SP: Víťaznú bodku za sezónou dali Varhaňovský či Jenčušová, medzi juniormi Nagy

12.9.2019, 05:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
64. ročník kritéria v Spišskej Novej Vsi napísal poslednú kapitolu Slovenského pohára v tejto sezóne. Mládežníci si zmerali svoje sily v dvadsiatom kole, pre elitné kategórie išlo o šestnáste kolo. Okrem tradičného vyhodnotenia čakalo po pretekoch na najlepších cyklistov ročníka 2019 aj slávnostné dekorovanie. Svoje ceny dostali aj pretekári, ktorí predvádzali špičkové výkony na kritériách. Súbojom na cestným bicykloch na pár mesiacov odzvonilo.
 
 
Muži Elite + U23
 
Na posledné kolo sezóny zavítalo dvadsaťdeväť pretekárov, ktorí mali pred sebou dvadsaťjeden okruhov a dokopy tridsať kilometrov. Na poslednom kritériu zvíťazil Lukáš Kubiš a jazdec banskobystrickej Dukly patril medzi favoritov aj dnes. Podobne, ako v iných kategóriách, neboli pretekári odvolávaní z trate v prípade, keby boli dobehnutí o kolo. Každé tretie kolo mohli cyklisti bojovať o päť bodov, v poslednom okruhu mohli pretekári šprintovať o dvojnásobok.
 
Práve Lukáš Kubiš uchmatol prvý bod, následne ho napodobnil bývalý jazdec Firefly Radovan Vrábel (TJ Slávia ŠG Trenčín). Po prvú veľkú bodovačku si s malým náskokom pred početným balíkom prišiel Ľuboš Malovec (CK Spartak Tlmače), po ňom si svoje bodové konto otvoril aj líder Slovenského pohára Adrián Babič (Firefly), hneď nato sa podobný kúsok podaril jeho kolegovi, niekdajšiemu zástupcovi Velodrómu Prešov Samuelovi Mičianovi.
 
Na ďalšom súboji o päť bodov sa presadil zástupca jediného slovenského kontinentálneho celku Jakub Varhaňovský, vpredu sa na chvíľu ocitlo kvarteto cyklistov, ale balík ich zakrátko dorazil. Následne sa presadil Stanislav Béreš (CK Spartak Tlmače) a z pelotónu sa podarilo ujsť malej skupinke, z ktorej si po bod vyrazil Maroš Kováč (Dukla Banská Bystrica). Medzitým musel riešiť defekt Miroslav Gavenda (TJ Slávia ŠG Trenčín).
 
Nasledovalo zápolenie o veľkú bodovačku, ktorú opäť ovládol Jakub Varhaňovský a balík sa začal trhať, v desiatom kole si polepšil aj Maroš Kováč, po ňom uchmatol bod pre seba aj jeho mladý kolega, bývalý reprezentant žiarskej cyklistiky Martin Vlčák. Dukla v tom čase ovládala preteky, v šprinte o päť bodov sa presadil aj Lukáš Kubiš, ktorý pred sezónou prestúpil z oddielu ŠK Železiarne Podbrezová.
 
Kritérium sa prehuplo do druhej polovice, predbežne viedol Jakub Varhaňovský a po ďalší bod si prišiel Martin Vlčák. Z balíka sa odtrhla pätica cyklistov, nachádzal sa v nej aj víťaz časovky do vrchu zo soboty Gábor Fejes (CK Spartak Tlmače), ktorému sa podarilo získať bod. V pelotóne sa do práce pustili pretekári trenčianskeho športového gymnázia. Vedúca skupina dobre spolupracovala, ďalšiu veľkú bodovačku ovládol Maroš Kováč.
 
Do konca zostávalo posledných šesť okruhov, dopredu si to dorazil aj Jakub Bittner (Team Forman Cinelli) a hneď získal bod. Únik bol dobehnutý, vpredu sa zostal vetrať len Martin Vlčák, ale predposlednú veľkú bodovačku opäť uchmatol Jakub Varhaňovský. Následne si vylepšil svoje bodové konto Adrián Babič, podobne si viedol v ďalšom kole Jakub Bittner a na všetkých čakalo posledné kolo celej sezóny.
 
O desať bodov bojovalo kvarteto uniknutých cyklistov, vybojoval ich Jakub Bittner a celkovým víťazom sa stal Jakub Varhaňovský. Český pretekár bol za svoju aktivitu najmä ku koncu pretekov odmenený striebornou medailou, na pódiu ich doplnil aj nenápadne jazdiaci Gábor Fejes. Majstrovský pohár za víťazstvo v celej sezóne si odniesol Adrián Babič, ktorý v Spišskej Novej Vsi finišoval siedmy.
 
Firefly sa môže tešiť aj z druhého miesta zásluhou Dávida Kaška. Obidvaja by sa mali v reprezentačnom drese predstaviť na Okolo Slovenska, ktoré nás čaká už o pár dní. Tretie miesto obsadil dnešný víťaz, ktorý si zároveň domov odnáša aj dres pre najlepšieho pretekára z kritérií.
 
 
Ženy a juniorky
 
Zástupkyne nežného pohlavia štartovali spoločne s kadetmi, na štart sa nepostavila Pavlína Dunčková (Schwabik Cycling Cea). Posledné kritérium v Rajeckých Tepliciach ovládla Petra Machálková (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá však v Spišskej Novej Vsi chýbala.
 
Úvodné kolá sa balík neroztrhal, po prvej veľkej bodovačke zostával kompletný aj s viacerými ženami či juniorkami. Ako prvá nevydržala tempo pelotónu Tereza Birošová (CKM Poprad), po ďalšom súboji o päť bodov mali problém v rýchlosťou balíka viaceré cyklistky. Vzadu sa už nachádzali aj čerstvé majsterky Slovenska v časovke dvojíc Simona Záhorcová Vladimíra Zelinová (2x MŠK Žiar nad Hronom).
 
Neskôr sa k ním pridala aj Monika Kadlecová (CK Epic Dohňany), po treťom súboji o päť bodov zostalo v pelotóne približne dvadsaťpäť pretekárov. Naopak, husársky kúsok sa podaril Nore Jenčušovej (Cycling Schwabik Cea), ktorá v desiatom kole ukázala chrbát všetkým kadetom a pripísala si bod, čo je medzi juniorkami veľmi zriedkavý počin. Balík sa každým kolom prerieďoval, okrem Jenčušovej sa v ňom nachádzala aj Radka Paulechová (CyS – Akadémia Petra Sagana).
 
Iné pretekárky sa už o bodovanie nepokúsili a preto sa mohla Nora Jenčušová radovať z ďalšieho víťazstva. Na druhom mieste skončila Radka Paulechová, na pódium sa postavila aj Monika Kadlecová, ktorá prišla do cieľa v skupinke za pelotónom. Celkovým víťazom SP sa medzi ženami stala práve pretekárka Dohnian, ktorá počas celej sezóny vynechala len jedno kolo. Medzi juniorkami sa tento honor ušiel Simone Záhorcovej, na kritériu štvrtej pretekárke.
 
 
Juniori
 
Oproti časovke do vrchu sa na štart kritéria postavilo viac zástupcov tejto kategórie, na štarte stálo sedemnásť cyklistov. Posledné kritérium v Rajeckých Tepliciach ovládol Pavol Kramarčík (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorého sme však v Spišskej Novej Vsi nevideli. Pretekárov čakalo osemnásť okruhov a dvadsaťjeden kilometrov. Podobne ako deň predtým, aj teraz tu malo najväčšie zastúpenie športové gymnázium v Trenčíne.
 
Úvodný okruh zvládol najlepšie dráhový cyklista Timotej Piliarkin (ŠK Železiarne Podbrezová), následne si pripísal bod aj niekdajší pretekár košického PROefektu Matej Piga (CKM Poprad). Prvé zápolenie o päť bodov vyhral Andrej Zelina (MŠK Žiar nad Hronom) a následne sa dopredu vydalo trio silných cyklistov. Okrem Zelinu sa tam nachádzal jeho kolega Matúš Baniar Simon Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín).
 
Trojica spolupracovala veľmi dobre a čoraz viac sa vzďaľovala balíku, vo štvrtom kole si otvoril svoje bodové konto aj posledný menovaný. Všetci traja cyklisti sa pri prejazdoch cieľom striedali, prakticky sme medzi nimi nevideli žiaden šprintérsky súboj. V šiestom okruhu nestačil tempu Andrej Zelina, ktorý sa postupne začal prepadávať do pelotónu, ktorý prakticky zastal. To sa nepáčilo Erikovi Melišovi (CK Epic Dohňany). Ten sa pokúsil odísť z balíka, čo sa mu ale nepodarilo.
 
Jedenásť kôl pred koncom viedol Andrej Zelina napriek tomu, že sa už nenachádzal vo vedúcej skupine. Baniar a Nagy naďalej spolupracovali, v pelotóne sa nachádzalo štrnásť cyklistov. Na čele balíka pracoval napríklad ďalší dráhar Jakub Barcík (Cyklo Spiš), neskôr ho vymenil Adrián Patay (TJ Slávia ŠG Trenčín) a hlavná skupina sa postupne približovala k Zelinovi. Pataya na čele balíka vystriedal Matej Piga.
 
Andrej Zelina bol definitívne dobehnutý, vedúca dvojica to mala päť kôl pred páskou výborne rozbehnuté. Balík mal za nimi značnú stratu, viedol ho Štefan Buchel (TJ Slávia ŠG Trenčín). Na predposlednej bodovačke zobral päť bodov Simon Nagy, v záverečnom kole sa silnému duu podarilo dať celému balíku jedno kolo a do cieľa prišiel osamotený Simon Nagy na prvom mieste. Druhý zaslúžene skončil Matúš Baniar, Žiar nad Hronom berie aj tretiu priečku zásluhou Andreja Zelinu.
 
K zemiakovej medailí sa napokon dostal Adrián Patay, do najlepšej pätice sa prepracoval aj Kamil Kaszycki, ktorý spomedzi pretekárov s troma bodmi predviedol najlepší záverečný šprint. Celkový víťaz Slovenského pohára sa nemenil, Pavol Kramarčík zvíťazil s viac ako stobodovým náskokom pred Matúšom Baniarom. Tretí skončil dnešný víťaz a Pavol Kramarčík  bol najsilnejší aj na kritériách.
 
 
Kadeti
 
Pretekárov v tejto kategórií čakalo pätnásť okruhov, na štarte chýbal už istý víťaz Slovenského pohára v tejto sezóne Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana), v Spišskej Novej Vsi sa neukázal ani jeho oddielový kolega a víťaz posledného kritéria Jakub Slivka. V porovnaní s časovkou do vrchu sa na štart kritéria postavilo o čosi viac cyklistov.
 
Hneď v úvodnom okruhu sa do úniku vybral Róbert Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín) a podarilo sa mu uchmatnúť prvý bod. Nagy sa dlho vpredu nezdržal, vymenil ho tam jeho kolega Martin 573|490amJurík, ktorý si taktiež otvoril svoje bodové konto. Na prvú veľkú bodovačku však prišiel pelotón pokope a najlepší šprint vytiahol odchovanec krupinskej cyklistiky Lukáš Ungvarský (MŠK Žiar nad Hronom).
 
Následne sa presadil aj víťaz pätnásteho kola v Tlmačoch Peter Andraško (CKM Poprad), ktorému sa podarilo vypracovať drobný náskok pred balíkom a vďaka tomu získal bod aj v nasledujúcom okruhu. Andraško bol dobehnutý, v ďalšom zápolení o päť bodov bol úspešný Martin Jurík. Potom sa o slovo prihlásil aj Lukáš Ďurko (CK Olympik Trnava), ktorý si dokázal vziať jeden bod.
 
Ďalším úspešným pretekárom, ktorému sa podarilo získať bod, bol Adam Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava). Ten sa následne vybral do úniku a výsledkom jeho snahy bolo dôležitých päť bodov na veľkej bodovačke. Vrbík bol dobehnutý, štyri kolá pred cieľom si ďalší bod pripísal Peter Andraško a do úniku sa vybral jeho kolega Samuel Kováč, ktorému robil spoločnosť Nikolas Borovský (Kaktus Bike Team Bratislava).
 
Duo perfektne spolupracovalo, v predposlednom kole získal bod Samuel Kováč a popradský cyklista sa následne osamostatnil na čele pretekov. V balíku sa so vzniknutou situáciou snažil niečo urobiť Martin Hrtánek (CK Epic Dohňany), ale jeho snaha vyšla nazmar a Samuel Kováč prešiel cieľovou páskou ako prvý, pričom sa vďaka lepšiemu záveru stal aj celkovým víťazom pri rovnosti bodov so strieborným pretekárom.
 
Ním bol Lukáš Ungvarský, na pódium sa postavil aj Martin Jurík. To, že Martin Svrček sa stal bez ohľadu na dnešný výsledok celkovým víťazom Slovenského pohára, sme spomínali, na druhom mieste, len o bod, skončil jeho kolega Jakub Slivka a tretie miesto napokon získal Lukáš Ungvarský. V rebríčku bodov z kritérií bol najlepší Jakub Slivka.
 
 
Kadetky
 
Posledné kolo tohtoročnej sezóny prilákalo do Spišskej Novej Vsi jedenásť pretekárok, na štart sa nepostavila Lenka Rovderová (Cyklo Spiš), naopak, po sobotňajšej absencii tu nechýbala Barbora Cvoligová (CKM Poprad). Pretekárky čakalo deväť okruhov, posledné kritérium v Rajeckých Tepliciach ovládla Tereza Kurnická (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá patrila aj na východe medzi favoritky.
 
Úvod pretekov vyšiel Laure Lukáčovej (TJ Slávia ŠG Trenčín), ktorá uchmatla prvý bod. Následne sa rovnaký počin podaril aj víťazke z Tlmáč Barbore Cvoligovej, prvú veľkú bodovačku ovládla Tereza Kurnická. Bodové konto si potom otvorila aj Andrea Filová (CK AB Sereď), bronzová medailistka z majstrovstiev Slovenska v časovke do vrchu. Piatym kolom ako prvá prešla Klára Tarabová (CK Epic Dohňany).
 
Následne sa balík roztrhal, vpredu zostali Klára Tarabová, Adéla Hodásová, Tereza Kurnická a nenápadne jazdiaca Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače). Táto situácia však dlho netrvala a pelotón bol po chvíli kompletný, pri ďalšom zápolení o päť bodov si najlepšie počínala opäť Klára Tarabová a po nej si vylepšila skóre aj Andrea Filová. Dva kolá pred cieľom sa na čele balíka pohybovala Jana Macsaiová.
 
Predposledný okruh priniesol ďalší bod Laure Lukáčovej a o víťazstvo v cieľovom kole bojovalo osem pretekárok, spomedzi ktorých predviedla najlepší šprint Tereza Kurnická. Niekdajšia pretekárka Novomestského Superbikeru sa aj vďaka tomu opäť postavila na najvyšší stupienok. Striebornú medailu si domov vezie Klára Tarabová, na pódium sa postavila aj Laura Lukáčová. Tereza Kurnická ovládla celý ročník Slovenského pohára a premožiteľku nenašla ani na kritériách.
 
 
Starší žiaci
 
Zástupcov tejto kategórie čakalo deväť okruhov, vyše štyridsať pretekárov sa postavilo na štart. Posledné kritérium v Rajeckých Tepliciach ovládol Juraj Vrbík a zástupca bratislavského Kaktusu patril medzi veľkých favoritov aj v poslednom kole. Štartová listina bola ochudobnená o jedno meno, na štarte chýbal Jakub Husár (Flaviol – Bike Team Spiš). Na rozdiel od soboty čakali na pretekárov priaznivejšie poveternostné podmienky.
 
Od začiatku kritéria predvádzali svoje kvality práve cyklisti zoskupenia z hlavného mesta. Prvý bod ukoristil Juraj Vrbík, následne sa presadil aj Samuel Novák a prvú veľkú bodovačku opäť ovládol už spomínaný Vrbík, ktorý predbežne mieril za víťazným hetrikom na kritériách. Okrem Rajeckých Teplíc úradoval aj v treťom kole v Dudinciach. Balík postupne prichádzal o menej odolných pretekárov.
 
O slovo sa prihlásil aj jeho kolega Dominik Dunár, ktorý si vo štvrtom kole otvoril svoje bodové konto. Potom sa do sólového úniku vybral Samuel Novák, piaty okruh preňho znamenal ďalší bodový zisk, v pelotóne sa pohybovalo približne dvadsať jazdcov. Novák si prišiel aj pre veľkú bodovačku, do cieľa zostávali tri kolá. Dominancia pretekárov so zelenými dresmi pokračovala, po ďalší bod si prišiel Juraj Vrbík.
 
Až v poslednom okruhu sa našiel premožiteľ Bratislavčanov, desať bodov získal Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová) a celkovým víťazom sa stal Juraj Vrbík. Podbrezovčan bral striebro, vďaka záverečnému okruhu sa na pódium postavil aj Adam Mrocek (CK Epic Dohňany). Pohár za celkové víťazstvo v Slovenskom pohári získal dnešný majiteľ druhého miesta, na kritériách bol najsilnejší dnešný víťaz.
 
 
Žiačky
 
Najmladšia kategória dievčat mala na programe tri kolá, na štart sa postavilo devätnásť pretekárok. V poslednom kritériu bola úspešná Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany) a víťazka viacerých kôl tohtoročnej sezóny mala miešať kartami aj dnes. Na rozdiel od včerajška sa žiačky nemuseli zaoberať dažďom ani hmlou.
 
Hneď od začiatku bola aktívna Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana), ktorá sa vybrala do sólového úniku. V balíku zostalo osem mladých cyklistiek, strieborná medailistka z majstrovstiev Európy v horskej cyklistike dokázala získať dva body a potom sa vrátila do pelotónu.
 
V závere netradične krátkeho kritéria predviedla najsilnejší šprint Natália Kušnírová a pretekárka Cyklo Spišu si pripísala druhé sezónne víťazstvo po rovinatých pretekoch v Suchej nad Parnou. Za ňou preťala pásku Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany), na pódiu jej robila spoločnosť aj jej kolegyňa Ivona Pavlisová.
 
Celkovou víťazkou Slovenského pohára sa stala Terézia Ciriaková, na druhom mieste skončila Klaudia Varšová a tretiu priečku obsadila Simona Bodoríková, ktorá bola najsilnejšia na kritériách. Postupne zvíťazila v Trnave, Dudinciach, Tlmačoch a v Rajeckých Tepliciach. Striebornej pretekárke na pódiu neodovzdali pohár, údajne sa nešťastnou náhodou rozbil.
 
 
Mladší žiaci
 
Najmladšia kategória pretekárov v Spišskej Novej Vsi si zmerala sily na tri okruhy, dokopy ich čakalo 4500 metrov. Na štarte sa objavil aj víťaz posledného kritéria Ondrej Hrico (ŠK Železiarne Podbrezová), naopak, chýbal tam Michal Šichta (Cyklistická Tour). Zaujímavosťou je, že ani jeden mladší žiak nedokázal v doterajšom priebehu sezóny zvíťaziť na kritériách viac ako raz.
 
Úvodný bod získal Jakub Hlubina (CK Epic Dohňany), následne ho napodobnil Dávid Hulala (CyS – Akadémia Petra Sagana). Do záverečného šprintu sa tlačilo zhruba dvadsať pretekárov, najlepšie nohy ukázal Tadeáš Cesnek z akadémie trojnásobného majstra sveta a po Tlmačoch sa radoval aj v Spišskej Novej Vsi. Za ním došprintoval Martin Haluška (CK Epic Dohňany), tretie miesto uchmatol Filip Záhorec (MŠK Žiar nad Hronom).
 
Víťazný pohár za celú sezónu si domov odnáša dnešný víťaz, aj teraz za sebou nechal Martina Halušku a bronzovú priečku obsadil Jakub Javor (TJ Slávia ŠG Trenčín), dnes štvrtý pretekár. Tadeáš Cesnek sa vďaka dnešnému víťazstvu obliekol aj do dresu určeného pre cyklistu, ktorý získal najviac bodov na kritériách.
 
 
 
 
- V publikačnom pláne máme ešte súhrn celej sezóny s pomenovaním najlepších vo všetkých kategóriách.
 
 

 
 
1. 6.4. kriterium 2016 SP TRNAVA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
2. 7.4. preteky 2016 SP SUCHÁ NAD PARNOU M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.4. kriterium 2016 SP DUDINCE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
4. 28.4. preteky 2016 SP KRUPINA M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 17-19.5. etapy 2016 SP BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
J,K clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 19.5. preteky 2016 SP ZLATNÍKY M clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 31-2.6. etapy 2016 SP TRNAVA M,J clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
6. 1.6. preteky 2016 SP TRNAVA Ž,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
7. 15-16.6. etapy 2016 SP NITRA Ž,J,K,D clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
8. 21-23.6. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
J,K clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 27.6. casovka 2016 MSR TRNAVA M,Ž,J clanok ikonkapdf ikonka
- 29-30.6. preteky 2016 MSR TRNAVA M,J clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 7.7. preteky 2016 MSR VIDNAVA Ž clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
- 13.7. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonka
9. 13.7. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,J clanok ikonkapdf ikonka
- 14.7. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonka
11. 14.7. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,J clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
12. 17.8. casovka 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM
Ž,J,K,D  
10. 18.8. preteky 2016 SP KLÁŠTOR POD ZNIEVOM M,Ž,J,K,D  
11. 24.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
12. 25.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 29.8. casovka 2016 MSR SKALKA (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
14. 31.8. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 1.9. casovka timov 2016 MSR TEPLIČKA NAD VÁHOM
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
15. 7.9. casovka 2016 SP SNV (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
16. 8.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop