Giro: Po horách prišla idylka a odmena pre špurtérov. Merlier vyhral a vysmial neprajníkov, Milanovci pokazili záver

23.5.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Giro: Po horách prišla idylka a odmena pre špurtérov. Merlier vyhral a vysmial neprajníkov, Milanovci pokazili záver
Tim Merlier (© Soudal Quick-Step / Getty Images)

18. 23.5. rovinata etapa ciel rovina Fiera di Primiero > Padova 171 km Merlier
profil etapy, 550 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Posledný štvrtok na pretekoch patril šprintérom. Organizátori Gira odmenili najrýchlejších borcov v balíku za predošlé tri ťažké etapy, ktoré museli zvládnuť v limite, a dnes si tak mohli zašprintovať o víťazstvo na veľmi jednoduchej, zväčša klesaujúcej trase. Celkové poradie sa meniť nemalo, takže Tadeja Pogačara v rúžovom drese čakal uvoľnený deň.
Obrovským favoritom dňa bol Jonathan Milan (Lidl) jazdiaci v cyklámenovom drese. Vyzvať ho chceli Tim Merlier (Soudal), Caleb Ewan (Jayco), Juan Sebastián Molano (UAE) či Kaden Groves (Alpecin). Ako vždy v treťom týždni Grand Tour, nebezpečný mohol byť aj Alberto Dainese (Tudor), ktorý napríklad v minulom roku ukorisitil v záverečnom pretekárskom bloku víťazstvá na Gire i Vuelte a je špecialistom na šprinty na unavených nohách.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na štarte sa už prekvapivo neobjavil v skvelej forme jazdiaci Christian Scaroni (Astana), jeden z hlavných vyzývateľov Pogačara v súboji o modrý dres. Únik sa na začiatku etapy nevytvoril hneď, záujem malo viacero tímov, vrátane napríklad Vismy či EF. Napokon sa však dopredu dostalo iba kvarteto borcov v zložení Mirco Maestri a Andrea Pietrobon (2x Polti), Filippo Fiorelli (Bardiani) a Mikkel Honoré (EF).
Počas etapy im nebol dopriaty veľký náskok a balík ich držal skrátka. Počas celého dňa nepresiahol dve minúty. Podstatným momentom bola neúčasť Kadena Grovesa pri šprintoch na prémiách, čo sa dalo preložiť aj ako deifintívna kapitulácia v boji o cýklámenovú súťaž. 60 kilometrov pred páskou sa únik problížil balíku iba na dvadsať sekúnd a tak sa doň pokúsili preskočiť De Bod (EF) či Affini (Visma), ktorí to nezvládli ráno.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Druhému menovanému sa to podarilo, no medzeru už bola naozaj primalá než aby to dnes únik mohol dotiahnuť. Aj s minimálnym náskokom však kvinteto jazdilo pred kamerami na čele pretekov ešte celú hodinu. Pohltení boli až desať kilometrov pred cieľom. O GC drámu v závere sa postaral nešťastný moment Thymena Arensmana (Ineos), ktorý musel meniť bicykel a Ineos musel stiahnuť ľudí aby zachránil jeho pozíciu v poradí a šance na biely dres.
Etapa napokon vyvrcholila podľa všetkých predpokladov v hromadnom šprinte. Lidl-Trek tentokrát veľmi nezvládol záver, Consonni stratil Milana ďaleko pred cieľom a hoci bol vedúci muž bodovačky v závere najsilnejší, už nedokázal vymazať pozičné manko. Prácu svojich rivalov tak využil na triumf v posledných dvoch týždňoch mnohými zatracovaný Tim Merlier, ktorý v závere zdolal aj Kadena Grovesa a opäť v treťom týždni skvelého Alberta Daineseho.
Soudal si tak nenápadne odnáša z Gira už tretiu etapu a s Hirtom v Top 10 zažíva naozaj úspešnú Grand Tour. Naopak, Lidl má jasne najlepšieho šprintéra na podujatí, a hoci s ním dokázali vyhrať už trikrát, ďalšie tri triumfy im tesne prekĺzli pomedzi prsty, často kvôli nedorozumeniam pri leadoute.
Žiadna z klasifikácií sa dnes nemenila. Pogačar zostáva rúžový i modrý, Milan cyklémenový, Tiberi biely a tímy vedie Decathlon. V GC žiadne zmeny nenastali, Ineos v závere zažehnal požiar a doviedol Arensmana do cieľa v balíku.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tima Merlier (víťaz)
"Nuž, moji neprajníci dnes zostanú sklamaní... Vedeli sme veľmi dobre kde dnes budú kľúčové body dojazdu a podarilo sa nám v nich byť na dobrej pozícii, hoci nie úplne perfektnej. Bol som prekvapený aký rýchly bol záverečný kilometer, boli tam možno len dve zákruty, ktoré ubrali na rýchlosti. Ledva sme ho začali a zrazu som si všimol ceduľu 500 metrov do cieľa. Podarilo sa mi dobre načasovať ten šprint, hoci som musel obchádzať niektorých pretekárov, ale napokon sa to podarilo."
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:45:44
2. MILAN Jonathan Lidl - Trek 00:00
3. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 00:00
4. DAINESE Alberto Tudor Pro Team 00:00
5. ANIOLKOWSKI Stanislaw Cofidis 00:00
6. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00
7. MIHKELS Madis Intermarché - Wanty 00:00
8. EWAN Caleb Team Jayco - AlUla 00:00
9. BALLERINI Davide Astana Qazaqstan 00:00
10. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 67:17:02
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 07:42
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 08:04
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 09:47
5. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 10:29
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 11:10
7. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 12:42
8. RUBIO Einer Movistar Team 13:33
9. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 13:52
10. HIRT Jan Soudal Quick-Step 14:44
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 327
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 200
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 143
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 230
2. PELLIZZARI Giulio VF Group - Bardiani CSF 148
3. STEINHAUSER Georg EF Education - EasyPost 130
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 67:27:31
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:41
3. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 03:23
Kopce na trase etapy:
4 20 modre 160 km - Lamon (3,4 km; 5,8 %)
 
Náš eshop