Slovenský lazaret vo 4. etape Pretekov karpatských kuriérov

2.5.2014, 09:05 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Tento ročník Kuriérov Slovákom absolútne nevychádza a 2. mája sa to ešte zhoršilo. Pád a zdravotné problémy odpísali štyroch našich pretekárov v rátane najlepšieho Martina Dubeňa.
 
 
4. etapa KPK 2014 (UCI Europe Tour 2.2U, SR a POL)
2.5. piatok zvlnená ciel rovina Stará Bystrica > Jablonka 108 km víť: Warchol
ÚVOD - PRETEKÁRI - ETAPY: ikona-1ikona-2ikona-3ikona-5ikona-6
 
V Starej Bystrici na Kysuciach nebola nálada medzi domácimi tímami najlepšia. Kvôli žalúdočným problémom dnes chýbali podpisy na štartovej listine Ľubošovi Malovcovi, Filipovi Taragelovi (obaja Dukla Trenčín Trek) a Martinovi Dubeňovi (epic janom greenway). Podľa celkového poradia najlepší Slovák musel navštíviť nemocnicu. Zrejme bol problém v strave. Ďalším maródom s horúčkou bol včera večer Dubeňov kolega Juraj Lajcha. Na obed sa ale rozhodol štartovať, vysoká teplota mu ustúpila na hranicu znesiteľnosti.
 
Etapa sa ešte len začala a už zhruba na pätnástom kilometri po Vychylovke v zjazde k Oravskej Lesnej spadol Kamil Juhaniak z reprezentácie. 20-ročného cyklistu odviezli do nemocnice, snáď to nebude nič vážne.
 
Pelotón opäť nenechával priestor únikom. Najdlhšie sa vpredu ukázala štvorica Roman Buzile (Kiev), Anton Magnusson (Vini Fantini), David Dvorský (Bauknecht) a Christian Rios (Telecom). Ich náskok sa nedostal ani k minúte. Po 70 kilometroch, teda za Trstenou smerom k hraniciam, existovali okrem vyššie spomínanej partie ešte pelotón a skupina odpadlíkov. Medzi týmito pätnástimi ľuďmi bol aj Juraj Lajcha.
 
Ďalším problémom pre Slovákov, konkrétne Erika Bašku, bol fakt, že nedokázal bodovať na žiadnej z troch rýchlostných prémií, a dokonca vedúcemu Amaurimu Capiotovi (Lotto-Belisol U23) sa bodovať podarilo, takže svetlomodrý dres janom sa zdá byť pasé.
 
V závere balík všetky úniky pochytal, no predsa len sa podarilo jednému Poliakovi využiť technický dojazd plný zákrut a finišoval sám. Bol to Bartosz Warchol (Pacific Toruň). Tesne za ním sa špurtovalo. Amaury Capiot bral druhé miesto, Eduard Grosu (Vini-Fantini) po treťom, druhom a šiestom opäť tretie miesto. 250 metrov pred cieľom došlo v poslednej zákrute k pádu. Zaplietol sa do neho aj Erik Baška, ktorý ju prechádzal okolo štvrtej pozície, teda mal to ideálne našliapnuté. Na bicykli sa dokázal udržať, ale musel prudko zabrzdiť a vytvorila sa veľká diera. Ondrej Glajza a Milan Holomek dokázali z toho pádu trochu vyťažiť a posunúť sa, ale na lepšie umiestnenie ako pätnáste u Glajzu to nestačilo.

Celkovo sa nič nemení. Gregor Mühlberger naďalej vedie preteky. Najlepším Slovákom je Ondrej Glajza (Stevens Znojmo - repre U23). Patrí mu 60. miesto s mankom 4:20. V šprintérskej klasifikácii klesol Baška na štvrté miesto a stráca na prvého päť bodov. Uvidíme, či sa ešte pokúsi bojovať na prémiách.


VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka WARCHOL Bartosz TKK PACIFIC TORUŇ 2h 26' 13''
2. albansko CAPIOT Amaury LOTTO BELISOL TEAM U23 + 00' 03''
3. GROSU Eduard VINI FANTINI - NIPPO + 00' 03''
15. vlajka GLAJZA Ondrej SLOVENSKÁ REPRE. U23 + 00' 03''
20. vlajka HOLOMEK Milan EPIC JANOM GREENWAY + 00' 03''
vlajka ostatní Slováci (5) + 00' 03''
vlajka LAJCHA Juraj, HARAG Tomáš + 11' 56''
DNF vlajka JAHUNIAK Kamil SLOVENSKÁ REPRE. U23 odstúpenie
 
 
 
Krátke preview etapy:
Ráno pred štartom štvrtej etapy jazdcov a celý konvoj čaká presun do Starej Bystrice na Kysuciach, odkiaľ sa o druhej hodine popoludní aj odštartuje. Trasa povedie cez Vychylovku smerom na Oravu a teda už na 14. kilometri číha vrchol náročného stúpania s vrchárskou prémiou. Stúpať sa bude v podstate hneď po štarte, ale naozajstný kopec začína už na deviatom kilometri. Cez Lokcu sa následne pelotón dostane na métu prvej šprintérskej prémie v Námestove. Trasa dňa ďalej pokračuje cez Trstenú po Liesek, kde je na 73. kilometri pripravená ďalšia šprintérska prémia. Po prekonaní slovensko-poľských hraníc za Suchou Horou sa na 93. kilometri nachádza tretia šprintérska prémia v obci Czarny Dunajec. Tu sa už bude pelotón pretekárov blížiť k záveru, keďže na štvrtý deň majú na programe len 109 kilomerov a cieľ ich čaká v Jablonke približne o pol piatej.
autor: Matej Vyšňa
 
 
etapa-4
 
 
Trasa 4. etapy (časy sú približné)
14:05 (0 km) Stará Bystrica (štart etapy)
14:16 (14 km) pred Oravskou Lesnou (vrchárska prémia)
14:25 (20 km) Oravská Lesná
14:57 (41 km) Lokča
15:07 (48 km) Námestovo (šprintérska prémia)
15:33 (62 km) Ústie nad Priehradou
15:42 (68 km) Trstená
15:47 (73 km) Liesek (šprintérska prémia)
15:48 (74 km) Cimhova
15:52 (78 km) Hladovka
16:00 (83 km) Suchá Hora (špeciálna prémia na štátnej hranici SR a PL)        
16:02 (84 km) Chocholów
16:07 (88 km) Podczerwone
16:13 (93 km) Czarny Dunajec (šprintérska prémia)
16:26 (102 km) Piekielnik          
16:35 (108 km) Jablonka - obecný úrad (cieľ etapy)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop