Petra Sagana počas otváracieho víkendu čaká konfrontácia s Quick-Stepom a Van Aertom

24.2.2022, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne ponúkajú niekoľko zaujímavých momentov. Peter Sagan sa prvýkrát predstaví na dlažobných kockách v tíme TotalEnergies, Wout van Aert odštartuje sezónu na Omloope a Quick-Step Alpha Vinyl opäť vyrukuje na súperov s viacerými lídrami.
Sobotňajší Omloop Het Nieuwsblad obstará klasikárske súboje na trinástich bergoch a deviatich úsekoch na pavé, čo je dostatočná ponuka, aby sa hlavní favoriti otestovali na začiatku sezóny. Vo finále pretekov sa bude rozhodovať na kopcoch Kapelmuur a Bosberg, ale na tomto podujatí sa akcia zvyčajne rozbieha oveľa skôr.  Kuurne - Brusel – Kuurne má ľahší profil a poskytuje príležitosť aj pre šprintérov, ale tí sa naposledy presadili v roku 2018 (Dylan Groenewegen). Klasikárske celky vyvinuli v ostatných ročníkoch úspešnú snahu, aby do cieľa prišla čo najmenšia skupina. Tentoraz im bude chýbať na konci Oude Kwaremont a ľahšia trasa oproti minulosti bude viac motivovať šprintérov.
profil Omloop Het NIeuwsblad, 1600  nastúpaných metrov (© omloophetnieuwsblad.be)
 
Prvýkrát na kockách s novým tímom
Peter Sagan si na začiatku sezóny vyskúša svoju výkonnosť a spoluprácu v náročných pretekoch so svojimi novými kolegami. Slovenský cyklista zažil premiéru v drese TotalEnegies počas minulého víkendu na pretekoch Tour des Alpes Maritimes et du Var, kde ani počas jedného dňa nedosiahol výsledok. Belgické klasiky však budú pre neho dôležitejšou prípravou na kockové monumenty. Na OHN ešte nezvíťazil (dvakrát obsadil druhé miesto), na K-B-K vyhral v roku 2017.
video v clanku ikonka ciernaFinále K-B-K v roku 2017
Vo francúzskej zostave si vyskúša spoločnú jazdu s Boassonom Hagenom, Anthonym Turgisom a Nikim Terpstrom. Najmä Turgis sa profiluje ako kvalitný klasikár, ktorý zvládne plniť aj náročné úlohy, čo môže využiť na podporu pre Sagana alebo vlastné ambície. Hagen s Terpstrom majú skúsenosti a to všetko vytvára dobrý tím určený na severské klasiky. Peter Sagan má tak okolo seba motivovanú zostavu, ktorá urobí všetko preto, aby dosiahla v klasikách želané výsledky. Tie sa čakajú najmä od slovenského cyklistu, ktorému otvárací víkend poskytne dôležité poznatky, ako je na tom v dynamike na bergoch v porovnaní so súpermi a aká je jeho koncovka na konci ťažkých pretekov.
Ambície hneď od začiatku klasikárskej kampane
Tím Quick-Step Alpha Vinyl priváža na preteky viacerých lídrov a podľa očakávaní sa pokúsi nadviazať na stratégiu ostatných ročníkov, keď mal k dispozícii niekoľko kvalitne pripravených jazdcov schopných zvíťaziť. Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Zdeněk Štybar a Florian Sénéchal už absolvovali v novom ročníku niekoľko súťažných dní, ale bez úspechu, no ten budú chcieť dosiahnuť práve na úvodných dvoch belgických klasikách. Každý z týchto pretekárov je dostatočne silný, aby sa objavil vo víťaznom útoku. Quick-Step sa bude spoliehať na svoju početnú výhodu v kľúčových momentoch, keď sa bude snažiť dostať konkurenciu pod tlak nástupmi niekoľkých svojich lídrov. Jeho cieľom bude rozdeliť skupinu favoritov a na každom fronte si udržať svojho zástupcu. Takúto aktivitu môže predviesť aj na K-B-K, hoci na druhej klasike bude mať k dispozícii odolného šprintéra Fabia Jakobsena.
      
Na Omloope čakajú prvé preteky v ročníku na Wouta van Aerta. Belgický jazdec má za sebou úspešnú cyklokrosársku sezónu, čo len signalizuje, že vo výbornej forme by sa mal čoskoro predstaviť aj na ceste. Uvidíme, či to bude už na Omloope. Keď na tomto podujatí odštartoval sezónu v rokoch 2019 a 2020, zakaždým finišoval v druhej desiatke. Jeho agresivita na bergoch a silný šprint môžu byť pre súperov nepríjemnou prekážkou. V predchádzajúcich ročníkoch nemal okolo seba potrebnú tímovú podporu, preto do tímu Jumbo – Visma prestúpil Tiesj Benoot, ktorý by mal byť jeho kľúčovým pomocníkom v klasikách. Prvýkrát sa spoločne predstavia v jednom tíme práve na Omloope.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pidcock sa chce usadiť medzi klasikárskou špičkou         
           
Zvedaví budeme na Toma Pidcocka, aktuálneho cyklokrosárskeho šampióna. Len 22-ročný pretekár tímu Ineos nabehne na cestu bez väčšieho odstupu od cyklokrosu, čo môže byť jeho hendikep, ale aj výhoda. Pidcock sa prezentoval v posledných týždňoch vo vynikajúcej forme a tá sa môže ihneď prejaviť aj na kockách. Britský jazdec je technicky zdatný, má potrebnú akceleráciu na bergy a takisto disponuje kvalitným finišom. Ak sa mu podarilo dobiť baterky po cyklokrosárskej sezóne, už počas otváracieho víkendu môže byť na trati veľmi nebezpečný.
 
Na svoje minuloročné výsledky bude chcieť nadviazať Sonny Colbrelli, ktorého odolnosť v náročnom teréne sa mimoriadne zlepšila a pri tom si stále udržal silný šprint. Taliansky pretekár má právom sebavedomie, že sa udrží s tými najlepšími na bergoch, ale aby dosiahol dobrý výsledok, potrebuje predviesť aj potrebný výkon po taktickej stránke. Na začiatku roka jazdí vo veľmi dobrej forme Tim Wellens (vyhral Trofeo Serra de Tramuntana a skončil druhý na Tour des Alpes Maritimes et du Var) a bude zaujímavé sledovať, či na dynamických bergoch dokáže nadviazať na svoje vrchárske výkony, ktoré predvádzal na francúzskom podujatí.
Tim Wellens (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
V tíme Trek – Segafredo sa spoliehajú na tradičnú dvojicu Jasper StuyvenEdward Theuns, ktorá má dostatočné skúsenosti, aby sa pohybovala na čele až do konca pretekov. V celku Astana si odkrúti premiéru Gianni Moscon. Očakávame, že po odchode z Ineosu sa môže naplno prejaviť jeho dravosť a ambicióznosť. Nový ročník odštartoval dobre aj jeho kolega Alexej Lucenko, ktorý v roku 2019 na Omloope skončil štvrtý.
V zoskupení Bora – hansgrohe sa prezentuje v pozícii lídra Nils Pollit, ktorý v minulom ročníku vyhral etapu na TdF, a šancu môže dostať aj Lukas Pöstlberger. Greg van Avermaet s Oliverom Naesenom potrebujú počas otváracieho víkendu nabrať sebavedomie, že stále patria medzi klasikársku špičku, ktorá bojuje o najvyššie pozície. Na K-B-K sa sústredia šprintéri Alexander Kristoff, Jordi Meeus, Giacomo Nizzolo alebo Tim Merlier, ktorých tímoví spolujazdci sa budú snažiť zariadiť hromadný dojazd pelotónu.
 
Náš eshop