Nasledujúci šampionát bude patriť vrchárom, finálny okruh obsahuje prudký kopec

27.9.2019, 22:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
cofidis 560x100
 
Už dlhšiu dobu je známe, že budúcoročný svetový šampionát sa odohrá vo Švajčiarsku a organizátori v tomto týždni zverejnili definitívnu podobu jednotlivých trás. V juhozápadnej časti krajiny bude rozhodovať v cestných pretekoch náročný kopec Col de la Petite Forclaz a časovky budú úplne rovinaté.
 
 
Majstrovský týždeň pod patronátom švajčiarskej precíznosti
 
V budúcej sezóne si podelia organizáciu majstrovstiev sveta dve švajčiarske mestá - Aigle (kantón Vaud) a Martigny (kantón Valais). O jedenásť zlatých medailí sa bude bojovať od 20. do 27. septembra. Organizačný výbor bol vytvorený miestnymi cyklistickými nadšencami a bude finančne podporovaný švajčiarskou federáciou, obidvomi kantónmi a aj samotnými hostiteľskými mestami. Rozpočet je stanovený na sedemnásť miliónov švajčiarskych frankov a až dvanásť miliónov bude hradených z verejných financií. Svetový šampionát sa naposledy konal vo Švajčiarsku v roku 2009 a na selektívnej trase v okolí mesta Medrisio sa presadil Cadel Evans.
 
 
ms 2020 lista
 
 
Tentoraz si podelia usporiadateľské kompetencie dve mestá. V Aigle budú štartovať úplne všetky disciplíny a v Martigny sa bude končiť, plus budú sa tu odovzdávať najcennejšie kovy. V závislosti od náročnosti a typu súťaže či kategórie sa bude jazdiť po rovine, v okolí viníc alebo v kopcoch. Aigle má špeciálne miesto vo svetovej cyklistike, lebo tu sídli UCI, a Martigny je zase známe veľtržné mesto. Športovú stránku podujatia bude mať na starosti Richard Chassot, riaditeľ pretekov Okolo Romandie, a ten svoje skúsenosti pretavil do peknej trasy pre vrchárov.
 
Organizačný tím tvorí takmer päťdesiat ľudí a tento tím chce nadviazať na úspešné cyklistické projekty, ktoré sa odohrali v tomto regióne v minulosti. Na oficiálnej stránke uvádzajú, že "organizovať takúto udalosť je veľkou výzvou a zároveň uznanie nášho know-how v oblasti organizovania špičkových cyklistických pretekov. Najlepším príkladom sú etapy odohrané na TdF v rokoch 2009 a 2016, národný šampionát zo sezóny 2016 a mnoho súťažných dní počas Okolo Švajčiarska a Okolo Romandie."
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
     
Rovinaté časovky a cestné preteky pre útočných vrchárov 
 
Napriek tomu, že na cyklistov sa budú pozerať Alpy, všetky jazdy proti chronometru sa uskutočnia na jednoduchom a rovinatom profile. Väčšina z nich bude štartovať v Aigle a povedie priamou cestou do Martigny. Na trati nebudú žiadne výraznejšie technické prekážky a bude sa jednať o veľmi rýchlu časovku, ktorá bude jasne sedieť špecialistom. Na hlavnú mužskú kategóriu bude čakať 46 kilometrov a ako jediní urobia aj 18- kilometrový okruh okolo Martigny.
 
V programe časoviek uvidíme jednu dôležitú zmenu, ktorá sa dotkne aj pretekov Okolo Slovenska. Šampionát tradične odštartuje v nedeľu, ale tentoraz to nebude zmiešanou časovkou, ale hneď počas prvého dňa sa odohrajú súboje v mužskej kategórii Elite. Zmena plánu má pritiahnuť do tejto súťaže čo najviac špičkových cyklistov, preto im je poskytnutý väčší priestor na regeneráciu pred cestnými pretekmi. Je to však nepríjemná správa pre naše etapové podujatie, ktoré končieva v sobotu pred svetovým šampionátom, a keďže sa hneď na druhý deň uskutoční jedna z hlavných udalostí majstrovstiev sveta, bude náročné prilákať na naše cesty tých jazdcov, ktorí sa budú sústrediť na majstrovskú časovku.
 
Cestné preteky nasledujúceho šampionátu už naplno využijú alpský potenciál. V hlavnej mužskej kategórii je pripravených takmer 250 kilometrov a cyklistov čaká necelých 4000 výškových metrov. Z Aigle sa bude putovať 113 kilometrov, kým sa dostane pelotón na záverečný okruh, a tesne predtým sa objaví na trati kopec Chamoson (1,8 km; 7,6 %).
 
 
video v clanku ikonka ciernaTrasa cestných pretekov v 3D verzii
 
 
Rozhodujúci okruh meria devätnásť kilometrov a pôjde sa tadiaľ sedemkrát. Presne toľko razy sa bude stúpať na kopec Col de la Petite Forclaz (4 km; 10,2 %; max. 15 %) a táto prekážka je jednou z najťažších vrchárskych výziev, aká sa objavila v ponuke majstrovstiev sveta. Prvý kilometer dosahuje sklon deväť percent a potom už neklesne pod 10,5 %. Maximum sa objaví presne v jeho strede. Na jeho vrchol vedie úzka cesta a po jeho prekonaní zostáva do cieľa trinásť kilometrov. Nasledovať bude rýchle klesanie a posledných osem kilometrov prebehne na rovine. Po ročnej odmlke budú bojovať o dúhový dres vrchári a strmé stúpanie Col de la Petite Forclaz uderí na pelotón výraznejším spôsobom ako Igls v Innsbrucku a môžeme byť svedkami útočnej jazdy favoritov.
 
S vytvoreným profilom sú spokojní aj predstavitelia organizačného výboru Alexandre Debons a Grégory Devaud, ktorí si od usporiadania majstrovstiev sľubujú, že výrazne zviditeľnia tento región. "Dostali sme privilégium organizovať svetový šampionát a prijali sme to s hrdosťou. Existuje lepší spôsob propagovať Švajčiarsko a kantóny Vaud a Valais, ako počas ôsmich dní privítať v našom kraji elitných svetových cyklistov, ktorých povzbudzujú tisícky fanúšikov na trati a sledujú milióny divákov pri obrazovkách?" Vo Švajčiarsku sa uskutoční už dvanásty svetový šampionát, ale nikdy sa neodohral v kantónoch Vaud a Valais.
 
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop