Sumár: Visma ukradla Bore supertalent, zemetrasenie v Ineose a Saganove poďakovanie Bodnarovi

10.12.2023, 18:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Druhý decembrový týždeň priniesol v cyklistickom svete drámu, zaujímavé správy i dojímavú rozlúčku. Vedenie jedného z najväčších World Tour tímov sa zmení na nepoznanie, ďalšie dva špičkové celky si idú po krku kvôli sporu o podpis belgického talentu, nenápadný etapák na začiatku sezóny privíta štartovku hodnú Tour de France a medzi profíkmi oficiálne končí aj posledný člen niekdajšieho minitímu Petra Sagana.

Prestupová bomba

Obrovská dráma sa strhla počas víkendu medzi top celkami sveta, Visma | Lease a Bike a Bora-Hansgrohe. Predmetom sporu je belgický supertalent Cian Uijtdebroecks, ktorý má mať platnú zmluvu s nemeckým tímom ešte do konca roku 2024, no už niekoľko mesiacov dáva hlasno najavo, že chce celok Ralpha Denka opustiť.

Napriek všetkému sa v posledných týždňoch zdalo, že Belgičanova snaha o skorý prestup bude márna, no v sobotu na sociálnej sieti X vybuchla doslova prestupová bomba. Tím Visma oznámil, že Cian by mal za nich pretekať od 1. januára. Bora však okamžite kontrovala a na svojom oficiálnom profile dementovala tvrdenie holandského tímu s tým, že Uijtdebroecks bude jazdiť budúci rok za nich podľa zmluvy.


Belgičan neskôr na Instagrame zdieľal vyjadrenie svojho agenta, ktorý tvrdí, že zmluvu s Borou sa mu podarilo rozviazať 1. decembra a že Cian je voľný a v budúcom roku bude pretekať za Vismu. Údajne taktiež budú podniknuté právne kroky voči nemeckému tímu, čo je pomerne zaujímavé, keďže by sa dal očakávať skôr opačný scenár. V ďalších dňoch uvidíme, ako sa celá situácia vyvinie.


Zemetrasenie v Ineose

Tím Ineos Grenadiers zažíva obrovské personálne zemetrasenie. Po nedávnej šokujúcej rezignácii dlhoročných pilierov stajne, Roda Ellingwortha a Rogera Hammonda, či odchode najlepšieho športového riaditeľa Mattea Tossatta, oznámil britský celok zloženie nového vedenia.

Do pozície CEO sa posúva doterajší výkonný riaditeľ tímu John Allert, ktorý v tíme pôsobí iba dva roky a bude zastrešovať každodenné riadenie celku. Hlavný problém, s ktorým sa musel neustále pasovať Ellingworth, však zostáva. Allert taktiež nebude mať veľké právomoci a všetky veľké rozhodnutia bude musieť mať odobrené zhora, od Sira Davida Brailsforda a Jeana-Clauda Blanca z INEOS Sport.


Rogera Hammonda nahradí na pozícii šéfa športových riaditeľov relatívne neskúsený Steve Cummings. Tossatta zase nahradí medzi športovými riaditeľmi Imanol Erviti, ktorý iba pred niekoľkými týždňami ukončil profesionálnu kariéru v drese Movistaru. Zaujímavou posilou je Dr. Scott Drawer, ktorý bude zastávať post Performance director. Ide o šikovného muža, ktorý už s tímom spolupracoval v minulosti a momentálne pôsobí ako vrchný riaditeľ športu na známej anglickej škole Millfield School, ktorá vychovala stovky olympionikov.

Ineos bude v nasledujúcej sezóne výrazne slabší. Okrem straty skúseného vedenia tímu sa musí vysporiadať aj s odchodmi kľúčových pretekárov ako Tao Hart, Pavel Sivakov, Daniel Martínez, Ben Tulett a Luke Plapp. Nahradiť sa ich pokúsia nové posily, bývalý majster sveta v časovke a víťaz Aveniru Tobias Foss, alebo americký juniorský supertalent Andrew August. Tri pozície na súpiske tímu pre novú sezónu sú však ešte stále nezaplnené.


Lidl-Trek získal budúcu hviezdu

Americká zostava Lidl-Trek vyhrala tuhý súboj o multi-disciplínový supertalent, juniorského majstra sveta z Glasgowa Alberta Philipsena. Tomu sa veští obrovská budúcnosť na ceste i v teréne a v posledných mesiacoch sa o neho doslova naťahovali najlepšie tímy sveta.

Ineos, Visma aj Bora mali eminentný záujem o iba 17-ročného dánskeho pretekára, no ten si napokon vybral rapídne progresujúci tím Lidl-Trek. V tíme Madsa Pedersena bude pretekať od roku 2025 až do konca sezóny 2028. Nasledujúci rok však ešte prezieravo pobudne v klubovom celku Tscherning Cycling Academy.


Najlepšie Algarve v histórii?

Wout Van Aert začal svoju cyklokrosovú sezónu menšími pretekmi v belgickom Essene už v túto sobotu. Podľa očakávania slabšie pole doslova rozdrvil a sólo jazdou si prišiel pre prvý triumf zimnej kampane. Posledný víťaz E3 zároveň potvrdil, že sezónu začne na portugalskom etapáku Volta ao Algarve, ktoré bude mať štartovku hodnú najprestížnejších pretekov World Tour.


Okrem Van Aerta totižto bude na štartovej čiare vo februári stáť aj Tadej Pogačar, ktorý svojou účasťou dokonca poctí aj mladú klasiku 1. kategórie Figueira Champions Classic. Skvelú štartovku portugalského etapáku doplnia aj Remco Evenepoel či Tom Pidcock, no a vylúčený nie je ani štart Primoža Rogliča či Joaa Almeidu.

Saganove ďakujem Bodnarovi

Po Michaelovi Kolářovi, Erikovi Baškovi, Jurajovi Saganovi, Danielovi Ossovi a samotnom Petrovi Saganovi opustí profesionálnu cyklistiku aj posledný člen Petrovej dlhoročnej družiny, Maciej Bodnar. 8-násobný majster Poľska v časovke sa rozhodol ukončiť svoju aktívnu kariéru, pričom nezabudol na sociálnych sieťach poďakovať svojmu dobrému kamarátovi zo Žiliny, ktorého sprevádzal počas celučkej jeho kariéry, od Liquigasu 2010.

Sagan mu kontroval vlastným krásnym statusom na Facebooku, pri ktorom sa nejednému slovenskému fanúšikovi natiskli slzy do očí. Peter zo srdca poďakoval svojmu poľskému kolegovi za dlhých 14 rokov pomoci pri mnohých víťazstvách a nazval ho tichým hrdinom pelotónu.
 
Náš eshop