Amstel Gold Race: Pogačar po dlhom sóle s ďalším triumfom, na pódiu aj Healy a Pidcock, Svrček po páde odstúpil

16.4.2023, 14:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 16.4. rovinata etapa ciel rovina Maastricht > Berg & Terblijt 254 km Pogačar
flamsko 20
profil pretekov, 3240 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Amstel Gold Race odštartoval sériu ardénskych klasík. Na štarte 57. ročníka nechýbal ani Martin Svrček (Soudal - Quick Step). Odchovanec akadémie Petra Sagana štartoval na pretekoch prvýkrát v kariére. Vlaňajšie víťazstvo obhajoval Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers). Najväčším favoritom na triumf bol Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Víťaz Okolo Flámska štartoval na pretekoch po štyroch rokoch. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Alessandro FedeliTobias Ludvigsson (2x Q36.5 Pro Cycling Team), Leon Heinschke (DSM), Mathias Vacek (Trek - Segafredo), Martin Urianstad (Uno-X Pro Cycling Team), Ward Vanhoof (Team Flanders - Baloise) a Mattéo Vercher (TotalEnergies). 114 kilometrov pred cieľom mali minimálny náskok na balík. O kilometer neskôr sa skupina stala súčasťou pelotónu.
107 kilometrov pred cieľom spadli Daryl Impey (Israel - Premier Tech). Martin Svrček (Soudal) a Joshua Tarling (Ineos). Slovák sa, bohužiaľ, opäť nevyhol kolízii. Na zemi skončil aj na Brabantskom šípe. Z pretekov odstúpil Valentin Retailleau (AG2R Citroën Team). Mechanické problémy musel riešiť Mattias Skjelmose Jensen (Trek-Segafredo), jazdec zo širšieho okruhu kandidátov na triumf. Defekt dostal Stan Dewulf (AG2R Citroën). 
94 kilometrov pred pásku sa vytvorila nová vedúca skupina, kde sa dostalo priblížne dvadsať ľudí. Nachádzali sa v nej Ben Healy (EF Education), Alexey Lutsenko (Astana), Tom Pidcock (Ineos), Tadej Pogačar (UAE Emirates), Matteo Sobrero (Jayco) alebo Andreas Kron (Lotto). Po chvíli z nej atakoval Gianni Veermersch (Alpecin). Majster sveta na graveli sa vrátil späť.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Okrem už spomínaných jazdcov vpredu jazdili aj Kévin GenietsQuentin PacherLars Van den Berg (3x Groupama), Christopher Juul-Jensen (Jayco) Magnus Sheffield (Ineos), Tosh Van der Sande (Jumbo-Visma), Stan Van Tricht (Soudal), Axel Zingle (Cofidis) a Arjen Livyns (Lotto). V hlavnej skupine došlo k ďalšiemu pádu. Defekt dostal Sobrero a vrátil sa do pelotónu.
Už počas prvého prejazdu cez Cauberg (6,5 %; 0,8 km) Pogačar preriedil vedúcu skupinu. Vypadli z nej GenietsJuul-JensenLivynsPacher a Van der Sande. Na vzniknutú situáciu reagovali jazdci DSM, Jumba a Treku, ktorí stíhali únik. Geulhemmberg (4,6 %; 1,2 km) pomery na trati nezmenil. Sobrero musel meniť bicykel. Náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na štyridsať sekúnd.
V pelotóne sa do práce pustili aj jazdci Bahrain - Victorious. Na Bemelerbergu (4,5 %, 0,9 km) prišiel únik s polminútovým náskokom na balík. Soudal - Quick Step informoval na Twitteri, že Martin Svrček musel po páde odstúpiť. Defekt v balíku dostal Cristian Scaroni (Astana). 55 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina tridsať sekúnd k dispozícii a blížila sa k Loorbergu (5,3 %; 1,5 km). 
51 kilometrov pred cieľom niekoľko jazdcov v balíku nezvládlo pravotočivú zákrutu a došlo k pádu. Na zemi skončili Rémi CavagnaDries Devenyns (2x Soudal), Dorian Godon (AG2R), Valentin Madouas (Groupama), Xandro Meurisse (Alpecin) a ďalší. Po páde prevzal tempo pelotónu Trek. Vinou kolízie sa hlavná skupina rozdelila a v druhej skupine ostalo zhruba dvadsať ľudí. 
Na zemi skončil aj Neilson Powless (EF Education). Z vedúcej skupiny vypadol Van den Berg. Nasledoval ho Sheffield. V pelotóne nezostalo ani tridsať ľudí. Pred Gulpenbergwegom (5,7 %; 0,6 km) sa Američan vrátil späť. Z balíka sa chcel utrhnúť Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), ale úspešný nebol. Z Jumba bol v pelotóne iba tretí muž vlaňajšieho ročníka Tiesj Benoot.  
Pred Kruisbergom (8,8 %; 0,6 km) sa v pelotóne taktizovalo a to hralo do kariet vedúcej skupine. Drobný náskok si vytvorili Ide Schelling (Bora) a Matteo Trentin (UAE Emirates). Jeho kolega Tadej Pogačar musel meniť bicykel. Na kopci vypadol z balíka Kwiatkowski. K Schellingovi a Trentinovi sa pridali Andrea Bagioli (Soudal) a piaty muž vlaňajšieho ročníka Alexander Kamp (Tudor). 
- reklama -
- reklama -
Na Eyserboswegu (9,3 %, 0,9 km) zaútočil Pogačar a krok s ním udržal iba Pidcock. Po chvíli sa k ním dostal aj Healy. Desať sekúnd strácali Lutsenko Kron. Zvyšok úniku sa spojil s jazdcami, ktorí atakovali z balíka. Medzi nimi boli Jai Hindley (Bora), Mattias Skjelmose (Trek), Bagioli, Kamp a ďalší. Na Frombergu (3,6 %; 1,6 km) sa vedúce trio nerozdelilo.
Tretia skupina, kde boli BagioliBenoot, HindleySkjelmose alebo Zingle, strácala takmer minútu. Nasledoval Keutenberg (5,9 %; 1,2 km), kde odpadol Healy. Po chvíli ho nasledoval aj Pidcock. Britský a írsky jazdec sa následne spojili. 27 kilometrov pred páskou mali desaťsekundové manko. Lutsenko Kron strácali 45 sekúnd. Deväťčlenný pelotón strácal ďalšiu minútu. Pretekári sa blížili k druhému prejazdu cez Cauberg.
Manko Lutsenka Krona pred ním narástlo na minútu. Pogačar prešiel cez Cauberg s polminútovým náskokom na duo prenasledovateľov. Vzhľadom k aktuálnej forme Slovinca bolo vysoko pravdepodobné, že svoj únik dotiahne do víťazného konca. Na Geulhemmerbergu (4,6 %; 1,2 km) zaútočil Healy a na Pidcocka si vytvoril náskok. Po druhom mieste na Brabantskom šípe mal na dosah ďalší veľký výsledok.
Pogačar prišiel na Bemelerberg (4,5 %; 0,9 km) s polminútovým náskokom na HealyhoPidcock strácal ďalších pätnásť sekúnd, ale jeho strata narastala. Tadej Pogačar si po sólovej jazde prišiel po ďalšie veľké víťazstvo. Skvelé druhé miesto obsadil Ben Healy. Ír stratil 38 sekúnd. Thomas Pidcock napokon s vypätím posledných síl udržal tretiu priečku. Hneď za ním prišli do cieľa Andreas Kron Alexey Lutsenko
Šprint hlavnej skupiny, ktorá stratila viac ako tri minúty, ovládol Andrea Bagioli. Za ním prišiel do cieľa Maxim Van Gils, takže Pro tím Lotto Dstny dostal do Top 10 dvojicu zástupcov. Kvalitnú formu potvrdili Mattias SkjelmoseAlexander Kamp aj Axel Zingle. Do najlepšej desiatky sa nezmestili Valentin Madouas, Jai HindleyTiesj Benoot ani Gianni Veermersch
Preteky dopadli sklamaním pre tím Bahrain - Victorious. Jeho jazdci určovali tempo pelotónu, ale ich najlepší cyklista Wout Poels napokon obsadil až 22. miesto. Pred ním prišiel do cieľa Benoít Cosnefroy, ďalší pretekár, ktorý cielil na lepšie umiestnenie. S dosiahnutými výsledkami nebudú spokojní ani v zoskupeniach Arkéa, DSM, Intermarché, Jayco alebo Movistar. Martin Svrček po páde preteky nedokončil. 
vyjadrenie ikonky ciernaTadej Pogačar (víťaz)
"Bolo to neuveriteľné. Naozaj som nečakal, že to vyjde až do cieľa, keď sme vyrazili do úniku. Dlho som šiel na defekte. Pochyboval som o tom, či to môžem dotiahnuť až do cieľa. Napokon som zo seba dostal úplne všetko a dokázal som to. Počas pretekov som bol frustrovaný, pretože sme dlho nemali prístup k mechanickému vozidlu. Dlho trvalo, kým som dostal náhradný bicykel. Bolo to naozaj nervózne a tesné, pretože sme prichádzali k rozhodujúcim stúpaniam."
vyjadrenie ikonky ciernaBen Healy (2. miesto)
"Skončil som druhý za najlepším jazdcom na svete, s čím môžem byť spokojný. Musel som byť neustále vpredu, inak by mi unikli ostatní jazdci. Musel som zostať v strehu, aby som mohol bojovať o víťazstvo. Za takýchto poveternostných podmienok som vždy dobrý. Množstvo jazdcov trpelo pre počasie, čo som dokázal využiť. Tento rok som našiel svoje miesto. Mám z toho veľkú radosť. Nohy dnes boli naozaj dobré. Dúfam, že si formu udržím aj na ďalších klasikách."
vyjadrenie ikonky ciernaThomas Pidcock (3. miesto)
"Na konci mi nezostali absolútne žiadne sily. Trochu som bojoval so vzdialenosťou. Posledných dvadsať kilometrov bolo pre mňa veľmi dlhých. Bolo zvláštne, že únik bol zlikvidovaný tak skoro. Vďaka dažďu mi bola zima, tak som si povedal, že to trochu otvorím a zohrejem sa. Potom sme sa ocitili pred pelotónom. Bola to dlhá cesta. V istom momente sme si mysleli, že nás chytia. Pogačar bol veľmi silný. Videl som, že v jednom stúpaní si vymenil bicykel a rýchlo sa vrátil."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček 
"Dnes som nemal na to. Celé preteky som trpel. Snažil som sa dostať Maura Schmida dopredu. Zasa som šiel rýchlejšie, ako mal a spadol som. Rozhodol som sa to zabaliť, pretože po stredajšom a dnešnom páde som celý zoškretý. Ísť Amstel bola výborná skúsenosť a určite sa tu chcem vrátiť. Dúfam, že s lepšou výkonnosťou."
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 06:02:02
2. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:38
3. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 02:14
4. KRON Andreas Lotto Dstny 02:14
5. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 02:14
6. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 03:14
7. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 03:14
8. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 03:14
9. KAMP Alexander Tudor Pro Team 03:14
10. ZINGLE Axel Cofidis 03:14
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase okruhu (posledných 100 km):
94 km: Vrakelberg (dĺžka: 400 m; sklon: 9,5 %)
86 km: Sibbergrubbe (dĺžka: 2100 m; sklon: 3,6 %)
81 km: Cauberg (prvýkrát) (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
76 km: Geulhemmerberg (druhýkrát) (dĺžka: 1200 m; sklon: 4,6 %)
69 km: Keerderberg (dĺžka: ??? m; sklon: ??? %)
65 km: Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %)
51 km: Loorberg (dĺžka: 1500 m; sklon: 5,3 %)
43 km: Gulperbergweg (dĺžka: 600 m; sklon: 5,7 %)
39 km: Kruisberg (dĺžka: 600 m; sklon: 8,8 %)
36 km: Eyserbosweg (dĺžka: 900 m; sklon: 9,3 %)
33 km: Fromberg (dĺžka: 1600 m; sklon: 3,6 %)
29 km: Keutenberg (dĺžka: 1200 m; sklon: 5,9 %)
18 km: Cauberg (druhýkrát) (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
13,5 km: Geulhemmerberg (dĺžka: 1200 m; sklon: 4,6 %)
7 km: Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %)
 
Náš eshop