Giro: Silné kvarteto zaskočilo šprintérov. Thomas s premiérovým víťazstvom na Gire

8.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
5. 8.5. zvlnena etapa ciel rovina Janov > Lucca 178 km B. Thomas
profil etapy, 1700 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Giro v stredu pokračovalo zvlnenou piatou etapou, ktorej najmä prvá polovica obsahovala aj množstvo nastúpaných metrov. Všeobecne sa očakával veľký boj o únik, pretože šprintérske tímy mohli mať komplikácie kontrolovať silnú skupinu vpredu na štyroch menších stúpaniach počas dňa.
V prípade víťazstva brejku sme sa pozerali najmä na typy pretekárov ako sú Quinten Hermans (Alpecin), Stefano Oldani (Cofidis), Simon Clarke (Israel) či Matteo Trentin (Tudor), v prípade šprintu balíka to zase boli starí známi ako Jonathan Milan (Lidl), Tim Merlier (Soudal), Olav Kooij (Visma) či Phil Bauhaus (Bahrain Victorious). Rozdiely v GC sa dnes nečakali a rúžový Pogačar tak nemal mať problém dres lídra udržať.
Úvod však mnohých fanúšikov určite veľmi sklamal. Množstvo tímov absolútne neprejavilo záujem dostať sa dopredu. Uspel okamžite prvý pokus dňa od Simona Geschkeho (Cofidis) a Manuele Tarozziho (Bardiani), a k tejto dvojici si ešte neskôr doskočili aj Lewis Askey (Groupama-FDJ) a Mattia Bais (Polti). Deň mal tak spočiatku typický priebeh šprintérskej etapy.
Asi v tretine etapy prišlo najdlhšie stúpanie dňa Passo del Bracco (15,3 km; 3,9 %), na ktorom idylku v balíku prelomil Alpecin. Ten padol na čelo a pokúsil sa ostrým tempom zasiať únavu do nôh menej kondične zdatných šprintérskych súperov pre Kadena Grovesa. Belgická zostava dokonca už 130 kilometrov pred cieľom odpárala Fabia Jakobsena (Dsm) a úplne vymazala štvorčlenný únik vpredu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pod vrcholom dokonca zaostali aj Tim Merlier, Caleb Ewan (Jayco) či Fernando Gaviria (Movistar). Zložili sa v skupine a museli stíhať tridsaťsekundovú medzeru, čo sa im v zjazde podarilo. Dsm stiahlo k Jakobsenovi Leemreizeho a Van Den Berga a hoci v jeden moment strácali už takmer päť minút, po zjazde z Passo del Bracco sa spomalilo v balíku na priam tréningových 39 km/h v pasáži od 105 do 80 kilometrov pred cieľom, čo im umožnilo vrátiť sa späť.
Balík to dotiahol spolu až na šprintérsku prémiu, kde bral plný bodový zisk Groves pred Kooijom a Milanom. Po prémii sa potom z balíku vzdialil nový únik s Benjaminom Thomasom (Cofidis), Michaelom Valgrenom (EF), Enzom Palenim (Groupama-FDJ) a Andrea Pietrobon (Polti). Na zemi sa medzitým ocitol Christophe Laporte (Visma). V rýchlom slede prišla aj druhá šprintérska prémia, ktorú si podmanil Pietrobon a v pelotóne opäť úradoval Groves.
Silné a pomerne čerstvé kvarteto vpredu si získalo minútu a pol a tú celkom spoľahlivo udržiavalo. Záverečný kopec etapy Montemagno (3,0 km; 4,2 %) šprintérske tímy museli odjazdiť v pomalšom tempe aby nenarobili problémy vlastným unaveným šprontérom, a zrazu sa ocitli v problémoch. Cieľ v Lucce sa rýchlo blížil a štvorica vpredu nespomaľovala.
Únik skutočne napokon nachytal pelotón na hruškách a dotiahol to do cieľa. V závere sa pokúsil o "škaredé" víťazstvo Pietrobon, ktorý prestal striedať a 800 metrov pred cieľom nastúpil, no tesne pred páskou ho prevalcovali Benjamin Thomas a Michael Valgren. Francúz vybojoval prvé víťazstvo pre Cofidis v sezóne a svoje prvé na Gire v kariére, Dán bol porazený na páske. Pietrobon skončil napokon tretí, štvrtý bol Paleni. 
Špurt o piate miesto vyhral Jonathan Milan, ktorý potvrdil, že je najrýchlejším mužom prvého týždňa. Lepšie nohy mal dnes Caleb Ewan, ktorý finišoval tesne za ním. Vďaka tomu si Milan udržal cyklámenový dres. Ružový, modrý ani biely dres pochopiteľne v rovinatom dojazde tiež nemenili majiteľa a GC zostala rovnaká.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Benjamina Thomasa (víťaz)
"Bolo to ako nekonečná tímová stíhačka na dráhe. Boli sme ale perfektná skupinka. Nemôžem tomu uveriť. Dosť nám pomohol vietor a pelotón to mal veľmi ťažké so stiahnutím tej medzery. V posledných desiatich kilometroch som niekoľkokrát rozmýšľal nad etapou Tour z roku 2022, ktorú som takmer vyhral, ale šprintéri ma dostihli pred cieľom. Tentokrát to našťastie vyšlo. Pietrobonov útok bol dobrý. Rozhodol som sa gembliť a spoľahnúť sa na dvoch kolegov a vyšlo mi to skvele. Teším sa aj preto, lebo to tu poznám, toto sú moje cesty."
 
Výsledky etapy
1. THOMAS Benjamin Cofidis 03:59:59
2. VALGREN Michael EF Education - EasyPost 00:00
3. PIETROBON Andrea Team Polti Kometa 00:00
4. PALENI Enzo Groupama - FDJ 00:03
5. MILAN Jonathan Lidl - Trek 00:11
6. EWAN Caleb Team Jayco - AlUla 00:11
7. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:11
8. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:11
9. KOOIJ Olav Visma | Lease a Bike 00:11
10. MIHKELS Madis Intermarché - Wanty 00:11
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 19:19:15
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:46
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:47
4. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 00:55
5. RUBIO Einer Movistar Team 00:56
6. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 01:07
7. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 01:11
8. HIRT Jan Soudal Quick-Step 01:13
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 01:26
10. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 01:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 134
2. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 89
3. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 80
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 51
2. CALMEJANE Lilian Intermarché - Wanty 32
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 26
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 19:20:10
2. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:45
3. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:49
Kopce na trase etapy:
3 20 116 km - Passo del Bracco (15,3 km; 3,9 %)
4 20 modre 21 km - Montemagno (3,0 km; 4,2 %)
 
Náš eshop