Quebec zostal nezmenený, Montreal bude ťažší, Sagan opäť na scéne a opäť favoritom

12.9.2019, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Významnou cyklistickou udalosťou v prvej polovici septembra už tradične býva prehliadka severu amerického kontinentu. Jednorazovky v Quebecu a Montreale na konci tohto týždňa oslávia svoje desiate narodeniny. Nebudú na nich chýbať elitní klasikári, ale aj vrchári. Na známe miesta sa po jednom vynechanom roku vracia aj Peter Sagan v roli veľkého favorita. 
 
 
matthews 18 triumf quebec sunfv
Matthewsov triumf v Québecu (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Quebec bude rovnaký, náročný Montreal bude ešte dlhší a ťažší
 
Kalendár podujatí World Tour sa pomaly blíži ku koncu. Jednými z posledných zastávok v ňom už zopár rokov bývajú atraktívne kanadské jednorazovky, ktoré sú spomedzi pretekov z „najvyššej ligy“ netradičné svojou povahou. Jedinečný je hlavne ich formát. Obe klasiky tiež často slúžia ako ideálna príprava na svetový šampionát, najmä ak jeho trasa je šitá na mieru pre špecialistov na klasiky ako je tomu v tomto roku. Ešte predtým ako cyklisti zabojujú o dúhový dres, zavítajú do Kanady, najskôr do ulíc metropoly Quebecu, v ktorej sa budú preháňať už po desiatykrát v histórii. Šancu uspieť dostanú predovšetkým klasikári. 
 
Jubilejný desiaty ročník nečakajú žiadne zmeny, ani úpravy trasy. Podobne ako v posledných rokoch, aj tentokrát cyklisti absolvujú okruh dlhý 12,6 kilometrov a prejdú ho šestnásťkrát. To znamená, že preteky sú vypísané na 202 kilometrov. Len pre oživenie pamäti, okruh v Quebecu charakterizujú štyri krátke, ale dosť prudké kopce. Konkrétne ide o Côte de la Montagne (0,4 km; 10 %), Côte de la Potasse (0,4 km; 9 %), Montée de la Fabrique (0,2 km; 7 %) a Grande Allée (1 km; 4 %), ktorý je situovaný na konci okruhu, teda v ňom tradične prebieha koncovka pretekov. V ňom najsilnejší jazdci na podujatí zvádzajú boj o víťazstvo, a malo by tomu tak byť aj tentokrát.
 
 
quebec 2017 profil
profil pretekov, 16 kôl, 2976 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Jednorazovka v Montreale, ktorá je považovaná za náročnejšiu ako je jej predchodkyňa v Quebecu, je na programe o dva dni neskôr, teda v nedeľu. Aj ona napíše svoje desiate pokračovanie, ktoré čaká jedna menšia, ale zásadná zmena. Namiesto šestnástich okruhov, ktoré sa išli vlani, teraz všetci zúčastnení budú musieť vydržať v sedle o dve kolá viac. Detailnejšie je trasa dlhšia o 24,4 kilometrov ako minulý rok a vôbec najdlhšia v desaťročnej histórii podujatia. Zároveň sa zdvihol tiež celkový počet nastúpaných metrov, teraz cyklisti prejdú až 4732 výškových metrov. Z tohto pohľadu je zreteľné, že máme pred sebou doposiaľ najnáročnejší diel v histórii pretekov a už by asi chcel volať po echt vrchárskom víťazovi.
 
Okruh v Montreale je postavený úplne inak ako v Quebecu. Už hneď na jeho začiatku sa vypína Côte Camillien-Houde (1,8 km; 8 %), kopec, ktorý hlavne v posledných kolách poriadne preverí fyzickú a kondičnú prípravu každého pretekára. Presne v polovici okruhu sa jazdcom do cesty postaví stúpanie Côte de Polytechnique (0,78 km; 6 %). Svoje miesto na trase majú aj vlaňajšia novinka Boulevard du Mont-Royal (0,8 km; 4 %) a Avenue du Parc (0,56 km; 4 %), v ktorom sa každé kolo uzavrie a začne sa písať ďalšie. Posledný brdok je najkratší a aj profilovo najjednoduchší, ale pri osemnástom, teda finálnom, prejazde určí najsilnejšieho jazdca na montrealskom podujatí.
 
 
montreal 2018 profil
profil pretekov, 18 kôl, 4734 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
 
 
Matthews je favoritom aj bez formy, vyhrať chcú viacerí
 
Uspieť na obidvoch podujatiach v jednom roku je jav možný, ale nie často vídaný. Doposiaľ sa to podarilo iba dvom mužom, v roku 2014 ním bol Simon Gerrans a minulý rok Michael Matthews. Prvý menovaný už zavesil tretry na klinec a oba preteky si bude užívať pred televízorom. Druhý spomínaný figuruje v štartovej listine ako v Quebecu, tak aj v Montreale, lenže jeho aktuálna forma má ďaleko od tej vlaňajšej. Austrálčan v tomto roku len márne čaká na lepší výsledok, prežíva najmizernejšiu sezónu za posledných päť rokov, a nezdá sa, že by malo prísť k nejakej zmene. Naposledy sa vytrápil na Bretagne Classic na začiatku septembra. Matthews je ale ten typ pretekára, ktorého netreba vôbec odpisovať a zároveň už vie, čo treba urobiť, aby tu vyhral.
 
Veľkým favoritom na zisk víťazstva, a možno aj dvoch, je Greg Van Avermaet. Ani jemu v tejto sezóne síce kvietky nerastú akoby si želal, ale po Tour de France si terasu vyupratoval a začína to prinášať vytúžené ovocie. V jeho prospech by mala hrať znalosť trasy a aj v poslednom období zlepšujúce sa výkony. Van Avermaet už zvíťazil v tej náročnejšej jednorazovke, v Montreale v roku 2016, kedy na Eneco Tour obsadil štvrtú priečku v celkovej klasifikácii. To isté sa mu podarilo aj teraz na rovnakom podujatí, ktoré sa však volá BinckBank Tour. Jeho aktuálna výkonnosť sa preto dá porovnávať s tou z pred troch rokov.
 
 
van aveermaet 19 na podiu zdravi rcsff
Greg Van Avermaet (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Vidieť by malo byť aj ďalších belgických cyklistov. Do užšej skupiny kandidátov na zisk víťazstiev totiž patria Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke a tiež Tim Wellens. Naesen v minulosti ukázal, že najmä okruh v Montreale mu sedí a zvýšená náročnosť v desiatej edícii by mohla zvýšiť aj jeho šance na premiérové víťazstvo na kanadskej pôde. Dobré nohy aktuálne zdobia aj Stuyvena, ktorý v poslednom období ovládol Okolo Nemecka a aj na posledných dvoch jednorazovkách sa zmestil do najlepšej šestky. Vanmarcke na začiatku septembra získal doposiaľ najcennejšie víťazstvo vo svojej profesionálnej kariére, takže zdá sa, že aj on je naladený na správnu vlnu.  
 
Menoslov favoritov na zisk prvenstva ako v Quebecu, tak aj v Montreale je však oveľa dlhší. Svojho špecialistu v prípade hromadného dojazdu vysiela do Kanady Bahrajn – Merida. Je ním Sonny Colbrelli. Ten istý celok však bude môcť hrať na viacej kariet, jednou z nich by mohol byť aj Matej Mohorič. Pomýšľať na najvyššie priečku budú určite aj Kasper Asgreen a Daryl Impey. Spomenúť treba aj Alberta Bettiola a Michaela Woodsa, ktorý sa bude chcieť predviesť v najlepšom svetle, veď bude doma. Dvomi čiernymi koňmi by mohli byť Laurens De Plus a Jasper Philipsen, obaja majú za sebou zopár veľmi dobrých výsledkov. 
 
 
mohoric 19 polsko utok polf
Matej Mohorič v Poľsku (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Na oboch podujatiach by sa mali predstaviť aj elitní vrchári. Ich úspech v Quebecu by bol viac-menej prekvapením, aj keď medzi deviatimi víťazmi nájdeme troch špecialistov na jazdu do kopca, ale v nedeľu by mohli hrať prím. Vyhovovať by im mala skutočnosť, že sa pôjde o dve kolá viac, čo môže nakloniť misku váh práve na ich stranu. Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali a Diego Ulissi už majú za sebou víťazné skúsenosti na náročných jednorazovkách, Ulissi dokonca uspel práve v Montreale pred dvomi rokmi. Svoju stopu v pretekoch a vo výsledkovej listine by mohli zanechať ale aj ďalší, napríklad Enric Mas, Patrick Konrad, Geraint Thomas, Richie Porte, Adam Yates a Pello Bilbao. Proti ním však budú stať silní špecialisti na klasiky, takže to budú mať veľmi ťažké.  
 
 
Sagan sa vracia na scénu, v Quebecu by mohol vyhrať
 
V zozname víťazov figuruje Peter Sagan až trikrát, dvakrát vyhral v Quebecu, raz v Montreale. Poslednýkrát sa mu podarilo vyskočiť na najvyšší stupienok na jednej z kanadských jednorazoviek v roku 2017, ten ďalší rok do Kanady vôbec necestoval. Kvôli ťažkej trase na svetovom šampionáte v Innsbrucku uprednostnil španielsku Grand Tour, kde sa snažil vyladiť formu. Tentokrát je profil majstrovstiev sveta jednoduchší a preto klasiky v Quebecu a Montreale pretekára lepšie pripravia na vrchol záverečnej časti sezóny. Aj preto sa trojnásobný majster sveta bude brodiť ulicami dvoch ikonických miest Kanady, ktoré v prvom rade preslávil ľadový hokej.
 
 
sagan 19 detail z profilu rcsfg
Peter Sagan (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Z pohľadu Petra by mali byť zaujímavejšie piatkové preteky, pretože okruh v Quebecu nie je taký náročný a za posledné roky neprešiel žiadnymi úpravami. Je úplne totožný ako v rokoch 2016 a 2017, kedy Sagan nenašiel premožiteľa, takže ho veľmi dobre pozná a vie, v ktorých pasážach musí byť ostražitý. Viaceré cyklistické portály označili najlepšieho slovenského cyklistu za najväčšieho adepta na zisť víťazstva v quebeckej časti. Bez šance nebude ani v nedeľu, veď aj v Montreale už dokázal vyhrať, lenže jeden kopec, Boulevard du Mont-Royal, pre neho bude nový a aj dĺžka a počet výškových metrov by mu mohli spôsobiť problémy. Rozhodujúcim faktorom bude forma, ktorá sa zdá, že sa zlepšuje.
 
Dobrou správou pre Petra Sagana je fakt, že nemecký tím vyslal do Kanady dobrú a skúsenú zostavu, takže Peter bude mať po ruke kvalitných spolujazdcov. Nechýba medzi nimi Daniel Oss, ktorý by mal byť najdôležitejším pomocníkom slovenského cyklistu, lenže veľa bude závisieť od toho, ako dobre bude Talian pripravený. Oss sa vracia do pretekárskeho režimu po celom mesiaci, presne v polovici augusta odstúpil z BinckBank Tour a odvtedy nesúťažil. Nad jeho výkonnosťou preto visí otáznik. Na súpiske Bory – hansgrohe ďalej figurujú aj Cesare Benedetti, Marcus Burghardt, Patrick Konrad, Jay McCarthy a Christoph Pfingsten.
 
 
banner kolekciaCI v2
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop