Giro: Dublin videl krásny a tesný finiš s očakávaným víťazom z Nemecka

6.5.2014, 08:17 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Organizátori Gira posledné roky zaradzovali kopce už do tretej-štvrtej etapy, minimálne nejaký ten finiš na kopci. Tento rok je však iný. Preteky sa nachádzajú ešte mimo Talianska a tretí deň z Armaghu do metropoly Írska Dublinu opäť chystal špurt.
 
3. etapa Giro d'Italia 2014 (UCI World Tour, Írsko)
11.5. nedeľa rovinatá ciel rovina Armagh > Dublin 187 km víťaz: Kittel
historia-pretekovstartova-listina
 
Aj tretia etapa sa začala v znamení daždivého ostrovného počasia a teplota dosahovala trinásť stupňov. Nič príjemné, ale dá sa predpokladať, že pretekári v Írsku takéto podmienky očakávali. V prvej časti etapy boli dva malé kopce štvrtej kategórie, a tak asi nikoho neprekvapilo, že do úniku opäť išiel Tjallingi. Pretekár Belkinu si včera pobral všetky body do vrchárskej súťaže a tento počin znamenal, že sa bude snažiť v čele boja o modrý dres udržať aj po dnešku a zrejme čo najdlhšie.
 
V úniku, ktorý sa sformoval asi po šiestich kilometroch nebol sám. Pridali sa aj Godoy (Androni), Chávez (Colombia) a Docx (Lotto). Neskôr sa ešte za nimi vydal aj Cecchinel (Yellow Fluo). Ten strácal 40 sekúnd a hlavné pole tri minúty. O pár kilometrov neskôr si dorazil čelo, a tak sme mali vpredu päticu pretekárov. Na 25-tom kilometri mala náskok už šesť minút. To už bolo aj maximum a v ďalšej hodine pelotón stratu pomaličky sťahoval.
 
Tjallingi podľa očakávania zbieral body na vrchárskych prémiách a po ich prejdení je definitívne jasné, že aj etapy v Taliansku začne v modrom. Bol dokonca taký nabudený, že si vybojoval aj šprintérsku prémiu.
 
Maximálna hodnota úniku nepresiahla spomínaných šesť minút a po druhej horskej prémii už začala klesať. Keď do cieľa zostávalo zhruba 110 kilometrov na čelo pelotónu sa podľa očakávania presunula Orica Green Edge. Odstup úniku udržiavali medzi tromi a štyrmi minútami.
 
Počasie sa stále nechcelo umúdriť a dážď si vyžiadal aj niekoľko pádov. Jeden hromadný prišiel asi 69 km pred cieľom. Boli tam chlapci ako Agnoli, Gasparotto, Hoogerland, ale aj Scarponi či Cunego. Podľa záberov z kamier Gasparotto letel do kríkov zrejme hlavou, pretože na tvári mal zranenia. Agnoli výrazne kríval no nakoniec na bicykel nasadol a pokračoval ďalej.
 
Priemerná rýchlosť pretekov sa po troch hodinách v zlom počasí pohybovala na hranici 40 km/h. Náskok úniku bol v tomto momente tesne pod štyrmi minútami. Jeden zo širšieho okruhu favoritov, Ivan Basso, musel meniť predné koleso. Bez väčších problémov sa vrátil späť do pelotónu.
 
32 km pred cieľom prišla ďalšia kolízia, boli tam Weening a Meyer z Orici, Niemiec z Lampre-Merida, Hagen zo Sky. Únik si stále držal náskok 1:40. Táto udalosť rozdelila pelotón, vzadu zostalo asi 20 pretekárov, no postupne stratu doťahovalii.
 
kittel-marcel-giro-podiumPády vystrašili favoritov a všetci sa snažili tlačiť dopredu, aby sa vyhli akejkoľvek možnosti kolízie. Tempo udával tím BMC a za pomoci šprintérskych tímov tak čoskoro hlavné pole dostihlo únik. Najskôr odpadol Rubiano asi 9 km pred cieľom. Po ďalšom kilometri sa na sólovú jazdu z úniku vybral Cecchinel. Definitívny koniec úniku tak prišiel až o ďalší kilometer, teda sedem pred cieľom.
 
Šesť km pred páskou mal ešte technické problémy Roche. Bolo to ešte mimo trojkilometrovej ochrannej zóny takže, ak nechcel stratiť musel sa ponáhľať späť do balíka.
 
V závere sa už sformovali na čele pelotónu vláčiky Giantu-Shimano a Cannondale, tlačil sa tam aj tím Sky, FDJ a Garmin. Ale opäť úradoval Kittel aj keď dnes to bolo tesné. Ešte kilometer pred cieľom bol snáď na pätnástej pozícii, no z takmer beznádejnej situácie sa dokázal vyhrabať. Druhý Swift, tretí Viviani. Rozhodcovia dnes opäť našli dieru v pelotóne. Len prvých 32 pretekárov prišlo do cieľa bez časovej straty, z dôležitých jazdcov sa tu udržali len Michele Scarponi a Rafal Majka, ostatní favoriti na celkové poradie dorazili v ďalšej veľkej skupine do cieľa so stratou 11 sekúnd, takže spomínaná dvojica dnes dostala od rozhodcov pred cestou do Talianska pekný darček.    
 
Majiteľom ružového dresu ostáva Matthews, no za ním sa poradie opäť menilo kvôli spomínanej diere. Druhý je už Petacchi a tretí Oss. Bodovací dres zostáva Kittelovi a vrchársky aj dnešným únikom potvrdil Tjallingi.
 
 
Marcel Kittel (Giant-Shimano): "Prišiel som sem vyhrať prvú etapu a potom zo mňa spadol tlak, ale dnes to nebolo vôbec jednoduché a finiš bol veľmi tesný. Keď som uvidel cieľovú čiaru po prekonaní poslednej zákruty, dal som do toho všetko, no v závere to bol dramatické, ale podarilo sa mi zostať koncentrovaným a nakoniec som všetkých predbehol. Je to niečo špeciálne vyhrať v deň svojich narodenín a znovu musím poďakovať mojím spolujazdcom za prácu, ktorú pre mňa dnes odviedli."    
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka KITTEL Marcel TEAM GIANT - SHIMANO 4h 28' 43''
2. vlajka SWIFT Ben SKY PROCYCLING + 00' 00''
3. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
4. vlajka APPOLLONIO Davide AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
5. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ + 00' 00''
pelotón + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE 10h 06' 37''
2. vlajka PETACCHI Alessandro OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 08''
3. vlajka OSS Daniel BMC RACING TEAM + 00' 10''
4. albansko DURBRIDGE Luke ORICA GREENEDGE + 00' 14''
5. vlajka SANTAROMITA Ivan ORICA GREENEDGE + 00' 14''
6. vlajka TUFT Svein ORICA GREENEDGE + 00' 14''
7. vlajka WEENING Pieter ORICA GREENEDGE + 00' 14''
8. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 19''
9. albansko SERRY Pieter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 19''
10. albansko PAUWELS Serge OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 19''
 

BODOVACIA KLASIFIKÁCIA PO 3. ETAPE:
1. vlajka KITTEL Marcel TEAM GIANT - SHIMANO 100 bodov
2. vlajka SWIFT Ben SKY PROCYCLING 66 bodov
3. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING 62 bodov
 

VRCHÁRSKA KLASIFIKÁCIA PO 3. ETAPE:
1. vlajka TJALLINGII Maarten BELKIN PRO CYCLING TEAM 12 bodov
2. vlajka FEDI Andrea NERI SOTTOLI 3 body
3. GODOY Yonder albansko 2 body
 
 
 
 
Preview etapy:
Tretí deň vyvrcholí v najväčšom meste írskeho ostrova v Dubline, kde znovu zaúradujú najrýchlejší pretekári. Typická etapa pre hromadný dojazd a šprintérsku koncovku nemá vo svojom programe žiadnu výraznú prekážku, ktorá by znamenala pre pretekárov zvýšenú koncentráciu, aj keď na konci budú takisto kopírovať pobrežie. Motivovaní jazdci v pelotóne s tým možno nebudú súhlasiť, ale nakoniec i tak budú mať posledné slovo šprintéri.
 
giro-2014-profil-3
 

ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop