Šampionát ponúkol viac vzrušenia, ako sa čakalo, a niekoľko výnimočných výkonov

30.9.2019, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
cofidis 560x100
 
Svetový šampionát naplnil zvesti o rázovitosti tohtoročnej edície a v každej disciplíne sa odohrali na trati dramatické a zaujímavé momenty. Pretekári budú dlho spomínať najmä na mizerné poveternostné podmienky. Tri zlaté medaily vybojovali pretekári USA a osem cenných kovov putovalo do holandskej reprezentácie. Zo slovenských cyklistov najviac bavil fanúšikov Peter Sagan.
 
Medailovú kolekciu neovplyvnila len forma jednotlivých pretekárov, ale aj silný dážď a chladné počasie, ktoré v dejisku šampionátu ponúkli svoju najtvrdšiu verziu. V časovkách sa zapotili najmä muži v kategórii do 23 rokov, ktorí prechádzali cez zaplavené cesty a trasa bola miestami za hranicou regulárnosti.
 
Veľké vzrušenie priniesli najmä cestné preteky a nebol to len povestný okruh v Harrogate, kde sa diali divy. V kategórii juniorov predviedol parádny, dlhý a sólový útok Simmons, medzi juniorkami sa rozhodlo len tesne pred páskou. Pretekom mužskej kategórie do 23 rokov dominovala pekná útočná jazda zakončená šprintom najsilnejších, ale pachuť z dobrej cyklistiky spôsobila dodatočná diskvalifikácia pôvodného víťaza Nilsa Eekhofa. Aj medzi ženami sa našlo miesto na veľký príbeh, keď šampionát doslova zdemolovala Annemiek van Vleutenová bezprecedentným sólovým pokusom s dĺžkou cez sto kilometrov. V hlavnej mužskej kategórii museli zase pristúpiť k zmene trasy a celý húževnatý majstrovský týždeň bol zakončený výpadkom televízneho signálu, keď sme prišli o pohľad na úvodné kolá v Harrogate. Tohtoročný šampionát bol skutočne jedinečný a priniesol oveľa viac vzrušenia, ako sa očakávalo.
 
 
 AM21544
Annemiek van Vleutenová (© SWpix.com)
 
 
Jazdu prti chronometru prevalcovali Dennis a Dygertová
 
V mužskej časovke obhájil titul Rohan Dennis a bol to silný návrat po dlhej súťažnej prestávke. Na trati nemal konkurenciu a svoju druhú zlatú medailu vybojoval po perfektnom výkone. Úžasne sa dokázal zmobilizovať a jasne dokázal, že vo svojej najlepšej forme je momentálne najlepším časovkárom na svete. Kvôli obhajobe titulu urobil maximum a dokonca neváhal rozviazať kontrakt s tímom Bahrajn - Merida, aby sa mohol na šampionát pripravovať po svojom a s tým výstrojom, ktorý mu najviac sedí. Austrálsky jazdec je momentálne voľným cyklistom na trhu. Ďalší super výkon predviedol Remco Evenepoel, ktorý sa parádne motivoval a na trati bol rýchlejší ako takmer všetci skúsenejší a vyzretejší súperi. Vybojoval skvelú striebornú medailu, no napriek tomu vedel pomenovať svoje nedostatky. Na začiatočnom rovinatom úseku na Dennisa jednoducho nemal, ale potom v členitejšom teréne sa mu vyrovnal. Na stupne víťazov sa dostal aj Filippo Ganna a po prvom veľkom úspechu bude jeho motivácia ešte narastať, lebo aj on má dostatok nadania.
 
Medzi ženami prevalcovala konkurenciu ešte len 22-ročná Chloé Dygertová, ktorá predviedla jeden z vôbec najsilnejších výkonov na svetovom šampionáte. Počas celých tridsiatich kilometrov držala rýchlosť na mimoriadnej úrovni a ďalšie holandské medailistky Anna van der Breggenová  a Annemiek van Vleutenová počítali v cieli veľmi vysoké straty. Americká pretekárka tak bude veliť nastupujúcej generácii. V mužskej kategórii do 23 rokov získal svoju tretiu zlatú medailu v rade Mikkel Bjerg a ešte len 20-ročný dánsky jazdec teraz začne ukazovať svoje kvality v celku UAE Emirates. V juniorských súťažiach boli úspešní Aigul Garajevová a Antonio Tiberi a taliansky pretekár ihneď prestúpil do celku Trek - Segafredo.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Nečakaný víťaz po netradičnej koncovke na MS
   
Cestné preteky v hlavnej mužskej kategórii boli veľkou neznámou a nedalo sa predpovedať, akým smerom sa budú vyvíjať. Široká škála kandidátov na medailu od odolného šprintéra Kristoffa až po ardenského špecialistu Alaphilippa bola napokon vystavená extrémnym poveternostným podmienkam. Namiesto útočného festivalu a porovnaní výkonov jednotlivých favoritov sme sledovali boj o prežitie, ako v cieli dodala väčšina z nich. Preto sa mohol presadiť únik, ktorý vyrazil dopredu ďaleko pred páskou, čo nebýva na svetovom šampionáte zvykom.
 
Situáciu, ktorá sa odohrala v samotnom finále, dobre zhodnotil Peter Sagan. Vždy sa uskutočňujú podobné útoky vo veľkej vzdialenosti pred cieľom, ale najsilnejšie zostavy ich na svetovom šampionáte dokážu postrážiť. Tentoraz sa im to nepodarilo, lebo všetci boli premrznutí, unavení a ako sa postupne ukázalo, stále početná hlavná skupina bola menej úderná ako zvyčajne. V priaznivých podmienkach na trati by bolo čakanie na šprint najodolnejších jazdcov tou najlepšou voľbou, ale v Harrogate sa uskutočnilo výnimočné predstavenie a to si aj vyžiadalo výnimočný rezultát.
 
 
 AM21544
Ilustračný záber z pretekov žien (© SWpix.com)
 
 
Hoci mal Mads Pedersen na svojom konte už niekoľko pekných výsledkov, vo veku 23 rokov nepatril ani do širokého okruhu favoritov. Napriek tomu, že v sebe skrýva obrovský potenciál, jeho triumf bol veľkým prekvapením. Najmä z toho dôvodu, že dokázal poraziť Mattea Trentina v šprinte. Na majstrovskej trase však ponúkol všetko zo svojho umenia a jeho univerzalita by sa už mala prejavovať pravidelnejšie. Je veľmi dobrým tempárom, vhodným typom na krátke stúpania, v Harrogate ukázal aj kvalitný šprint a nad tým všetkým svieti jeho odolnosť a nezlomnosť, čo z neho robí mimoriadne zaujímavého jazdca v blízkej budúcnosti. Síce nemá takú charizmu ako predchádzajúci majstri sveta, ale dúhový dres bude teraz reprezentovať mladícka dravosť.
 
Zo silných zostáv sa dostala na stupne víťazov len talianska reprezentácia, ktorá výborne zvládla finálne úseky pretekov, ale Matteo Trentin sa presvedčil, že na šampionáte nemá nikto nič garantované. Šikovne sa presadil Stefan Küng a podarilo sa mu to jediným možným spôsobom, ako mohol byť v takejto konkurencii úspešný. Podujatiu uškodilo odstúpenie Philippa Giberta, ktorý zo sebou zobral aj Remca Evenepoela. S obidvomi v balíku by malo finále určite útočnejšiu podobu a po ich odstúpení sa nedokázal presadiť ani Van Avermaet. Francúzska zostava drela celý deň, ale Alaphilippa zlomili ťažké podmienky, čo sa dalo povedať aj o Matthewsovi. Dobrý deň prežil Kristoff a veľmi si želal šprint hlavného poľa, ale už nemal pri sebe potrebnú podporu, aby mohol ovplyvniť dianie na konci pretekov. Po výkonnostnej stránke si nemôže nič vyčítať Peter Sagan. Pekne vyzerala jeho demonštrácia sily na samom konci. Aj keď tento útok už neovplyvnil medailovú kolekciu, ukázal, že bol na tom lepšie ako ostatní, čo môže byť dôležité v nasledujúcej sezóne. S výbornou formou ďalší svetový titul nepridal.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop dres ms
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Ďalšie tituly vyhrali silné osobnosti, do medailí zasiahla aj UCI 
 
Kvalitnú jazdu poskytli aj ženské preteky a v nich dominovalo len jedno meno. Annemiek van Vleutenová vybojovala svoj premiérový dúhový dres a to takým spôsobom, že si to bude navždy pamätať. Sto kilometrov pred cieľom sa odpútala od hlavnej skupiny a postupne nabrala presvedčenie, že to môže dotiahnuť do cieľa aj sama, čo sa jej podarilo. V sezónach 2017 a 2018 ukoristila na šampionáte zlatú medailu v ITT a teraz sa jej konečne podarilo uspieť v cestných pretekoch. Ako 36-ročnej. Druhú striebornú medailu v Harrogate získala jej krajanka Anna van der Breggenová a cenný kov uchmatla aj Amanda Sprattová.
 
V mužskej kategórii do 23 rokov zase úradovali rozhodcovia, ktorí pristúpili k veľmi nepopulárnemu riešeniu, keď diskvalifikovali pôvodného víťaza. Ešte v prvej časti podujatia mal pád Nils Eekhof a do balíka sa vracal za pomoci svojho tímového vozidla. Dlhú dobu. UCI ho nechala jazdiť až do konca, vyhral šprint malej skupiny, pol hodinu si užíval víťazný pocit, a potom ho zastihlo obrovské sklamanie. Týmto rozhodnutím UCI vytvorila precedens a uvidíme, ako sa budú trestať podobné incidenty v nasledujúcej sezóne. Majstrom sveta sa tak stal Samuele Battistella, nový člen tímu NTT, a spoločnosť mu robili Stefan Bissegger a aj domáca nádej Tom Pidcock.
 
Medzi juniormi sa presadili americkí pretekári, ktorí sa snažili od začiatku diktovať tempo v balíku. Táto taktika im vyšla, pretože vo svojich radoch mali jasne najsilnejšieho pretekára a Quinn Simmons to demonštroval sólovým víťazstvom. A po sebavedomom víťazstve mohol potvrdiť svoj prestup do celku Trek - Segafredo. Medzi juniorkami sa šprintovalo o cenné kovy a v tomto súboji sa presadili Megan Jastrabová, Julie de WildeováLieke Nooijenová. Titul vybojovala americká pretekárka, ktorá tesne pred cieľom zaútočila s Aigul Garajevovou, ale jej ruská súperka prehrala taktickú bitku a napokon musel prijať len štvrté miesto.
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop