Reakcie: Dumoulin sa hnevá na Quintanu s Nibalim, dúfa, že neskončia na pódiu

25.5.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Náročná etapa v Dolomitoch svedčala utečencom a talianske preteky si v nej zachránil Tejay van Garderen. V sebavedomom prevedení sa znovu ukázal Jan Hirt a v cieli zaujala slovná prestrelka medzi lídrom pretekov a jeho hlavnými súpermi, Dumoulinovi sa nepáčila ich stratégia. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Tejay van Garderen sa nepresadil v celkovej klasifikácii, ale napriek tomu sa nevzdal a v záverečnom týždni pookrial. Dobrú formu ukázal už v predchádzajúcej etape, ale naplno to rozbalil až v osemnástej previerke, kde prekonal bez úhony všetky stúpania a na konci predviedol razantný špurt. Pre tímový portál neskrýval pokojnosť. "Bol to ťažký deň s mnohými kopcami, ale všetky stúpania som poznal. V závere som sa ocitol na čele spolu Landom a rozhodli sme sa pokračovať až do cieľa. Mikel má veľmi dobrý finiš, ale podľa mňa na konci príliš taktizoval. Ja som sa snažil zostať pokojný. Pred poslednou zákrutou som vedel, že potom to bude z kopca, preto som chcel cez ňu prejsť na prvej priečke. Trošku ma tam zavrel, ale povedal som si, že nebudem brzdiť. Ak spadneme, spadneme, ale nezastanem. Je to neuveriteľné víťazstvo. Na triumf na GT som čakal osem rokov. Mal som tu ambície na GC, ale v tomto smere sa mi nepodarilo presadiť. Ale snažil som sa udržať moju morálku na vysokej úrovni. Je dobré vedieť, že stále dokážem jazdiť na vysokej úrovni, len to musím udržať počas troch týždňov, ako som to predvádzal v minulosti. Viem, že to ešte dokážem."    
 
 
van garderen 2017 giro triumf rcsf
Tejay Van Garderen s vytúženým triumfom (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Naháňačku za etapovým triumfom neukončil Mikel Landa, španielsky cyklista opäť doplatil na posledné desiatky metrov rovnako ako v šestnástej etape. Ale aspoň si viac opantal azúrový dres. "Znovu som sklamaný. Veľmi som chcel vyhrať pre mojich spolujazdcov. Som na nich hrdý, opäť predviedli perfektný výkon. Máme ešte dva dni, budem sa snažiť ďalej. Vrchársky dres je mojou veľkou motiváciou, urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som ho doviedol do Milána. V závere som si myslel, že budem dostatočne rýchly, aby som zvíťazil, ale keď sa skončila kocková pasáž, Van Garderen sa dostal predo mňa a už som nemohol nič urobiť."
 
Vo výbornej premiére na GT pokračuje Jan Hirt a český jazdec sa objavil v brejku aj v druhej najťažšej etape na podujatí. A bolo sympatické, že piata priečka sa mu trochu málila. "V brejku sme nemali vybudovaný veľký náskok, ale nepozerali sme sa za seba. Išli sme svoje preteky. Boli sme silná skupina, preto sme verili, že to môžeme udržať až do cieľa. Škoda, že som nedokázal sledovať Landu a Garderena v rozhodujúcom zjazde. Obidvaja klesali veľmi rýchlo a jeden borec z Cannondalu tam nechal medzeru. Potom už nebolo možné sa k nim dostať. Ak by som pri nich zostal, mohol som bojovať o vyššiu priečku ako piate miesto. Na záverečnom kopci som mal dobré nohy, ale sklony tam neboli prudké a fúkal protivietor, preto bolo ťažké jazdiť osamote."
 
 
hirt 2017 stupanie giro rcsf
Jan Hirt v stúpaní (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V taktickej bitke favoritov nakoniec získal čas Ilnur Zakarin a razom si priblížil vytúžené pódium. Jeho športový riaditeľ José Azevedo uvádza, že stupne víťazov majú stále na mysli. "Dosiahli sme dobrý výsledok. Získať tridsať sekúnd na vedúce trio je výborné a Ilnur sa priblížil k stupňom víťazov, čo je náš cieľ na konci pretekov. Máme tam síce ďaleko, ale stále musíme myslieť pozitívne, že sa nám to môže podariť. Ilnur jazdil veľmi dobre, stále bol vpredu a na záverečnom kopci chcel niečo vyskúšať, ale všetci sa strážili. Ale napokon bol úspešný. Dôležité bolo aj to, že mal pri sebe Kišerlovskeho, pretože dobrá podpora od kolegov ho veľmi motivuje." 
 
Líder pretekov Tom Dumoulin prešiel cez nebezpečnú etapu elegantným spôsobom, svojich hlavných súperov si postrážil. Ale v cieli dal najavo svoju nespokojnosť s ich správaním sa. Keď na konci útočili ďalší kvalitní favoriti, nahnevalo ho, že Quintana s Nibalim len sledovali jeho pohyb. "Obidvaja sa zameriavajú len na mňa. Snažia sa, aby som ja niečo stratil, a nie na to, aby oni niečo získali a zvíťazili. Na poslednom kopci stratili kvôli tomu čas na bezprostredných súperov. Dúfam, že takáto jazda ich bude stáť miesto na milánskom pódiu. Bolo by to pekné a bol by som šťastný, ak by tam neboli. Etapa mala takmer ideálny scenár, ale na konci získal na mňa Pinot jednu minútu kvôli tomu, že Quintana a Nibali uzavreli dohodu. Majú na to právo, ale verím, že kvôli tomu stratia konečné pódium. Doteraz som bol ku všetkým priateľský, no teraz sa mi nepáčilo, ako jazdili. Chcú predsa vyhrať Giro, nie? Na Gardene predviedli silný útok, ale dokázal som sa vrátiť späť. Vedel som, že keď pôjdem svojím tempom, nemôžem stratiť veľa."
 
 
dumoulin quintana giro trenazer rcsf
Tom Dumoulin a Nairo Quintana v dusnej atmosfére (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Vincenzo Nibali sa nenechal vyviesť týmito vyjadreniami a skúsene reagoval, že Giro ani zďaleka neskončilo a že Dumoulina môžu jeho slová ešte dobehnúť. "Je mi jedno, čo povedal Tom, ale myslím si, že je trochu namyslený. Ja som nikdy nehovoril takýmto spôsobom. Na trati ukázal, že je veľmi silný, ale nemal by toľko hovoriť. Pódium môže stratiť aj on. Stať sa môže ešte čokoľvek a mal by zostať nohami na zemi. Viete, čo je karma? Nemôže chcieť, aby sme len my stíhali štvrtého a piateho muža v poradí. To ho rovno môžeme posadiť do víťazného kresla v Miláne. Vyhrať Giro je veľmi náročné a ešte nie sme na konci. Spolu s Nairom sme sa snažili prekvapiť Toma, ale on reagoval veľmi dobre. Terajšia situácia pripomína šach a Dumoulin vždy reagoval dobre. Tieto kopce mu navyše vyhovovali. Doteraz bol bezchybný."    
 
Druhý muž poradia Nairo Quintana skúšal dlhý útok, snažil sa unaviť Dumoulina, ale ružový dres všetko ustál. Preto mu nezostáva nič iné, ako v tomto trende pokračovať aj v zostávajúcich dvoch etapách. "Museli sme útočiť a celý tím pracoval perfektne, aby pripravil pozíciu pre moju akceleráciu. Skúšali sme to rôznymi spôsobmi, ale nebolo možné získať čas na lídra pretekov. Dumoulin sa bránil veľmi dobre a pomáhali mu aj niektorí jazdci, ktorí síce sledovali svoj prospech, ale v niektorých momentoch mu to zahralo do kariet. Obidvaja sme finišovali v rovnakom čase a musím dúfať, že takáto snaha sa prejaví na jeho výkone v nasledujúcich dňoch. Na poslednom stúpaní som prenechal na neho zodpovednosť, aby pokrýval útoky ďalších favoritov, takže musel sledovať napríklad Pinota. Koniec koncov je lídrom pretekov a mal by reagovať, aj keď ho takéto pohyby bezprostredne neohrozujú. Ale treba uznať, že Dumoulin má skvelú formu. Aj moje čísla sú vysoké, ale každý je tu na vynikajúcej úrovni a všetci jazdíme na vrchole svojich možností. Máme pred sebou ešte dva dni, budeme útočiť."    
 
 
quintana 2017 giro nibali pinot rcsf
Nairo Quintana s Vincenzom Nibalim a Thibautom Pinotom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V ťažkej etape sa ukázala v dobrom svetle Orica - Scott, ktorej členovia sa obetovali pre Adama Yatesa. Aj keď britský pretekár nebojoval o etapu, ulovil biely dres a teraz má pred sebou veľkú výzvu, aby ho ubránil v tesnej klasifikácii. "Vôbec to nebol jednoduchý deň, ale získali sme biely dres. Uvidíme, ako dlho mi zostane. Máme pred sebou ešte dve horské etapy a ITT a všetci vieme, že Bob je výborný časovkár. V kopcoch musím získať na neho nejaký čas, uvidíme, či sa mi to podarí. Na trati som sa cítil celkom dobre, únavu som pociťoval len na záverečnom kopci. Ruben Plaza dnes išiel ako zviera. Ak dokáže zopakovať takýto výkon, môže vyhrať etapu. Ale výborný bol nielen on, ale celý tím. Na druhom kopci som sa začal cítiť dobre, preto som požiadal kolegov, aby sa dostali na čelo balíka. Dúfam, že podobný výkon zopakujeme aj v nasledujúcej etape."
 
Dolomity zlomili Boba Jungelsa, rovnaké chvíle prežil na týchto kopcoch aj v minulej edícii. Jazdec tímu Quick-Step Floors musí teraz zmobilizovať sily, aby sa udržal v najlepšej desiatke a znovu sa obliekol do bielej farby. "Prežil som zlý deň, v nohách som nemal energiu na úvodných troch kopcoch, preto som vypadol z hlavnej skupiny. Posledných päťdesiat kilometrov som jazdil sám, ale začal som sa cítiť lepšie. No aj tak som sklamaný z môjho výkonu." 
 
 
Výsledky 18. etapy
1. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 3:54:04 100
2. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:00 40
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:08 20
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:08 12
5. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 00:11 4
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:24  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:34  
8. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:34  
9. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 01:06  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:06  
11. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:06  
12. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:12  
13. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 01:12  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 01:48  
15. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:48  
16. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 02:20  
17. DOMBROWSKI Joe Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:20  
18. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 03:06  
19. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:55  
20. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 03:55  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 80:00:48 20
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:31  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:12  
4. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 01:36  
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:58  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 02:07  
7. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 03:17  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 05:48  
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 07:06  
10. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 07:34  
11. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 07:59  
12. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 11:16  
13. POLANČ Jan UAE Team Emirates 12:24  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 14:08  
15. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 14:18  
16. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 18:07  
17. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 25:26  
18. DUPONT Hubert Ag2r La Mondiale link ikonka 30:27  
19. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 30:50  
20. PELLIZOTTI Franco Bahrain Merida Pro Team link ikonka 36:49  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 96
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 189
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 108
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 104
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 64
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 56
6. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 56
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 80:07:54
2. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:28
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:53
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 05:18
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 53:52
6. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 59:58
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop