MS by mohli naštartovať juniorky či reštartovať Štočka, OH opäť s Čiernym Petrom

1.10.2019, 17:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
cofidis 560x100
 
Po každom šampionáte publikujeme sumár slovenských výsledkov i komentár šéfredaktora k danému dejisku. Keďže v rámci úsporných opatrení redakcia do Harrogate necestovala, ohľad za Yorkshire bude stručnejší a plytší.
 
Vlani sme vďaka blízkosti Innsbrucku poslali do dejiska MS najpočetnejšiu reprezentáciu, ktorá nastúpila vo všetkých disciplínach. Po veľmi nepresvedčivých výkonoch hornatej trate, ale i v časovkách, už SZC zvolil o niečo štíhlejší tím a dopadol priemerne. Našli sa výborné, slušné, ale aj slabé výsledky.
 
Istotne sa nezmenil alarmujúci stav prípravy našich pretekárov v časovke, iba ich nastúpilo menej. Dlhodobo sa nič nemení. Ako na spásu čakáme s projektom Národného cyklistického centra, ktoré bolo aspoň tento rok, zdá sa, definitívne schválené a po nasledujúcich MS budeme vedieť, či už na jeho stavbe pracujú stroje. Iba Nore Jenčušovej sa podaril výsledok na 23. pozícii s maličkou stratou na viacero súperiek pred ňou. Vzhľadom na minimum skúseností v tomto športe je jej výsledok jednoznačným prísľubom do budúcnosti, potenciál ďalšieho progresu je zjavný. V cyklistike vždy platilo, že musíte mať v prvom rade ťah v nohách, čo ona má, inak ste bez šance. V ženskej kategórii o to viac, pretože tu menej vstupuje do hry šťastie i taktika ako u mužov.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Mladí dopadli tak na trojku, zastavili ich pády
 
Mimo elitné kategórie sme v pretekoch s hromadným štartom postavili osem mladých pretekárov a pretekárok, ktorí mali šancu zabojovať o výsledok a rozhodne všetci dokončiť. No na chladnej a daždivej trase s množstvom pádov a trhaní na to potrebovali kusisko šťastia. To sa priklonilo k Matúšovi Štočkovi i Radke Paulechovej a odchovanci CyS Akadémie Petra Sagana sa dopracovali k pekným umiestneniam. Obaja by namietali, že sa aj im čosi prihodilo a mohlo to byť aj lepšie, ale vzhľadom na to, ako skončili ostatní, môžu byť radi. Matúš 29. miesto veľmi potreboval a po neúspešnej sezóne, počas ktorej ho zasiahla aj mononukleóza, mohol načerpať viac sebadôvery. Petroli Firenze s ním predĺžili zmluvu, takže bude mať šancu zahodiť za sebou tento rok a naviazať na peknú prvú sezónu medzi mužmi. Radka zúžitkovala aj svoju všestrannosť a technické zručnosti z horského bicykla. Mládežnícku kariéru uzavrela tak, že ju to môže navnadiť do ďalšej práce.
 
Ostatní piati mladí Slováci mali na trati množstvo problémov a nedajú sa nad nimi vynášať súdy typu, že za čo si svojou pozičnou jazdou mohli sami, v čom boli úplne nevinne. Aj keď raz či viackrát spadli, okrem Gajdulu všetci prišli do cieľa. Bojovali. Taká je cyklistika. U juniorov však na vrcholných podujatiach badáme trend, že prvoročáci sú na tom lepšie ako druhoročáci. Stále je tu prítomný toľko preberaný fakt, že po stabilných rokoch na škole i klube zrazu cítia neistotu, že sa ich mládežnícka kariéra končí a kladú si otázku, čo bude ďalej. Tiež budeme zvedaví, kde zakotvia slovenskí reprezentanti narodení v roku 2001.
 
 
70997491 3120608671342400 3499796127400591360 n
Naši juniori v Yorkshire (© SZC)
 
 
Ženy najďalej od výsledku, Sagan opäť útočil na zlato
 
V elitných kategóriách to bolo horšie. Naše ženy buď neprekračujú národnú úroveň, alebo sa konkrétne tieto dve Medveďová s Bačíkovou špecializujú na dráhu, a tak v kombinácii s počasím nemali najmenší nárok na zvládnutie kopcov. Svedčia im rovinatejšie trate a koncovky, kde sa vedia natlačiť. Obávame sa, že ženská kategória bude o rok v Martigny bez slovenskej účasti.
 
Vlani v Innsbrucku sme medzi mužmi so siedmimi pretekármi nemali žiadnu taktiku, teraz už mohol ísť Ján Andrej Cully do úniku. Aj sa tam snažil dostať, no v tej obrovskej konkurencii bol bez šance. Menej skúseností na MS malo iba zopár pretekárov z najexotickejších krajín. Snáď mu to niečo dalo. Erik Baška bol na Slovensku vo výbornej forme, ale menšia choroba ho o to jedno až dve kolá pripravila. Asi sa chcel rozlúčiť so sezónou trošku lepšie. Juraj Sagan opäť podal výborný výkon. Pri bratovi bol aj v čase, keď už bolo mnoho favoritov osprchovaných v hoteli. A Peter? Opäť bol jednym z najsilnejších pretekárov. Skvelo vyladil formu a mohol získať zlato. No nemal šťastie na zlomové rozhodnutie. Bol pasívny v momente, keď nemal byť. Ale možno by tá skupina vpredu s ním vyzerala inak. Je to cyklistika. Práve preto vyhral Pedersen. Ani nebol plánom A, ale situácia sa tak vyvinula. Peter si ale sympaticky prišiel po piate miesto. Mohol to už nechať tak a zašpurtovať si s ostatnými. Na fóre MS si zapísal ďalší krásny výsledok.
 
Slovensko si zapísalo ešte jeden menej viditeľný diplomatický úspech. Medzinárodná cyklistická únia sa stále viac a viac snaží vyrovnávať rozdiely medzi mužskou a ženskou cyklistikou, a tak na piatkovom kongrese UCI dostali jednotlivé federácie manuál praktických krokov na rozvoj ženskej cyklistiky v danej krajine. UCI si vybrala štrnásť národných zväzov, ktoré by mali byť podľa únie najlepšími príkladmi na napredovanie v ženskej cyklistike. Slovensko je medzi týmito krajinami. 
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop dres ms
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Opäť nám bude chýbať pár bodov na ďalšiu olympijsku miestenku
 
Už o tri týždne sa uzavrie rebríček na základe, ktorého sa určia miestenky na OH v Tokiu. Treba povedať, že tu nejde iba o SZC, ktorý si rieši kontinentálny či svetový šampionát, ale SOŠV, prestíž krajiny, financovanie športu i cyklistiky, VŠC a množstvo pridružených záležitostí, ktoré sú veľmi podstatné v pozadí tohto športu u nás a určujú jeho ďalší vývoj. Je až neuveriteľné, že tak ako pri OH v Londýne aj Riu budeme znova prví, maximálne druhí pod čiarou od väčšieho počtu miest. Pripomíname, že pred ôsmimi rokmi bol Peter Velits prvým náhradníkom cez rebríček World Tour, pred štyrmi chýbali druhému pretekárovi mikroskopické tri body cez kontinentálny rebríček. Teraz sa to už určuje podľa jednotného svetového za body dosiahnuté v roku 2019. Opäť je pohľad na poradie krajín veľmi smutný. 21. krajina získa tri miestenky, Slovensko je aktuálne na 23. pozícii so stratou 127 bodov a dvoma miestenkami. Aj preto Dukláci dlhodobo plánujú cestu do Kamerunu, kde o dva týždne nastúpia na GP Chantal Biya. 127 bodov však isto nedonesú, niekoľko desiatok bude chýbať.
 
Peter Sagan mal opäť skvelú sezónu, ale v dojazdoch niektorých etáp/pretekov pomáhal kolegom, alebo vypustil záver, keď videl, že nevyhrá. Na pretekoch najvyšších kategórií to urobilo pomerne veľký rozdiel a sezónu ukončil s dosiaľ najnižším počtom bodov, odkedy nový rebríček existuje. Petrovi sa ale, samozrejme, stratené body vyčítať nedajú, pretože určite o kvalifikácii na OH ani nepočul, kto by mu to povedal? Horšie to je u jeho kolegov Juraja s Erikom, ktorí svoj bodový potenciál dlhodobo nevyužívajú, pretože musia pracovať pre druhých. Mimo domáceho šampionátu, ktorý nafúkol konto všetkým, získal Erik 53 bodov, Juraj 15. Tybor 58, Bellan 31, Cully 28, Mahďar 24. Prínos našich profesionálov mimo Petra je pre kvalifikáciu na OH porovnateľný s kontinentálnymi pretekármi. Dukláci tiež zbabrali viacero pretekov a niekoľko desiatok bodov získať mohli, no spomedzi kontinentálnych tímov rebríčka UCI Europe Tour sú na 36. mieste, čo je historické maximum. Situácia s miestenkami na OH len dokresľuje zvláštnu situáciu, v ktorej sa nachádza naša cyklistika. Aj dobre, aj zle.
 
 
Rebríček kvalifikácie na OH 2020
1. albansko BELGICKO   12990
2. vlajka TALIANSKO   11218
3. vlajka FRANCÚZSKO   10316
4. vlajka HOLANDSKO   9862
5. vlajka KOLUMBIA   9198
6. vlajka SLOVINSKO   8841
7. vlajka ŠPANIELSKO   8740
8. vlajka NEMECKO   8727
9. albansko AUSTRÁLIA   8477
10. vlajka DÁNSKO   7622
23. vlajka SLOVENSKO   2931
Zobraziť Top 30 rebríčka
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop