú musieť na jeho tvrdých sklonoch atakovať. Ďalší deň sa môžeme tešiť na súboj favoritov na San Gottardo (15 km; 6 %), ktorý zakončí dlhú horskú previerku s dlažobnými úsekmi. Tento cieľový kopec bude nepríjemný najmä svojou dĺžkou a bude vyžadovať vytrvalostné schopnosti.
 
Medzi horské etapy sa vtesná 19-kilometrová jazda proti chronometru, ktorá neobsahuje ani jedno stúpanie, a bude jasne favorizovať časovkárskych špecialistov. Univerzálni jazdci na GC dostanú šancu oproti klasickým vrchárom, ale podujatie definitívne skončí len v úplne poslednej etape. Na konci pretekov sa nachádza svižná previerka s tromi dlhými kopcami a o všetkom sa rozhodne až na Grimselpass (26,6 km; 5,8 %). Etapa ani nemusí končiť na jeho vrchole, lebo všetci budú na jeho sklonoch poriadne vyčerpaní.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourdesuisse.ch)
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
Všetko má vo svojich rukách Ineos
 
V tíme Ineos sa objavia bok po boku Geraint Thomas s Eganom Bernalom a budú patriť medzi najväčších favoritov. Obaja sa musia pripraviť na pikantný súboj, keďže Chris Froome nebude štartovať na Tour, a kvalitný výsledok vo Švajčiarsku určite posilní pozíciu jedného z nich pred Starou dámou. Welšský cyklista sa rozbiehal pomaly v tomto ročníku, ale tretie miesto v Romandii signalizovalo, že má všetko pod kontrolou. Preto teraz očakávame, že jeho výkonnosť sa ukáže v silnom prevedení. Môže využiť obidve časovky a v kopcoch bude chcieť dokázať, že sa blíži k svojej minuloročnej fazóne. Pripravené stúpania mu vyhovujú, neobsahujú príliš sklony, a môže na nich využiť svoje tempárske vlohy.
 
Motiváciou bude disponovať aj Egan Bernal. Kolumbijský jazdec nedostal príležitosť ukázať sa na Gire kvôli zlomenine kľúčnej kosti, ale toto zranenia ho vypojilo z prevádzky len na niekoľko dní, preto je veľký predpoklad, že na podujatí sa objaví vo výbornej forme. Svoje kvality bude chcieť vytiahnuť najmä v horských etapách, ktoré dostanú pelotón do vysokej nadmorskej výšky, ale nie raz už dokázal, že je silný aj na časovkárskom stroji. Nemal by príliš strácať v ITT a následne to naplno rozbaliť v kopoch. Ak bude útočne naladený, v horách sa mu vyrovná len málokto, a to môže byť kľúčové z hľadiska celkového titulu.
 
 
bernal 18 rozhovor rcsf
Egan Bernal (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Časovky a kopce zvláda veľmi dobre Wilco Kelderman a presne takéto danosti budú potrebné na úspech na švajčiarskom podujatí. Síce sa vracia späť do rytmu po dlhšej pauze zavinenej zranením, ale s týmto spôsobom pretekania má už nejaké skúsenosti. V minulosti sa dokázal vrátiť späť po zranení v dobrej forme, preto by mohol využiť na trati svoje univerzálne danosti. V kopcoch sa nemusí vyrovnať tým najaktívnejším vrchárom, no ak sa nenasadí v koncovkách horských etáp šialené tempo, s dobrou výkonnosťou bude mať šancu na dobrý výsledok.
 
Na jazdu proti chronometru sa bude spoliehať aj Simon Špilak, ktorý dokáže vo Švajčiarsku predvádzať svoje najkvalitnejšie výkony. V Romandii skonči deviaty, v Kalifornii poskočil v poradí na šiestu priečku a ako dvojnásobný víťaz Tour de Suisse si bude chcieť zaspomínať na svoje najlepšie časy. Dôležité len bude, aby podal potrebné výkony v kopcoch.
 
 
spilak 2017 vitazstvo suissef
Pre Simona Špilaka sú to obľúbené preteky, vyhral pred dvoma rokmi (© Tour de Suisse)
 
 
Predovšetkým v horách sa bude chcieť vytiahnuť Enric Mas. Druhý muž minuloročnej Vuelty zatiaľ nedosahoval také výsledky, aké by si želal, ale s blížiacim sa termínom TdF musí jeho forma naberať vysoké kontúry. V obidvoch časovkách sa objavia silnejší jazdci na GC, ale španielsky borec si to môže všetko kompenzovať v horských etapách. Cieľový kopec Flumserberg a najmä záverečná previerka budú svedčať len tým najlepším vrchárom a španielsky pretekár si bude veriť, že sa medzi nimi objaví aj on.
 
Na Gire predvádzal kvalitné výkony Domenico Pozzovivo a uvidíme, akú formu si udržal na švajčiarske kopce. V celku Bahrajn - Merida sa predstaví aj Rohan Dennis. Ak mu vyjdú nadmieru obe časovky a v kopcoch bude silnejší ako v Kalifornii (tam síce ukázal pekný výkon na Mt. Baldy), môže sa stať jedným z prekvapením pretekov. Na talianskej GT si urobil dobré meno v záverečnom týždni Hugh Carthy a britský pretekár to bude chcieť využiť aj na švajčiarskom území, kde by si mal vychutnať najmä finálne previerky.
 
 
dennis 18 itt giro start rcsf
Rohan Dennis v časovke (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
V celku Dimension Data sa predstaví Roman Kreuziger, ktorý sa potrebuje dostať na pozitívnu vlnu pred Tour, a rovnaká úloha čaká aj na Louisa Meintjesa. Šancu na dobrý výsledok bude chcieť využiť Patrick Konrad, ktorý už skončil deviaty v Baskicku, a s odhodlaním sa postavia na štart  Pierre Latour a Steve Morabito ako lídri svojich tímov, čo sa im nestáva často. Náročnú edíciu si vyskúša aj Fabio Aru, ktorý sa vracia späť po operácii aorty. Pred pár dňami sa objavil na Cittá di Lugano, kde skončil na slušnom 22. mieste, ale prestížne etapové preteky s náročným finišom budú úplne o niečom inom. Určite mu urobí radosť aj čiastkový úspech v niektorej z dramatických etáp.
 
 
Slovenského šampióna čaká obľúbený terén, ale aj silná konkurencia
 
Peter Sagan vyhráva na tomto podujatí nepretržite od roku 2011, takže nemá dôvod, aby menil svoju finálnu prípravu pred Tour de France. Už v Kalifornii sa mu darilo úspešne zapájať sa do rýchlostných koncoviek, no vo Švajčiarsku ho čakajú ťažšie výzvy. Po vysokohorskom tréningu by mal predviesť svoje kvality na náročnejších profiloch. Tretí a piaty deň sa bude pripravovať na hromadný šprint a uvidíme, ako sa vyvinie situácia vo štvrtej etape. Pre slovenského šampióna by nemusel predstavovať problém kopec Eichenberg. Náročná skúška bude striehnuť v druhej etape, ktorá môže výrazným spôsobom okresať balík, no Peter Sagan v tunajších podmienkach už mnohokrát dokázal súperiť s elitnými vrchármi.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan triumfuje v minuloročnej druhej etape
 
 
Budú ho sprevádzať dôverné mená ako Oss, Bodnar, Burghardt, a keďže na podujatie prichádza silná konkurencia s cieľom získať etapu, bude veľmi dôležité, že sa bude môcť spoľahnúť na osvedčených kolegov. Na šprinty alebo klasikárske koncovky sa budú chystať Iván Garcia, Trentin, Benoot, Vanmarcke, Van Avermaet, Viviani, Kristoff, Degenkolb alebo Matthews, čo je zárukou toho, že každý deň prinesie napínavé dojazdy.
 
Tour de Suisse ako každý rok vysiela v priamych prenosoch Dvojka RTVS.
 
 

 
 
1. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Langnau im Emmental 9,5 km cieľ: 17:20
2. 16.6. rovinata etapa ciel rovina Langnau im Emmental 160 km cieľ: 17:20
3. 17.6. zvlnena etapa ciel rovina Flamatt > Murten 162 km cieľ: 17:20
4. 18.6. zvlnena etapa ciel rovina Murten > Arlesheim 164 km cieľ: 17:20
5. 19.6. rovinata etapa ciel rovina Münchenstein > Einsiedeln 177 km cieľ: 17:20
6. 20.6. rovinata etapa ciel rovina Einsiedeln > Flumserberg 120 km cieľ: 17:20
7. 21.6. rovinata etapa ciel rovina Unterterzen > San Gottardo 217 km cieľ: 17:20
8. 22.6. rovinata etapa ciel rovina Goms > Goms 19,2 km cieľ: 17:20
9. 23.6. rovinata etapa ciel rovina Goms > Goms 144 km cieľ: 16:20
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop