T-A: Vo štvrtok vyhral Debuschere, Sagan druhý. V závere pád Vivianiho

7.3.2015, 13:54 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Na druhý deň organizátori z RCS Sport pripravili rovinatú etapu, v ktorej o víťazstvo mali zabojovať šprintéri. Boli sme zvedaví, či to okorení aj boj o modrý dres lídra, ktorý mal na sebe Adriano Malori z Movistaru.
 
2. etapa Tirreno - Adriatico 2015 (UCI World Tour, Taliansko)
12.3. štvrtok rovnatá ciel rovina Camaiore > Cascina 153 km vitaz Debuschere
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7
 
Na mestečko z dnešného štartu má Peter Sagan pekné spomienky. Pred dvoma rokmi dokázal vyhrať miestnu klasiku GP Camaiore (1.1), ktorou otvoril európsku časť svojej zatiaľ najúspešnejšej sezóny v kariére. Dnes sa šli dva okruhy tejto klasiky s kopcom Pitoro a potom sa už pelotón vydal na juhovýchod smerom k Cascine.
 
Do úniku sa aj napriek jednoduchosti etapy dostala až sedemčlenná partia aj s dvoma pretekármi Pro tímov - Danilom Wyssom (BMC) a Martinom Keizerom (LottoNL). Doplnili ich Zardini (Bardiani) i dvojičky Quintero a Castiblanco (2x Colombia), Konrad a Salerno (2x Bora). Pelotón ich nechal odskočiť zhruba na päť a pol minúty, keď sa rast náskoku zastavil a už viac ako sto kilometrov pred cieľom začal mierne klesať.
 
15°C
Ešte počas občerstvovacej zóny si urobil pelotón prestávku v prenasledovaní a medzera sa zväčšila až na šesť minút. Potom však definítve začali unikajúci cyklisti strácať pôdu pod nohami a presne v polovici etapy už ich výhoda padla pod tri minúty a neustále sa zmenšovala.
 
Šprintéri mohli postupne myslieť na dojazd. Matematika a pravidlá hovorili jasne. Ak sa chcel Peter Sagan dostať do modrého dresu, musel vyhrať, pretože za druhé miesto by dostal šesť bonifikačných sekúnd, ale v jeho neprospech by hralo víťazstvo Maloriho. Peter však nebol hlavný favorit. Za toho sme určite považovali Marka Cavendisha (Etixx). Zabojovať chceli aj Luka Mezgec, Matteo Pelucchi, Elia Viviani, Sacha Modolo a boli sme zvedaví, kto z dvojice MTN Matthew Goss - Tyler Farrar. No a nesmieme zabudnúť na Daniela Ossa, ktorý zašpurtovať vie a patrilo mu po včerajšku šieste miesto celkovo s mankom štyroch sekúnd.
 
Cavendish bol jasne najväčším favoritom, a tak Etixx - Quick-Step svedomito vystriedal Movistar na čele pelotónu. Keďže strata na únikajúcu sedmičku zhruba hodinu pred cieľom predstavovala iba 80 sekúnd, zdalo sa, že družstvo Patricka Lefevera sa chce vyvarovať akýchkoľvek problémov s únikom a plne sa sústrediť na svoj vláčik.
 
Zardini, Salerno a Quintero sa rozhodli prerušiť pokojný priebeh etapy atakom v prvej skupine, keďže 30 km pred cieľom ich výhoda klesla pod minútu. Bojovali srdnato a pár kilometrov držali tú minútu, ale množstvo ich síl jasne hralo proti nim. Nás tešilo, že k Etixxu na čele pelotónu sa začali pridávať aj jazdci Tinkoff-Saxo.
 
Desať kilometrov pred páskou došlo k pádu na pravej strane balíka. Kosti sa zrejme nelámali, ale najhoršie vyzeral Matteo Pelucchi, šprintérsky líder IAM. Ostalo tam aj pár borcov Orici na čele s Adamom Yatesom, ktorý vlani vyhral Okolo Turecka a mal ambície aj v týchto pretekoch. Mladý Brit a skvelý dráhar si stratu doskočil, Pelucchiho sme si však z koncovky mohli škrtnúť.
 
Etixx sa pättisíc metrov pred dojazdom trochu rozpadol a Cavendish ostal sám, ale ešte bol čas sformovať sa späť. Nestalo sa tak a podobne ako ostatní šprintéri, ani Mark nemal typickú podporu. To napokon vyvrcholilo v kolíziu britského rýchlika s Eliom Vivianim. Cav nespadol, ale Talian dopadol veľmi zle.

Netypický špurt bez vláčikov a po páde vyhral Jens Debuschere (Lotto-Soudal). Peter Sagan sa všetkému vyhol a snažil sa ohroziť aktuálneho belgického šampióna, ale na úzkej vozovke sa to nepodarilo a bral druhé miesto. Tretí flek obsadil zlepšujúci sa Sam Bennett (Bora). Porsev (Kaťuša) bral štvrté, Farrar (MTN) piate miesto.

V celkovom poradí sa Peter časovo vyrovnal Malorimu a už naozaj máličko chýba k tomu, aby si prvý raz v kariére obliekol dres lídra na týchto pretekoch. Žilinčan dnes zároveň získal prvé štyri body do svetového rebríčka. Najprv sme písali, že sa oblečie do červeného dresu, ale asi sa tak nestane. Včera totiž podľa oficiálneho zápisu bodovalo iba päť jazdcov, hoci podľa pravidiel malo dvanásť. To by neboli Taliani bez štipky chaosu. Dres lídra bodovacej klasifikácie teda ponesie Debuschere.
 
Zajtrajší deň by mal vyvrcholiť veľmi zaujímavým záverom v krátkom stúpaní, zrejme špurtom do kopca, kde vlani triumfoval práve Sagan. Zdá sa, že formu má výbornú, ale vyzve nových súperov. Pred rokom triumf vybojoval tesným súbojom s Kwiatkowskim, Gilbertom a Clarkom. Všetci traja však štartujú na Paríž - Nice.
 
 
Jens Debuschere (Lotto-Soudal): "Dnešok bol veľmi zaujímavý, nedokázali sme my ani ďalší vytvoriť správne vláčiky. Museli sme sa tam nejako vtesnať. Musím poďakovať kolegom, že ma tam dostali a ako sa ukázalo, mal som asi najlepšiu pozíciu. Pre mňa je to jedno z najväčších víťazstiev, veľmi si ho vážim."
 
 
sagan-p-audio VYJADRENIE PETRA SAGANA mikrofon
po 2. etape Tirreno - Adriatico 2015
{play}images/music/sagan-2015/tirreno-2-etapa.mp3{/play}
zdroj: P. Orphanidis / J. Korbel
 
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. albansko DEBUSSCHERE Jens LOTTO SOUDAL 3h 30' 18''
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka BENNETT Sam BORA - ARGON 18 + 00' 00''
4. vlajka PORSEV Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
5. vlajka FARRAR Tyler MTN - QHUBEKA + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE:
1. vlajka MALORI Adriano MOVISTAR TEAM 3h 36' 22''
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING + 00' 01''
4. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 02''
5. vlajka BODNAR Maciej TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 02''
6. vlajka BRANDLE Matthias IAM CYCLING TEAM + 00' 02''
7. vlajka OSS Daniel BMC RACING TEAM + 00' 04''
8. NAVARDAUSKAS Ramun. TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 05''
9. vlajka CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA + 00' 06''
10. vlajka KEIZER Martijn TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 07''
21. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 10''
23. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 11''
30. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP + 00' 12''
61. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 19''
74. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 21''
115. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 31''
 
 
BODOVACIA KLASIFIKÁCIA PO 2. ETAPE:
1. albansko DEBUSSCHERE Jens LOTTO SOUDAL 12 bodov
2. vlajka KONRAD Patrick BORA - ARGON 18 10 bodov
3. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 10 bodov
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
movistar vlajka MALORI Adriano lotto albansko DEBUSCHERE Jens
MOVISTAR TEAM LOTTO SOUDAL
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 25 ROKOV
bmc vlajka WYSS Danilo sagan vlajka SAGAN Peter
BMC RACING TEAM TEAM TINKOFF - SAXO
 
 
 
 
malori-adriano-tirreno-movf
Adriano Malori na pódiu v modrom drese (© Movistar Team)
 
 

 
 
Preview etapy:
Druhá etapa je jasne vyhradená pre šprintérov a po predchádzajúcom prológu bude pre mnohých z nich zisk azúrového dresu poriadnym lákadlom. Finišovať sa bude v meste Cascina, kde pelotón absolvuje dva okruhy s dĺžkou necelých 21 kilometrov. Práve tieto úseky by mali byť definitívou pre partiu utečencov, šprintérske tímy to budú mať dobre vyrátané. Očakávame súboj veľkých šprintérskych hviezd, ale nesmieme zabúdať, že Tirreno dokáže pripraviť aj nejaké prekvapenie. Napríklad v minulom roku v tomto cieľovom meste všetkých zaskočil Matteo Pelucchi.
 
 
etapa-2
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop