Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštěvnosti súbory cookies. Viac informácií.

Odmietnuť Súhlasím Podrobné nastavenie Prijať zvolené cookies
Nevyhnutne nutné cookies
Tieto cookies sú nevyhnutné pre fungovanie nášho webu a nemožno ich deaktivovať. Tieto súbory navyše prispievajú k bezpečnému a riadnemu využívaniu našich služieb.
Analytické cookies
Analytické cookies sú zhromažďované skriptom spoločnosti Google Inc., ktorá následne tieto dáta anonymizuje. Po anonymizácii sa už nejedná o osobné údaje, pretože anonymizované cookies nemožno priradiť konkrétnemu užívateľovi, resp. konkrétnej osobe. My pracujeme iba s cookies v anonymizovanej podobe.
Reklamné cookies
Reklamné cookies používame my alebo naši partneri, aby sme Vám mohli zobraziť vhodné obsahy alebo reklamy ako na našich stránkach, tak na stránkach tretích subjektov. Na základe týchto informácií nie je spravidla možná bezprostredná identifikácia Vašej osoby, pretože sú používané iba anonymizované údaje.

Cyklolekárnička (6. diel): Tráviacim traktom za víťazstvom

31.3.2016, 22:00 | Cyklolekárnička | Rastislav Boris
Ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo, konečník. To sú metre tráviacej sústavy, ktoré spolurozhodujú o víťazoch a porazených. 
 
Napríklad Fabiana Cancellaru odstavilo žalúdočné ochorenie na Vuelte 2015 a opísal to ako "jeden z najťažších dní na bicykli". Po vytrvalostných výkonoch nedokázal prijať živiny a cítil sa hrozne. Francúz Romain Feillu mal oveľa dlhodobejšie problémy, keď ho takmer dve sezóny prenasledovalo nadúvanie a zvracanie. Niekedy zvracal až toľko, že už nemal čo vyvrátiť. Ubralo mu to psychické i fyzické sily, prakticky poznačilo celú kariéru. Nepomohla úprava jedálnička, ale až operácia a odobratie slepého čreva. Francúzovi ubližoval veľký zápal s odumretým tkanivom v okolí. Podobným trápením si prešiel aj  Talian Alessandro Ballan.
 
Ďalšou kategóriu tráviacich nepriateľov sú intolerancie a alergie. Napríklad taliansky šprintér Andrea Guardini pátral po príčine dlhodobých tráviacich ťažkostí, až napokon zistil, že je intolerantný na laktózu, teda mliečny cukor. Po úprave jedálnička sa cíti oveľa lepšie a ďalej poľuje na víťazstvá. Ešte vyššie prekážky zdoláva v pelotóne Slovinec Janež Brajkovič, ktorý trpí alergiami. Ťažkosti mu robí taká bežná zložka potravy akou je cukor. Na alegie užíval aj lieky, ktoré dočasne zvýšili jeho hmotnosť o niekoľko kilogramov, čo sa v cyklistike rovná "samovražde". Možno práve pre stravovacie patálie nenaplnil vlastný potenciál, aktuálne jazdí za kontinentálny celok UnitedHealthcare.      
 
 
jedlo ilustrak meetupstatic com
symbolický obrázok k téme (© meetupstatic.com)
 
 
BICYKLOM PROTI TRÁVENIU
 
Uvedené príklady profesionálnych cyklistov sú len kvapkou v mori. Tráviacie patálie postihnú počas kariéry drvivú väčšinu členov pelotónu. "Problémy s tráviacim traktom pri športovom výkone sú bežné a relatívne rôznorodé. Nevolnosť až zvracanie, návrat žalúdočného obsahu do pažeráka a následné pálenie "záhy", pocit stiahnutého žalúdka alebo nafukovania, plynnatosť, kŕče čriev či hnačky. Súvisí to aj s preťažením organizmu, keď dochádza k dehydratácii a veľkej strate iónov, tiež so samotným posedom a pohybom cyklistu," vysvetľuje hobby cyklista a lekár Martin Gábor.   
 
Vplyv polohy a pohybu cyklistu na proces trávenia popísal pre bicycling.com aj športový lekár Michael Ross: "Fyzická aktivita je prospešná pre srdce a pľúca, ale pre črevá to až tak neplatí. Počas cvičenia je v nich menší prietok krvi, pretože tá ide do svalov, čo spôsobuje pomalšie trávenie a spracovanie živín. To môže viesť k nestráveniu potravy, teda k plynnatosti či zápaľom." Ross odporúča posed na bicykli bez tlaku na bránicu a brucho, zároveň konzumáciu menších, nekoncentrovaných a ľahko stráviteľných porcií jedla, ktoré zapijeme dostatočným množstvom vody. Najmä v zime je výborným štartérom trávenia teplý nápoj. 
 
Ross nabáda k príjmu 20 mililitrov tekutín na jeden gram sacharidov, teda jedného deci na päť gramov. Viaceré zdroje zároveň uvádzajú, že za hodinu žalúdok spracuje maximálne 60 gramov komplexných sacharidov, pri miešaní s cukrami o čosi viac. Čísla sú rôzne, ale podstatou je rovnomerné príjmanie živín v malých dávkach. Aj pri dodržaní týchto zásad sa občas nevyhneme nadúvaniu či plynnatosti, v takom prípade Ross vtipne radí: "Nemusíte ísť domov. Ale mali by ste zamieriť do zadnej časti skupiny a zostať tam. Nech idú všetci pred vami."
 
Fenomén "neprekrvenia" tráviaceho traktu popísala i bývalá cyklistka a výživová špecialistka Danielle Clayová. "Telo vníma pracujúce svaly ako dôležitejšie v porovnaní s tráviacim traktom. Pri športovej aktivite negatívne ovplyvňujú trávenie stresové hormóny ako adrenalín, noradrenalín alebo kortizol, ktoré sa vypľavujú do organizmu."
 
Martin Gábor v tejto súvislosti upozornil na dva módy človeka: "Čím je výkon razantnejší a silovejší, viac na hrane, tým viac je celý organizmus ovplyvnený a preladený vegetatívnym nervstvom typu sympatikus, ktorý tlmí činnosť celej tráviacej sústavy a mobilizuje „krvný obeh“ tam, kde je ho treba na výkon, fylogeneticky - útok, úder a obranu. Naopak, aeróbny výkon s nižšími intenzitami VO2max a tepov, je spojený s nervstvom typu parasympatikus, ktorý dovoľuje tráviacemu traktu pracovať." Inými slovami, do auta nedolejete potrebné palivo, keď sa zadýchava na diaľnici. Podobne to funguje v ľudskom tele. 
 
 
SVETOVÁ KUCHYŇA
 
Každý jednotlivec má jedinečný nervový systém a tráviaci trakt, aj preto sa nepúšťame do hlbšej analýzy vhodného jedálneho lístka pred, počas a po výkone. Jednoduchou zásadou je pravidelný a striedmy príjem pestrej a ľahkej stravy s dostakom tekutín. Najväčším cyklistickým hviezdam to zabezpečujú skúsení kuchári. V skromnejších podmienkach fungujú celky nižšej kontinentálnej kategórie, ktoré zväčša cestujú po svete a stravujú sa v rôznorodých hoteloch, kde je vždy aspoň čiastočne špecifická ponuka jedál. Toto je jeden z rozdielov v živote cyklistu v porovnaní s futbalistom či hokejistom.
 
Ďalším aspektom je, že cyklista sa stretáva s nepriateľom trávenia priamo na športovisku. V minulosti sa napríklad objavili podozrenia tímových lekárov, že tráviace ťažkosti počas belgických klasík spôsobili poľnohospodárske hnojivá. Baktérie zo zvieracích výkalov sa v mokrom počasí dostali na tváre i bidony pretekárov, odtiaľ do tráviaceho traktu. Aj taká je cyklistika, v ktorej môže jediný energetický gél rozhodnúť o víťazovi a porazenom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop