Už v druhý deň Gira Pogačar naplnil predpoklady. Napriek pádu v horskom dojazde rozdrvil Thomasa a spol.

5.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | L. Timko, P. Matis
Už v druhý deň Gira Pogačar naplnil predpoklady. Napriek pádu v horskom dojazde rozdrvil Thomasa a spol.
Tadej Pogačar (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

2. 5.5. rovinata etapa ciel rovina SF Campo > Santuario Oropa 161 km Pogačar
profil etapy, 2300 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po atraktívnom rozjazdení sa okolo Turína prišla druhá etapa, ktorá tiež nebola dlhá a mala len 2300 nastúpaných metrov, čo by sa štandardne dalo ešte označiť za zvlnenú etapu. No boli sme na severozápade Talianska v tesnej blízkosti Álp, do ktorých už patrí cieľový kopec v blízkosti mesta Biella k miestnemu Sanktuáriu Oropa, kde každoročne prichádza množstvo pútnikov. Giro tu naposledy bolo v roku 2017 s triumfom Toma Dumoulina.
Cieľový kopec mal 11 800 metrov pri priemernom sklone 6,2 %, no nebol jediný na trase.  Ešte pred ním preverili pelotón dva kratšie kopce, no všetko náročné sa odohrávalo v druhej polovici 161-kilometrovej etapy. Pre únik a vidinu dresu pre najlepšieho vrchára to nebol ideálny deň. V cieli sa totiž za triumf na Orope udeľovalo až 40 bodov, teda ani nositeľ modrého dresu Calmejane nemal šancu si ho udržať aj keby vyhral prvé dva kopce. Do úniku sa teda s týmto cieľom ísť neoplatilo, hoci pozícia druhého muža v súťaži, a teda na 99 % aj jeho nositeľa, bola v hre.
Včerajšia etapa jasne ukázala, kto je najväčší favorit, no dalo sa čakať, že tímy nebudú pomáhať Emirátom, a tak môže mať malú šancu na triumf aj únik. V Turíne sme videli, že nechýbalo veľa, hoci dnes to bolo viac o čistej sile výkonu. Tešiť sme sa mohli aj na to, kto bude najsilnejší zo zvyšku sveta za "cyklistickým Verstappenom", pretože táto pozícia bola úplne otvorená a keďže to Narváez so Schachmannom nebudú, ešte sa to neukázalo a kandidátov ostáva asi desať.
Isté bolo, že Cianovi Uijtdebroeksovi z Vismy nebude pomáhať Robert Gesink, ktorý pri včerajšom páde utrpel malú zlomeninu v ruke, s čím by sa teoreticky dalo pokračovať, ale ak by do konca zostávalo len pár dní, nie celé tri týždne.
Únik dnes bol čisto domáci taliansky. Bola tam dvojička Filippo Fiorelli a Martin Marcellusi z VF Group - Bardiani, Christian Scaroni (Astana), Andrea Piccolo (EF - EasyPost) a Davide Bais (Polti - Kometa). Prvý menovaný bol v úniku už včera a mal veľkú šancu, že ak mu kolega pomôže na vrchárskych prémiách a vyhrá prvé dva, dostane sa virtuálne do čela vrchárskej súťaže a zajtra z pozície druhého muža v súťaži ponesie modrý dres. To druhé stúpanie však vrcholilo až 24 km pred cieľom, čo nebolo jednoduché dosiahnuť na čele.
Na prémiách počas etapy sa vpredu aktívne šprintovalo. V tomto smere bol bezkonkurenčný Filippo Fiorelli, ktorý sa dostával do vedenia snáď v piatich menších subklasifikáciách Gira a taktiež virtuálne do cyklámenového dresu. Únik kontroloval v prvej polovici etapy aj Ineos, hoci pred pretekmi sa Briti zadúšali že za UAE neurobia ani zrnko roboty. V druhej polke etapy sa však vedenia balíka ujali Pogačarovi kolegovia. 
50 kilometrov pred páskou sa vpredu trochu zvláštne zaútočil z čele Andrea Piccolo. Fiorelli naopak už získal všetky prémie, ktoré mohol, a tak sa vrátil do balíku. Vzadu sme medzičasom videli dva pády. Na zemi sa ocitli mimo iných aj Olav Kooij s Attilom Valterom (2x Visma) alebo líder Jayca na GC Eddie Dunbar.
Piccolov sólo únik možno nebol najlepšou taktickou voľbou, no Talianovi nešlo uprieť minimálne dobrý výkon, pretože zvyšok svojich súputníkov z brejku nechal v diaľke za sebou. Zároveň získal 18 vrchárskych bodov na kopcoch Oasi Zegna a Nelva, čím si založil svoje konto v horskej súťaži. V balíku sa medzitým chopil tempa opäť Ineos Grenadiers.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pod Oropu prišiel Piccolo s náskokom 1:50 na balík. Drámu pred finálnym kopcom spôsobil Tadej Pogačar. Najväčší favorit pretekov dostal defekt a keď sa na totálne prázdnom kolese pokúsil na chvoste skupiny zvládnuť zákrutu, tak spadol. Bol vporiadku, no viditeľne rozladený a s kolegami sa musel následne predrať kolónou späť do čela balíka. Svoj problém načasoval akurát pred prémiou s bonusovými sekundami, ktoré si tak bez boja rozobral Ineos.
Pogačar sa zo svojej príhody zdravo naštval a jeho tím začal okamžite od päty kopca triediť hlavné pole. UAE Emirates to Slovincovi skvele rozbehol a už 4,5 kilometra pred páskou Pogačar nastúpil a nechal všetkých súperov za sebou. Za ním zostali O'Connor, Thomas a Narváez, ktorí to aspoň skúsili s Tadejom, ale boli bez šance. Majster Slovinska tak dnes perfektne reprodukoval legendárnu jazdu Pantaniho z roku 1999, ktorý tu vtedy vyhral sólo napriek problémom pod kopcom.
Medzera za Pogačarom už len narastala a narastala. Ďaleko za ním sa pospájala 10-členná skupina favoritov, z ktorej šokujúco vypadol podľa mnohých najväčší favorit na druhé miesto Ben O'Connor. Austrálčan doplatil na vlastnú aktivitu po Pogačarovom ataku, keď dlhšie jazdil na druhom mieste.
Tadej Pogačar dnes rozdrvil konkurenciu a vyhral v ľahšom horskom dojazde o polminúty. Bonusové sekundy si za ním vyšprintovali Daniel Martínez (Bora) a Geraint Thomas. S nimi prišli v skupine aj Lorenzo Fortunato (Astana), Florian Lipowitz (Bora), Michael Storer (Tudor), Cian Uijtdebroecks (Visma) a Einer Rubio (Movistar). Ben O'Connor stratil na túto skupinu dvadsať sekúnd.
V celkovom poradí išiel do vedenia Tadej Pogačar, ktorý dnešným víťazstvom skompletoval trilógiu etapových triumfov na všetkých troch Grand Tours. V ružovom drese má po dnešku náskok 45 sekúnd na druhého Gerainta Thomasa a tretieho Daniela Martíneza. Na štvrté miesto a do bieleho dresu sa po dnešku posúva Uijtdeborecks
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (3. miesto)
"Tak asi nič čo by sme nečakali... Vedel som že keď pôjdem Pogačarovo tempo, tak sa odpálim. Nemalo to dnes význam, iba som sa schoval v skupine a sústredil som sa na finále a boj o bonusové sekundy. Teraz som sa dozvedel, že vraj Tadej spadol niekde pod kopcom, to mi úplne uniklo. S dneškom som celkom spokojný, ale tak s Tadejom je ťažké pretekať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Floriana Lipowitza (5. miesto)
"Mal som výrazne lepšie nohy ako včera, tak som makal na Daniela. Došli sme druhí, takže sme spokojní. Na Tadeja dnes nikto nemal nohy. Myslím, že si po dnešku môžeme veriť do zvyšku Gira a cieliť na pódium."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:54:20
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:27
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:27
4. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 00:27
5. LIPOWITZ Florian Bora - hansgrohe 00:27
6. STORER Michael Tudor Pro Team 00:30
7. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 00:30
8. RUBIO Einer Movistar Team 00:30
9. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 00:35
10. HIRT Jan Soudal Quick-Step 00:37
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 07:08:29
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:45
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:45
4. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 00:54
5. RUBIO Einer Movistar Team 00:54
6. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 01:05
7. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 01:09
8. HIRT Jan Soudal Quick-Step 01:11
9. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 01:24
10. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 01:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. FIORELLI Filippo VF Group - Bardiani CSF 42
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 27
3. NARVÁEZ Jhonatan INEOS Grenadiers 25
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 51
2. MARTÍNEZ Daniel Bora - hansgrohe 26
3. CALMEJANE Lilian Intermarché - Wanty 20
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 07:09:23
2. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:44
3. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:48
Kopce na trase etapy:
3 20 38 km - Oasi Zegna (5,5 km; 5,6 %)
3 20 24 km - Nelva (5,0 km; 5,7 %)
1 20 Cieľ - SANTUARIO DI OROPA (11,8 km; 6,2 %)
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop