Slovensko má prvé UCI víťazstvo v sezóne: Skvelý Kubiš ovládol rakúsku klasiku, s výborným umiestnením aj Riška

28.4.2024, 14:15 | Preteky vo svete | Peter Matis
Slovensko sa teší z prvého UCI víťazstva v roku 2024. Na rakúskej jednorazovke Int. Raiffeisenbank Kirschblutenrennen (kategória 1.2) ho dosiahol Lukáš Kubiš, ktorý má v úvode roka v Elkov-Kasper životnú formu a po množstve umiestnení v Top 10 sa mu tak konečne podarilo aj vyhrať. Výborné siedme miesto obsadil aj Richard Riška za ATT Investments.
Preteky mali pomerne ťažký profil. V okolí mesta Wels sa jazdili okruhy pripomínajúce ardénsku klasiku. Celý deň dvojčlenný únik v balíku kontroloval aj Elkov pre Kubiša, ktorý je počas jari jasne najlepším pretekárom tohto českého tímu. Česká zostava v poslednej hodine a pol pretriedila pelotón a do finálneho úniku elitnej osmičky dostala okrem slovenského pretekára aj Tomáša Obdržálka, ktorý tak mohol pre Lukáša pokrývať útoky.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Osmička vpredu bola veľmi kvalitná, veď sa sem dostali aj borci ako Roger Kluge, ktorý jazdil trinásť sezón v profipelotóne, alebo Alexander Konychev, ktorý ešte minulý rok v drese Corratecu dokončil Giro. Bolo preto výborné, že slovenské farby tu okrem Kubiša hájil aj Richard Riška.
Preteky napokon vyvrcholili šprintom tejto skupiny, v ktorom jasne vyhral Lukáš Kubiš pred domácim Emanuelom Zangerlem a veteránom Klugem. Na svoje konto si tak pripísal 40 UCI bodov a po druhom mieste z etapy na Loir et Cher a treťom mieste zo Circuit des Ardennes konečne siahol aj na UCI víťazstvo. Prvých päť UCI bodov v sezóne si za siedme miesto ukoristil aj prvoročák s stále len 18-ročný Riška. V tejto sezóne tak išlo o bodovo najúspešnejí deň pre našich reprezentantov.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lukáša Kubiša (víťaz)
"Chlapi odrobili neskutočnú robotu. Keď pri príjazde na záverečné dva malé okruhy odskakovali pretekári, poslali sme tam Obdržálka a podarilo sa mi k nemu doskočiť. V poslednom okruhu tam boli ešte nejaké nástupy, ale Tomáš to všetko pokryl a ja som mohol šprintovať. V závere sa taktizovalo a tak som začal trocha skôr ako som chcel, ale vyšlo to. Som nesmierne šťastný a vďačný celého tímu. Toto je aj ich víťazstvo a bez pomoci každého jedného člena tímu by sme ho nedosiahli."
Výsledky
1. KUBIŠ Lukáš Elkov-Kasper 03:53:21
2. ZANGERLE Emanuel Team Felt-Felbermayr 00:00
3. KLUGE Roger Rad-Net Osswald 00:00
4. PUTZ Sebastian Tirol KTM Team 00:00
5. KONYCHEV Alexander Team Vorarlberg 00:00
6. PRIMOZIC Jaka Team Hrinkow Advarics 00:00
7. RIŠKA Richard ATT Investments 00:04
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop