Cancellara vo Flámsku opäť vypálil rybník súperom, Sagan 16.

5.4.2014, 18:00 | Preteky vo svete | T. Šandor a L. Timko
Vrchol belgických dlažobných klasík sľuboval náročným profilom v závere dnešného dlhého dňa poriadnu bitku, ktorú mohol vyhrať iba najlepšie pripravený cyklista. O rekordný triumf na Okolo Flámska bojovali skúsení matadori Cancellara a Boonen, ktorých vyzývateľmi bola nastupujúca generácia Sagan a Vanmarcke.
 
 
albansko RONDE VAN VLAANDEREN 2014 (klasika UCI World Tour, 3. kategória)
 
NEDEĽA 6.4. zvlnený ciel rovina Brugge > Oudenaarde
259 km v: Cancellara
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
Pretekárov privítalo v štartovom meste Bruggy mrholenie, ale prijateľné teploty nad desať stupňov Celzia. Uvodné ploché úseky boli síce nezáživnou časťou tohto podujatia, no ambiciózne tímy si museli dať veľký pozor, koho by pustili do úniku. Z toho dôvodu sa začalo jazdiť veľmi rýchlo bez možností opustiť pelotón. Na mokrých cestách sme preto videli niekoľko kolízií a dramatických udalostí hneď na začiatku pretekov, najhoršie skončil Luke Durbridge (Orica-GreenEdge), ktorý bol prevezený do nemocnice. Pre austrálske zoskupenie tak pokračovala tohtoročná mimoriadne smoliarska dlažobná kampaň. Do jedného z pádov boli zapletení aj Sep Vanmarcke a Geraint Thomas, ale nič vážne sa im nestalo. Naopak z pretekov musel neskôr odstúpiť Johan van Summeren (Garmin-Sharp).
 
Približne po tridsiatich kilometroch sa nakoniec dostala pred pelotón početná, 11-členná skupina. Najskôr sa pred hlavnou skupinou pohybovali jednotlivci, ktorí sa postupne sformovali do veľkej partie. Až keď si
13°C
vypracovali jasný polminútový odstup, pelotón ich prestal odhodlane naháňať a ich náskok potom začal narastať. V brejku sa predstavili Taylor Phinney (BMC), Daryl Impey (Orica), Raymond Kreder (Garmin-Sharp), Davide Apollonio (Ag2r), Andrea Palini (Lampre-Merida), Aleksandr Kuščinskij (Kaťuša), Stig Broeckx (Lotto-Belisol), Wesley Kreder, James Vanlandschoot  (obaja Wanty Group), Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen) a Romain Zingle (Cofidis).
 
Najznámejšími pretekármi v úniku boli Taylor Phinney, ktorý sa v tomto roku sústredí na Paríž - Roubaix, a Daryl Impey. Pred pelotónom si vedúca skupina udržiavala šesťminútový odstup. Nebolo prekvapením, že na čele pelotónu boli viditeľné tímy ako Cannondale, OPQS a Trek. Veľkú smolu mal v úniku Davide Apollonio, ktorý sa po defekte nedokázal vrátiť späť do vedúcej skupiny. 
 
Potom už bol na programe prvý prejazd cez Oude Kwaremont, ktorý odštartoval tú skutočnú cyklistiku vo Flámsku. Od tej chvíle sa musel každý z favoritov držať na predných pozíciách, čo znamenalo zvýšenú nervozitu na čele pelotónu. Už prvých jazdcov na tomto kopci sprevádzala vynikajúca atmosféra. Aj hlavná skupina prešla cez Kwaremont bez problémov, viditeľný bol najmä tím OPQS. Na jej konci sme videli aj nášho druhého zástupcu Michaela Kolářa, ktorý si dnes odkrútil veľkú premiéru na tomto veľmi ťažkom podujatí. Odstup brejku bol po tomto prejazde päťminútový.
 
Trek a OPQS naďalej viedli hlavnú skupinu a pomaly sa im darilo zmenšovať náskok utečencov. Na prvých bergoch ešte nebolo tempo príliš vysoké, ale pretekári už boli sústredení na rozhodujúce okamihy. Ani Eikenberg, ani Wolvenberg nespôsobili v pelotóne žiadnu trhlinu. Po nich sa však cyklistom postavili do cesty tri úseky mačacích hláv, ktoré mohli byť pri vysokom tempe veľmi zradné. Hlavne ak pretekári nemali žiadny priestor na zotavenie sa po prekonaní krátkych kopcov.
 
Po nepríjemnom páde odstúpil z pretekov ďalší favorit Jurgen Roelandts, čo bola pre tím Lotto-Belisol výrazná strata. Na jednom z týchto úsekov musel Peter Sagan vymeniť na bicykli obidve kolesá, ale Cannondale predviedol perfektnú prácu a náš reprezentant bol takmer okamžite spät pri svojich súperoch. V tých momentoch sa favoriti dnešného dňa ukazovali na čele pelotónu, pozorný bol najmä Tom Boonen. Utečenci si zatiaľ užívali štvorminútový odstup, ale v hlavnej skupine si nikto nad tým nelámal hlavu.
 
 
Na Molenbergu potom Tom Boonen jasne demonštroval svoju silu a na toto stúpanie vyšiel pred pelotónom ako prvý. Ak mal dnes niekto o ňom pochybnosti, tento berg ich poľahky rozptýlil. Po jeho menšom ataku nasledovali dva dlhé úseky na mačacích hlavách, ktoré boli s pribúdajúcimi kilometrami čoraž náročnejšie. 110 kilometrov pred cieľom približne v polovici hlavnej skupiny sa stal ďalší hromadný pád, do ktorého sa zapojilo veľké množstvo jazdcov. Veľké problémy mal Trek Factory Racing, pretože na zemi sa ocitli aj Stijn Devolder a Gregory Rast. OPQS v tom momente zvýšil tempo, pretože pelotón sa výrazne preriedil a vzadu zostali aj významní pomocníci Fabiana Cancellaru. Peter Sagan zostával v hlavnej skupine, ktorá sa mohla zmenšiť na 50 jazdcov. 
 
DÔLEŽITÝ ÚNIK
.opq14. Matteo Trentin
(Quick-Step)
.bmc14. Manuel Quinziato
(BMC Racing)
.tfr14. Bernhard Eisel
(Trek Factory)
Dobre jazdil aj tím BMC, pretože si tu dokázal udržať všetkých svojich dôležitých borcov a okrem mal v úniku ešte Phinneyho. O malú chvíľu sa ale dokázali vrátiť späť do hlavnej skupiny všetci odpútaní pretekári, vrátane Devoldera a Thomasa, ktorý s ňou tiež stratil kontakt po hromadnom páde. Aj keď v úniku zostalo už len sedem jazdcov, trojminútový odstup klesal dolu len veľmi ťažko. Cyklistov potom čakali ešte štyri stúpania, po ktorých sa už mali dostať späť do Oudenaarde, kde na nich striehli rozhodujúce bergy. Najväčšou aktivitou stále hýril tím OPQS, ktorý strávil na čele pelotónu drvivú väčšinu dňa.
 
Prvú skutočnú akciu v hlavnej skupine sa pokúsil podniknúť na Valkenbergu Mitchell Docker  (Orica). Podarilo sa mu síce natiahnuť pelotón, ale žiadna skupina sa pred ním nevytvorila. Aj samotný Austrálčan bol nakoniec za chvíľu späť. Úspešný atak sa však neskôr podaril Damienovi Gaudinovi (Ag2r), ktorý si pred pelotónom vybudoval viditeľný náskok, ale ani jeho snaha nevydržala dlho. V týchto momentoch jazdci na chvíľu spomalili,  pretože nikto nechcel prepáliť tempo pred dôležitejšími pasážami. 
 
Na poslednom kopci z tejto série na Kanariebergu sa od pelotónu odpútala silná trojica Trentin (OPQS), Quinziato (BMC) a Eisel (Sky), ktorí mohli byť v závere pre svojich lídrov výbornou pomocou. Postupne si dokázali vybudovať značný odstup a na čele hlavnej skupiny preto začal pracovať tím Cannondale, svojich jazdcov tam poslal aj Trek Factory Racing. Pretekári si potom potrebovali na chvíľu vydýchnuť, pretože už mala nasledovať brutálna kombinácia Kwaremont, Paterberg a Koppenberg.
 
55 km pred páskou sa začal Oude Kwaremont, čelo Broeckx (Lotto), Zingle (Cofidis), Vanlandschoot (Wanty), Phinney (BMC), Impey (Orica) a Kucščinskij (Kaťuša) sa ihneď začalo deliť. S malou stratou šli Trentin, Quinziato a Eisel. Z pelotónu vyrazil ukázať sa Vanbilsen z Topsportu. Favoriti zatiaľ nepredviedli nič rozhodujúce. Držali sa pekne spolu. Sagan zvládol Kwaremont medzi prvými.
 
Z pôvodného úniku ostali na úplnom čele Broeckx (Lotto), Phinney (BMC) a Impey (Orica). Z novej partie ukázal najviac síl Trentin (OPQS). Ešte pred Paterbergom došlo k ďalšiemu pádu, v ktorom sa ocitlo viacero borcov BMC a Tinkoffu. Vyzeralo to tak, že Burghardt s kolegom menili defekt a trafila ich skupina Tinkoffu. Mišo Kolář tam nebol, tempo hlavného poľa nevydržal už skôr. Padol tam aj Stijn Devolder (Trek) už po štvrtý alebo piaty raz počas dnešného dňa. Ani to nebola konečná pre 34-ročný belgický inventár svetovej cyklistiky. Dvojnásobný víťaz týchto pretekov doudieraný pokračoval v pretekoch.
 
Samotný Paterberg poriadne vyselektoval pelotón, z boja o triumf vypadol trápiaci sa Thor Hushovd (BMC), ktorému však tieto preteky nikdy nesedeli. Cancellara jazdil trošku vzadu, ale stále vo veľkej skupine. Nasledoval Koppenberg - 600 m / 11,6 % (max. 22 %).
 
Tu sa už lepšie ukázali sily jednotlivých favoritov. Najmenej problémov mal Tom Boonen so Štybarom, Terpstrom a Vandenberghom. Veľmi dobre šli aj Cancellara, Sagan, Degenkolb, Vanmarcke, Thomas a Hagen. Držali sa tiež Chavanel, Kristoff či De Haes. Vpredu zasa najľahšie vystúpal Koppenberg Daryl Impey (Orica). Taylor Phinney začínal trocha strácať, no stále bol pár sekúnd pred hlavnou skupinou, kde to mala v rukách partia OPQS.
 
To už neplatilo v nasledujúcom rovinatom úseku, keď sa čelná trojica spojila so skupinou najväčších favoritov. Bolo tam 21 pretekárov. Iba pár sekúnd strácala ďalšia partia s tromi jazdcami Cannondale, ktorých ešte mohol Žilinčan potrebovať.
 
Nasledoval Taaienberg. Ešte pred ním atakoval Stijn Vandenbergh, ktorého sa chytili Edvald Boasson Hagen a Dries Devenyns. Priamo na Taaienbergu aj Greg Van Avermaet. Favoriti sa nám delili odzadu. Ostalo tam zo desať ľudí. Veľkú prevahu mal Quick-Step a to sa rozhodne nikomu nepáčilo. Sagan a spol s tým však v týchto okamihoch veľmi nemali čo robiť.
 
34 km pred páskou sa čelo spojilo dokopy a boli tam Devenyns, Hagen, Cancellara, Sagan, Vanmarcke, Boonen, Štybar, Terpstra, Vandenbergh, Degenkolb, Van Avermaet, Minard a Leukemans. 13 ľudí.
 
Napriek tomu, že vpredu ostali štyria ľudia z OPQS a ostatné tímy tam mali iba jedného jazdca, pekne spolupracovali a striedali na čele. Dalo sa očakávať, že minimálne jeden borec Patricka Lefevera zaútočí. Dlho sa tak nedialo, a tak to skúsil Van Avermaet (BMC). Zavesil sa za neho Vandenbergh (OPQS) a dlho neostal čakali ani Minard (Ag2r) a Leukemans (Wanty). Vzadu nikto nechcel ťahať, Sagan sa pozeral na súperov, no nikto mu nechcel prestriedať.
 
Vhod prišiel Kruisberg, ktorý vrátil späť Minarda s Leukemansom, no Petrovi nikto nepotiahol a Van Avermaet s Vandenberghom si budovali slušný náskok cez 25 sekúnd. Na chvíľu sa podarilo odpojiť Degenkolba, ale mladý Nemec sa vrátil späť. Bol to najväčší favorit na špurt, ak by k nemu došlo.
 
ROZHODUJÚCI ÚNIK
.tfr14. Fabian Cancellara
(Trek Factory)
.bmc14. G. Van Avermaet
(BMC Racing)
.bpc14. Sep Vanmarcke
(Belkin)
.opq14. Stijn Vandenbergh
(Quick-Step)
Stále však boli pred pretekármi kockaté stúpania Oude Kwaremont s Paterbergom, ktoré už neraz dokázali divy. Vandenbergh krajanovi Van Avermaetovi snáď ani raz neprestriedal, takže vpredu to ťahal reálne iba jediný muž. Ich náskok však stále stúpal. Atakoval Leukemans a dostal sa do tej medzery. Cancellara, Boonen, Sagan a spol už začali strácať takmer minútu a vôbec nespolupracovali. To sa im, hlavne OPQS, vypomstilo a dorazila si ich asi tridsaťčlenná partia s Thomasom, Paolinim, Burghardtom, Chavanelom, Pozzatom či Bártom. Hneď dopredu vyšli Koren s Bodnarom a začali ťahať túto skupinu.
 
Trojica odtrhnutých začala veľmi rýchlo strácať náskok a okruh favoritov sa rozšíril. Kwaremont to znova zúžil a atakoval Spartakus Cancellara. Chytil sa ho iba Sep Vanmarcke a videli sme deja vú s minuloročným Paríž-Roubaix. Sagan mal dieru a viedol partiu so Štybarom, Leukemansom, Terpstrom a Kristoffom.
 
15 kilometrov pred páskou a tesne pod posledným Paterbergom viedli preteky Van Avermaet s Vandenberghom. Za nimi s desať sekundovou stratou šli Cancellara s Vanmarckom, ktorý Švajčiarovi nestriedal. Ďalších asi 15 sekúnd strácali Sagan a spol asi so siedmimi ľuďmi.
 
Na vrchole Paterbergu sa ako prvý ukázal Van Avermaet, potom Cancellara so silným Vanmarckom a unaveným Vandenberghom. To boli štyria ľudia, ktorí bojovali o víťazstvo. Saganova skupina už mala asi 20-sekundovú stratu. Avermaet trojicu počkal. Naopak, zozadu sa snažil doskočiť do absolútneho čela Kristoff, ktorý prekvapujúco zvládol Paterberg asi v najkratšom čase. Za ním šliapal Terpstra. Saganovci boli defenitívne out.
 
Mohli sme si zatipovať, kto vyhrá špurt, prípadne rozhodujúco zaútočí. Asi by sme to veľmi priali Gregovi Van Avermaetovi k najväčšiemu úspechu kariéry, no ten ťahal počas posledných päťdesiatich kilometrov najviac. Nikto okrem Spartakusa ešte tieto preteky nevyhral. Slávny Švajčiar proti trom domácim Belgičanom.
 
Tritisíc metrov pred cieľom prekvapujúco atakoval Vandenbergh, chytil sa ho iba Van Avermaet. Cancellara ostal vzadu, no Vanmarcke ho dotiahol späť. Pod bránou označujúcou posledný kilometer všetci stáli, tak atakoval Vandenbergh. Nevyšlo to, opäť sa stálo.
 
cancellara-flamsko-2014Napokon si konkurenciu opäť raz podal Fabian Cancellara zo štvrtej pozície. Van Avermaet druhý s najväčším úspechom kariéry. Vanmarcke tretí a opäť zdolaný švajčiarskym dominátorom. Vandenbergh krásne štvrté miesto, no Omega Pharma - Quick-Step dnes prehrala na celej čiare. Obrovskú prevahu nedokázali pretaviť ani na pódium. Piate miesto bral po skvelom finiši Kristoff pred Terpstrom. Boonenovo siedme miesto sa do histórie veľmi nezapíše.
 
Peter Sagan prišiel do cieľa na 16. mieste po prehratom špurte s Degenkolbom. Dnes si teda body do svetového repríčka nepripísal. Určite sa mu nedá nič vyčítať. Na nástup Fabiana so Sepom dnes nemal a tiež ani na ďalšie ataky, ktoré priniesli úspech ešte desiatim ľuďom medzi čelnou štvoricou a partiou, v ktorej prišiel Peter. Tento rok, zdá sa, nemá až takú formu ako vlani. O tíme to tentoraz nie je. Uvidíme ho v stredu na Scheldeprijs (Slovak Sport 1 od 14:55) ešte o týždeň na Paríž - Roubaix, kde sa pokúsi po prvý raz reálne ašpirovať na triumf.
 
Najväčší favorit pretekov potvrdil papierové prognózy a zaznamenal neuveriteľný siedmy triumf z monumentov. 3x Roubaix, 3x Flámsko, 1x San Remo.
 
 
Fabian Cancellara (Trek): "Sníval som a pripravoval som sa, že prídem do cieľa osamote. Nestalo sa tak, ale na konci sa počíta, že ste vyhrali. Dvakrát som vyhral po sólovej jazde, ale zvíťaziť v špurte je niečo, čo sa mi nestáva často. Vyhrať jeden rok je skvelé, ale obhájenie víťazstva patrí do histórie. Potrebujem niekoľko hodín, aby som si uvedomil, čo som dokázal, pretože to bol šialený deň, ktorý som si chcel užiť, ale jednoducho sa to nedalo."
 
Peter Sagan (Cannondale): "Nikdy nie je ľahké vyjadriť sa k neúspešnému výsledku. Počas kľúčových okamihov som jednoducho nepodal taký výkon, aký som chcel. Keď Cancellara a Vanmarcke útočili na Kwaremonte, nebol som schopný ich nasledovať. Žiadny iný dôvod tam nebol. Okrem toho nikto nechcel spolupracovať, aby sme ich odstup eliminovali. Myslím si, že mnoho jazdcov má rovnaké pocity. Boli to ťažké preteky."
 
Tom Boonen (OPQS): "Je to reálny výsledok. Až do méty 230 kilometrov som sa cítil dobre, ale potom som začal slabnúť a musel som si dávať pozor, čo urobím. Jazdil som dnes dobre, aj keď som sa neudržal na Kwaremonte, no potom sa mi podarilo vrátiť späť. Myslím, že môžem byť spokojný, pretože som oveľa lepší ako pred týždňom."
 
 
 
VÝSLEDKY:
1. .tfr14. vlajka CANCELLARA Fabian 6h 15' 00''
TREK FACTORY RACING
2. .bmc14. albansko VAN AVERMAET Greg + 00' 00''
BMC RACING TEAM
3. .bpc14. vlajka VANMARCKE Sep + 00' 00''
BELKIN PRO CYCLING TEAM
4. .opq14. albansko VANDENBERGH Stijn + 00' 00''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
5. .kat14. vlajka KRISTOFF Alexander + 00' 08''
KATUSHA TEAM
6. .opq14. vlajka TERPSTRA Niki + 00' 18''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
7. .opq14. albansko BOONEN Tom + 00' 35''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
8. .sky14. vlajka THOMAS Geraint + 00' 37''
SKY PROCYCLING
9. .wgg14. albansko LEUKEMANS Bjorn + 00' 41''
WANTY - GROUPE GOBERT
10. .grm14. vlajka LANGEVELD Sebastian + 00' 43''
GARMIN - SHARP
16. .cpc14. vlajka SAGAN Peter + 01' 25''
CANNONDALE PRO CYCLING
DNF .tts14. vlajka KOLAR Michael odstúpenie
TEAM TINKOFF - SAXO
 
 
 
 
Náročné úseky (údaje v km do cieľa):
1. stúpanie: Oude Kwaremont (kocky 1500 m) 150,5 km
2. stúpanie: Kortekeer (asfalt) 140,3 km
3. stúpanie: Eikenberg (kocky 1200 m) 132,7 km
4. stúpanie: Wolvenberg (asfalt) 129,7 km
Úsek mačacích hláv: Ruiterstraat (800 m) 129 km
Úsek mačacích hláv: Kerkgate (2650 m) 126 km
Úsek mačacích hláv: Holloweg (350 m) 123 km
5. stúpanie: Molenberg (kocky 300 m) 116,9 km
Úsek mačacích hláv: Paddestraat (2300 m) 123 km
Úsek mačacích hláv: Haaghoek (2000 m) 123 km
6. stúpanie: Leberg (asfalt) 96,5 km
7. stúpanie: Valkenberg (asfalt) 88,5 km
8. stúpanie: Kaperij (asfalt) 77,9 km
9. stúpanie: Kanarieberg (asfalt) 70,5 km
10. stúpanie: Oude Kwaremont (kocky 1500 m) 54,6 km
11. stúpanie: Paterberg (kocky 360 m) 51,2 km
12. stúpanie: Koppenberg (kocky 600 m) 44,6 km
Úsek mačacích hláv: Mariaborrestraat (2000 m) 40 km
13. stúpanie: Steenbeekdries (asfalt) 39,2 km
14. stúpanie: Taaienberg (kocky 500 m) 36,8 km
15. stúpanie: Kruisberg (kocky 450 m) 26,5 km
16. stúpanie: Oude Kwaremont (kocky 1500 m) 16,7 km
17. stúpanie: Paterberg (kocky 360 m) 13,3 km
 
 
flamsko-2014-profil-zaveru
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop