Bemer Cyclassics: Unikajúce trio takmer prekazilo hromadný dojazd, Pedersen potvrdil skvelú formu a vyhral

20.8.2023, 14:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 20.8. rovinata etapa ciel rovina Hamburg > Hamburg 205 km Pedersen
profil etapy, 1000 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Predposlednú augustovú nedeľu sa uskutočnil 26. ročník jednorazovky Bemer Cyclassics, ktorá v minulosti niesla názov Cyclassics Hamburg. Prvá polovica pretekov bola rovinatá. V druhej polovici čakal na pelotón trojnásobný prejazd cez Waseberg (0,7 km; 9,4 %), kde mali atakovať odolnejší šprintéri. Medzi kandidátov na víťazstvo patrili Mads Pedersen (Lidl - Trek), Tim Merlier (Soudal - Quick Step), Arnaud De Lie (Lotto Dstny) a ďalší cyklisti. 
Vedúcu skupinu vytvorili Sergio Samitier (Movistar Team), Lars Van den Berg (Groupama - FDJ) a Julien Simon (TotalEnergies). Holanďan sa po 34 kilometroch rozhodol počkať na pelotón. 84 kilometrov pred cieľom mali Francúz a Španiel tri minúty a päťdesiat sekúnd na balík. V tom čase sa na trati už nenachádzal šprintér Bory - hansgrohe Sam Bennett, ktorý odstúpil. Ír skončil pre žalúdočné problémy. 
Šancu v nemeckom tíme tak mohol dostať vlaňajší víťaz Marco Haller. Medzi možných favoritov na triumf patrili aj Jonathan Milan (Bahrain - Victorious), Max Walscheid (Cofidis), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Elia Viviani (Ineos Grenadiers), Olav Kooij (Jumbo-Visma), Arnaud Démare (Team Arkéa Samsic), Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) alebo Pascal Ackermann (UAE Team Emirates). 
Dnes sa bojovalo aj o víťazstvo v šprintérskej súťaži. Prvú rýchlostnú prémiu vyhral Julien SimonSergiovi Samitierovi zostali dva body a v pelotóne si po zvyšný bod prišiel Alberto Bettiol. Víťaz prémie mal následne mechanické problémy a pretekár Movistaru vpredu pokračoval sám. Balík viedli jazdci Bory a Jayca. 63 kilometrov pred páskou mal pelotón manko štyroch minút a dvadsiatich sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Julien Simon sa postupne blížil k hlavnej skupine. Balík začali viesť aj jazdci Bahrainu - Victorious a Intermarché - Circus - Wanty. Neskôr si pridali aj zástupcovia Soudalu - Quick Step. Sergio Samitier vyhral druhú šprintérsku prémiu. Dva body získal Tim Declerq (Soudal - Quick Step), bod si pripísal Christopher Juul-Jensen (Jayco AlUla). Balík strácal na unikajúceho jazdca už iba minútu. 
Meniť bicykel musel Elia Viviani. Štyridsať kilometrov pred cieľom sa Sergio Samitier vrátil do pelotónu. Na zemi skončili Lukas Pöstlberger (Jayco AlUla) a Jos Van Emden (Jumbo-Visma). Holanďan, ktorý na konci sezóny ukončí kariéru, následne odstúpil. Na čele hlavnej skupiny sa začali pohybovať aj jazdci Alpecinu-Deceninck, UAE Team Emirates a Lotta Dstny.   
Tím Jumbo-Visma na sociálnej sieti Twitter informoval, že Jos Van Emden by nemal byť vážnejšie zranený a šlo o malú kolíziu. Ďalší pád prišiel 27 kilometrov pred cieľom. Na zemi skončili Maximilian Schachmann (Bora - hansgrohe) a Nils Eekhoff (DSM - firmenich). Na druhom prejazde cez Waseberg natiahli balík jazdci Alpecinu-Deceuninck. Spomedzi šprintérov odpadol Max Walscheid (Cofidis). 
Na čele sa vytvorila približne dvadsaťčlenná vedúca skupina. Nechýbali tam Mads Pedersen (Lidl - Trek), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) alebo Marc Hirschi (UAE Team Emirates). Balík ju po chvíli dostihol. Vzadu zostal aj Pascal Ackermann (UAE Team Emirates). Práve jeho kolegovia natiahli balík pred posledným prejazdom cez Waseberg a vpredu zostalo pätnásť ľudí. 
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Vpredu zostali Marc Hirschi, Diego Ulissi (2x UAE Team Emirates), Corbin Strong (Israel Premier Tech) a Arnaud De Lie (Lotto Dstny). Talian atakoval a vytvoril si menší náskok, kým zvyšnú trojicu dostihla druhá skupina. Tú ťahala Bora - hansgrohe. Ulissi bol dobehnutý, ale následne atakovali Nils Politt (Bora) a Brandon McNulty (UAE Emirates). Jedenásť kilometrov pred páskou sa k ním dostal aj Yves Lampaert (Soudal - Quick Step).
Trio malo pätnásťsekundový náskok. Balík viedli jazdci Jayca a Treku. Štyritisíc metrov pred páskou zostávalo úniku desať sekúnd. Brandon McNulty odolával balíku až do samého záveru, ale napokon šprintoval o víťazstvo pelotón a vyhral Mads Pedersen. Víťaz Okolo Dánska sám vyrazil za vedúcim triom a vytvoril si malý náskok, ktorý zúžitkoval v ďalší veľký úspech. Druhý skončil Danny Van Poppel (Bora - hansgrohe) a na pódiu ich doplnil Elia Viviani (Ineos Grenadiers). 
Štvrtý skončil Arnaud Démare (Arkéa Samsic) a elitnú päticu uzavrel Laurence Pithie (Groupama - FDJ). Mads Pedersen bol aktívny počas prejazdov cez Waseberg, ale nedokázal sa tam zbaviť konkurencie. V závere sám preklenul malú medzeru medzi únikom a balíkom. Maličký náskok mu stačil na to, aby prešiel cieľovou páskou ako prvý. Po celkovom víťazstve na Okolo Dánska si pripísal ďalší úspech. 
Majster sveta z roku 2019 vybojoval siedmy triumf v prebiehajúcej sezóne. Pre zoskupenie Lidl - Trek ide o 26. víťazstvo. Už o tri dni bude Pedersen štartovať na Okolo Nemecka. Bora - hansgrohe bola blízko k obhajobe minuloročného triumfu, ale Danny Van Poppel napokon nedokázal prešprintovať Pedersena. Elia Viviani skončil tretí po tretíkrát v aktuálnej sezóne. Lepší výsledok mu zatiaľ chýba.
vyjadrenie ikonky ciernaMads Pedersen (víťaz)
"V poslednom kilometri boli predomnou traja pretekári. Snažil som sa zmazať ich náskok a nakoniec som to zvládol. Necítim sa byť neporaziteľný. Formu mám dobrú a uvidím, ako dlho mi to vydrží. Deň za dňom ma čaká množstvo pretekov. Ani neviem, kedy budem mať prestávku."
Výsledky
1. PEDERSEN Mads Lidl-Trek 04:36:35
2. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00
3. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:00
4. DÉMARE Arnaud Team Arkéa-Samsic 00:00
5. PITHIE Laurence Groupama-FDJ 00:00
6. LAMPAERT Yves Soudal Quick-Step 00:00
7. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:00
8. POLITT Nils BORA-hansgrohe 00:00
9. KANTER Max Movistar Team 00:00
10. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop