MS v Glasgowe: Preteky juniorov suverénnym spôsobom vyhral Philipsen, Schwarzbacher 35., Novák nedokončil

5.8.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
so 5.8. zvlnena etapa ciel rovina Glasgow > Glasgow (9 kôl) 127 km Philipsen
profil pretekov, 1870 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2023)
Po juniorkách absolvovali bitku o dúhový dres v klasických cestných pretekoch aj juniori. Organizátori pre nich pripravili trasu dlhú 127 kilometrov, na technickom okruhu v Glasgowe urobili deväť okruhov. Slovensko malo v pretekoch zastúpenie v podobe Matthiasa Schwarzbachera (CPS Professional Team) a Samuela Nováka (Borgo Molino Vigna Fiorita). 

Juniori odštartovali desať minút po druhej hodine. Hneď na začiatku pretekov z pelotónu vypadli Eli Tregidga (Nový Zéland) pre technické problémy a Janvier Shyaka (Rwanda) pre výkonnostné problémy. Prvý menovaný mal veľkú šancu vrátiť sa do balíka, druhý menovaný už ani nie. V tom čase sa v čele balíka pohybovali reprezentácie Talianska a Dánska, ktoré tam mali jedného pretekára. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na méte 118 kilometrov pred cieľom z pelotónu vyrazil Viego Tijssen (Holandsko) a podarilo sa mu získať k dobru približne 20 sekúnd. Po jeho ataku sa zvýšila nervozita v pelotóne a prišlo v ňom aj k pádu. V zábranách skončil Ilian Alexandre Barhoumi (Švajčiarsko) a musel sa pri ňom zastaviť aj lekár pretekov. Z jeho tváre sa dalo odčítať, že sa pre neho preteky predčasne skončili. 
Na konci prvého kola mal Viego Tijssen (Holandsko) k dobru stále 20 sekúnd, lenže za ním sa už pelotón podelil na niekoľko skupín. Tempo však nebolo príliš drastické a viacerí cyklisti sa už na začiatku druhého kola dokázali do pelotónu vrátiť. V nevhodný čas musel riešiť technické nepríjemnosti Jarno Widar (Belgicko), dosť ho to rozhodilo. Rukami metal na všetky strany, kým dostal naspäť svoj špeciál.
Matthias Schwarzbacher na čele skupiny (© Matej Červenka)
Púť Viega Tijssena (Holandsko) v čele sa skončila na méte 106 kilometrov pred cieľom. V jednom z tvrdých stúpaní mu spadla reťaz a musel zastaviť. Hneď ako opäť vysadol na bicykel sa okolo neho prehnal pelotón. Ten bol poriadne natiahnutý. Postaral sa o to Ben Wiggins (Veľká Británia), ktorému sa ale nepodarilo vytvoriť nejakú medzeru medzi ním a zvyškom balíka. 
Úspešnejší bol Felix Orn-Kristoff (Nórsko) o pár sekúnd neskôr. Na jeho nástup nereagoval nikto v pelotóne a tak sa dostal do úniku. V tom čase boli v pelotóne vidieť aj slovenské dresy, takže Matthias Schwarzbacher aj Samuel Novák boli stále v hlavnom poli. To na začiatku tretieho kola strácalo na osamoteného Nóra vpredu presne 15 sekúnd. V pelotóne stále bolo približne 80 cyklistov. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Za uniknutým pretekárom sa stále išlo tvrdé tempo. Na malú chvíľu sa medzi čelom a pelotónom vytvorila štvorčlenná skupina, v ktorej mali zastúpenie Austrália, Nórsko, Dánsko a Slovinsko. Dostať sa do nej chcel aj jeden zo Slovákov, no neuspel. Skupinu po krátkom čase však dobehol pelotón. V ňom chýbali už aj Bruno Kessler (Nemecko), Simone Gauldi (Taliansko) a Thom van der Werff (Holandsko) pre pád. 
Na méte 92 kilometrov sa únik zväčšil. Felixa Orn-Kristoffa (Nórsko) najskôr dobehol Albert Philipsen (Dánsko), po ňom sa do čela dostali aj Paul Fietzke (Nemecko) a hlavne Jorgen Nordhagen (Nórsko), top favorit pretekov. Vpredu tak bola silná štvorčlenná skupina, za ktorou bol pelotón. V ňom už chýbal Samuel Novák (Slovensko), ktorý sa zapojil do pádu a dlho na zemi vydýchaval tento moment. Spolu s ním na zemi skončili aj jeden Slovinec a Matvej Ušakov (Ukrajina). 
Pelotón aj so Slovákmi (© Matej Červenka)
Na konci tretieho okruhu kvarteto vpredu malo náskok už viac ako pol minúty. Pelotón za nimi však už bol poriadne preriedený, bolo v ňom do 40 cyklistov. Matthias Schwarzbacher (Slovensko) bol v ňom, no nachádzal sa už v zadnej časti balíka. Práve na konci tretieho okruhu sa z pelotónu utrhla skupina prenasledovateľov. Boli v nej Juan David Sierra (Taliansko), Theodor Storm (Dánsko) a Matthew Brennan (Veľká Británia). Ich strata na čelo bola 15 sekúnd. 
Do cieľa bolo treba prejsť ešte viac ako 80 kilometrov, no pomaly sa lámal chlieb. V pelotóne už mali záujem dobehnúť únik len Belgičania a Poliaci, ich prácu však kazili Nóri. Vpredu sa stále príkladne spolupracovalo a medzera sa pomaly zväčšovala na trištvrte minútu. 78 kilometrov pred cieľom ešte došlo k spojeniu kvarteta a tria za nimi, takže v úniku bola sedmička pretekárov. 
Felix Orn-Kristoff a Jorgen Nordhagen (2x Nórsko), Albert Philipsen a Theodor Storm (2x Dánsko), Paul Fietzke (Nemecko), Juan David Sierra (Taliansko) a Matthew Brennan (Veľká Británia) vošli do piateho kola o 38 sekúnd skôr ako pelotón. Jeho súčasťou bol stále aj Matthias Schwarzbacher (Slovensko). O osude Samuela Nováka (Slovensko) od pádu neprichádzali žiadne informácie. 
Na méte 65 kilometrov pred koncom mal Matthias Schwarzbacher (Slovensko) technické problémy a musel vymeniť svoj špeciál. S návratom do pelotónu nemal žiaden problém. Jeho situácia však nebola ideálna, pretože hlavné pole v tom čase opäť naberalo stratu na vedúcu sedmičku. Medzi pelotónom a skupinou sa pohyboval Steffen de Schuyteneer (Belgicko), no bol bližšie k pelotónu ako k úniku.  
Situácia na ceste sa dlhšiu dobu nezmenila. Jedinou zmenou bolo, keď Steffen de Schuyteneer (Belgicko) pochopil, že zbytočne míňa sily a počkal si na pelotón. Udialo sa tak na konci piateho kola. To už Felix Orn-Kristoff a Jorgen Nordhagen (2x Nórsko), Albert Philipsen a Theodor Storm (2x Dánsko), Paul Fietzke (Nemecko), Juan David Sierra (Taliansko) a Matthew Brennan (Veľká Británia) mali k dobru celú minútu.
Na konci šiesteho kola sa s nie ružovou situáciou pre pelotón snažili niečo urobiť Slovinci, Francúzi a Belgičania. Nasadili tvrdé tempo a ukrojili s náskoku vedúcej skupiny skoro 20 sekúnd. Zrýchlenie v balíku však z neho vystrelilo viacero cyklistov, a aj Matthiasa Schwarzbachera (Slovensko). Slovensko tak už vypadlo z bitky o dúhový dres.   
Pelotón sa k úniku priblížil na 25 sekúnd, a práve vtedy v úniku zaútočil Theodor Storm (Dánsko). Lenže na jeho nástup bleskovo zareagoval Jorgen Nordhagen (Nórsko) a za ním sa vytiahli aj ďalší členovia úniku. O pár metrov neskôr ďalší atak predviedol Albert Philipsen (Dánsko), už vyzeral nádejnejšie, veľké problémy mal Matthew Brennan (Veľká Británia), no sedmička sa o kilometer neskôr opäť zišla. Útočilo sa aj v pelotóne.
Medzera medzi obomi skupinami nebola veľká a pokúsil sa ju zalepiť Kasper Borremans (Fínsko). Bol to odvážny pokus, a aj keď bol fínsky cyklista istý moment od úniku vzdialený len 13 sekúnd, nepodarilo sa mu doskočiť do čela. V ňom pokračovali v šikovnej hre dánski reprezentanti. Albert Philipsen (Dánsko) skúsil zaútočiť, keď bol Theodor Storm (Dánsko) za jeho zadným kolesom, a ten sa následne pokúsil odpojiť skupinu. Jorgen Nordhagen (Nórsko) bol však pripravený.  
Kilometer pred koncom predposledného kola to Dánom konečne vyšlo. Albert Philipsen (Dánsko) v prudkom kopci nastúpil a ušiel. Nevytvoril si však veľký náskok. Do posledného kola vstúpil o sedem sekúnd pred štyrmi prenasledovateľmi. Nimi boli Felix Orn-Kristoff a Jorgen Nordhagen (2x Nórsko), Paul Fietzke (Nemecko) a Juan David Sierra (Taliansko). Neskôr ich doplnil aj Theodor Storm (Dánsko). Pelotón, teda skupina o 20 cyklistoch, vstúpila do posledného kola o minútu neskôr.   
Bolo rozhodnuté. Síce pätica spolupracovala, no Albert Philipsen (Dánsko) každým metrom získaval sekundy k dobru. 10 kilometrov pred cieľom už viedol o pol minútu. O víťazstvo ho tak mohla pripraviť len nejaká chyba, technická alebo jazdecká. Neurobil ju. Nakoniec zvíťazil o minútu. Po striebro si prišiel Paul Fietzke (Nemecko), ktorý spolu s Felixom Orn-Kristoffom (Nórsko) ušiel od zvyšných členov úniku päťtisíc metrov pred cieľom. Následne si o striebro zašprintovali. 
Zlato a dúhový dres má správneho majiteľa. Albert Philipsen bol dnes spomedzi všetkých juniorov najsilnejší. Prakticky celý deň bol v čele, potom spolu s krajanom sa snažili rozbiť únik a nakoniec sa im to podarilo 18 kilometrov pred koncom. Vtedy Philipsen v tvrdom kopci zaútočil a bol to veľký nástup, prakticky šprintoval celý kopec. Následne dokázal budovať svoj náskok. Za 20 kilometrov získal až 80 sekúnd. Bol to obdivuhodný výkon. 
Matthias Schwazbacher prichádza do cieľa (© Matej Červenka)
Zo slovenských cyklistov lepší výsledok dosiahol Matthias Schwarzbacher, ktorý sa v pelotóne pohyboval až do záveru predposledného kola. Vtedy z neho vypadol a nakoniec prišiel do cieľa na 35. mieste so stratou 6:34 na víťaza. Samuel Novák bol obeťou jedného z veľkého množstva pádov, po ktorom utrpel menší otraz a nakoniec do cieľa pretekov nedošiel. 
vyjadrenie ikonky ciernaMatthias Schwarzbacher (35. miesto)
"Od štartu som sa snažil jazdiť vpredu, to sa mi celkom darilo. Potom mi prestalo fungovať radenie, asi dve kolá som išiel na malé prevody, ale nejako som extra nestrácal, jedine kde som strácal boli rýchle pasáže. Potom som si vymenil bicykel, došiel som si balík. No kilometer pred koncom kola som dostal kŕče, stratil som kontakt s balíkom. Potom, keď som si dal magnézium, tak som ich nevedel dobehnúť.  Mal som ich na 30 metrov, no už som nemal na to, doskočiť si to."
vyjadrenie ikonky ciernaJakub Vančo (športový riaditeľ)
"Hrali sme iba s dvomi kartami, aj keď silnými. Preto tých možností nebolo až tak veľa. Od začiatku sa preteky vyvíjali relatívne ideálne. Čakali sme na príležitosť, kedy odíde silná skupina. Mal v nej byť Novák, ale nedostal sa tam, keďže škaredo a vo vysokej rýchlosti spadol. Utrpel menší otras mozgu a to ho veľmi skoro vyradilo. Schwarzbacher mal technické problémy. Prestal mu radiť bicykel. Dlho jazdil na ňom a rozhodoval si, či a kde meniť. Keď ho vymenil, začal mať kŕče. Pravdepodobne tam bol rozdiel v posede.
Začal strácať. Behom kola mu kŕče prešli. Dostal sa do konvoja vozidiel, ktorý pretekárom viac brzdil, ako im pomáhal. Veľmi dlho a tvrdo bojoval. Nikdy som od neho nevidel taký odovzdaný výkon, ako teraz. Pomohol tomu aj mechanik Milan Lukáč, ktorý ho motivoval, keďže to vyzeralo tak, že sa nevráti a vzdá. Dobojoval to na 35. miesto, čo je fajn výsledok, ale nie je to výsledok, po ktorý sme prišli. Je dobré, že chalani majú formu, ale je to trochu smolné. Ako už bolo viackrát povedané, na tejto trati treba mať aj trochu šťastia a my sme ho dnes nemali. Sústredíme sa na ďalšie preteky."
Slováci na štarte:
Matthias Schwarzbacher (2005) CPS Professional Team
Samuel Novák (2005) Borgo Molino Vigna Fiorita
mapa okruhu, juniori 9 kôl (© UCI / WCH 2023)
 
Náš eshop