Skvelý Sagan s veľkým triumfom na E3 Harelbeke!

28.3.2014, 08:21 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Veľká generálka pred Tour of Flanders zaviedla do Harelbeke všetkých jazdcov, ktorí budú o týždeň bojovať o víťazstvo na druhom monumente sezóny, ktorí si sem prišli otestovať formu na sedemnástich krátkych kopcoch. 
 
 
albansko E3 PRIJS VLAANDEREN - HARELBEKE 2014 (klasika UCI World Tour)
 
PIATOK 28.3. zvlnený ciel rovina Harelbeke > Harelbeke
213 km víťaz: Sagan
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
Hlavnými favoritmi boli Cancellara, Sagan, Boonen a Vanmarcke, no severské dlažobné klasiky charakterizuje aj veľká nepredvídateľnosť, pretože okrem výkonnosti tu zohráva svoju úlohu aj správna dávka šťastia a počasie. To dnes bolo našťastie pre cyklistov prijateľné, pretože v Harelbeke bolo príjemných 16 stupňov. Zo slovenských zástupcov sa na štarte okrem Petra Sagana objavil Martin Velits  a nakoniec aj Michael Kolář.
 
Na začiatku podujatia čakali na cyklistov jednoduché úseky, ale žiadnemu z nich sa v tom čase nepodarilo odpútať sa od pelotónu, pretože úvodné kilometre
ÚNIK DŇA
.euc14. Jerome Cousin
(Europcar)
.alm14. Maxime Daniel
(Ag2r)
.mtn14. J. Robert Thomson
(MTN Qubecka)
.wgg14. Laurens de Vreese
(Wanty Group)
.cof14. Florian Senechal
(Cofidis)
prebehli vo veľkej rýchlosti 50 km/h. Prvý hellingen dnešného dňa tak absolvoval pelotón pohromade, ale hneď za ním na známej kockovitej pasáži Haaghoek sa pred hlavnou skupinou usadila pätica pretekárov. Keďže si svoj mierny náskok udržali aj po ďalšom krátkom kopci, pelotón im dovolil usadiť sa v úniku. Na čele pretekov sa tak prezentoval Jerome Cousin (Europcar), Maxime Daniel (Ag2r), Jay Robert Thomson (MTN Qubecka), Laurens de Vreese (Wanty Group) a Florian Senechal (Cofidis).
 
Potom nasledoval vyše 50-kilometrový úsek bez akéhokoľvek označeného stúpania, preto si únik dokázal vypracovať až sedemminútový odstup. Hlavná skupina sa nikam nehnala, lebo tie skutočne dramatické chvíle boli ešte v nedohľadne. Na čele pelotónu sa striedalo niekoľko tímov, ktoré mali ohromnú silu, aby si poradili s únikom, kedy budú chcieť.
 
Stúpanie La Houppe odštartovalo prvú náročnú pasáž, ktorá sa skladala zo šiestich kopcov a vyvrcholila nesmierne ťažkým Taaienbergom, na ktorom Tom Bonnen vždy testuje svojich súperov, čo spôsobí prvú redukciu hlavnej skupiny. Ešte predtým však pelotón vyrušil hromadný pád, po ktorom zostali na zemi aj Gatto, Ciolek a Leukemans. Oveľa väčšie problémy mal však Sveit Tuft (Orica), ktorý bol prevezený do nemocnice. Náskok brejku už nebol taký výrazný a klesol pod päť minút.
 
Tento pád ale rozdelil pelotón na dve časti, medzi ktorými bol rozdiel dvadsať sekúnd. Čoskoro to už neplatilo a všetci boli pokope, avšak okrem tých pretekárov, ktorí boli týmto pádom najviac postihnutí. Týkalo sa to najmä Iana Stannarda, ktorý sa musel vracať s bolesťou po pelotónu.
 
Prvé tri kopce v tejto sérii sa obišli bez výraznej aktivity, ale akonáhle sa hlavná skupina priblížila k náročnému Eikenbergu,
16°C
 ktorý mal kockový podklad, začal sa drsný boj o výhodné pozície. Vpredu sme videli Petra Sagana, spoločne s ním tam boli aj Vanmarcke, Chavanel či Offredo. Prím ale hral zatiaľ tím Kaťuša s kapitánom Paolinim. Všeci sa potom sústredili na spomínaný Taaienberg, preto na čele hlavnej skupiny, ktorá bola stále veľmi početná, pracovali tímy OPQS a Belkin. Na tomto kopci ale udávali tempo Roelandts a Paolini, ktorý mal záujem vytvoriť pred pelotónom novú skupinu, ale ostatní jazdci boli proti. Napriek tomu sa pelotón rozdelil na niekoľko častí, ale rozdiely medzi hlavnými favoritmi neboli veľké, navyše teraz pred nimi opäť stáli časti bez belgických kopčekov.
 
Tento oddychový úsek spojil všetkých späť do hlavnej skupiny, z ktorej sa ale neustále nastupovalo, no pelotón bol veľmi silný, aby si nedokázal s týmito atakmi poradiť. Už skoro zabudnutá vedúca pätica mala vtedy odstup pod tri minúty. 70 kilometrov pred cieľom musel meniť bicykel Peter Sagan, ktorý musel byť veľmi rád, že sa to stalo na relatívne pokojnom úseku, pretože hlavná skupina stupňovala svoje tempo. Podobný problém mal aj Sepp Vanmarcke. Obidvaja borci sa ale poľahky vrátili do pelotónu.
 
Cyklisti sa potom začali pripravovať na nový štvorblok krátkych stúpaní, ktoré však nemali príliš prudké hodnoty. Hlavnú skupinu tam privádzal aj tím Garmin-Sharp, ktorý pred sezónou angažoval Sebastiana Langevelda práve pre takéto preteky. 54 kilometrov pred cieľom začal jazdiť vlastným tempom Martin Velits, ktorý si splnil svoju úlohu a lídrov tímu OPQS priviezol do rozhodujúcich okamihov bez ujmy. Ani jedno z týchto stúpaní nakoniec nevyvolalo v pelotóne zvýšenú aktivitu, na útok sa odhodlal len Marco Bandiera (Androni), takže stále početná hlavná skupina strácala na únik necelé dve minúty.
 
Táto selanka mala čoskoro skončiť, pretože sa blížila obávaná dvojica Paterberg - Oude Kwaremont, ktorá mala definitívne rozhodnúť o tom, kto dnes môže uspieť. Avšak do dnešného priebehu prehovorilo aj množstvo pádov, ten najdôležitejší sa stal pred touto dvojicou, ktorý vytvoril pred pelotónom 20-člennú skupinu. Tu zostali Sagan, Boonen, van Avermaet, Thomas, Vanmarcke a Roelandts. Naopak za nimi zostali Cancellara, ktorý sa k nim pokúšal vrátiť, a spolu s ním tam bol aj Štybar.
 
Cestou cez Paterberg viedol čelnú skupinu favoritov tím Belkin, vrátane Sagana. Za nimi sa všemožne chcel vrátiť späť Cancellara, ale na rade už bol Kwaremont. Tu boli najagilnejší Thomas, Terpstra a Degenkolb, Peter Sagan zostával tesne za nimi. Slovenský šampión sa udržal medzi týmito najlepšími aj po Kwaremonte a zostal na čele pretekov. Spoločnosť mu robili Thomas, Terpstra, Degenkolb a štyria jazdci z pôvodného úniku. Boonen, Vanmarcke a Cancellara, ktorý si dorazil na tomto stúpaní túto skupinu, strácali približne desať sekúnd. Skupinu s Cancellarom, ktorá mala 14 jazdcov, viedol jeho pomocník Stijn Devolder, vďaka ktorému odstup vedúcich pretekárov nestúpal príliš razantne. 
 
25 kilometrov pred cieľom sa pokúsil na predposlednom stúpaní zaútočiť Peter Sagan, ktorý sa týmto atakom zbavil mužov z pôvodného úniku a Degenkolba, takže na čele zostali spolu s naším borcom Thomas, Terpstra a nový muž Vandenbergh. Tím OPQS mal teda vpredu výhodu dvoch jazdcov. V prenasledujúcej skupine mal smolu Zdeněk Štybar, ktorý 20 kilometrov pred cieľom menil bicykel, ale dokázal sa vrátiť späť.
 
Štvorica na čele si ale postupne dokázala vypracovať až 40-sekundový náskok, pretože prenasledovatelia využívali na sťahovanie náskoku iba Devoldera. Po poslednom dnešnom stúpaní mala vedúca skupinka náskok jednu minútu. O záverečný pokus stiahnuť tento odstup sa pokúsil Cancellara, za ktorého sa zavesili Paolini, Vanmarcke a Štybar. Vynikajúci švajčiarsky jazdec išiel veľmi dobre a podarilo sa mu znížiť tento odstup na pol minútu. Za sebou však viezol početnú skupinu, ktorá dúfala v hromadný dojazd do cieľa. 
 
Šesť kilometrov pred cieľom si vedúca štvorka udržiavala 40 sekundový náskok, keď sa pokúsil zaútočiť Terpstra, ktorý sa na posledných kilometroch len viezol v závetrí, a ťahať nechal Vandenbergha. Potom si táto dvojica vymenila úlohy a snažila sa rozhodiť pred dojazdom Sagana a Thomasa, ktorý boli jasne rýchlejšími pretekármi. Ale nepodarilo sa im to. Keď ich náskok znovu vzrástol na jednu minútu, bolo jasné, že víťaz dnešnej klasiky bude pochádzať z tejto skupiny.
 
Peter Sagan si to nakoniec v závere ustrážil a v špurte vyhral E3 Harelbeke!
 
Pred cieľom najskôr zaútočil Vandenbergh, za ktorým sa vydal Geraint Thomas, toho však Peter Sagan s prehľadom porazil svojou rýchlosťou. Na druhom mieste skončil Niki Terpstra, tretí dorazil jazdec tímu Sky. Štvrté miesto patrilo Vandenberghovi. Stíhacia skupina dorazila nakoniec pokope, v ktorej mal najviac síl Vanmarcke, potom Gallopin, Božič a Farrar. Hneď za nimi na deviatom mieste preťal cieľovú pásku Cancellara.
 
Slovenský šampión tak ukoristil generálku pred Tour of Flanders, získal svoje tretie sezónne víťazstvo a jeden z najväčších triumfov kariéry. Výborný výkon predviedol hlavne na Kwaremonte, kde sa dokázal tesne udržať za vedúcou trojicou, a potom svoj triumf podčiarkol eliminovaním záverečných útokov dvojice tímu OPQS. Sagan dnes predviedol výbornú výkonnosť, ktorá bola zakončená prvotriednym šprintom, preto pred prichádzajúcim veľkým monumentom bude ešte sebavedomejší a pre súperov nebezpečnejší. Rýchlo teda zabudol na nešťastné Miláno - San Remo a na tejto belgickej klasike ukázal svoju pravú tvár, čo jeho hlavným cieľom v prvej polovici sezóny. 
 
Výborne sa na stúpaní Kwaremont prezentoval aj Thomas, ktorý bol iniciátorom rozhodujúceho  ataku a sám ho aj dotiahol do konca. Skvelú formu zas potvrdil Niki Terpstra a vôbec celý tím OPQS, ktorý bol veľmi nebezpečný i bez Toma Boonena, ktorý sa zďaleka nepredviedol svojím najlepším výkonom. Fabian Cancellara takisto predviedol výbornú formu, i keď dnes nemal potrebné šťastie. Podobne bol na tom Sep Vanmarcke, ktorý mal dva defekty, ale na Paterbergu bol najlepším.   
 
 
Peter Sagan, tretie víťazstvo v sezóne: "Po sto kilometroch som sa zaplietol do hromadného pádu spolu s mojím spolujazdcom Oscarom Gattom a musel som si vziať bicykel od Alana Marangoniho, ktorý mal ako jediný rovnaký rám. 40 kilometrov som potom jazdil na jeho stroji, a až keď sa mi podarilo zobrať si bicykel z mechanického vozidla, dostal som sa do pohody. Dobré pocity som mal len v druhej časti pretekov.
Vo finále som si nebol istý, či môžem vyhrať. Minul som zbytočne veľa energie kvôli pádu a na Kwaremonte som bol mierne vzdialený. V tej chvíli som myslel iba na to, aby som zostal na čele pretekov a čakal, ako sa budú ďalej vyvíjať. Vedel som, že Terpstra a Thomas budú v závere silnými súpermi. Až keď som začal špurtovať a videl som, že ani jeden z nich sa pri mne nedokáže udržať, začal som veriť, že môžem zvíťaziť.“

 
 
VÝSLEDKY:
1. .cpc14. vlajka SAGAN Peter 4h 56' 31''
CANNONDALE PRO CYCLING
2. .opq14. vlajka TERPSTRA Niki + 00' 00''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
3. .sky14. vlajka THOMAS Geraint + 00' 00''
SKY PROCYCLING
4. .opq14. albansko VANDENBERGH Stijn + 00' 00''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
5. .bpc14. albansko VANMARCKE Sep + 01' 16''
BELKIN PRO CYCLING TEAM
6. .ltb14. vlajka GALLOPIN Tony + 01' 16''
LOTTO BELISOL TEAM
7. .ast14. vlajka BOŽIČ Borut + 01' 19''
ASTANA PRO TEAM
8. .grm14. vlajka FARRAR Tyler + 01' 19''
GARMIN - SHARP
9. .tfr14. vlajka CANCELLARA Fabian + 01' 19''
TREK FACTORY RACING
10. .bmc14. albansko VAN AVERMAET Greg + 01' 19''
BMC RACING TEAM
DNF .tts14. vlajka KOLAR Michael odstúpenie
TEAM TINKOFF - SAXO
DNF .opq14. vlajka VELITS Martin odstúpenie
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
 
 
 
 
e3-harelbeke-2014
 
 
 
Prvé upozornenie pre komentujúceho pod nickom Jezis1.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop