Ďalší horský dojazd na Gire pre Pogačara. Thomas opäť stratil čas aj na ďalších konkurentov o pódium

11.5.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Ďalší horský dojazd na Gire pre Pogačara. Thomas opäť stratil čas aj na ďalších konkurentov o pódium
Tadej Pogačar (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

8. 11.5. rovinata etapa ciel rovina Spoleto > Prati di Tivo 153 km Pogačar
profil etapy, 3750 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
V sobotu zavítalo Giro na druhý horský dojazd pretekov, no narozdiel od Oropy prišiel finiš na Prati di Tivo (14,6 km; 7,0 %) po náročnej, kopcovitej etape. Keďže hneď po štarte prišiel kopec, zjazd a výšľap na dlhočízny Forca Capistrello (16,3 km; 5,6 %), mnohí silní vrchári cítili šancu vytrápiť slabší tím UAE Emirates a vyhrať dnes z úniku. Keby to však zostava suverénne vedúca UCI rebríček predsa len udržala pod kontrolou, rúžový Pogačar mal veľkú šancu na tretie víťazstvo na podujatí.
Do etapy už nenastúpil Christophe Laporte (Visma), ktorý sa trápil po predvčerajšom páde a preteky tak prišli o najlepšieho rozbiehača v balíku, čo bola veľká rana pre ambície Olava Kooija. Okamžite po štarte sme videli festival útokov a šprintéri vrátane cyklámenového Milana opustili balík. Dnes to s limitom mali mať veľmi ťažké, pretože do brejku sa snažili naskočiť aj nebezpeční ľudia z hranice Top 10 ako Lorenzo Fortunato (Astana) alebo Jan Hirt (Soudal), čo nasvedčovalo tomu, že dnes sa pôjdu bomby až do cieľa.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na Forca Capistrello sa z balíka oddelila gigantická skupina. Približne trdsaťpäť jazdcov vrátane GC kandidátov Michaela Storera (Tudor) a Romaina Bardeta (Dsm) UAE nedokázalo pokryť a medzera sa pomaly otvorila až na dve minúty. Dopredu umne poslal Narváeza so Sheffieldom Ineos, takže Briti dnes konečne zvolili správnu taktiku a nechávali UAE makať osamote.
Netrvalo dlho a vpredu sa to na ťažkom teréne začalo štiepiť. Z čela vypadlo asi dvadsať ľudí a finálny únik mal 14-členné zloženie. Nachádzali sa tu Sheffield s Narváezom, Bardet, Storer, Verre (Arkéa), Mulubrhan (Astana), Geschke (Cofidis), Paret-Peintre (Decathlon), Steinhauser (EF), Quintana s víťazom etapy po prašných cestách Sánchezom (2x Movistar), Alaphilippe (Soudal), De Marchi (Jayco) a Marcelussi (Bardiani).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najbližšie z týchto ľudí boli v GC Bardet, Storer a Steinhauser. Strácali vyše piatich minút, no UAE aj tak udržovalo extrémne vysoké tempo a únik držalo na 1:30. To znamenalo jediné: Pogačar sa rozhodol, že si dnes pripíše ďalšiu Grand Tour etapu do pálmares. Jeho tím to ale vyšlo draho, kontrolovať kvalitnú skupinu vpredu Bjerga a spol. bolelo. Na prvých dvoch horských prémiách bral mimochodom maximum bodov Simon Geschke, ktorý sa tak katapultoval na druhé miesto v súťaži o modrý dres.
Na Passo Capannelle UAE zredukovalo medzeru už iba na minútku. Nepoľavovalo ani v zjazde a bolo jasné, že únik dnes nevyhrá napriek veľkej kvalite vpredu. Na finálny kopec prišli s náskokom iba tridsiatich sekúnd a ich snahu definitívne ukončilo prekvapujúce zrýchlenie Bory na začiatku Prati di Tivo. Ako posledný zostal vpredu Valentin Paret-PeintreGiovanni Aleotti preriedil skupinu iba na nejakých pätnásť ľudí a problémy mali aj Luke Plapp či Alexej Lutsenko z Top 10. 
Keď Bore došli ľudia tempa sa asi v polovici Prati di Tivo opäť ujali borci UAE. Grossschartner a Majka dokončili celodenné dielo ich stajne a dotiahli Tadeja Pogačara k víťazstvu. Poliak  to napokon udržal spolu až takmer na pásku a v šprinte skupiny favoritov nemal Slovinec konkurenta. Druhý finišoval Daniel Martínez z Bory, tretí bol Ben O'Connor z Decathlonu. Thomas prišiel na pásku až piaty a napokon mu to teda nevyšlo na bonusové sekundy.
Záver Pogačar odjazdil až prekvapivo konzervatívne, iba reagovali na last-minute útoky Antonia Tiberiho z Bahrainu, Michaela Storera z Tudoru či Thymena Arensmana z Ineosu. Všetko si to postrážil a na páske nemal konkurenciu. V celkovom poradí tak opäť zvýšil svoj náskok v rúžovom drese a dominuje aj v horskej súťaži o modrý dres.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Dnes som to vôbec nečakal. O triumfe sme začali uvažovať, až keď sme prežili prvé dlhé stúpanie. Musím pochváliť tím, až do cieľa išiel skvele. Keď som videl pod záverečným kopcom, že Felix Grosschartner a Rafal Majka sú na tom dobre, veril som si, že môžem uspieť. Mal som obavy z Daniela Martineza, v dojazdoch na vrchol je veľmi dobrý. Mne však pomohol v závere Rafal."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (3. miesto celkovo)
"Mysleli sme si, že únik dnes má fajn šancu. Chceli sme tam dostať buď Magnusa alebo Johnnyho, napokon sa to podarilo obom. UAE ich ale nepustilo nikam. Ani sa im nečudujem, Tadej bol dnes favoritom. Ja som sa cítil omnoho lepšie ako včera. V závere som však nemal výbušnosť šprintovať o bonusové sekundy."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:02:16
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:00
3. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
4. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:02
5. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:02
6. RUBIO Einer Movistar Team 00:02
7. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 00:02
8. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:11
9. STORER Michael Tudor Pro Team 00:13
10. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:21
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 28:14:42
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 02:40
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:58
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 03:39
5. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 04:02
6. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 04:23
7. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 05:15
8. RUBIO Einer Movistar Team 05:28
9. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 05:30
10. HIRT Jan Soudal Quick-Step 05:53
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 134
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 97
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 89
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 104
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 52
3. GESCHKE Simon Cofidis 36
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 28:18:44
2. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:21
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 01:28
Kopce na trase etapy:
2 20 115 km - Forca Capistrello (16,3 km; 5,6 %)
3 20 39 km - Passo Capannelle / Croce Abbio (8,1 km; 4,7 %)
1 20 Cieľ - PRATI DI TIVO (14,6 km; 7,0 %)
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop