Amstel Gold Race osviežil nový dojazd, prilákal aj Petra Sagana

13.4.2018, 09:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Špecifický ardénsky týždeň rozprúdi podujatie Amstel Gold Race, ktoré po minuloročnej úprave už neznamená len výstup na Cauberg. Spoločne s inou sortou cyklistov, aká jazdila na severských klasikách, si príde vyskúšať túto koncovku aj Peter Sagan.
 
Amstel Gold Race je jedinou "svetovou" klasikou, ktorá sa odohráva v krajine tulipánov a veterných mlynov. Kolorit podujatia tvoria promenáda po holandskom vidieku a séria krátkych stúpaní, čo robí zo slávnej klasiky nervóznu a zložitú záležitosť.
 
Pelotón sa tu pohybuje na úzkych cestách, v mnohých prípadoch vo vysokej rýchlosti. Z toho dôvodu vzniká na trati napätie a všetci pretekári sa tlačia na čelo balíka, kde je najmenšia hrozba pádov, ktorými je toto podujatie neslávne známe. A to ešte viac umocní nervozitu. Druhou výzvou je 35 krátkych stúpaní. Síce sa medzi nimi nenachádza veľa prudkých úsekov, ale v konečnom meradle dokopy tvoria cez 3500 výškových metrov, a to nie je zanedbateľná lezecká položka.
 
 
gilbert 2017 amstel triumf qstf
Štvrtý triumf Phila Gilberta (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Zmenený dojazd núti útočiť
 
Pelotón sa bude vrtieť v okolí miest Maastricht a Valkenburg a hlavným znakom pretekov bude kopec Cauberg (800m; 6,5 %), cez ktorý sa prebehne trikrát, ale už nebude mať taký kľúčový význam ako v minulosti. Krátke stúpania sú rozmiestnené po celej trase, Slingerberg sa nachádza už osem kilometrov po štarte. Prvý prechod cez Cauberg je pripravený na méte päťdesiatich kilometrov, dovtedy by sa mal vytvoriť hlavný únik dňa.
 
Potom sa tento kopec objaví v ponuke až po stodvadsiatich kilometroch a dovtedy prekonajú jazdci až sedemnásť bergov. Túto pasáž môžu využiť najsilnejšie tímy na to, aby unavili svojich súperov, ale do cieľa je stále veľmi ďaleko, aby sa chystali favoriti na útok. Na rozhodujúce okamihy upozornia Bemelerberg, Loorberg a Gulpenerberg, po ktorých sa už dostanú do hry najdôležitejšie kopce.
 
Necelých štyridsať kilometrov pred páskou dostane všetkých do pozoru Kruisberg (600 m; 8,8 %) a za ním už bude nasledovať jedno z najťažších stúpaní celých pretekov. Eyserbosweg (900 m; 9,3 %) dokáže motivovať záujemcov na titul a spoločne s Keutenbergom (1200 m; 5,9 %)  predstavuje vhodnú ponuku na atak aj zo strany kandidátov na titul. Medzi nimi sa nachádza ešte Fromberg (1600 m; 3,6 %), ten však nie je prudký, ale aj tak umocní dôležitosť tohto úseku. A práve na tomto mieste sa rozbehli favoriti v minulej sezóne a od tej chvíle sme sledovali peknú bitku najsilnejších jazdcov. 
 
 
amstel 2017 ilustrak 3 cdtf
Pelotón na Caubergu (© Slipstream Sports)

 
Po prekonaní Keutenbergu bude trvať desať kilometrov, kým sa objaví posledný prejazd cez Cauberg, čo bude ďalšia dobrá ponuka na útok, pretože zvyšných devätnásť kilometrov obsahuje len dve prekážky - Geulhemmerberg (1200 m; 4,6 %) a Bemelerberg (900 m; 4,5 %), pričom ani jeden z nich nie je príliš vyzývavý. Ak tam dorazí početná hlavná skupina, bude ťažké tu atakovať, no keď sa rozbehne bitka favoritov ďaleko pred cieľom a balík sa rozbije, na finálny pohyb môžu byť dostatočné.
 
A práve aktívna a útočná cyklistka boli zámerom organizátorov, keď v predchádzajúcej sezóne zmenili finále pretekov. Aby jazdci nečakali len na posledný prechod cez Cauberg, ale museli vytvoriť selekciu ďaleko pred cieľom. V ostatnej edícii sa to podarilo, no miernejšia koncovka vyhovuje aj odolným šprintérom, ktorí budú tentoraz lepšie nachystaní, aby na záverečných devätnástich kilometroch pochytali všetky útočné pokusy.
 
 
amstel gold race 2018
profil pretekov, 3449 nastúpaných metrov (© Lasterketa Burua / cronoescalada.com)
 
 
Favoriti musia nájsť víťaznú stratégiu
 
Na obľúbené cyklistické polia prichádza Alejandro Valverde. Spomedzi troch ardenských klasík mu AGR vyhovuje najmenej, ešte tu nezvíťazil, ale to neznamená, že v prípadnej útočnej verzii sa mu to nemôže podariť. Holandské stúpania nie sú také prudké, ako by potreboval, no šikovné nabehnutie do toho správneho ataku by mu razantne zvýšilo šance na titul. V minulom roku nezachytil tieto kľúčové pohyby, preto bude Movistar pôsobiť na trati obozretnejšie a zároveň bude musieť tlačiť na pílu, aby sa zbavil najrýchlejších jazdcov. Ak sa ocitne Valverde v malej vedúcej skupinke, vo finále určite niečo vymyslí, alebo si počká na špurt, ktorý má stále na veľkej úrovni. 
 
Vysoké ambície bude mať Quick-Step Floors. Obhajca prvenstva Philippe Gilbert je zrastený s týmto podujatím a neuškodila mu ani pozmenená koncovka. Na zvlnenom teréne sa pohybuje ako ryba vo vode, na krátkych stúpaniach môže vytiahnuť svoju akceleráciu a v selektívnych pretekoch býva rýchly aj na páske. Nad jeho výkonom však visí jeden otáznik, ako sa vysporiadal s ťažkými podmienkami na Roubaix, pretože nemá skúsenosti s tým, aby sa na Amstli predstavil po takejto zaberačke.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka minuloročnej edície
 
 
Jeden z najväčších týždňov sezóny čaká na Juliana Alaphilippa a francúzsky pretekár sa dostal do takej pozície a formy, že už potrebuje vyhrať ardenskú klasiku. AGR vyhovuje jeho prirodzeným sklonom k agresívnej jazde, práve z jeho pohybu môže prísť vytvorenie rozhodujúcej selekcie. A keďže má rýchlu koncovku, nebude sa báť vyzvať na priamy súboj ďalších favoritov. V drese Quick-Stepu sa predstavia aj Jungels, Mas a aj Terpstra, takže opäť môžu vytiahnuť taktiku zo severských klasík a vysielať do útokov jedného silného jazdca za druhým.
 
Na takomto profile predvádza svoje najlepšie výkony Michal Kwiatkowski. Poľský jazdec už dosiahol v tomto roku niekoľko vynikajúcich výsledkov, čo len potvrdzuje, že jazdí v parádnej forme, no naposledy v Baskicku sa mu veľmi nedarilo. Súperi s ním budú mať ťažkú prácu, pretože na krátkych kopcoch sa ho zbavia len s veľkou námahou, a je to práve Kwiatkowski, kto môže na nich ukázať svoje zrýchlenie. A keď sa k tomu pridá aj jeho dobrý šprint, bude sa od neho očakávať úspešný výsledok.
 
 
kwiatkowski 2017 ilustrak pohlad skyf
Michal Kwiatkowski (© Russ Ellis / Team Sky)

 
Do pozornosti sa tlačí aj tím Lotto - Soudal. Wellens a Benoot sú známi svojimi útočnými výpadmi, teraz budú mať výhodu v tom, že ak si konkurencia postráži jedného z nich, ten druhý to môže využiť. A nesmieme zabúdať ani na Vanenderta, ktorý sa dostáva do formy, takže Lotto - Soudal bude mať určite veľký záujem, aby pre svojich lídrov pripravil takú pozíciu, ktorá im zaručí miesto v rozhodujúcom úniku. Na tímový výkon sa spolieha aj Astana. Valgren s Fuglsangom sú dostatočne odvážni, aby niečo podnikli na konci pretekov, terén bude vhodnejší pre dánskeho jazdca, ktorý tu pred dvomi rokmi skončil druhý. V kazašskom celku môže prekvapiť Fraile, toho povzbudila víťazná etapa na Okolo Baskicka a v prípade potreby vie predviesť kvalitný šprint v malej skupine bojujúcej o výhru.
 
S niekoľkými možnosťami sa predstaví Bahrajn - Merida. Súrodenci Izagirreovci vedia jazdiť aktívne na zvlnenom profile, Ion v minulej edícii vybojoval siedme miesto. Na Nibaliho si dá každý pozor po tom, čo vyviedol na Miláno - San Remo, ale najviac motivovaným jazdcom v tejto zostave bude Sonny Colbrelli. Taliansky pretekár si trúfa prežiť všetky stúpania v hlavnej skupine a následne vytiahnuť na páske svoju koncovku, na Brabantskom šípe potvrdil, že na pílovitý terén je výborne pripravený. A nesmieme zabúdať ani na Gasparotta, dvojnásobného víťaza AGR, takže tím Bahrajn - Merida musí pripraviť takú taktiku, aby čo najlepšie využil veľmi silnú zostavu.     
 
 
amstel 2017 ilustrak 2 cdtf
Vlaňajšia scenéria (© Slipstream Sports)

 
Na viacerých kvalitných jazdcov sa spolieha aj UAE Emirates. Daniel Martin potrebuje tvrdšie preteky, aby mohla vyniknúť jeho odolnosť, na druhej strane Rui Costa sa dokáže presadiť na podobnej trase, ale dlhšiu dobu čaká na kvalitný výsledok. Ako najlepšia možnosť sa javí Diego Ulissi, ktorý má výbušnosť, vie jazdiť klasiky a na páske aj patrične zrýchliť. V Trek - Segafredo sú pripravení podporovať Bauke Mollemu a domáci jazdec sa musí spoliehať na útočnú bitku s otvoreným koncom. Amstel si vyskúša aj Greg van Avermaet, ale ten sa v minulom roku presvedčil, že aj keď mal vynikajúcu formu na severských klasikách, o víťazstvo tu nebojoval. Tím BMC sa môže oprieť o Dylana Teunsa, ktorý je zaujímavým pretekárom na ardenské profily.
 
V balíku bude mimoriadne sledovaným jazdcom Michael Matthews, ktorý sa netají tým, že AGR je jedným z jeho najobľúbenejších pretekov a túži ho vyhrať. Odolnosť a šprint austrálskeho cyklistu bude pre všetkých veľkým problémom, pre mnohých favoritov bude práve on terčom číslom jeden (spolu so Saganom), aby ho dostali preč z hlavnej skupiny. Matthews má za sebou len desať súťažných dní, ale stihol už získať niekoľko dobrých výsledkov, preto sme presvedčení, že na štarte bude mať potrebnú výkonnosť, aby mohol bojovať o výhru. Tím Mitchelton - Scott využije skúsenosti Albasiniho, ktorý aj vo veku 37 rokov má čo ponúknuť na prichádzajúcich klasikách, a spolu s ním budú čakať na svoju šancu Kreuziger a Impey.
 
 
Na dobrom profile môže len získať
 
Peter Sagan sa vracia na holandské podujatie po piatich rokoch a je to pripravená účasť, ktorú signalizoval už na začiatku sezóny. Predtým sa tu predstavil trikrát a v ročníku 2012 skončil na tretej priečke. To sa ešte finišovalo priamo na Caubergu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále z roku 2012
 
 
Zvlnený terén s krátkymi stúpaniami sú lákadlom aj pre svetového šampióna, typologicky sa veľmi hodí na tieto preteky. Na trati ho bude limitovať ťažká kampaň na mačacích hlavách. Nedávno sa pokúšali skĺbiť kocky a Amstel Benoot s Avermaetom, ale neúspešne, no pre Sagana to môže znamenať aj výhodu, že nemusí byť pod takým drobnohľadom zo strany súperov, i keď ho nikto vedome nepodcení. A po triumfe na Pekle severu nebude ani pod výsledkovým tlakom.
 
Bude mu vyhovovať pokojnejší vývoj pretekov, keď po najťažších kopcoch zostane hlavná skupina pokope a po Caubergu sa bude schyľovať k rozhodujúcemu šprintu. A v ňom by mal patriť k najrýchlejším borcom. Alebo sa môže prepašovať do nejakého brejku, ktorému to vydrží až do cieľa. Všetko bude závisieť od toho, ako sa bude cítiť priamo na trati. Na štarte sa objaví aj jeho tradičný pomocník Marcus Burghardt, ale Bora - hansgrohe už vyťahuje na ardenské súboje ďalších pretekárov. Dobrú formu má Jay McCarthy, ktorý vyhral etapu na Okolo Baskicka, a jeho tromfom môže byť silný finiš v malej skupine. Patrick Konrad skončil v Baskicku desiaty v poradí, Gregor Mühlberger tam zaujal silným výkonom v najťažšej etape, takže nemecká zostava má potenciál, aby na Amstli získala pekný výsledok.
 
 
burghardt 18 unik bohfb
Markus Burghardt (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop