Rebríčky UCI určili počty miest na MS. Petrovi Saganovi pomôžu traja kolegovia

13.8.2019, 06:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Pred dvoma rokmi prešiel model kvalifikácie na svetový šampionát želanou reformou a všetky miestenky sa rozdali už iba podľa jednoduchého kľúča cez nový svetový rebríček (body za posledných 52 týždňov), ktorý tak konečne dostal svoj význam a do koša sa hodil menej spravodlivý systém kontinentálnych rebríčkov. UCI je spokojná s týmto modelom a podľa neho sa postupovalo aj tento rok pre šampionát v Harrogate. Slovensku prisúdil štyri miesta.
 
UCI sa snaží okresať šance tých najsilnejších, keďže si ešte pamätáme šampionáty s deviatimi členmi tímov. Od Innsbrucku desať najsilnejších krajín získava osem miest. Pomáhajú ale priemerným krajinám ktoré môžu postaviť štyroch ľudí až do 30. pozície v rebríčku. Opäť sa na MS kvalifikovalo päťdesiat krajín, ale stále v ňom ostali skoky, napr. 30. krajina Lotyšsko bude mať štyroch zástupcov a 31. Ukrajina iba jedného. Keďže už rozhodujú o nominácii obrovské počty bodov, podľa mnohých by bolo oveľa spravodlivejšie pretekárov postupne odratávať od ôsmich, siedmich, šiestich až k jednému. Pripomíname, že rátali sa body prvých ôsmich pretekárov z každej krajiny.
 
Kľúč kvalifikácie na MS 2019 - poradie národov v UCI World Ranking k 11.8.2019:
Od 1. do 10. miesta - 8 jazdcov
Od 11. do 20. miesta - 6 jazdcov
Od 21. do 30. miesta - 4 jazdci
Od 31. do 50. miesta - 1 jazdec
- spolu 200 cyklistov
 
 
sagan 2017 ms podium tri bohfst
Peter Sagan s tretím titulom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Opäť hral karty aj štatút extra miestenky pre aktuálneho svetového šampióna. Alejandro Valverde sa teda nebude počítať do španielskej kvóty. Ak bude štartovať. Zaujímavé však je, že extra miesto by mohli získať aj aktuálny olympijský víťaz i všetci kontinentálni šampióni. Avšak, pri nich je tu jedno obmedzenie, a to také, že ich krajina nesmie postaviť viac ako osem ľudí, teda tieto extra miestenky pre Van Avermaeta ani Vivianiho neplatia. Získali ich iba Eritrejčan Mekseb Debesay a Kazach Jevgenij Gidich. V kalendári UCI America Tour sa objavili až tri rôzne kontinentálne šampionáty, takže z toho múdri nie sme.
 
 
sagan 2016 ms 2016 spurt tnkf
Peter Sagan s obhajobou titulu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Zoznam nominovaných krajín:
1. Francúzsko (8 pretekárov)
2. Belgicko (8 pretekárov)
3. Taliansko (8 pretekárov)
4. Holandsko (8 pretekárov)
5. Španielsko (8 pretekárov)
6. Kolumbia (8 pretekárov)
7. Nemecko (8 pretekárov)
8. Austrália (8 pretekárov)
9. Slovinsko (8 pretekárov)
10. Veľká Británia (8 pretekárov)
11. Dánsko (6 pretekárov)
12. Nórsko (6 pretekárov)
13. Poľsko (6 pretekárov)
14. Rakúsko (6 pretekárov)
15. Česko (6 pretekárov)
16. Švajčiarsko (6 pretekárov)
17. Kanada (6 pretekárov)
18. Rusko (6 pretekárov)
19. Írsko (6 pretekárov)
20. Portugalsko (6 pretekárov)
21. Kazachstan (4 pretekári) +1 (Gidich)
22. Južná Afrika (4 pretekári)
23. Ekvádor (4 pretekári)
24. USA (4 pretekári)
25. Nový Zéland (4 pretekári)
26. Slovensko (4 pretekári)
27. Estónsko (4 pretekári)
28. Eritrea (4 pretekári) +1 (Debesay)
29. Luxembursko (4 pretekári)
30. Lotyšsko (4 pretekári)
31. Ukrajina (1 pretekár)
32. Bielorusko (1 pretekár)
33. Turecko (1 pretekár)
34. Japonsko (1 pretekár)
35. Litva (1 pretekár)
36. Grécko (1 pretekár)
37. Rumunsko (1 pretekár)
38. Irán (1 pretekár)
39. Maďarsko (1 pretekár)
40. Alžírsko (1 pretekár)
41. Venezuela (1 pretekár)
42. Kostarika (1 pretekár)
43. Švédsko (1 pretekár)
44. Rwanda (1 pretekár)
45. Guatemala (1 pretekár)
46. Chorvátsko (1 pretekár)
47. Hongkong (1 pretekár)
48. Mexiko (1 pretekár)
49. Azerbajdžan (1 pretekár)
50. Čína (1 pretekár)
spolu: 202 pretekárov
 
 
bergen 2017 spurt bohfst
Špurt na MS v Bergene (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Existujú ešte aj ďalšie kritériá, cez ktoré sa môžu kvalifikovať jednotliví pretekári, ale sú to kritéria, ktoré postrádajú zmysel a nikto sa vďaka nim nekvalifikoval. Spomína sa, že ak miestenku nezíska krajina aktuálneho majstra sveta alebo olympijského víťaza, on sa šampionátu môže zúčastniť. To je ale nanajvýš úsmevné, pretože prvá nekvalifikovaná krajina získala iba 584 bodov a za titul sa získava šesťsto, teda situácia, žeby sa jeho krajina nekvalifikovala, sa nemôže stať. Ďalším úsmevným kritériom je nominácia jednotlivca cez Top 200 rebríčka, kde sa taktiež pretekár mimo najlepších päťdesiatich krajín nemá žiadnu šancu dostať. Nekvalifikované krajiny tesne pod čiarou ešte nemusia zúfať, pretože sa tradične udeľujú dve až tri voľné karty. každá krajina tiež musí potvrdiť, či miestenky využije a ak sa tak nestane, jedno miesto navyše získa krajina na 31. pozícii, prípadne 32. atď.
 
 
Rozdiely oproti minulosti a ďalší Slováci v Innsbrucku
 
Kvalifikácia na MS tradične odpovedá aj na otázku, ktoré krajiny si oproti minulosti polepšili a ktoré zasa pohoršili. Nemecko neustále lavíruje okolo Top 10, tentoraz vystretlili až na siedmu pozíciu a získali osem miesteniek. Vlaňajšie prekvapenie, keď prvý raz v histórii získali plný počet miest Dáni sa už neopakoval práve kvôli návratu Nemecka. Ale druhý raz po sebe je v Top 10 maličké Slovinsko. Ostatných osem krajín sa iba kozmeticky poposúvalo medzi sebou. Jasnú výhodu v tomto systéme majú štáty s malým počtom veľkých hviezd, ktoré pretlačili priemernú kvantitu. To je práve Slovensko, ale aj Írsko (D. Martin, Bennett), Luxembursko (Jungels) či Ekvádor, ktorý bol vďaka Carapazovi vlani skokanom roka zo 41. na 27. pozíciu a historické maximum posunul teraz až na 23. miesto. Práve tesne pod krajinou víťaza Gira skončili Spojené štáty americké, ktoré ešte nedávno boli v najlepšej desiatke, no z roka na rok majú menej bodov. Vynovené pravidlá udeľovania miesteniek poriadne klepli po prstoch exotickým krajinám, ktoré ťažili z kontinentálnych rebríčkov. Z malých krajín vidíme progres maďarskej cyklistiky, ktorá posledné roky na MS chýbala, ale posunula sa zo 62. pozície na 39. miesto. Jednu miestenku si vybojovali krajiny ako Guatemala či Hongkong. Naopak, Argentínu, Bulharsko, Srbsko či Izrael neuvidíme.
 
Slovenskú štvorku nie je ťažké tipovať. Na tejto trati to budú určite Saganovci s Baškom a o štvrtý "flek" sa v tímovom súboji pobijú Tybor, Čanecký a Cully. Krátko si zrekapitulujeme aj ostatné kategórie zo slovenského pohľadu.
 
Dvadsaťtrojkári pocestujú na ostrovy traja. Pomohlo tomu aj rozdelenie kategórií na spoločnom šampionáte a zaujímavé je, že dokonca ani Česi by sa nekvalifikovali bez tohto rozdelenia. Získali iba o 27 bodov viac. U juniorov budeme môcť postaviť len  dvoch, pretože medzi najlepších 25 krajín sme sa nedostali. U žien a junioriek je systém kvalifikácie miernejší. Postaviť môžeme tri, resp. štyri pretekárky. Komisia cestnej cyklistiky na SZC rozhodne, koľko pretekárok bude súťažiť. Vo všetkých individuálnych časovkách môžeme postaviť dvoch štartujúcich. V mix štafete môžu nastúpiť iba družstvá z krajín, ktoré sú v Top 28 medzi mužmi i ženami, čo je pre mnohé popredné mužské krajiny ako Kolumbia, Rakúsko, Česko, Portugalsko či Kazachstan u žien nedosiahnuteľné. Platí to aj pre nás.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop