Na prezentácii tímov vítal Bardejov účastníkov Okolo Slovenska vo veľkom štýle

17.9.2019, 15:30 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, L. Timko
skoda okolo slovenska 560x100 top
  17.9.     Bardejov   od: 18:00
Etapy tohto 63. ročníka Okolo Slovenska:
1a1b234
 
 
Najväčšie cyklistické podujatie na Slovensku už dnes otvorilo svoje brány. Oficiálny začiatok 63. ročníka Okolo Slovenska patril prezentácii všetkých účastníkov, ktorý prebehol na Radničnom námestí v Bardejove od šiestej hodiny poobede, teda na mieste, kde bude štartovať a finišovať zajtrajšia doobedňajšia previerka a aj poobedňajšia časovka. Fanúšikovia naň prišli v hojnom počte, veď po prvýkrát v dejinách ku nám prišlo až päť World Tour tímov. Celkovo sa dnes odprezentovalo 22 celkov, najväčší záujem budili práve zoskupenia z najvyššej ligy.
 
 
cDZazPDg
Prezentácii predchádzal bohatý sprievodný program (© Ján Melicher)
 
 
Dobrou správou pre organizátorov, divákov a aj samotných cyklistov bolo počasie. Skoro celé Slovensko sa prebudilo do zamračeného rána, a oblačno bolo až do obeda. Existovali preto obavy z dažďa a zimy, ktoré by mohli znepríjemniť predstavovanie účastníkov. Najhorší možný scenár sa však nenaplnil. Radničné námestie v Bardejove od obeda zohrievali slnečné lúče a dobré počasie vydržalo aj do samotnej prezentácie. Ani pocitovo nebolo chladno, teplomer ukazoval 17 stupňov, takže všetci zúčastnení si mohli naplno vychutnať úvodnú časť 63. ročníka pretekov.
 
 
banner kolekciaOS
 
 
Celé popoludnie na Radničnom námestí prebiehal bohatý program, takže fanúšikovia sa ani na malú chvíľu nenudili. Hodinu pred začiatkom prezentácie, teda o piatej hodine poobede, v priestoroch Mestského úradu v Bardejove prebehlo tímové stretnutie, na ktorom športoví riaditelia všetkých celkov dostali informácie od riaditeľa pretekov a polície. Nechýbal na nej ani Ján Valach, ktorý na domácich cestách bude riadiť svojich zverencov z Bory - hansgrohe, aj dvoch slovenských pretekárov.  
 
 
valach
Ján Valach na porade tímov (© Igor Stančík)
 
 
Prezentácia tímov začala presne o šiestej hodine. Hneď na samom začiatku vystúpilo šesť najväčších hviezd na podujatí, ktoré sa na námestie dostavili na niekoľkých autách značky Škoda, ktorá sponzoruje aj najslávnejšie cyklistické preteky na svete, Tour de France. Menovite išlo o Boba Jungelsa, Eliu Vivianiho, Yvesa Lampaerta, Alexandra Kristoffa, Emanuela Buchmanna a Arnauda Démara. Na námestie ich sprevádzali policajti. Hneď po predstavení sa všetci šiesti stali stredobodom pozornosti pre novinárov. Vyjadrenia doplníme ešte dnes, okolo pol deviatej
 
 
m0podOAg
Šesť najväčších hviezd prišlo spolu (© Ján Melicher)
 
 
Ešte pred tým, ako sa na pódiu začali objavovať jednotlivé zoskupenia, sa divákom prihovoril aj Peter Prívara, generálny riaditeľ pretekov a prezident Slovenského zväzu cyklistiky. Po ňom svoj prejav prečítal aj primátor Bardejova, Boris Hanuščák, ktorý okrem iného poprial pretekárom veľa šťastia počas nadchádzajúcich štyroch dní. Medzi smotánkou nechýbala ani Denisa Saková, ministerka vnútra, ktorá sa na Okolo Slovenska prezentovala aj vlani v Dubnici nad Váhom. 
 
 
saková a primátor
Ministerka vnútra nechýbala v Bardejove (© Ján Melicher)
 
 
Skoro všetci šiesti cyklisti si užívali veľkú pozornosť médií. Alexander Kristoff rozdával úsmevy na všetky strany, rovnako aj Elia Viviani alebo Emanuel Buchmann. O rozhovory s nimi prejavili záujem nielen najväčšie slovenské médiá na Slovensku, ale aj veľké množstvo zahraničných novinárov. Druhé eso v rukáve celku Deceuninck - Quick-Step, Bob Jungels, ešte pred začiatkom pretekov stihol navštíviť kaderníka a na Slovensku predstavil nový účes. Najvážnejšie z najväčších hviezd vyzeral Arnaud Démare, asi mu už v hlave prebiehali súboje na ceste. 
 
 
šesť hviezd
Ešte jedna spoločná fotka (© Igor Stančík)
 
 
Úvodná polhodina prezentácie patrila najväčším hviezdam na podujatí, potom už na rad prišli aj ostatní účastníci pretekov. Veľkú nepríjemnosť ešte pred začiatkom Okolo Slovenska prežili jazdci z dánskeho Riwal Readynez Cycling Team, ktorým meškalo lietadlo, takže na prezentáciu najskôr prišli iba dvaja ich pretekári. Spomedzi tímov sa ako prvý prezentoval maďarsky Pannon Cycling Team, medzi ktorými nechýbal ani Miklos Szabó, jeden zo sedemnástich slovenských cyklistov na podujatí.
 
 
Démare na prezentácii
Arnaud Démare kráča na pódium (© Igor Stančík)
 
 
Druhým tímom, ktorý sa v kompletnom zložení predstavil divákom v Bardejove bol celok Voster ATS Team z Poľska, ktorý k nám vyslal čisto poľskú zostavu. Po nich na pódium vystúpali jazdci z Team Felbermayr - Simplon Wels, nechýbal medzi nimi Florian Kierner, ktorý na Okolo Slovinska zaujal v súťaži o najlepšieho mladíka. Nakoniec v nej skončil na deviatej priečke. Najstarším pretekárom rakúskeho tímu u nás je Andi Bajč, ktorý v tomto roku oslávi 31. narodeniny.
 
 
diváci v bardejove
Zaplnené Radničné námestie v Bardejove (© Igor Stančík)
 
 
Potom už zaplnené námestie v Bardejove privítalo chlapcov z Adria Mobil, ktorý taktiež nechýbal na Okolo Slovinska alebo na najväčších cyklistických pretekoch u našich južných susedov, na Okolo Maďarska. Medzi sedmičkou, ktorá nasledujúce štyri dni bude brázdiť cesty na Slovensku nachýbajú ani veľké hviezdy tohto tímu, menovite Dušan Rajović, Radoslav Rogina, Marko Kump a Gašper Katrašnik, všetci štyria už majú na konte viac ako tri profesionálne víťazstvá. Z tohto pohľadu sú zaujímavými hlavne Rogina a Kump.
 
 
Lampaert pred RTVS
Yves Lampaert pred mikrofónom RTVS (© Igor Stančík)
 
 
Za nimi sa pred divákov dostali pretekári z Developement Team Sunweb, čo je juniorka Sunwebu z World Tour. Väčšie ovácie ale mali pretekári Elkov - Author, konkrétne Jan Bárta, Alois KaňkovskýKarel Hník, Michael Kukrle, Dominik Neuman, Jakub Otruba a Michal Schlegel. Český celok na Slovensko vyslal veľmi silný tím, ich farby by malo byť poriadne vidieť v časovke zásluhou Bártu a aj v hromadných dojazdoch zásluhou Kaňkovského, ktorý však bude súťažiť po dlhej dobe rekonvalescenie.  
 
 
Buchmann pred novinármi
Emanuel Buchmann, líder Bory - hansgrohe (© Igor Stančík)
 
 
Ďalším tímom na pódiu bol nórsky kontinentálny celok Uno-X Norwegian Development, za ktorým nasledoval už vyššie spomínaný Riwal Readynez Cycling Team. Tretí rok v rade sa na Okolo Slovenska predsaví aj momentálne najlepší ruský tím, Gazprom - RusVelo, ich najsilnejšími jazdcami by mali byť Sergej Šilov, Anton Vorobjev a Alexander Porsev. Vôbec po prvýkrát sa na slovenských cestách objavia Team Novo Nordisk a Wallonie Bruxelles, ktorým patrilo pódium po ruskom tíme.
 
 
- inzercia -
os 19 Skoda 560x300
- inzercia -
 
 
S blížiacim sa záverom sa predstavovali čoraz známejšie tváre. Tri minúty po siedmej hodine divákom zakývali pretekári z Israel Cycling Academy. Bol medzi nimi aj Rudy Barbier. Po ich troch minútach slávy si užívali pozornosť ľudí muži z Delko Marseille Provence, aj Eduardo Grosu, ich šprintér, ktorý si robí chuť už na zajtrajšiu doobedňajšiu previerku. Prvé veľké hviezdy predstavil Roompot - Charles, Lars Boom a Pieter Weening v dobách najväčšej slávy vyhrali aj etapy na Tour de France. 
 
 
delko
Prezentácia tímu Delko Marseille Provence (©  Igor Stančík)
 
 
Posledným prokontinentálnym tímom, ktorý sa predstaví v 63. ročníku pretekov je jeden z troch najkvalitnejších talianskych celkov. Muži z Androni Giocattoli - Sidermec už u nás štartovali a tento rok v ich zostave nájdeme aj Mattea Pelucchiho, ktorý ešte vlani obliekal dres Bory - hansgrohe a vyhral šprint v tretej etape v Nitre. V záverečnej, v Galante obsadil druhú priečku. Okrem neho sem Taliani poslali Marca Frapportiho a Mattea Montagutiho, známe tváre z televíznej obrazovky. 
 
 
- inzercia -
janom 560x300 r3
- inzercia -
 
 
Až štyri minúty na pódiu strávili reprezentanti jedného z dvoch slovenských zástupcov. Ako prvá sa predstavila Dukla Banská Bystrica, ktorá na Okolo Slovenska bude obhajovať jeden cenný dres. Vlani bodoviacu súťaž ovládol Martin Haring, ktorého meno nechýba v sedemčlennom zozname. Ďalšími jazdcami Dukly v 63. ročníku podujatia budú Jakub Varhaňovský, Marek Čanecký, Martin Vlčák, Lukáš Kubiš, Juraj Bellan a Ján Andrej Cully, novopečený slovenský šampión v časovke.
 
 
uno x
Jazdci tímu Uno-X Norwegian Development (© Igor Stančík)
 
 
Druhým slovenským zástupcom bude Slovenská reprezentácia, ktorej najväčšou hviezdou je Matúš Štoček, najlepší slovenský pretekár vlaňajšej edície. Štoček by mal patriť medzi kandidátov na zisk tohto dresu aj tentokrát, aj keď jeho forma nie je taká dobrá ako pred rokom. Ďalšími jazdcami, ktorí budú reprezentovať slovenský národný tím sú Adam Foltán, Juraj Lajcha, Robert Malík, Adrián Babič, David Kaško a Richard Coma.
 
 
sunweb
Juniorský výber Sunwebu (© Igor Stančík)
 
 
Potom už pódium patrilo prvému z piatich World Tour tímov. Najskôr sa predstavili jazdci Tímu CCC, ktorých sprevádzal veľký potles. Najznámejším pretekárom zo zostavy CCC bol Laurens Ten Dam, ktorý ešte pred piatimi rokmi skončil na Tour de France v celkovej klasifikácii v najlepšej desiatke. Ôsmy skončil na La Vuelta a Espaňa v roku 2012. Okrem neho sa u nás predstavia aj Kamil Gradek, Lukasz Owsian, Amaro Antunes, Gijs Van Hoecke, Riccardo Zoidl a Georg Zimmermann, teda menej známe tváre, ale kvalitné. 
 
 
wallonie
Wallonie-Bruxelles nechýbalo na pódium (© Igor Stančík)
 
 
Krátko pred pol ôsmou hodinou sa divákom predstavili pretekári z UAE Team Emirates, ktorí na Okolo Slovensko prichádzajú s etapovými ambíciami, ale aj tiež s ambíciou ovládnuť celkovú klasifikáciu. Ich lídrom bude Alexander Kristoff, pomáhať mu na ceste budú pripravení Tom Bohli, Vegard Stake Laengen, Alexandr Riabušenko, Rory Sutherland a Matthew Beers
 
 
bora
V zostave Bory aj slovenský majster (© Ján Melicher)
 
 
Viac zvučnejších mien poslali na Okolo Slovenska športoví riaditelia Groupama - FDJ. Ich zverenci krátko po pol ôsmej vystúpali na pódium aj na svojich špeciáloch. Medzičasom už padla tma. Ich lídrom do šprintov bude Arnaud Démare, jeden z najlepších francúzskych šprintérov a aktuálne najväčšia hviezda svojho výberu u nás. Dobré mená v profi-pelotóne si vytvorili už aj David Gaudu, Sébastien Reichenbach a Stefan Küng, ktorí tiež nemohli chýbať pri predstavovaní. Zostavu FDJ dopĺňajú Jacopo Guarnieri, Ignatas Konovalovas a Ramon Sinkeldam
 
 
trio groupama fdj
Trio cyklistov z tímu Groupama - FDJ (© Igor Stančík)
 
 
Predposlednou zostavou, ktorá absolvovala dnešnú prezentáciu, bola zostavy Bory - hansgrohe, v ktorej nechýbali ani Erik Baška a Juraj Sagan, v drese pre slovenského šampióna. Prvý menovaný by mal byť lídrom Bory do šprintov, úlohy druhého menovaného bude kontrolovať priebeh pretekov z čela pelotónu. Na pódium im robili spoločnosť Maciej Bodnar, Lukas Pöstlberger, Andreas Schillinger, Oscar Gatto, a samozrejme, najväčšia hviezda Emanuel Buchmann, ktorý na Slovensko prišiel svíťaznými ambíciami.
 
 
48
Príchod Bory - hansgrohe (© Igor Stančík)
 
 
Celú úvodnú parádu ukončilo zoskupenie Deceuninck - Quick-Step, v ktorom čo tvár, to známy pojem. Papierovo najsilnejšiemu tímu na podujatí aplaudovali tisíce fanúšikov. Tiež v ich zostave budú na Okolo Slovenska vynikať dva dresy. Bob Jungles, jeden z najväčších favoritov na zisk žltého dresu, oblieka luxemburský národný dres. Elia Viviani, ďalší adept na ovládnutie celkovej klasifikácie, oblieka zas dres pre európskeho šampióna. Ešte v prvej polovici sezóny národnú trikolóru nosil aj Yves Lampaert, ale tento rok sa mu titul obhájiť nepodarilo, takže on už nosí klasický quick-stepácky dres. Len pre doplnenie informácii, ďalšími pretekármi Quick-Stepu, ktorí si užívali ovácie na Radničnom námestí boli Iljo Keisse, Fabio Sabatini, Michael Mörköv a Petr Vakoč.
 
 
60
Deceuninck - Quick-Step pred zaplneným námestím (© Igor Stančík)
 
 
Veľkolepé divadlo skončilo krátko pred trištvrte na osem. Už úvodný deň ukázal, že ľudia v Bardejove žijú pre cyklistiku. Na úvodnú prezentáciu prišlo zaplnené námestie, ktoré si vychutnávalo prítomnosť niektorých hviezd svetovej cyklistiky. Treba dúfať, že podobnú kulisu zažijú pretekári aj v iných etapových mestách a na celej trase 63. ročníka pretekov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideoreportáž z tímovej prezentácie
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Erika Bašku
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Juraja Sagana
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Jána Andreja Cullyho
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Eliu Vivianiho
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Alexandra Kristoffa
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Boba Jungelsa
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Emanuela Buchmanna
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z prezentácie tímov (© Igor Stančík)
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
Fotografia 1 z 60
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z prezentácie tímov (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
Fotografia 1 z 78
 

 
 
1a 18.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Bardejov 138 km cieľ: 12:10
1b 18.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Bardejov 7,4 km cieľ: 17:50
2. 19.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Ružomberok 227 km cieľ: 17:55
3. 20.9. zvlnena etapa ciel rovina Ružomberok > Hlohovec 201 km cieľ: 17:10
4. 21.9. rovinata etapa ciel rovina Hlohovec > Senica 142 km cieľ: 13:40
Etapy tohto 63. ročníka Okolo Slovenska:
1a1b234
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2019
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop