Na Gent - Wevelgem vyhral špurt Degenkolb, Sagan tretí

29.3.2014, 20:16 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Druhá slávna dlažobná klasika v Belgicku priťahovala pozornosť dramatickým súbojom špecialistov na pavé so šprintérmi, ktorý mohol za istých okolností ponúknuť v závere hromadný dojazd do cieľa veľkej skupiny.
 
 
albansko GENT - WEVELGEM 2014 (klasika UCI World Tour, 4. kategória)
 
NEDEĽA 30.3. zvlnený ciel rovina Deinze > Wevelgem
233 km víť: Degenkolb
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
Toto podujatie zvyčajne začína plochými úsekmi na pobreží, kde bočný vietor dokáže rozdeliť pelotón niekedy viac ako záverečné krátke stúpania. V tomto roku však organizátori vzdali hold hrdinom prvej svetovej vojny jazdou popri niekoľkých pamätníkoch, čím vypadli z programu tieto nebezpečné veterné úseky. Okremo toho sa šprintéri mohli tešiť aj na príjemné počasie, ktoré neredukuje štartové pole tak výrazne ako chlad a dážď. Jazdcov tak čakali na konci veľmi rýchle momenty. Medzi nimi ale
ÚNIK DŇA
.bmc14. Sebastian Lander
(BMC)
.tts14. Manuele Boaro
(Tinkoff-Saxo)
.mtn14. Jacobus Venter
(MTN Qubecka)
.iam14. Marcel Arreger
(IAM Cycling)
.wgg14. Fred. Veuchelen
(Want Group)
chýbal štvrtý muž z E3 Harelbeke Stijn Vandenbergh, ktorému sa v noci narodilo dieťa.
 
Po oficiálnom začiatku pretekov sa takmer okamžite dostala pred pelotón pätica cyklistov, ktorú všetci dnešní favoriti bez väčších problémov pustili do úniku. Do brejku sa dostali Sebastian Lander (BMC), Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo), Jacobus Venter (MTN Qubecka), Marcel Aregger (IAM Cycling) a Frederik Veuchelen (Wanty Group). V slnečnom počasí sa pelotón nikam neponáhľal, z toho dôvodu na 35. kilometri odstup utečencov prekonal desať minút. V tej chvíli sa do aktívneho stíhania pustil tím Lotto-Belisol, ktorý nedovolil, aby sa tieto hodnoty naďalej zvyšovali. 
 
Keď sa dostali vedúci cyklisti na prvý kopec dnešného dňa Casselberg, ktorí mali prekonať dvakrát, ich časová výhoda pred pelotónom sa pohybovala na úrovni ôsmich minút. V hlavnej skupine sa už na tomto prvom stúpaní formovali na jej čele vláčiky jednotlivých tímov, takže všetky zoskupenia boli dnes mimoriadne koncentrované a nechceli nič podceniť. André Greipel mal hneď pod týmto kopcom menšie problémy, keď musel meniť bicykel a dobiehať si pelotón. Nemecký špurtér s tým nemal najmenší problém, pretože preteky sa ešte poriadne nerozbehli. Po týchto cvičných dvoch kopcoch sa únik tešil s náskoku cez sedem minút.
 
Potom sa pretekári blížili na ďalší hellingen Catsberg, ktorý odštartoval najťažšiu pasáž dnešného podujatia. Za ním totiž čakala trojica kopcov, z ktorých vyčnieval veľmi strmý Kemmelberg a ktorú museli cyklisti prekonať dvakrát. Pre klasikárov však bolo veľkou nevýhodou, že týchto sedem stúpaní bolo natiahnutých na veľkej ploche.
15°C
Tempo pelotónu sa snažil udávať vo veľkej miere tím FDJ, ktorému sekundovalo austrálske zoskupenie Orica, no svoju ruku podali aj Lotto-Belisol a Garmin-Sharp. Na čele sa tak usadili tie tímy, ktoré sa dnes spoliehali na hromadný dojazd.
 
Pred spomínanou trojicou kopcov to bol však tím Sky, ktorý sa prostredníctvom útokov Iana Stannarda a Bernieho Eisela pokúsil vystrašiť konkurenciu, no tá bola pripravená. Po Banebergu mala vedúca pätica náskok štyri minúty, ale do cieľa zostávalo stále veľa kilometrov, aby si ich pelotón želal vidieť pri sebe. Na Kemmelbergu sa vpredu konečne objavil tím OPQS a Fabian Cancellara. Švajčiarsky jazdec nastavil na čele hlavnej skupiny solídne tempo, vďaka čomu sa poriadne natiahla a niektorí pretekári tak pocítili Spartakovu silu. Ani tretí kopec v tejto sérii nespôsobil veľký rozdiel a na nadchádzajúcich tridsiatich kilometroch mala hlavná skupina dostatok času, aby sa dokázala znovu sformovať do pôvodnej podoby. Na jej čele sa ale odohrávali mini-ataky, ktoré však neboli úspešné.
 
V týchto momentoch sa dostali pretekári znovu do pokojných vôd, v hlavnej skupine sa situácia upokojila, utečenci mali náskok 90 sekúnd, medzi ktorými už chýbal Sebastian Lander. Nepríjemnou správou pre tím Sky však bolo odstúpenie Iana Stannarda, ktorý mal škaredý pád. Malý náskok pred hlavnou skupinou si nakoniec vybudovali Grivko, Parrinelo, Mondory a Dillier. Pred záverečnými tromi stúpaniami bol odstup všetkých ôsmich mužov pred pelotónom v rozpätí 45 sekúnd. Banenberg prekonala hlavná skupina bez problémov, z utečencov sa rozhodol pre sólový atak Manuele Boaro. Statočný taliansky jazdec si postupne mierne navýšil svoj náskok.
 
Pred Kemmelbergom sme boli svedkami ďalšieho pádu, do ktorého bol zapletený aj Luca Paolini. Na tomto stúpaní zostal pred hlavnou skupinou už len Boaro, všetci ostatní z únikov boli späť. Na vrchole Kemmelbergu sme videli na čele všetkých favoritov, vrátane Sagana a Cancellaru, ale odstupy neboli príliš veľké, aby sa urobila značná selekcia. Po poslednom kopci zostala na čele pretekov veľká skupina, v ktorej bolo stále okolo 50 cyklistov. Pre špurtérov to bola dobrá správa, pričom klasikári mali pred sebou ťažkú úlohu, ako na posledných jednoduchých kilometroch zabrániť hromadnému dojazdu.
 
Vedúca skupina však na záverečných dvadsiatich kilometroch na dobrých cestách stále rástla a tímy ako Garmin-Sharp a Lotto-Belisol mali eminentný záujem na záverečnom špurte. Aj keď sa odohrávali symbolické ataky, tieto zoskupenia mali dostatok borcov, aby si postrážili tieto pohyby. Napriek tomu si trojica Devolder, Dillier a Amador dokázala pred hlavnou skupinou vybudovať slušný náskok tridsať sekúnd, čo dostalo do pohotovosti všetkých rýchlych pretekárov. OPQS, Cannondale, Giant a Lotto stáli na čele prenasledovania.
 
Keď sa hlavnej skupine nedarilo znižovať náskok, ďalší hromadný pád vyradil zo záverečných metrov Greipela, Farrara a Thomasa. Necelých 30 sekúnd si mohla užívať vedúca trojica ešte šesť kilometrov pred cieľom. Dramatické chvíle nakoniec skončili kilometer pred cieľom. A čakali sme na záverečný dojazd skupiny, v ktorej bolo 30 jazdcov.
 
Najviac síl mal nakoniec John Degenkolb. Arnaud Démare skončil na druhom mieste, Peter Sagan došiel do cieľa na tretej priečke. Peter Sagan musel otvoriť dlhý špurt, ale Degenkolb vystrelil o malú chvíľu neskôr a náš pretekár potom nemal v závere dostatočnú rýchlosť, aby reagoval na Nemcov pohyb. Nakoniec ho pred cieľovou páskou porazil aj Démare. Výborné štvrté miesto si vybojoval Sep  Vanmarcke, piaty skončil Tom Boonen.
 
Tím Giant-Shimano v závere predviedol veľkú snahu, aby stiahol náskok vedúcej trojice a John Degenkolb potom odmenil svojich spolujazdcov za ich výbornú prácu skvelým špurtom. Druhý Arnaud Démare potvrdil svoju výbornú tohtoročnú formu a opäť zaujal ako odolný špurtér, ktorý sa viac hodí na klasiky ako do klasických hromadných dojazdov. Peter Sagan dosiahol znovu výborný výsledok a jeho tretie miesto zo špurtu je parádnou pozvánkou na Okolo Flámska, pretože slovenský šampión má výbornú formu.
 
Konečne sa v dojazde dokázal presadiť aj Tom Boonen, čo bude pre neho pred Flámskom určite veľmi dôležité. To isté platí aj pre Hushovda. Znovu bol vynikajúci aj Sep Vanmarcke, ktorý by však potreboval náročnejší priebeh pretekov.
 
 
John Degenkolb (Giant-Shimano): "Tieto preteky sú jednými z naozaj veľkých klasík a som šťastný, že som si ich pridal medzi moje úspechy. Podujatie sa pre mňa vyvíjalo perfektne. Moji spolujazdci boli naozaj silní a Dries Devenyns na konci urobil pre mňa obrovskú prácu. Moja forma je dobrá, čo je dobrým znamením pred ďalšími pretekmi. Miláno – San Remo bolo pre mňa jedno z najväčších sklamaní v kariére, ale dnes všetko vyšlo na sto percent, takže môžem zabudnúť na tento neúspech.“
 
Peter Sagan (Cannondale): "S tretím miestom som spokojný. Urobil som dobrý šprint, aj keď som vyrazil skoro, ale dokončil som preteky bez akéhokoľvek pádu. Moji spolujazdci dnes urobili úžasnú prácu, predovšetkým vo finále boli skvelí. Degenkolb bol silný, zavesil sa za mňa a nakoniec ma predbehol. Som šťastný, že som skončil na pódiu a teším sa z pocitov, ktoré som mal počas pretekov. Myslel som si, že môžem vyhrať, ale tretie miesto nie je sklamaním. Bol do dobrý deň.“
 
 
VÝSLEDKY:
1. .tgs14. vlajka DEGENKOLB John 4h 00' 00''
TEAM GIANT - SHIMANO
2. .fdj14. vlajka DÉMARE Arnaud + 00' 00''
FDJ
3. .cpc14. vlajka SAGAN Peter + 00' 00''
CANNONDALE PRO CYCLING
4. .bpc14. albansko VANMARCKE Sep + 00' 00''
BELKIN PRO CYCLING TEAM
5. .opq14. albansko BOONEN Tom + 00' 00''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
6. .tsv14. albansko VAN ASBROECK Tom + 00' 00''
TOPSPORT VLAANDEREN - BAL.
7. .kat14. vlajka TSATEVIČ Alexej + 00' 00''
KATUSHA TEAM
8. .alm14. vlajka HUTAROVIČ Jauhenij + 00' 00''
AG2R LA MONDIALE
9. .bmc14. vlajka HUSHOVD Thor + 00' 00''
BMC RACING TEAM
10. .ltb14. albansko ROELANDTS Jurgen + 00' 00''
LOTTO BELISOL TEAM
80. .opq14. vlajka VELITS Martin + 02' 27''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
135. .tts14. vlajka KOLAR Michael + 13' 04''
TEAM TINKOFF - SAXO
 
 
 
 
Stúpania (údaje v km do cieľa):
1. 118 km Casselberg (1700 m; 5 %; 10 %)
2. 113 km Casselberg (1700 m; 5 %; 10 %))
3. 96 km Catsberg (500 m; 9 %; 14 %)
4. 87 km Baneberg (300 m; 10 %; 20 %)
5. 79 km Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
6. 75 km Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
7. 48 km Baneberg (300 m; 10 %; 20 %)
8. 40 km Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
9. 36 km Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
 
 
gent-2014-trasa
 
 
 
Druhé a predposledné upozornenie pre "Jezis1".

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop