Grófstvo Yorkshire poznačili vojny a hladomory, kraj preslávili Vikingovia, mnísi aj pivo

26.9.2019, 05:30 | Magazín C-I.sk | Juraj Janoťák
cofidis 560x100
 
V tomto týždni sa Harrogate a grófstvo Yorkshire stalo domovom pre najlepších cestných cyklistov a cyklistky na svete, ktorí tu zvádzajú súboje o dúhové dresy. Pred nimi v tomto kraji bojovali Kelti, Rimania a aj Vikingovia. Svoju stopu tu zanechal aj syn Ragnara Lodbroka. Neskôr z neho pochádzala aj jedna kráľovská dynastia.
 
Dejiskom tohtoročných Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike je grófstvo Yorkshire, najväčšie a najrozľahlejšie v celom Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska. Jeho rozloha zaberá takmer dvanásťtisíc kilometrov štvorcových, teda je štyrikrát menšie ako Slovensko. Samotné grófstvo sa nachádza v severnej časti Anglicka a je rozdelené na tri časti, na severný Yorkshire, Západný Yorkshire a Východný Yorkshire. Počtom obyvateľov je veľmi podobné Slovensku, pri sčítaní ľudí v roku 2011 presiahla populácia v Yorkshire hranicu piatich miliónov. Z toho vyplýva, že grófstvo je husto osídlené. Najväčšie mesto je Leeds, v ktorom žije 750-tisíc obyvateľov.
 
Znakom grófstva je biela ruža anglického kráľovského domu z Yorku. Kombinuje v sebe znaky dvoch významných rodín, Yorkovcov a Lancasterovcov, ktoré v tunajšom kraji bojovali o vplyv a moc, a neskôr aj o anglickú kráľovskú korunu. Kedysi sa o grófstve Yorkshire, alebo inak o kraji York, hovorilo, že je to krajina, ktorú vlastní samotný Boh, pretože v tejto oblasti vzniklo veľké množstvo kláštorov a opátstiev. Z toho je odvodený aj jeho prívlastok „Krajina patriaca Bohu“. Jedným z najdôležitejších dní v roku je prvý august, teda Deň Yorkshiru, kedy v celom kraji prebiehajú oslavy kultúry a histórie grófstva.
 
 
AW3 2727
Scenéria Yorkshire (© SWpix.com)
 
 
Bohatá história ovplyvnená Vikingami
 
História Spojeného kráľovstvá je veľmi bohatá a platí to aj o kraji York. Prvými obyvateľmi tohto územia boli dva keltské kmene, Briganti a Párisi. Prví spomínaní boli najmilitantnejším kmeňom na britských ostrovoch, skoro všetky problémy riešili vojensky, ale po príchode Rimanov na ostrovy sa vzdali svojej filozofie a s novo príchodiacimi uzavreli spojenectvo. Stali sa tak akýmisi vazalmi a správcami tohto kraja a boli nimi až do odchodu Rimanov. Vtedy sa začal písať druhý vek vlády Keltov, lenže ani ten netrval dlho, len do siedmeho storočia.
 
Výraznú stopu v dejinách Yorkshiru zanechali bojovní Dáni, Vikingovia, ktorí založili svoje osady v rôznych častiach Veľkej Británie, lenže práve na tomto území sa im podarilo založiť si vlastné kráľovstvo, bolo to jediné územie na ostrovoch, ktoré ovládali, aj keď iba na krátku dobu. Jeho zakladateľom bol Halfdan Ragnarsson, jeden zo šiestich synov Ragnara Lodbroka, ktorý sem prišiel v roku 875. Posledný kráľom bol Erik Krvavá sekera. Územie grófstva bolo pripojené k Anglicku v roku 954, anglickí králi však rešpektovali zvyky Vikingov.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Kraj York je momentálne zaľudnený, ale v minulosti ho postihli rôzne katastrofy a život v ňom nebol vôbec jednoduchý. Prvým tragickým obdobím bol rok 1069, bolo to obdobie vojen a skoro celá úroda bola zničená. Počas zimy od hladu zomrelo okolo stotisíc ľudí. O 250 rokov neskôr obyvatelia Yorkshiru opäť hladovali, krátko na to do oblasti prišla čierna smrť, ktorá zabila tretinu populácie v tomto regióne. Temné obdobie skončilo v 15. storočí, po najkrvavejšej bitke na anglickej pôde. Odohrala sa v roku 1461 pri meste Towton.  
 
Región dlhodobo prosperoval vďaka prítomnosti mníchov. Tí už v 12. storočí začali rozvíjať pivovarníctvo a dodnes je grófstvo Yorkshire považované za krajinu piva. Pivo z tejto oblasti je od prvopočiatkov horké a miestne pivovary dodnes varia horké pivo. Za vlády Henricha VIII. však boli kláštory vo veľkom rušené a kvôli tomu postihol celý kraj úpadok. Zlatý vek sa vrátil až neskôr, región opäť začal prosperovať vďaka vlne, neskôr sa pridal aj textilný, oceliarsky a uhliarsky priemysel.
 
 
AW3 2727
Scenéria Yorkshire (© SWpix.com)
 
 
Šport v oblasti kvitne
 
Rovnako ako história krajiny, aj športová história v Yorkshire je poriadne bohatá. V oblasti prosperuje niekoľko druhov športov, a nejde iba o loptové hry. Svoje miesto tu má ragby a samozrejme futbal. Pôsobí tu aj najstarší futbalový tím na svete, Sheffield FC, ktorý vznikol už v roku 1857. Veľmi sledované sú aj konské dostihy, iba v grófstve je až jedenásť dostihových oválov, najviac v celom Anglicku, alebo kriket.
 
Grófstvo Yorshire je aj rodiskom významných športových osobností. Svoje prvé kroky v živote a v boxe v ňom urobil Naseem Hamed, ktorý počas svojej kariéry nastúpil na 37 zápasov a 36-krát vyhral, 31-krát spôsobom KO. Jeho úspešnou pokračovateľkou bola Nicola Adamsová, ktorá zviditeľnila britskú boxerskú školu na domácich olympijských hrách v roku 2012. Adamsová bola prvou ženou v histórii hier, ktorá vyhrala zlatú medailu v boxe. Z Yorkshiru pochádza aj Jessica Ennisová, britská sedembojárka, ktorá si tiež siahla na zlato na olympiáde v Londýne.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop dres ms
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Samostatnou kapitolou je cyklistika. Ľudia v tomto kraji ju majú vo svojom DNA. Ukázali to hlavne v roku 2014, kedy cez Yorkshire viedli dve etapy Tour de France. Hneď úvodná previerka končila v meste Harrogate, a vyhral ju Marcel Kittel. Peter Sagan obsadil druhé miesto a obliekol sa do bieleho trička. Najväčšia domáca nádej, Mark Cavendish, niekoľko metrov pred cieľom spadla a z podujatia musela odstúpiť. Podľa odhadov počas dvoch dní stálo pri ceste dva a pol milióna ľudí. Okrem toho v grófstve prebiehajú aj etapové preteky Tour de Yorkshire.  
 
Dejiskom svetového šampionátu je aj kúpeľné mesto Harrogate, čo sa týka populácie ide o trináste najväčšie mesto v Yorkshire. Žije tu viac ako 71-tisíc ľudí. Do Harrogate každoročne prichádza veľké množstvo turistov, kvôli liečivej sile tunajších prameňov. Už v 18. storočí ho z tohto dôvodu navštevovali šľachtické rody z celej Európy. Počas prvej svetovej vojny mesto zažilo úpadok, cez druhú svetovú vojnu sa sem premiestnila britská vláda a mesto opäť začalo prosperovať. Dnes je v ňom veľmi ťažké kúpiť nehnuteľnosť, pretože ich ceny sú jedny z najvyšších v Anglicku. Bežná cena za nehnuteľnosť je jeden milión libier. Prívlastkom mesta je „Najšťastnejšie miesto vo Veľkej Británii“.
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop