Giro dnes zavítalo na prašné cesty: Alaphilippe tesne prehral so Sánchezom, Pogačar ustál útoky Plappa, Bardeta či Ineosu v rúžovej

9.5.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
6. 9.5. zvlnena etapa ciel rovina Viareggio > Rapolano Terme 180 km Sánchez
profil etapy, 1900 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Organizátori talianskeho Gira si na šiesty deň tohtoročnej edície pripravili toskánsku špecialitu. Zvlnená etapa bola totižto okorenená aj úsekmi po šotolinových cestách, ktoré vídavame na marcovej klasike Strade Bianche. Dnes síce čakali pretekárov iba tri tieto úseky v celkovej dĺžke dvanásť kilometrov, no v kombinácii s množstvom krátkych stúpaní sme mohli očakávať aj nejaké menšie rozdiely v GC. Koniec-koncov, na štarte stál rúžový Tadej Pogačar (UAE), ktorý nikdy neodmietne možnosť pretekať a Strade tento rok vyhral.
Okrem menšej bitky favoritov sme mali dnes aj sledovať pravý súboj klasikárov o etapu z úniku. Najväčšími favoritmi boli zrejme Julian Alaphilippe (Soudal), Jan Tratnik (Visma), Filippo Ganna (Ineos), Max Schachmann (Bora), Quinten Hermans (Alpecin), Matteo Trentin (Tudor) či Jasper Stuyven (Lidl). Možných víťazov však dnes boli desiatky a očakávala sa tak veľká prestrelka o pobyt v brejku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
To sa skutočne aj naplnilo. Okamžite od štartového výstrelu to skúšali ľudia ako Alaphilippe, Tratnik, Simon Clarke (Israel), Attila Valter (Visma) či bratia Paret-Peintrovci (Decathlon). Sledovali sme ostré preteky počas celej prvej polovice etapy, ktoré sa márne pokúšali kontrolovať borci z UAE Emirates. Až po 80 kilometroch sa napokon horko-ťažko na dvakrát z balíku oddelila silná šestica s Alaphilippom, Trentinom, Pelayom Sánchezom (Movistar), Kadenom Grovesom (Alpecin), Filippom Fiorellim (Bardiani) a nebezpečným Lukom Plappom (Jayco), ktorý v GC strácal iba 2:33.
Po heroickej individuálnej snahe sa dopredu dostal ešte aj Andrea Vendrame (Decathlon). Problémy riešili v Bore, keďže dnes na pretekoch skončil kľúčový horský pomocník pre Daniela Martíneza a v skvelej forme jazdiaci Florian Lipowitz. Dôvodom tohto odstúpenia bola choroba. Sedmička na čele si vypracovala takmer tri minúty náskoku, no keďže tvorba brejku trvala tak dlho, nestihli si pred prašnými úsekmi vypracovať viac.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Kvôli mimoriadne peknému slnečnému počasiu boli šotolinové cesty veľmi suché a nad trasou tak vznikali ikonické oblaky prachu, ktoré poznáme z marcovej Eroicy. Hneď na úvodnom sektore sa Sánchez, Alaphilippe a Plapp zbavili ostatných súputníkov z úniku. V balíku sa začalo okamžite mohutne odpadať a taktiež prišlo k menšej kolízii veľkých favoritov na pódium Martíneza, Uijtdebroecksa (Visma) a O'Connora (Decathlon).
Na vrchole šotolinového kopca Grotti (3,4 km; 4,9 %) malo trio vpredu náskok sto sekúnd na pelotón, ktorý ťahal Ineos. Následovala však dlhšia rovina a na tej sa tempa ujalo UAE a prekvapivo všetko upokojilo. Únik získal ďalšiu minútu a z balíku tak vyrazil Mikkel Honoré (EF), ktorý pochopil, že favoriti dnes o etapu záujem nemajú a šetria sa na zajtrajšiu kľúčovú časovku. Zároveň so zvýšením rozdielu sa do virtuálneho ružového dresu dostával Luke Plapp.
Zmena stráží v hlavnom poli prišla na poslednom prašnom úseku. Thymen Arensman z Ineosu padol na čelo, pochytal odpadnutých z úniku i Honorého a roztrhal hlavnú skupinu, v závere ktorej sme navyše videli pád Damiana Carusa (Bahrain Victorious) a Juana Pedra Lópeza (Lidl). Všetko sa však opäť upokojilo po tomto úseku. Táto akcia ale opäť okresala náskok úniku a prezliekanie tak dneska nehrozilo.
Päť kilometrov pred páskou prišla ešte posledná prekážka pre trio vpredu v podobe kratučkého, no veľmi prudkého kopca, ktorý dokonca v jednom bode dosahoval sklon až 20 %. Pelayo Sánchez sa tu pokúsil o veľký útok, no Alaphilippe ho nikam nepustil. V balíku medzitým útočil Romain Bardet (Dsm), ktorý stiahol odstup iba na 20 sekúnd, no súperov sa nezbavil, zastavilo sa a tak to vedúcej trojici vyšlo.
V šprinte na páske tesný súboj výbušných puncherov vyhral mladý talent Pelayo Sánchez pred veteránom Julianom Alaphilippom. Francúzovi tak iba veľmi tesne ušla trojkoruna triumfov na všetkých Grand Tours a o víťaznú etapu na Gire sa tak musí pokúšať aj naďalej. Plapp bol tretí, keď záverečné kilometre z veľkej časti odtiahol. Pre kvalitné štvrté miesto si prišiel neskorým atakom Andrea Piccolo (EF), špurt hlavnej skupiny potom vyhral Jhonatan Narváez (Ineos).
Celkové poradie sa teda nemenilo, v rúžovej ostal Tadej Pogačar, na pódiu za ním Geraint Thomas (Ineos) a Martínez, no a v bielej zase Cian Uijtdebroecks. Už zajtrajšia časovka by ale mala Top 10 výrazne prekopať. V cyklámenovej ani modrej súťaži sa dnes veľké body nerozdávali, takže ich aj naďalej vedú Jonathan Milan (Lidl) a Pogačar. Ineos zároveň udržal tímové poradie.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Pelaya Sáncheza (víťaz)
"Je to úžasné, nemám slov. Šialený deň. Od začiatku Gira som sa snažil šetriť energiou, lebo som vedel že nemám svoju top formu a napríklad prvý deň s favoritmi som nemal šancu. Pozeral som sa preto na dnešok a podarilo sa mi dostať do brejku. Ani keď som bol vpredu som si ale netrúfal myslieť na víťazstvo."
Výsledky etapy
1. SANCHEZ Pelayo Movistar Team 04:01:08
2. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:00
3. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 00:01
4. PICCOLO Andrea EF Education - EasyPost 00:24
5. NARVÁEZ Jhonatan INEOS Grenadiers 00:29
6. MEZGEC Luka Team Jayco - AlUla 00:29
7. HERMANS Quinten Alpecin - Deceuninck 00:29
8. SCHULTZ Nick Israel - Premier Tech 00:29
9. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:29
10. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 00:29
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 23:20:52
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:46
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:47
4. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 00:55
5. RUBIO Einer Movistar Team 00:56
6. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 01:07
7. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 01:11
8. HIRT Jan Soudal Quick-Step 01:13
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 01:26
10. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 01:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 134
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 97
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 89
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 51
2. CALMEJANE Lilian Intermarché - Wanty 32
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 26
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 23:21:47
2. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:45
3. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:49
Kopce na trase etapy:
4 20 modre 100 km - Volterra (8,6 km; 4,7 %)
4 20 modre 40 km - Grotti (šotolina) (3,4 km; 4,9 %)
dojazd etapy (© giroditalia.it)
 
Náš eshop